Alegerea medicului de familie pentru Maria – am trecut la fapte!

Descriam dilemele mele privind alegerea pediatrului in postarea anterioara, Eu pe cine aleg? , si in urma tuturor sfaturilor pe care le-am primit, ne-am hotarat: incercam sa cautam totusi un medic de familie cu specializare in pediatrie si ne alegem un back-up – medic pediatru ce activeaza intr-unul din spitalele Bucurestene. Partea a 2-a, cea cu medicul care activeza in spital e aproape rezolvata: lista s-a redus la doua optiuni. Mai investigam un pic si luam decizia! 🙂

Partea mai grea este cea cu alegerea medicului de familie…. Dupa ce m-am documentat despre cele doua doctorite  (dr. Dumitrescu Sorina si dr. Cuzino – Vale Stela) care activeaza la cabinetul din cartier, m-am hotarat sa fac o vizita la cabinet pentru a vedea care sunt conditiile, documentele necesare samd… Am intrat in incinta cabinetului unde m-am asezat cumintica la coada de la ghiseul din hol pentru a solicita informatiile de care aveam nevoie … dar entuziasmul mi-a fost curmat inca din primele secunde de catre acritura de asistenta  care mi-a raspuns cu sictir sa revin dupa ce nasc!

Femeia aceea era clar nebuna! Cum isi poate inchipui ca voi ajunge sa sa stau la coada in fata unui cabinet cu un sugar de cateva zile in brate doar pentru a descoperi ca nu imi place doctorul sau  sa umblu – lauza – dupa cine stie ce documente pe care le va solicita pentru a imi lua fetita in evidenta??!!??

In plus din cate am inteles la maternitate se va completa o fisa constatatoare a nasterii ( sau ceva  de genul asta) in care trebuie sa se mentioneze numele medicului bebelinei, in caz contrar, fisa va fi transmisa la medicul meu de familie care este obligat sa ia copilul in evidenta daca parintii nu isi exprima in scris alta optiune. Problema cea mai mare este ca daca bebelina este luata de cineva in evidenta nu am voie sa ii schimb medicul timp de 3 luni.

In afara faptului ca ma streseaza doar ideea acestei alegeri, mai trebuie sa ma stresez si de lipsa vaccinului BCG de pe piata… Daca Institutul Cantacuzino nu isi monteaza si autorizeaza mai repede noua linie de productie, Mariuca noastra va ramane nevaccinata la nastere si vaccinul trebuie sa fie administrat de catre medicul ei de familie, imediat ce se va relua productia. In plus, cred ca in cazul bebelusilor nevaccinati trebuie sa se adopte si un set de ingrijiri speciale, altele decat izolarea acestora de restul lumii…. care am inteles ca incepe sa devina o practica la moda printre proaspetii parinti, care, de frica, incearca sa reduca la minim contactul bebelusului cu exteriorul…

Sunt scarbita de episodul cu cea care are pretentia sa se numeasca asistenta. Sunt scarbita de tara in care traiesc. Sunt scarbita de sitemul sanitar …  Sunt dezamagita de romanii car e nu inteleg ca NU trebuie sa suporte asemenea tratamente de la cei pe care ii platesc din buzunarul propriu; din cauza lor nu se va schimba nimic niciodata…

Mai cautam….

