6 luni si o zi…

uufff! Putem sa ne prefacem ca nu a existat ziua de azi?

Astazi am mers la ortoped, si dupa doua radiografii,  controale amanuntite efectuate de doi specialisti, ne-am intors acasa si cu un diagnostic. De fapt, cu doua: displazie de sold si tal valg. 🙁

Cel din urma dagnostic, nu ne e strain, a insotit-o pe Maria inca de la nastere… dar speram sa se fi ameliorat, iar displazia de sold plana asupra ei doar ca o suspiciune.

De maine incepem kinetoterapia. Zilinc, timp de o luna, vom merge la Spitalul de Copii Gr. Alexandrescu; apoi revenim la control…

Pana atunci avem restricii: nu stat in fund, nu tinut in picioare, nu pus in premergator (nici nu ii luasem), nu marsupiu (avem sling si cu ala, daca ar mai tine-o, avem voie). Ideal este sa stea cat mai mult in pozitia broscuta: intinsa pe burtica sau tinuta in brate – pe sold.

Nu stiu inca ce sa fac si incotro s-o apuc… suntem capii si functionam robotic. Amandoi. Eu mai plang, el ma imbarbateaza. Ea e nervoasa ca se simte ingradita; simte limitele. Noi incercam sa o alinam. I-am explicat pe larg de ce facem ce facem… sper ca intr-o zi sa inteleaga ca o facem cu durere in suflet.

Bun, nu e sfarsitul lumii si multi copii au displazie, dar e vorba de puiul meu!!

Imi creez in minte „worst/best scenario”… o iau razna, imi revin. Citesc informatii din tratatele de medicina; ma chiunuiesc sa inteleg limbajul… iar fac scenarii, dar imi revin.

Sorin e langa mine, iar galusca se plimba cand pe soldurile mele, cand pe ale lui … of, la el e greu cu talia… nu sta pitica bine, ii aluneca, i-e frica sa o tina… sa nu agraveze ce are… uite ca i-am descoperit si lui „piticul”. Incerc sa il ajut, pozitioand-o pe Maria corect, insa e barbat – nu are talie…

Din pacate, postarea aceasta va continua….

Articole pe aceeasi tema

47 de comentarii

  1. Avicenna(medicul orientului) spunea ,,Daca oamenii isi exerseaza corpurile prin munca si miscare la momente potrivite , ei nu vor mai avea nevoie nici de medici, nici de remedii’’’ insa cati asculta acest sfat. Abia dupa ce ii cuprind disperarea recurg la un kinetoterapeut. Si mamele ar trebui sa inteleaga ca o viata sanatoasa nu duce decat la un copil sanatos.
    Aveti incredere in oameni pregatiti pentru astfel de terapii

  2. Aaaaa,am crezut ca face rutina pentru sold 😀 Na,daca nu am habar cu ce se mananca displazia…….ah suna exact asa cum e : nu mi-am baut cafeaua!Vroiam sa zic ca stiu ce e,na…….dar credeam ca e si vreun exercitiu ceva pentru asta:)

    1. rutina pentru sold?? habar nu am ce e aia… deocamdata totul se reduce la a sta cat mai cracanel, poate dupa aceasta perioada vor urma si exercitii pentru sold…

      fu buna cafeaua? 😛

  3. Apropos,spune-i Petrutei si de tal valg.Ca sigur o sa bage si niste exercitii scurte ca sa o mai ajute putin la asta

  4. Imi pare rau sa aud astfel de vesti si mai ales, sa aud ca sunteti asa de amarati. Si eu am auzit de dna doctor ca este o doctorita buna, iar la FKT la Grigore Alexandrescu am fost si eu cu Degetzica timp de aproximativ 3 luni, tot pentru talus valgus. Nu o lua asa in tragic, eu ii spuneam Degetzicii ca mergem la discoteca, ea se bucura acolo pentru ca sunt multi copii, iar fiziokinetoterapeutii de acolo sunt toti foarte draguti cu copiii. Uite, la ea s-a rezolvat in totalitate, este foarte bine acum, merge perfect. Si Degetzica era mai mare cand am dus-o, nu era asa micuta ca Maria voastra.

