Cata apa bea un bebelus?

Sunt multe informatii pe care nu prea le gasesti nici in cartile de specialitate, desi, recunosc, nu am citit decat una singura inainte sa nasc si nu imi aduc aminte mai nimic din ea… dar am cautat informatii  pe google…
Hidratarea este unul dintre subiectele despre care nu am reusit sa gasesc prea multe informatii. Cel putin nu despre hidratarea copiilor alimentati artificial.
Despre copiii alimentati natural, m-am lamurit: laptele de mama le ofera tot ce au nevoie, inclusiv aportul necesar hidratarii. In cazul Mariutei noastre a fost mai greu sa inteleg cat, ce, si cum trebuie sa ii dau, iar de cand am inceput diversificarea alimentatiei, hidratarea incorecta si-a facut simtita prezenta.
Din pacate, ceaiul nu-i este pe plac. Nici un fel de ceai, iar apa o bea cu pofta atunci cand ii este sete. Dar cum un copil de nici 6 luni nu prea stie sa spuna cand ii este sete, e destul de greu sa ii ofer cantitatea de apa necesara procesarii tuturor solidelor pe care le ingereaza. Nu vreau nici sa dau in paranoia si sa ma plimb cu sticla de apa dupa ea, astfel am lasat-o sa bea cat a vrut… cand a vrut, nu stiu daca mi-a iesit de fiecare data. 😉
Astazi am fost la controlul de 6 luni si am intrebat-o pe doctorita ei cata apa trebuie sa bea. Raspunsul a fost 150-200 ml zilnic… pe cand ea bea in medie 80 de ml. 🙁 De astazi o sa „stau cu sticla dupa ea” in speranta ca va reusii sa ajunga la media „normala”.
Voi cat, cand si cu ce v-ati hidratat bebelusii?

Articole pe aceeasi tema

50 de comentarii

  1. Interesant faptul ca la voi se recomanda sa dai apa bebelusului. La noi te sfatuieste exact contrariul. Mi s-a spus la spital sa nu-i dau apa decat daca se constipa si atunci foarte foarte putin, maxim vreo 30 ml. In rest, daca bebele bea o cantitate adecvata de lapte (chiar si lapte praf) are toata hidratatea care-i trebuie plus nutritia necesara. Mi-a spus ca apa ii umple stomacul si ca atare el nu mai bea cantitatea de lapte pe care ar fi trebuit sa o bea la acea sesiune de hranit si astfel nu primeste nutritia necesara.

    1. la noi se recomanda inclusiv ceai inca din primele zile de viata. 🙁 Suntem inapoiati tare … din pacate.. 🙁
      Eu am mers pe instinct (ghidat de google) si am dat apa numai dupa ce am inceput diversificarea

  2. Mda.S a spus cam tot ce trebuia ce afli ;).In cazul nostru , stii bine ca Daria a refuzat categoric biberonul pana la 11 luni cand intr un final , dupa ce am terminat cu alaptatul , a fost nevoita sa bea lapte formula , cu biberonul care ii era atat de antipatic.Nu a baut ceai , nu a baut apa , in toate aceste 11 luni.Stiu.Se spune ca nu are nevoie , atunci cand este alaptat.Nici dupa nu s a omorat cu cantitati de apa , ceai nu a baut niciodata , bea rar sucuri.Acum , respectiv de vara asta s a u scimbat treburile si a inceput sa bea ff multa apa.Stategia mea este sa i las biberonul la vedere si intr un loc unde sa poata ajunge la el, in general il pun in tavita scaunelului de masa , cea de jos.Cand ii este sete , il ia si mi l aduce ;).Semne ale deshidratarii sunt :uscaciune a buzelor , nu uda scutecul suficient , este constipata, daca pliul care se formeaza in mom in care strangi burtica nu revine la loc , astea sunt semne grave de deshidratare.Insa astea deja intervin in alte cazuri , nu in nehidratare suficienta.Nu cred ca exista vreun copil sa se deshidrateze ca nu a baut apa suficienta.Bea lapte , papa supe , fructe.Eu zic ca nu e asa o mare problema ;).Pup.

