Sfanta Maria

De cateva zile, ma tot macina o intrebare: cand o serbam pe Maria: pe 15 August sau pe 8 Septembrie?

M-am gandit ca nu-mi va lua prea mult sa descopar raspunsul… ca doar si Sf. Ioani sunt multi in calendar, insa nu ii serbam decat o data… prost am gandit!

Am gasit in schimb cateva informatii despre traditiile de Sfanta Maria:

Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula (A venit Santamarie / Te-ai p…in palarie!), se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita „navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Manastirea Hodos Bodrog, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Cum nu am reusit sa imi elucidez dilema, profit totusi de ocazie pentru a ura un sincer si calduros la multi ani tuturor Mariilor, Marinilor si a tuturor ce poarta nume derivate din acestea, dar in special: celor doua nase ale Mariei, Catincai, Clarei, Cristinei, si Mariucai, Anei Maria.

Articole pe aceeasi tema

23 de comentarii

  1. Multumim frumos de urari si va spunem ‘Asemenea. La multi ani si multa multa sanatate!’ Scuze de intarzieri, dar noi de Sf Marie avem muuulte de serbat: mama, mama soacra, eu, Clara, si nepotica cea mica Maria care e chiar nascuta pe 15 aug. Cat despre cand ar trebui facuta peterecerea nush ce sa zic. Noi le serbam pe amandoua.

  2. Cam tarziu,dar ieri m-am odihnit.Si fizic si psihic.Oarecum.Asa ca urez acum : la multi ani Mariuca!!!Noi serbam de cand ne stim pe ambele.Nasul meu de cununie nu o serbeaza pe asta care fu ieri.Dar noi da.Mai ales ca nu e numai Cristina,ci si mama mea.
    Anyway,tuturor sarbatoritilor de ieri : sa va fie viata frumoasa,la multi ani!!!

  3. Tinand cont ca toata lumea mi-a urat La multi ani!, noi nu aveam cum sa o uitam pe printesa voastra si in acelasi timp dulcea noastra finica, dar acum ca am aflat cum este cu sarbatoarea SF Maria , pe 8 septembrie vor veni mult mai multe urari! Pupam o fecioara mica si dulce care s-a nascut sa aduca numai bucurii si fericire intr-o familie cum putine se mai gasesc!!!

  4. La Multi Ani cu o mica intarziere… de sarbatorit, daca sunteti crestini, este bine de sarbatorit pe 8 Septembrie… Sf Maria Mare se mai numeste si Adormirea Maicii Domnului, ceea ce numele i-l spune clar: este vorba de moartea Mamei lui Iisus… Cam greu de praznuit asa ceva:)

    1. multumim frumos! tare adevarat ce ai spus! 😉 La multi ani si tie, Marius iar micului bebe rusu ii uram toate cele bune, si il rugam sa isi faca timp sa mai treaca pe la calculator sa ne mai puna si pe noi la curent cu noutatile din viata lui. 😀

  5. La multi ani Maria!Sa te binecuvanteze Dumnezeu numai cu bucurii , sanatate si noroc, sa ti bucuri parintii la fel de mult ca acum si sa fiti vesnic fericiti!Pupam mult mult!

  6. 🙂 Eu le serbez pe amandoua (ma cheama si Maria). Asa ca… La Multe Multe Bucurii!!!!!

    1. e doar 00:02… ma ierti cu 2 minute si imi accepti urarile de la multi ani?? 🙂 multa sanatate si tot ce iti doresti!

    2. Tradiţia spune că pe 15 august, de Sfântă Mărie Mare se sărbătoresc morţii care au purtat numele Fecioarei, pe când de Sfantă Mărie Mică trebuie să le spunem „La mulţi ani” celor vii.
      Sfanta Maria Mare este considerata sarbatoarea mortilor, ziua in care sunt pomeniti toti ce au numele pornind de la cel al Preacuratei, iar la sarbatoarea de Sfanta Maria Mica se spune ca se obisnuieste a se sarbatorii cei care poarta acest nume.

      1. @silviu covaci, adevarat! … insa majoritatea nu prea da atentie acestei traditii crestine, si e anapoda sa le repet an de an ca noi sarbatorim pe 8 septembrie – suntem priviti ca niste ciudati. in consecinta, acceptam urarile si multumim, dar serbam pe 8. :d

  7. Draga mea, eu ştiu că Sf. Maria se sărbătoreşte pe 8 septembrie, când se spune că e Sf. Maria mică. Pentru că azi, pe 15 august, sărbătoarea este Adormirea Maicii Domnului, iar pe 8 septembrie este Naşterea Maicii Domnului.
    Dar, cu toate astea, eu tot îi urez Mariei tale multă, multă sănătate, să crească frumoasă, norocoasă şi să fie fericită, cu voi cu tot. 🙂

  8. Saru-mana! 🙂
    Pup micuta Mariuta , la multi ani , sa traiasca sanatoasa cu numele….!!!Sa aveti o zi la superlativ! 🙂