    In principiu se fac programari, astfel incat stii la ce ora sa te duci si nu astepti foarte mult afara (au un hol de asteptare cu canapele si scaune). Au jucarii pentru distragerea atentiei (jucarii ce-s la comun, deci ia-ti o solutie de dezinfectat), poti veni si tu cu jucarii de acasa, adu-i de acasa un prosop, o paturica sau un scutec pe care sa o asezi acolo (nu au asa ceva, o pui direct pe masa de masaj daca nu) si tu incalta-te cu niste pantofi ce se scot dintr-o miscare (nu sireturi) pentru ca la intrare in sala trebuie sa te descalti si iti va fi greu sa faci asta cu bebelusa in brate.

    Ca o curiozitate, cum se numeste primul doctor la care ati fost si cu care nu ai rezonat? Asta daca poti sa ne spui.

    Sanatate multa si nu dispera, este rezolvabil! Te imbratisez.

    1. Merci de incurajari, Maria-Mirbela. 🙂
      Cu talul valg stiu ca nu e mare fas, mai ales ca a fost diagnosticata cu el de la nastere si de atunci pana acum progresul a fost enorm. Acum deja nu se ma vad diferente cu un ochi neavizat… in schimb se simte in mobilitate. La capitolul acesta chiar sunt foarte optimista. Nici la capitolul displazie de sold nu sunt mai putin optimista insa aici e mai greu, din cauza ca exista limitari: stat in fund, in picioare, mers de-a busilea, bagat picioare in gurita… adica nu are voie mai nimic… 🙁
      Cat despre sfaturile legate de incaltarile mele cand mergem la fkt… merci dar la prima sedinta am avut proasta inspiratie sa merg cu sandale cu bareta. 🙁 uffff, nu mai repet in veci experienta.
      Prima data am fost cu ea la ortopedie la budimex – dr Secheli… acum pot spune (deoarece am comparatie) ca a consultat-o foarte pe fuga si nu tocmai ca la carte ( pt sold a consultat-o cu pampersul pe ea)….ah, si destul de brutal pt un bebelus… in 1 minut pe masa de consultatii a reusit sa o faca sa regurgiteze, si nu mancase decat cu cca 2 ore inainte, probabil ca nu am cotizat la inaltimea asteptarilor dumnealui… cine stie… Ma bucur ca acum pitica are parte de medici buni si dedicati care isi fac treaba acordand multa atentie pacientului.
      Atunci am crezut ca e ok, acum vazand cum a fost consultata de alti medici, imi dau seama de diferente…

  5. Bai m-ai lasat masca.Imi pare rau sa aud 🙁
    Cu cine veti face terapie?Am inteles ca e o tanti,dar cum o cheama?Am facut si noi la spital acolo 1 an si jumatate.

    1. 🙁 Sunt altele mai rele si mai grele! Trecem noi si peste asta! Te avem de exemplu… btw, stii ca atunci cand am facut pt prima oara exercitiile acasa, cu ea, mi-a fugit gandul la voi…
      Pe tanti o chema Petronela Vaman. Ati facut si voi la ea?

      1. Petrutaaaaaa(sper sa nu ma insel,adica sa fie vreo tipa noua,ca numele de familie nu le stiu).Nu,nu am facut la ea,noi am facut cu Ela,pentru ca ne-a trimis intinse la ea doctorul Ciocea(neurologul de acolo).
        O sa vezi ce repede trece timpul 😉

  6. Acum am citit raspunsurile la postari.La Dana Ciotlos am fost si eu cu Antonia ,mi s-a recomandat ca fiind super doctor ,mie mi-a placut de ea,mi-a explicat si m-a lamurit cu privire la „probleme ” inchipuite ale fetei.e un medic bun.