    1. merci Dani. …. eu am inceput sa imi pun semne de intrebare legate de cantitatea de apa atunci cand am vazut ca prefera piureurile in locul supitelor… rar o pacalesc sa pape mai diluat … tehnica e sa ii prepar piure si sa pastrez zeama. fac intai putina supita si daca vrea, diluez tot piureul, daca nu ii dam nediluat.

  3. Si Karina, fiica mea, care acum are 1 an si 3 luni, la varsta fetitei tale tot asa de putine lichide consuma. Eu cred ca ei inca beau la aceasta varsta mult lapte, iar ceaiul este asa sa-si ude buzele. Astazi, la peste 1 an bea si doua biberoane de apa pe zi, deoarece mancarea e si putin sarata, are motive. Ea nu a baut de exemplu niciodata sucuri, nu-i plac. Copii si copii. Nu te ingrijora, atata timp cat e vioaie, uda pampersul, etc.

    1. Multumim ca ne-ai impartasit experinta voastra, Liliana. Nu vreau sa o indop cu proteine… tin sa pimeasca o cantitate suficienta de apa, pentru a-si spala rinichii, insa m-am blocat atunci cand am incercat sa inteleg cat de mult este suficient. 🙂
      Cu toate sfaturile medicului ei si cu toate interventiile voastre, ale celor care ati intrevenit cu comentarii, am reusit sa imi fac o imagine. 🙂

  4. Si eu ma ntreb acelasi lucru. Eu am un baiat de 4 luni jumate pe care il alaptez cu NAN 1 si san (ca deh nu am laptic cat trebuie) si totusi apa sau ceai nu prea vrea. Am incercat cu lingurita si cu siringa si asa , de abia, ia 20-30 ml pe zi. Doctorita mi-a spus ca ar tb sa ii dau vreo 40 ml intre mese dar nu am reusit sa ii dau atat. Acum 2 saptamani am avut o viroza respiratorie pe care i-am transmis-o si lui din pacate si am observat ca , cam din aceeasi perioda, a inceput sa faca un fel de cearcane iar de azi si pungi sub ochi (usor vizibile). Atunci pediatra mi-a spus ca sunt normale ca poate nu doarme corespunzator. Dar, acum nu are nici un fel de raceala si doarme de la 12 noaptea pana la 8 dimineata si ziua daca prinde 2-3 ore e super bine. Maine vreau iar sa vorbesc si sa merg la pediatra. Din ce am citit pe net s-ar putea sa fie deshidratat. Ma innebuneste gandul ca ar avea ceva si poate nu am insistat destul cu apa sau ceaiul. Ceai ii dau de obicei BABY TEA pt ca nu are zaharoza, glucoza si nici menta ca BABY CALM. Ce parere aveti fetelor? V-ati confruntat si voi cu asa ceva? Dupa cum se vede , dupa ora la care scriu mesajul, incerc sa gasesc o solutie sau sa aflu si sa invat din experientele altor mamici.

    1. Buna Moni, si bine ai venit. .. Cred ca asta incercam toti cei care sub o forma sau alta cerceam internetul in cautarea unor raspunsuri: sa cautam solutii si sa incercam sa invatam din experientele altor mamici. 🙂
      Nu stiu ce sa iti spun legat de bebelusul tau… noi din fericire nu am avut semne… altele decat semnele de intrebare ce mi le-am pus singura. 😛 Dar imi voi permite sa fac o comparatie intre puiul tau si Maria la varsta lui, la capitolul somn: 2-3 ore somn de zi e putin. Maria si acum, la 6 luni doarme mai mult… atunci cand nu o chinuie ceva… In general noaptea doarme de la 22 -23 pana pe la 7.00 – 7.30, papa, se mai joaca 2 ore apoi nani 1-2 ore, papa, joaca 2-3 ore, nani 2-3 ore, apoi sta treaza pana dupa baita, cand reluam ritualul.
      Noi avem noroc de un medic pediatru foarte bun si intelegator, cu care pot discuta informatiile pe care le gasesc pe net. Unele mi le-a aprobat, altele mi le-a demontat… Important este ca atunci cand tu ai cea mai mica suspiciune cu privire la starea bebelusului, sa mergi sa il vada, si eventual sa discuti cu ea.
      Sper sa nu fie decat o sperietura si bebelul tau sa fie bine! 🙂 Sa treci si pe aici dupa ce vorbesti cu doctorita, sa ne spui si noua ce ati facut.

