BTS (Sursa – PSI Romania)

Sexul este o parte normala si sanatoasa a vietii noastre, indiferent de orientarea sexuala. Pentru unele persoane, viata sexuala face parte dintr-o relatie de lunga durata, in timp ce pentru altele nu implica neaparat o legatura stabila.
Asociat insa acestui aspect al existentei noastre este si riscul reprezentat de infectiile cu transmitere sexuala (ITS). Cunoscute si sub denumirea de boli venerice, acestea sunt boli infectioase care pot fi transmise sau luate in urma contactului sexual (vaginal, oral sau anal) neprotejat, sau chiar prin contactul pielii sanatoase cu pielea infectata.

Iata cateva caracteristici importante ale bolilor venerice:
# se transmit de la o persoana la alta;
sunt transmise sau luate mai ales prin contact sexual dar nu numai. Unele pot fi transmise sau luate prin sange, instrumente medicale nesterilizate, forfecute folosite la manichiura sau pedichiura precum si lamele de ras care nu au fost foarte bine curatate, sau de la mama la fat;
# primele semne apar de obicei la nivelul regiunii genitale;
# nu dau imunitate, adica poti face de mai multe ori pe parcursul vietii aceeasi boala venerica;

Trebuie deasemenea avut in vedere ca:
# orice persoana activa sexual, indiferent de orientatre sexuala poate transmite sau lua o boala venerica;
# unele boli venerice se manifesta vizibil si rapid dupa ce au fost contractate, in timp ce la altele primele semne vizibile apar dupa perioade lungi de timp. Asta inseamna ca o persoana poate avea boala si o poate transmite fara sa stie;
# orice contact sexual (vaginal, oral sau anal) neprotejat cu o persoana a carei stare de sanatate nu o cunoastem suficient de bine, inseamna expunerea la un risc foarte mare deoarece orice leziune (bucala, anala, vaginala sau de la nivelul penisului), indiferent de marime favorizeaza transmiterea sau luarea bacterilor sau virusilor;
# transmiterea sau luarea unei boli venerice se poate face si dupa un singur contact sexual neprotejat;
# se pot transmite sau lua si mai multe boli venerice deodata;
# exista boli venerice mortale (infecta cu HIV) si altele care duc la boli cronice cu risc mare de deces daca nu sunt tratate (hepatita B si C);
# bolile venerice duc la scaderea puterii de aparare a organismului. De aceea, o persoana care are o astfel de boala prezinta un risc mai mare de a contracta si alte infectii.

Conform „Studiului de Sanatate a Reproducerii, Romania 1999” efectuat de autoritatile sanitare din Romania impreuna cu Centrul de Control si Preventie a Bolilor (CDC) din Atlanta, SUA, infectiile cu transmitere sexuala cel mai frecvent diagnosticate in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 15 – 49 de ani si a femeilor cu varsta cuprinsa intre 15 – 44 de ani, sunt:

ITS (boala venerica) Femei (15-44 ani) Barbati (15-49 ani)

Sifilis 10 per 10,000 70 per 10,000

Gonoree 30 per 10,000 510 per 10,000

Trichomonas 400 per 10,000 90 per 10,000

Herpes Genital 20 per 10,000 50 per 10,000

Negi genitali 30 per 10,000 60 per 10,000

HIV, Hepatita B si Hepatita C nu au fost incluse in studiu.

Conform acestor date, numarul de cazuri de sifilis si gonoree in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani, este de cel putin 10 ori mai mare in Romania decat estimarile facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru zona Europei in care tara noastra este situata.

Dupa cum s-a spus mai sus, uneori bolile venerice nu prezinta simptome (poti sa fi infectat si sa nu stii si, bineinteles sa o transmiti fara sa vrei). Alteori simptomele pot fi similare cu ale altori boli, care nu au transmitere sexuala:
# stare de slabiciune
# febra
# frisoane
# diaree
# varsaturi
# lipsa poftei de mancare

Iata citeva din semnele si simptomele celor mai frecvente ITS. Daca observi aparitia unuia sau mai multora dintre ele trebuie sa te adresezi de urgenta medicului tau de familie sau medicului dermato-venerolog:

Sifilisul primar
# Perioada de incubatie (de la momentul producerii infectarii pana la aparitia primelor semne) variaza intre 12 si 90 de zile; in acest timp, desi nu prezinta nici un fel de semn, persoana infectata poate transmite infectia
# Leziunea primara, numita si sancru dur, se prezinta sub forma uneia sau mai multor eroziuni rosii, rotunde sau ovalare, superficiale si nedureroase. Netratata leziunea dispare de la sine in 1-6 saptamani. Aceasta nu inseamna vindecare ci, din contra, trecerea bolii intr-o alta faza de evolutie numita sifilis secundar.
# Marirea nodulilor (ganglionilor) limfatici de la incheietura coapsei cu corpul (zona inghinala)
# Principala cale de transmitere a sifilisului este cea sexuala – 95% din cazuri.