Articole pe aceeasi tema

13 comentarii

  1. @Oanamada
    Păi, degeaba îl consultă ca la carte dacă-l lasă până face puroi în gât. Asta e părerea mea. Aş prefera să-l sâcâie cât mai puţin pe micuţ, dar să-i pună diagnosticul corect şi să-l trateze corespunzător. Am mai mulţi pacienţi-copii reveniţi în România din alte ţări europene, şi nu am auzi chiar atât de multe vorbe de laudă la adresa sistemelor de asigurare de acolo. Ba, dimpotrivă.
    Da, au părţi bune, care vin dintr-o îndelungată practică democratică. Asta ar trebui să copiem de la ei. Da, îi consultă de le sar capacelel şi notează totul, de frica proceselor de malpraxis, dar în ce priveşte competenţa… tot românii mai pe diagnostic cum s-ar zice. De altfel, colegii mei care îşi exercită profesia ca medici de familie acolo se descurcă de minune şi sunt apreciaţi.
    Dar nu cred că asta o interesează pe viitoarea mămicuţă.
    @Mămicuţa
    Pentru luarea în evidenţă a nou-născutului e suficientă o copie a certificatului de naştere şi fişa medicală pe care v-o dă la externarea din maternitate.
    Da, e corect s-o iei la trei păzeşte pe asistentă şi să-i aduci aminte de îndatoririle ei, dar nu cred că ar fi indicat. Vor exista resentimente care vor impieta până la urmă asupra calităţii actului medical. Aşa că mai bine alege de pe acum alt medic, care a ştiut să-şi educe asistenta în mod adecvat.
    Şi, da, legea spune că nu ai voie să schimbi medicul mai devreme de 3 luni, dar tot legea spune şi că dacă o faci de mai mult de 3 ori, deja eşti TU sub semnul întrebării, nu medicii la care ai renunţat, dacă înţelegi ce vreau să spun.

  2. E clar…de cand nu-mi merge netul am pierdut multe discutii interesante! Experienta ta desi enervanta si trista este ceea ce cred ca, intr-o forma sau alta am trait fiecare dintre noi in sistemul medical romanesc!
    Sa le iau pe rand ca sa nu ma lungesc:
    1. Nici mie nu mi-a cerut absolut nimeni sa spun ce medic pediatru are copilul.
    2. Chestia cu schimbatul pediatrului la 3 sau la 6 luni este doar o teorie…cine Doamne iarta-ma te poate obliga sa stai la un pediatru de care nu esti multumita? Pana la urma poti oricand sa renunti la pediatrul „de stat” si sa te orientezi catre unul la o clinica particulara.
    3. Cred ca ai facut o alegere foarte buna cu medicul de back up.
    4. Din ce imi amintesc, singurul lucru care mi-a trebuit pentru inscrierea Catincai in evidenta policlinicii a fost fisa de externare care cuprindea toate cele.
    5. Policlinicile particulare mai au BCG…..procura-l din timp.
    6. Doamna asistenta sa-si scoata morcovul din fund. Iti spun ce as face eu…m-as duce fix la aceeasi asistenta si i-as spune ca imi cunosc foarte bine drepturile si solicit in mod expres sa cunosc pediatrul X pentru o discutie. In caz contrar fac plangere. Cum spunea si ayandary, calea mai usoara e aia cu pachetul de cafea, dar ca si tine si ca si toti si eu m-am saturat pana peste cap de chestia asta.
    Melami are mare dreptate cu prima vizita a medicului acasa…si la mine s-a uitat doctorita sa vada daca am flori in camera, daca am televizor sau alte aparate care emit radiatii si mi-a dat tot felul de sfaturi privind ambientul in care trebuia sa cresca copilul…subliniind cand ceva nu era in regula. Cand iti va veni medicul cu asistenta la prima vizita sa urmaresti o chestie ca sa-ti dai seama din prima ce fel de doctor este (asta am invatat-o de la unchiul profesor in pediatrie): primul lucru pe care trebuie sa-l faca cand intra in casa este sa se spele pe maiini, sa-si scoata haina cu care a venit si pentru cei mai rigurosi sa-si puna un halat.
    Tot lui Melami as vrea sa-i raspund, de aceasta data, contra a ceea ce spune ea: greseste foarte mult cand spune ca peste tot asistenta medicala este la fel…greseste rau si eu o simt pe pielea mea de cand ne-am mutat in alta tara! Da, medicii nu dau antinbiotice pe banda rulanta in strainatate, da, de multe ori iti tin copilul pana ajunge sa aiba puroi in gat, dar credeti-ma, un consult medical, de rutina sau nu, se face ca la carte. Stai acolo cel putin jumatate de ora in care ti se pun toate intrebarile pamantului, ti se intoarce copilul pe toate partile, este consultat complet, inclusiv orl …nu vreau sa mai vorbesc despre sistemul de asigurari medicale, de promptitudinea programarilor si de grija pe care o au privind izolarea copiilor si protejarea lor in eventualitatea in care ar pute intra in contact cu un alt bolnav. Eu am uitat sa iau factura de la medicul Catincai si s-a dus sotul meu, a doua zi. Doamna doctor a iesit personal si i-a dat factura, afara, la usa, nu l-a lasat sa intre nici macar pe culoarul care ducea catre cabinet.
    Iti doresc din suflet sa faci cea mai buna alegere pentru tiza Catincai (apropo…si pe fi-mea o cheama Maria!)
    Pupici