    2. Buna Moni.Am vrut sa intervin,sa iti spun ceva.Cand mergi la pediatru,sa ceri o copro.Oxiurii dau cearcane(bine,si alti paraziti intestinali am inteles ca fac asta).Bine,dau ei si alte simptome.Problema e ca e in functie de copil.De exemplu,nepotii mei au avut amandoi oxiuri.Ea era palida si avea cearcane,insa el nu avea nimic.Doar odata la cateva zile se plangea ca il doare putin burtica,in rest nimic vizibil.Asa ca eu zic sa-i faci o copro,ca nu pierzi nimic.
      Daca cearcanele ar fi de la deshidratare,ar trebui,ca sa le aiba,deja sa fi observat ca urineaza mult mai putin,ca mucoasele sunt uscate(astea ca simptome evidente).
      Am mai citit ca cearcanele pot fi si ereditare,asa ca ai putea sa te interesezi la persoanele care au cearcane din familiile voastre,pe la ce varsta au aparut.
      Bafta la doctor si chiar as vrea sa aflu si eu despre ce e vorba.

  5. Mai sa stii ca si noi am patit la fel pana tarziu cu Stef (1 an si o luna sa zic). Nici apa, nici ceai. In zilele lui bune mai bea 50 de ml, putin si des. Aaaa…foarte imp, sa-i dai putin si des, nu mult ca cica se deshidrateaza daca bea mult si repede..
    Cu formula, ti-am zis, am inceput in paralel cu tzata de pe la 6 luni. Mi-am zis ca era necesar sa consume apa. N-a vrut si nici nu l-am fortat pentru ca nu dadea semne de deshidratare. Insa a cerut singur si, cand a vrut el, aia a fost. Nu il rugam, nu il fortam, singur singurel…eu zic ca un copil stie ce vrea singur (scuze ca ma repet). Exceptie fac cazuril in care este bolnavior si refuza orice ii poate face bine. Parerea mea.
    Faza cu laptele diluat o faceam si noi. Mult succes! 🙂 Deci nu cred ca trebuie sa te ingrijorezi. 😉 Pup dulce.

    1. foarte ingrijorata nu sunt. cred ca e mai corect spus ca sunt indignata. indignata ca acest subiect, precum multe altele, sunt considerate firesti si nimeni nu se oboseste sa informeze o mamica si despre acest aspect.
      Oricum, asa cum am mai zis deja, voi incerca sa ii dau mai des, poate bea si ea putin mai mult…
      pupam si noi, Dana

  6. 200 ml?!?!!??!?!?!?
    Eu de ce aflu treburile astea tot din ”străini” și, vorba ta, nu vezi niciunde scris la vedere așa ceva?! 🙁

    Măzărichile mele nu beau apă deloc. În vară, pe caniculă, le ofeream des biberonul cu apă și/sau ceai, însă după 2-3 înghițituri îl împingeau din gură și scuipau lichidul… nu știu dacă se adunau maxim 10 ml / zi la fiecare. Apoi nu le-am mai oferit deloc… n-am știut că laptele formulă nu oferă un aport suficient de apă… nu știu nici cum arată un copil deshidratat, ca să-mi dau seama dacă fetele au nevoie de lichide în plus (udă scutecul și nici constipate nu sunt)… 🙁

    Cert e că, dacă seamănă cu mine (de fapt și cu tati), clar nu vor pune gura pe apă, că nici eu nu beau niciun strop, fie vară fie iarnă… 🙁 Nu simt nevoia, oricât de cald ar fi.