    1. Multumim din suflet Mirela. Si mie mi-a facut dna dr o impresie tare buna. Am fost impresionata de grija si de atentia cu care a consultat-o pe Maria, si de lipiciul pe care il are la bebelusi. Este unul dintre acei doctori care lasa sa se vada de ce a ales specializarea in ramura pediatrica a ortopediei. 😉
      … totusi, nu vreau sa ma culc pe o ureche si sa ma las cucerita de prima impresie. Fiind in joc sanatatea Mariei, vrem neaparat ca dupa aceasta prima luna sa obtinem si o a doua opinie.

  7. Imi pare rau,Gabi!Cu rabdare si perseverenta sunt sigura ca veti trece cu bn peste asta.Trebuie sa fii tare pentru ea.Ne rugam ca in luna asta care va urma kineto sa dea rezultate miraculoase si sa scapati de problema.Va pupam si suntem alaturi de voi.

  8. Imi pare rau ca trebuie sa treceti prin asta… Va tin pumnii sa va faceti curaj, pana cand Maria se face bine!
    Ganditi-va ca, peste saptamanile astea de tratament, Maria va fi sanatoasa si fericita.
    O imbratisare stransa de la noi!

    1. Multumim, Mamituni. Am descoperit cu aceasta ocazie ca imbratisarile virtuale sunt atat de reconfortante… 🙂 Multumim!
      pupacim si intoarcem inzecit imbratisarea.

  9. cum pana la 3 luni ecografie? si eu si o prietena le-am facut copiilor undeva pe la 4-5 luni….nu mai tin minte exact, dar pot sa caut ecografia sa ma uit pe data. sigur insa era dupa 3 luni

    1. Maria, nu mai are nici o importanta…. si eu stiam ca merge facuta eco pana la 6 luni, dar doctorita a zis ca se vede mai bine la radiografie, ca o eco buna se face pana in 3 luni… acum atat copilul cat si mama sunt iradiate, si nu mai putem schimba asta… 🙁
      Important e ca i s-a stabilit in sfarsit un doagnostic si acum stim exact impotriva a ce luptam.

  10. daca va ajuta cu ceva, eu stiu o kinetoterapeuta de bebelusi care vine si acasa….macar mai alternati drumurile cu statul acasa. smaranda a facut in primele 5 luni cu ea, venea odata pe saptamana. daca vrei contact, mailul meu este maria.coman@antena1.ro
    la cine ati facut eco? cel mai bun din bucuresti ca ecografist de copii cica e stamate, de la medlife. poate n-ar strica o a doua opinie.
    altfel, eu cred ca va recupera repede, kineto e fff buna si stiu copii cu probleme mari care sunt ok acum

    1. Maria, noi am facut radiografie. Ecografia de sold o puteam face numai pana la 3 luni, acum era tarziu… In urma consultatiei, a ramas in observatie la dr. Cioltos, sefa unei dintre cele doua sectii de ortopedie pediatrica de la Gr. Alexandrescu.
      Am zis sa mergem pe mana ei o luna si dupa ce ii face evaluarea, vom merge sa obtinem o a doua opinie.
      Multumesc pentru alternativa cu kinetoterapeuta. Incerc sa trimit mailul w/e asta. 🙂
      Multumim frumos. 🙂

      1. Buna, imi pare rau sa citesc ca Maria are probleme. Va dorim sanatate multa.
        Apropo de eco la sold, in vest adica pe la Timisoara se face la 5-6 luni, n-am auzit pe nimeni pana acum sa fi facut asa devreme. Cum spunea si Maria Coman, mai sus, poate n-ar strica si a 2-a opinie chiar daca ati pornit pe mana primei dr. Pur si simplu un eco in plus.
        Sanatate !!!