  3. Sunt de acord si nu cred ca toti medicii sunt la fel.
    Din pacate am avut unele experiente neplacute si despre asta vorbeam.
    Cand am spus ca se uitau la ce avem prin casa, nu m-am referit la camera copilului.
    Pe copil la mai vazut un alt medic, pentru linistea noastram, iar consultatia a durat mult mai mult. Nu as putea sa spun ca medicul acesta ar avea mai mult timp. Dar pentru un nou nascut trebuie sa iti aloci mai mult de 2-5 minute.
    Ii apreciez si ii respect foarte mult pe medicii care si-au ales aceasta meserie din pasiune.

  4. Da, din păcate unii dintre colegii mei nu sunt întotdeauna la înălţime, dar nu dispera. Vei găsi unul care să-ţi convină.
    Da, prima vizită se face la domiciliu, deci nu va trebui să aştepţi cu el în braţe în sala de aşteptare. Medicul vine acasă pentru a vedea atât copilul, cât şi condiţiile în care trăieşte acesta (asta ca să-i răspund comentatoarei de mai sus). De exemplu, să nu fie flori în camera copilului (pot provoca alergii), să nu existe televizor clasic sau LCD în aceeaşi cameră (e mai complicat să explic, dar credeţi-mă pe cuvânt că există motive raţionale pentru asta), să fie temperatura corecta (20-22 grade Celsius), să nu fie parfumată artificial atmosfera din jur, umiditatea să fie adecvată şi câte şi mai câte. La cât de ocupaţi suntem, fiţi siguri că nu de curiozitate ne uităm în jur, că am văzut până acum mii de locuinţe şi nu ne mai paşte curiozitatea.
    În rest, ce să zic, trebuie un pic de noroc în toate!
    O fi ţara asta de rahat, dar asistenţa medicală e cam la fel peste tot în lume. Recent mi-a venit la cosultaţie un copil revenit de curând din Germania, care avea valuri întregi de puroi pe amigdale, dar medicul curant i-a prescris doar Paracetamol.
    Naştere uşoară, draga mea!

  5. NU esti singura careia ii e scarba de tara in care traieste.
    Poate ca ar trebui sa facem ceva.
    Mi se pare ca de multe ori nu ne cunoastem drepturile si alteori le cunoastem dar legile noastre nu ne ajuta cu mai nimic.
    Eu am avut un medic de familie care mi-a spus cand eram gravida si aveam nevoie de anumite medicamente pentru ca am avut ceva probleme cu sarcina, ca nu beneficiez de nici un fel de reducere.
    M-am suparat si m-am mutat dupa ce i-am facut scandal de ajunsese sa o stie toata policlinica, dupa care m-am mutat la un alt medic de familie mai aproape de casa.
    Cand am nascut si a venit medicul de familie pe care il aveam eu , a stat 2 minute sa se uite la bebelus si 5 sa se uite la ce am prin casa.
    Prima consultatie a bebelusului se face la domiciliu.
    Si de data asta m-am suparat si fara sa mai fac scandal m-am mutat dupa 6 luni la medicul de familie pe care il avea sotul. Un medic pediatru care isi face meseria cu multa pasiune si daruire, are el defectele lui dar merita sa i le suport.
    Matei e in siguranta. Cand il consulta sta o ora si ne ducem la ea acasa unde are un mic cabinet special pentru copii, pentru a nu mai sta la coada.