    1. Exact aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu, Carlitule. Stiu ca exisa un mecanism biologic personal care functioneaza diferit la noi toti, insa am inceput sa imi pun probleme legate de hidratare atunci cand am observat diferente in aciditatea urinei si aparitia unei usoare iritatii de scutec atunci cand papa mai multe solide..
      In afara de aceasta mica”problema” nu am vazut nimic la Maria care sa ma duca cu gandul la o deshidratare, dar pe de alta parte nici nu as recunoaste semnele. 😛 De acum inainte voi incerca sa ii las bibi cat mai mult in raza ei vizuala si sa incerc sa ma prind cand il va cere.
      Cat despre cantitatile mici, sa stii ca si Maria bea 10-15 ml o data…. pana acum nu a baut mai mult… si cred ca asta inseamna ca trebuie sa ii dau mai des, pana ajungem macar la 100 pe zi. Pupam.

  7. acum am vazut bannerul urbankid. Aveam un link unde se discutase acest subiect in urma unui articol postat. Nu vreau sa se considere reclama.

    1. reclama la ce luthelo?? Noi iti multumim, sincer, pentru vizita si pentriu sfaturi si recunosc ca apucasem sa te citesc…. si sa visez la o viata eco cu sapunuri si solutii de curatare / spalat facute in casa… dar deocamdata m-am rezumat la citit cateva bloguri … poate o data voi reusii si eu sa devin „sapunareasa” macar in utilizare daca nu in fabricare… dar asta ar insemna sa gasesc pe cineva dispus sa isi vanda munca. Tu vinzi din produsele pe care le fabrici?? 🙂

      1. eu ma apucasem ca fiul meu are o dermatita atopica si am eliminat tot ce am putut elimina cu potential risc. De pierdut nu am pierdut nimic ba dimpotriva am castigat cu toti. Nimic nu se compara cu un sapun facut in casa, un sapun in care nu faci calcule cand vine vorba de sanatatea familiei.

        Asa am inceptu sa caut alternative. Apoi am primit cadou un forum :)) si am hotarat sa merg pe linia asta: cautare de alternative eco.

        Iti pot trimite o mostra din ultimul sapunel destinat bebelusilor si celor cu piele sensibila. Apoi daca ti-o place mai discutam 🙂

        http://luthelo.blogspot.com/2010/09/sapun-cleopatra-delicat-fara-miros.html
        Presupun ca prin wordpress vezi si adresa mea de email.

        Sau daca nu mai ai rabdare comanda de la Manufactura Lorelai. Sunt divineeee: http://www.manufacturalorelai.ro/magazin-online/

        Si articolul despre care iti spuneam despre apa:
        http://www.super-parinti.com/de-fusta-mamei-de-la-nastere-la-2-ani-f28/bebelusii-au-nevoie-de-apa-t201.htm

        Have fun!

        1. am citit articolul, merci de link, luthelo.
          Cat despre sapunri iti scriu un mail… maine ca acum ma pregatesc sa imi insotesc familia deja dorminda in lumea viselor 😉

  8. Antonia a baut foarte putina apa cand era de varsta Mariei.Ce-i drept,era alaptata si mai avea putin si imi sugea si sufletul din mine dar mai mult de cativa zeci de ml nu bea.Ceai,foarte rar si putin,biberonul era cahhhhhhh pentru ea ,sucuri de fructe nici atat.Acum cere apa non stop ,cred ca ajunge aproape la 1 litru,ceai nu,sucuri nu.Eu zic ca daca ii oferi din ce in ce mai des se va obisnui si treptat va creste si cantitatea de apa.Si daca dr nu vede semne de deshidratare eu zis sa nu te stresezi prea tare,sunt atatia oameni care beau 1 pahar de apa toata ziua si altii care bea 3 l (cazul meu :D).

    1. mda… fericitelor ca ati avut-o pe tztitzi! Sper sa reusim si noi sa ne incadram cat mai repede in „barem” … poate ajungem macar la 100 de ml. ..