  11. Suntem si noi alaturi de voi si va dorim din suflet sa treceti usor peste acest episod!Stiu cum e cand cel implicat e copilul tau , ca orice cuvinte parca nu sunt indeajuns de puternice pentru a te lasa sa vezi si partea buna a lucrurilor , insa sunt convinsa ca o sa va gasiti puterea , rabdarea si intelepciunea sa procedati asa cum este cel mai bine pt Maria.Totul e mai simplu cand echipa e unita , iar problemele isi gasesc rezolvarea parca mai usor ;).Va pupam !

    1. Multumim, Dana. 🙂 Incercam sa ne regrupam fortele si sa stabilim planul de bataie. Stim ca va fi bine. Altfel nu se poate! 😉

      pupacim si noi.

  12. Of, imi pare rau sa aud asta, stiu cat de greu trebuie sa va fie asa ca vin si eu cu un umar pe care sa va mai descarcati la nevoie: e pe termen nelimitat :-). Si va doresc multa, multa rabdare – o sa treaca si asta, e nevoie doar de timp.

  13. Imi pare rau de necazul micutei, dar trebuie sa ramaneti veseli si sa treceti peste aceste saptamani mai dificile cu optimism. Mariuca oricum va fi amarata si suparata ca nu se paote misca dupa pofta inimii, asa ca trebuie sa va vada pe voi zambitori si relaxati. Nu e simplu sa ramai vesel cand cel mic are probleme, chiar daca stii ca vor trece, dar eu am vazut si la Andreea ca daca eu ma prostesc la ea si ne veselim mai uita de necazurile ei.
    Va pupam si va dorim forta de a trece usor peste acest mic hop:)

    1. Roxana, si eu am obiceiul de a ma maimutarii la Maria. 😛 … si mi-am luat destul de multe critici pe tema aceasta, dar, la fel ca si tine, sunt de parere ca zambetul ei e nepretuit si daca i-l pot oferii doar cu o maimutareala, atunci nu mai stau pe ganduri.
      Acum sufera din cauza restrictiilor la care o supunem, si plange destul de mult, insa facem tot posibilul sa ii distragem atentia si sa o tinem ocupata cu altceva.
      Multumim pentru incurajari.
      Pupacim.

  14. Hai mamico , o sa treaca si iti vei aminti si vei zambi….E adevarat , nu mai exista puiuta ca a ta si e clar ca toate dramele lumii si scenariile sunt in mintea ta…Eu iti doresc sa fi tare si sa scapi de scenarita , daca crezi ca ajuta cu ceva te imbratisez virtual si depun si un tzoc imens pe fruncea matale… 😀 si hai cu pieptul scos si capul sus , tot inainte , ca nu e dracul chiar atata de negru si s-au vazut ele grozavii si mai mari decat asta. 😀
    Bine ca Mariutza isi va reveni si , in fond si la urma urmei , o kinetoterapie nu strica nimanui….chiar si preventiv…. 😉
    Sanatate sa aveti si sa treceti cu bine peste hopul asta! 🙂
    Va imbratisez cu mare drag pe amandoua!

    1. Multumim pentru incurajare, Anuto! 🙂
      Stiu ca exista grozavii mai mari decat acestea, si sunt recunoscatoare ca este intreaga si ca displazia este tratabila. Determinare avem, asa ca o sa depasim cu siguranta aceasta etapa, iar mica noastra luptatoare va misuna printre picioarele noastre. 😉
      Multumim.
      Pupam.

  15. Imi pare foarte rau, mai ales ca e vorba de un bebelus atat de mic si imi imaginez cat e de greu pentru parinti. Cum s-a stabilit displazia de sold? Cu radiografie? Eu nu i-am facut piticei nici o analiza pana acum.