  6. @Ceska, @Ayandary, omul din mine urla de furie atunci cand este obligat sa apeleze la subterfugii. Nu inteleg unde se duc toate milioanele care zboara din salariul meu spre CAS la fel cum nu inteleg nici de ce acesti banuti nu pot acoperi nimic?!!?
    … nu am pretentii prea mari de la medicul de familie al mariei… pentru pretentii vom avea pediatrul back-up. Vreau doar un medic care sa o masoare, cantareasca, vaccineze, sa ii scrie retete uzuale…. Nu inteleg de ce trebuie sa dau o mica spaga pentru a afla care sunt documentele necesare inscrierii??

    In calitate de viitoare mamica, inclin sa las idealismul la o parte si sa ma integrez in sistemul spagilor care deschid orice usa, doar pentru ca nu vreau ca puiul meu sa aiba de suferit din cauza idelismului meu absolut deloc nefiresc!

    @ayandary, noi locuim in Bucuresti Noi – cred ca pentru peditrul de back-up ma voi indrepta spre medlife – hiperclinica grivita e relativ aproape ; o sa ma interesez tot aici si de posibilitatea inscrierii mariei la unul dintre medicii de familie de acolo

    @ceska, vaccinul BCG e cel antituberculos, care in Ro nu se mai fabrica din Octombrie 2009; o perioada s-a administrat bebelusilor vaccinul expirat .. iar apoi a fost retras de pe piata… Intre timp, a fost retrasa licenta de productie pe care o detinea Institutul Cantacuzino, singurul producator al acestui vaccin …

    Mi-e greu… mi-e greu sa renunt sa fiu om… dar motivatia parca scuza orice mijloace… si totusi mi-e scarba de tara in care traiesc!

  7. draga Ceska, „subterfugiile” le gasim pentru ca asa merge treaba in tara asta.De ce sa pui o femeie gravida in ultimele luni sa schimbe ceea ce nu pot schimba oamenii care incearca zilnic chestia asta?Avem drepturi multe dar nu suntem tratati cum se cuvine si atunci de ce nu am apela la „subterfugii”?

  8. Hm, e bine ca avansati in cautari. Pacat ca ti se pun piedici. Eu as reveni la cabinetul respectiv si as insista pana ma ajuta cineva sa ma lamuresc. E si vina noastra ca dam bir cu fugitii si cautam subterfugii (pachetul de cafea) cand avem dreptul sa fim tratati bine din prima. E foarte bine ca vrei sa stii toate lucrurile astea lamurite pana vine bebe. Felicitari! Ce e cu vaccinul ala BCG?????

  9. mai am o intrebare: pediatra noastra curanta nu lucreaza la policlinica ci la un cabinet particular ( nu aveti asa ceva in zona in care locuiesti?) si daca vrei sa-mi spui, in ce cartier stati?

  10. 1.eu stiu ca nu ai voie sa schimbi doctorita 6 luni si nu 3luni.
    2.nu este ortodox ceea ce te invat, dar du-te cu o cafea acum de 1-8 martie la policlinica, la una dintre asistente ( nu la scarba, la alta) si o sa-ti verse tot, iti va spune si ce face pediatra acasa :-D.
    3.pe mine /noi la maternitate cand am nascut nu m-a intrebat nimeni absolut ce medic pediatru va avea copilul.Nimic.

  11. la cum m-a luat … cine a mai stat sa intrebe… era singura de la ghiseu. din cate am vazut, parintii stau la coada, si cand le vine randul spun numele doctoritei si al copilului pentru a i se scoate fisa… banuiesc ca lucreaza pentru ambele…

  12. intrebare. asistenta era pt amandoua doctoritele? in caz ca nu alegerea mi se pare si mai simple: o alegi pe cea a carei asistenta nu e ea.