  9. Fi-mea nu a baut nimic pana pe la 1 an jumate.NIMIC.Si am inceput diversificarea la 6 luni.INSA pana atunci tot artificial fuse hranita,cu formula.Care lucru cica cere apa,ca cica apa din formula nu-i de-ajuns.
    M-am agitat pana in pragul sanatoriului de nebuni un an.Bea cu seringa,sau cu pipeta,dar maxim asa……vreo 40 ml pe zi.Si nu in fiecare zi.Apoi mi-am zis ca asta e,nu vrea,nu-i pot baga pe gat.S-a deshidratat o singura data,destul de rau.Nu mai uda scutecele si in plus s-a vazut si pe vene,cand a fost momentul pentru recoltare.Solutia pe care am gasit-o atunci,a fost sa ii fac formula diluata.Puneam apa cat trebuia,insa lapte cu o cupa mai putin.Si a functionat.
    Apoi nu am mai avut probleme,desi nu a inceput sa bea lichide.Abia in vara asta caniculara am descoperit Tedi(in special multivitamine)pe care il bea cu placere,cu lingurita,cam o sticluta pe zi(300 ml).Dar asta cam o luna.Apoi nici pe asta nu il mai primeste.
    Dar pe de alta parte papa fructe multe(in fine,acum nu mai e asa,dar papa pana acum cam o luna,la o singura masa,un mar imens,o piersica gigantica si 4 sau 5 prune din alea straineze,mari) si ciorbita.Si cum singura mancare gatita pe care o papa este ciorba,papa doua portii pe zi,de regula destul de mari(aproape 300 de grame fiecare) si la o portie imi intra doua polonice de zeama.Seara ii dau,cu greu e adevarat,in somn,aproximativ 200 ml de lapte.
    Pentru ea e de ajuns,uda bine scutecele,nu e constipata(ca si aici afecteaza daca nu bea lichide)si desigur nici deshidratata.
    Eu zic ca daca lasi la vedere biberonul cu apa,iti va spune ea cumva cand ii e sete.Parerea mea.

    1. Chestia cu laptele diluat e de retinut. Multumim, Adina! Incerc cu bibi la vedere. Sper sa mearga… adica sa ma prins eu cand il cere. 😛

  10. cam 100 ml si noi, plus 150 ml suc de fructe ( portocala, mar, pere, prune) in diverse combinatii. dar ea stie f bine cand ii e sete, cand nu refuza categoric apa.

  11. Da, cam 100-150 bea si andreea acum. Cand era cald bea si cate doua biberoane pe zi. Ai putea sa-i scoti ceaiul, mai ales daca mananca si mancare si fructe. Da-i doar apa.

    1. Pai ceai nu vrea deloc, Roxana. Ultima data cred ca a baut acum vre-o 2luni. 😀 Iar cu apa o sa incerc sa fiu mai perseverenta si poate ajungem si noi macar la 100 de ml/zi

  12. Intereseaza-te si de prea multa apa data copilului. Uite ca mi-am amintit ca o mamica mi-a zis pe blog, aici http://alexcreste.blogspot.com/2010/05/ziua-6.html , vezi direct al doilea comentariu, de la Dana, vorbele mele sunt plictisitoare :)).

    Alex nu vrea deloc apa. Acum nici nu-l mai intreb, recunosc. Il intrebam pe canicula si nu voia. Am insistat pana cand i-a ajuns apa pe limba si apoi a inspirat sa traga aer si i-a intrat apa pe caile respiratorii (ceea ce am inteles ca e periculos). S-a inecat si a vomat in jet. Nu stie suge din biberon nimic, il musca si se sperie daca ii curge ceva. Nu stie bea din lingurita, nici din seringa. Asa ca hidratam putinele solide ce le mananca :)), adica nu-i dau piure solid, ii dau supa crema sa isi pape el firimitura solida. Asa ca la 11 luni, tzitzi rullz, solide de ordinul firimiturilor, si apa deloc…

    1. Merci de link, Raluca. Citesc acum. Din fericire, si voi, ca si bebe lui M1ha1, „functionati” pe baza de tzitzi! Inteleg ca diferentele sunt enorme….