    1. Cris, stiam ca este predispusa la displazie, din cauza talului valg cu care s-a nascut. Am fost la ortoped la 1,5 luni si la 3 luni, dar neexistand acea chimie intre mine si doctor, am preferat sa il schimbam. Imi vine sa ma pup, pt ideea asta! Acum, la 6 luni am mers la un alt medic care, dupa ce i-a examinat articulatiile si mobilitatea, a decis ca este cazul sa faca o radiografie…
      Cred ca daca ar fi existat suspiciuni, te-ar fi trimis medicul ei de familie la un control de specialitate… sau daca iti doresti asta in mod expres, ii poti solicita o trimitere.

  16. Și mie îmi pare foarte rău pentru veștile cu care ați venit de la doctor… Îi doresc Mariei cât mai puține complicații și însănătoșire cât mai ușoară… 🙁

    Legat de displazia de șold și de restricții, nu știu dacă ai auzit sau citit undeva, dar unii medici recomandă punerea copilului în două (sau chiar 3) rânduri de pampers, pentru a forța piciorușele să stea mai depărtate…

    Noi am ținut măzărichile 10 săptămâni așa, existau suspiciuni de displazie și, profilactic, chirurgul ne-a recomandat această procedură. În final noi n-am avut probleme, nu știu dacă a ajutat treaba asta la ceva, dar nici rău n-a făcut…

    Poate aduce un plus de confort pentru Maria, ajutând-o să stea mai lejer ”broscuță”.

    1. Cred ca asta u pampersii a fost prima intrebare pertinenta si la obiect pe care am reusit sa i-o adresez doctoritei. Auzisem despre aceasta practica, si chiar l-am intrebat si pe primul ortoped la care am fost cu ea daca este cazul sa ii pun mai multi pampersi, insa mi s-a spus (si atunci, si acum) ca pentru ce are ea, nu este cazul… adica nu o ajuta. 🙁
      Saptamana viitoare ii va face kinetoterapeuta un dispozitiv din fasa elastica adeziva, pe care i-l voi face si eu singurica, acasa… Pana atunci, mergem la „sala”. 🙂

  17. mai ce sa va zic? sfaturi legate strict de problemele voastre nu am, ca nu ne-am confruntat dar va zic ce imi ziceti voi cand mi-e greu..imi dau seama ca e greu dar rabdare, fiti puternici, si o sa fie bine!
    de gimnastica mai stiu un centru pe calea mosilor daca e sa aveti nevoie de mai multe optiuni ( e cel care era la baby expo, sus)

    1. Multumim, Oana. Deocamdata incercam cu kinetoterapeutul spitalului. Macar o luna, pana la controlul urmator, si vedem atunci cat de mult i-a priit galustei. Merci de info. In toata zapaceala asta, parca m-am prostit; nu imi mai amintesc nimic…

  18. Off, sunt alături de voi, dragii mei. Îmi pare foarte rău pentru veştile proaste, dar aveţi încredere, totul va fi bine! Mă voi ruga lui Dumnezeu pentru Maria şi pentru voi. O să fie bine, vă repet. Aveţi toată încrederea. Vă îmbrăţişez, cu afecţiune.

  19. Of, imi pare rau, chiar ca sunt veesti rele. Maria e maricica, dar cred ca cel mai bine ar sta totusi intr-un wrap.Si un mei-tai legat pe spate s-ar putea sa va ajute, copilul sta tot broscut. La fel de bne sta intr-un SSC – marsupiu textil, gen Manduca. se gasesc si altele.

    1. Abia acum ne-am adunat un pic, zoozie. Cred ca voi face cumva sa ma interesez la hip hop sau green baby, ca trebuie neaparat sa luam ceva, dar vreau sa probez inainte. Incerc sa ajung duminica la clubul textilistelor, insa nu stiu sigur daca reusesc, iar n-am parinti (plecati la pescuit in delta), sor-mea cucereste bazarul din ‘Stambul iar noi avem de onorat o sindrofie de familie w/e asta. Incercam sa ajungem, chiar as avea nevoie sa vad „pe viu” cum functioneaza si sa primesc si cateva informatii de la cele care le utilizeaza.