Gonoreea
# Perioada de incubatie este cuprinsa intre 1 si 14 zile;
# La barbati apare o secretie purulenta, galben-verzuie, abundenta, din canalul penisului;
# La femei secretia vaginala este abundenta, vulva si vaginul sunt inflamate si de culoare rosu aprins;
# Si la femei si la barbati urinatul este insotit de o puternica usturime si senzatie de arsura;
# Transmiterea se face aproape exclusiv pe cale sexuala.

Trichomonas

# Incubatia variaza intre 4 si 21 de zile;
# La barbati apare o secretie moderata observata cel mai bine dimineata inainte de urinat, in capul penisului, si numita de aceia „picatura matinala”, insotita sau nu de mancarime;
# La femei apare leucoreea – o secretie alb galbuie cu miros particular, insotita de inflamatia vulvei si vaginului
# Cea mai frecventa cale de transmitere este cea sexuala.

Herpesul genital

# Perioada de incubatie variaza intre 2 si 20 de zile
# La femei se manifesta printr-o inflamatie dureroasa a vulvei sau a vulvei si vaginului. Deasemenea la nivelul vulvei apar grupuri de basici care contin un lichid clar.
# La barbati basicile apar cel mai frecvent la nivelul capului penisului.

Vegetatiile venerice (negii venerieni)

# La femei, leziunile de forma si marimea unor negi apar la nivelul vulvei de unde se pot intinde pana in zona ano-rectala
# La barbati „negii” apar la nivelul capului penisului coborand apoi, de asemenea, spre zona ano-rectala.

Hepatitele virale B si C

Indiferent de modul de transmitere, manifestarile clinice sunt aceleasi:

# Stare de oboseala
# Lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi
# Dureri la nivelul ficatului
# Urina este mai colorata
# Icter (galbinare)

Infectia cu HIV/SIDA

Boala SIDA (sindromul de imunodeficienta dobandita) este o consecinta a infectiei cu virusul HIV (virusul imunodeficientei umane).

# Transmiterea virusului HIV se face pe trei cai: calea sexuala, sange infectat, de la mama infectata la fat.
# Cele mai mari cantitati de virus sunt continute de sange, sperma si secretia vaginala.
# Cea mai frecventa cale de transmisie este prin contact sexual (vaginal, anal si, in mai mica masura, oral)
# Manifestarile clinice sun aceleasi la femei si barbati. Prima manifestare apare in primele 2 – 8 saptamani de la contactul infectant si este asemanatoare cu o gripa: temperatura usor crescuta, dureri musculare si articulate, oboseala. Aceste manifestari dispar in cateva saptamani. Urmeaza apoi o faza fara simptome, in care se produce cresterea numarului de virusi in organism. SIDA este faza grava a infectiei cu HIV, faza in care la persoanele infectate apar boli grave (pneumonii, diaree care se trateaza foarte greu si de lunga durata, afectiuni ale pielii) datorita scaderii puterii de aparare a organismului.

Tratamentul bolilor venerice

Tratamentul unei astfel de infectii nu poate fi prescris decat de medicul dermato-venerolog pe baza rezultatelor analizelor (testelor).
Orice tratament facut „dupa ureche” sau la recomandarea „prietenilor”, are de cele mai multe ori urmari neplacute.

Foarte Important
Este recomandat ca la cea mai mica banuiala de a fi luat o boala venerica sa ne prezentam la medicul de familie sau la medicul dermato-venerolog. Vom fi indrumati catre un centru de testare si in functie de rezultatul testului se va prescrie tratamentul potrivit. Cu cat tratamentul este inceput mai repede cu atat este mai eficient.
De asemenea nu trebuie uitat faptul ca singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva marii majoritati a infectiior cu transmitere sexuala este prezervativul.

Articole pe aceeasi tema