      1. pana la 6 luni, copiiinu primesc alte lichide in afara de lapte,oricare ar fi el. Nu stiu cums e pune problema daca i se dministreaza totusi lapte anti-reflux,de exemplu, dat iind ca e mai gros.

        Dupa 6 luni ce schimba oare o lingurita de mancare de trebuie sa iti faci atatea griji? Copilul simte, cere. Cand sunt in preajma, Anda nu bea apa, uneori bea chiar 50 ml dar da, bealapte intruna deci… Cand a fost cald, a baut si apa, dar beam impreuna.

        daca te streseaza atat de mult ideea hidratarii insa, bea din cana si las-o sa te imite. Eu beau apa intotdeauna cu atata pofta incat pana si sotului meu i se face sete cand ma vede. Andei nu, sau doar vrea sa ma imite deci… 😀

        semne ale deshidratarii aici: http://blogulmeumediocru.blogspot.com/2010/08/mituri-ii.html

        1. zoozie, la voi e usor din cauza ca alaptezi la cerere…. cu formula e mai greu sa alimentezi copilul la cerere: laptele nu poate fi pastrat prea mult dupa preparare si nici nu este recomandat sa ii dai formula foarte des… Tziti are alta consistenta, mai apoasa, mai laptoasa, in functie de cat si cand suge, pe cand formula e la fel tot timpul… 🙁
          Formula are cantitate constanta de proteine, care trebuie asimilate/eliminate din organism, iar surplusurile se elimina in general prin diureza, iar ca rinchii sa indeplineasca corect aceasta functie au nevoie de lichid.
          Ce diferenta face o lingurita (chiar daca deja vorbim de cca 300 ml de mancaruri pasate/zi) de solid?? Pai pentru organismul lor, eu zic ca este mult… nu tu zicei ca se nasc cu un stomacel de cca 7 ml?? … nu ajung la litrii sau sute de mililitrii prea usor. Eu zic ca pentru ei o lingurita de solid este mult si trebuie sa ii ajutam, pe cei ce nu se bucura de beneficiile oferite de tzitzi, sa poata procesa corect hrana pe care le-o oferim…
          Voi sunteti mari acum, beti impreuna… la 6 luni eu nu inteleg mare lucru din ce imi cere prin gangurelile ei… poate e gresala mea, poate ca nu… Am vrut sa inteleg cum au procedat alti parinti ai caror copii au fost hraniti cu formula. Atat. Pentru confortul meu psihic…
          Chiar discutam cu Zu cand ne-am intalnit la talcioc, ca sunt utile informatiile de pe net, atata timp cat le treci prin filtrul propriu. La capitolul hidratare, nu am gasit prea multe informatii , asa ca nu prea am avut ce sa filtrez… Nu sunt speriata, nici panicata, vreau doar sa inteleg care este „calea” si cum au iesit altii, ca noi, din acest „impas”

          1. eu am repetat ce stiu si despre copiii alaptati la biberon, potrivit unor norme mai noi.

            Cand o las pe Anda cu altcineva si ea bea mai multa apa si insist sa i se ofere. Sigur cat tu trebuie sa-i oferi dar nu te stresa foarte tare daca nu bea foarte mult, de-aia ti-am si dat semnele de deshidratae, ca sa stii cand e cazul sa iei masuri. In geenral iti dais eama foarte repede daca bea sau nu destul.

            Cum spunea cineva mai sus, ce e mult nu e bun. eu stiu multi copii din generatia Andei care beau putina apa la varsta Mariei, in general compensau prin alte lichide, de exemplu lapte. Iar fetele pe care le cunosc si au dat formula nu au dat apa pana la diversificare. Niciunul n-a facut insuficienta renala 🙂

            Oau, voi aveti deja 300ml de hrana zilnic? La sase luni? Dar cand ati inceput? Poti sa-i dai sa vbea in preajma mesei, in cazul asta. iar puterea exemplului, ei bine n-o subestima, poate nu vezi roadele pe moment, insa sa vezi mai tarziu ce mult te vei fi ajutat prin asta!

            Daca vrei sa ii trezesti interesul, da-i si din altceva sa bea: un polonic, o lingura, o canuta, un capac de biberon… transforma totul intr-o joaca si daca vezi ca te refuza mai asteapta. De asemenea, lasa apa la vedere si nu te stresa prea mult si cu asta, deja caldurile au trecut :). In mod cert, la varsta ei nu poti rezolva nimic peste noapte, orice roade se culeg incet si fara sa-ti dai seama imediat ce mare realizare ati inregistrat.

          2. Zoozie, noi am inceput diversificarea la 4 luni si o saptamana. Deja se simtea nevoia, laptele nefiindu-i suficient. Recunosc ca am tras si eu un pic tare sa ajungem la branzica… deoarece ma gandeam ca poate o ajuta cu inchiderea fontanelei (se pare ca are o lipsa de calciu si din aceasta cauza fontanela este foarte mare; am incercat sa-i dau calciu – fiola, dar a facut o reactie mai urata la el). Acum de cand papam solide se pare ca a inceput sa evolueze mai bine fontanela. In prezent mesele ei sunt: lapte (180 ml); cereala cu lapte (150 ml); supa / piure de legume cu carnita(~200 ml); piure de fructe cu sau fara branzica facuta in casa (~120 ml); lapte cu cereale (180 ml) … si uneori mai dam un supliment de 120 ml lapte – in general cand sta treaza dupa 23.00
            Ca orice copil programul nu e strict, avand si zile in care refuza categoric masa de legume sau pe cea de fructe… uneori nu vrea cereale seara… Daca refuza ceva nu o obligam si inlocuim repede masa cu 180 ml de lapte. Exceptii avem cam 2 zile/saptamana, daca nu ne supara dintii. Cand ne supara dintii nu-i trebuie nimic… nici macar lapte. in zilele acelea mai mult ciuguleste cate putin din toate (4-8 lingurite la fiecare masa).
            In conditiile acestea apa bea intre 50 si 90 ml /zi..
            oi fi eu nebuna dar nu sta asa pe magine drobul meu… nu bateam atat de departe sa ajung la insuficienta renala… dar ea si transpira mult si dupa mintea mea, chiar bea putin la cat mananca si la cat transpira…
            am incercat sa bem si sa mancam in fata ei pentru a o incuraja sa ne imite, insa numai la mancare pofteste..
            I-am luat si o cana cu cioc dar tot ce face cu ea e sa se joace. 😀 Oricum, i-o dau mai mereu sa se joace cu ea, ii arat cum se foloseste ciocul, ea rade, mi-o ia si o mangaie razand. 😀
            Nu disper… inca. 😉 Mai incercam. Uite ca la un capacel nu ma gandisem. O sa incerc si asa.

          3. Uau, ma complexezi :)). Al meu la 11 luni papa cam doua lingurite de bebe de solide pe zi… In total ma refer! Bine, noi am inceput la 6 luni jumate si am luat-o foarte treptat daca am vazut ca nu papa. Avem trecute prin regula de 4 zile doar cateva fructe, legume, si doua tipuri de cereale :D.
            Poate de asta nu bea apa deloc al meu…

          4. io cred ca transpira c-o imbraci tu gros :))

            Acu serios vorbind, fi-ta haleste mult mai mult ca fi-mea. La doi ani ce-o sa-i dai?

            Fontanela se inchide in mod normal pe la un an jumatate si nici pana la 2 ani daca nu s-a inchis nu e asa mare chestie; poate medicul va suplimentase vitamina D ca sa ajute asta…

            Ii facusei ceva analize de zici ca avea lipsa de calciu? Vezi sa n-ai vreo surpriza pe invers., s-a mai intamplat.

            Oricum, sa ai incredere in ea.

          5. @Raluca, pitica mea e mancacioasa tare. nu a refuzat nimic… nici macar spanacul pe care eu il detest 😛 La masa, nu are rabdare sa reumplu lingurita si se arunca la propriu cu fata in ea (cauza pentru care folosim lingurite moi din silicon). Nu am fortat-o sa manance… daca a vrut bine daca nu, iarasi bine. Cat despre regula celor 4 zile, daca te referi la introducerea unui ‘ingredient’ nou in fiecare a 4-a zi, sa stii ca pe aceea am urmat-o si noi… Insa daca in prima zi mananca cu pofta, s-a intamplat ca a doua sa refuze categoric exact acelasi tip de mancare, pentru ca in cea de-a treia zi sa devoreze toata portia… de ce, nu stiu…. 🙂

            @Zoozie, uite ca in casa nu o mai infofolesc! 😀 Acum doarme doar intr-un costumas din bumbac, nu gros (cu maneca lunga si cu botos la pantalon) si sta mai mult dezvelita… incerc sa o invelesc cu o paturica dubla din bumbac … uneori sta invelita alteori nu… cand vad ca nu o vrea nu insist… De transpirat, transpira mancand. Facea asta de mica- mica. Din cauza asta nu o tinem in brate la bibi … o asezam intr-o pozitie similara pe o perna, pe care o uda de cele mai multe ori. Cred ca seamana cu ta-su. Eu sunt gerila. si in miezul verii am piciorele si mainile sloi. el e la polul opus – frige si in toiul iernii. 🙂
            Mancare ii dau cat vrea… dar incerc sa nu depasesc 200 de ml/ masa, chiar daca, uneori, ea ar mai vrea…. asta este unica ei constrangere la mese. Acum are 71 de cm si 7,6 kg
            Nu am intepat-o inca… insa daca nu evolueaza in grafice fontanela, o vom face si pe asta. 🙁 Stiu ca nu trebuie sa se inchida de pe acum, dar trebuie sa se micsoreze si a ei o face mai lent decat normalul. Principala cauza este lipsa de calciu… incercam sa o eliminam. .. apoi urmeaza rahitismul, dar nu prezinta semne, cu nu prea prezinta semne de nici un alt simptom… Nu disper, dar incerc sa ii dau branzica macar 3-4 zile pe saptamana… ca in fiecare zi nu serveste. 😛
            Atata timp cat nu prezinta semne de obezitate, nu-mi fac griji cu mancarea… doar n-oi tine-o nemancata. 😛

    1. @mamasiiubita, ma incurajezi, vehiculand cantitati apropiate de obisnuitul nostru! 😀 … dar tot o sa stau cu sticla in raza ei vizuala. Poate mai ridicam si noi un pic stacheta. 😉

  13. mie mi-a zis pediatra ca isi ia apa si din fructe, etc. smaranda cand e cald bea multa apa, acum cam 100 pe zi. eu cred ca te prinzi daca se deshidrateaza

    1. Maria, sincer mi-e teama de „te prinzi”-ul asa… eu una am conducta mai inghetata si „drobului” meu i-e frica ca nu se prinde la timp… dar cantitatile pe care le beti voi ma incurajeaza… nu suntem tocmai departe… 🙂

  14. noi nu bem apă deloc …
    ceai, doar babyCalm, dar cam foarte rar
    dar e la sân toată ziua. și mai puțin lapte praf
    mai bem și suc de morcovi, mere, piersici, lubeniță (când era)

    1. ah, daca tot adusesi vorba de suc… nici pe asta nu il agreaza domnisoara noastra, iar despre ceai am zis deja ca nu e in gratii. Oricum, voi sunteti un caz fericit, in care tzitzi rules! 😉

        1. mofturoasa de mica, ce sa-i fac! 🙂 … dar are cu cine-mi semana. 😛
          deah, dor nu-i papusa, trebuie sa aiba si ea „o hiba”, ca doar nu am copilul perfect.

  15. eu cred ca daca o arela vedere si ii este sete se v-a intinde dupa ea.

    Eu cred ca ea stie cat are nevoie.

    As renunta la ceai, ci atat mai mult ca e hranita artificial

      1. imi cer scuze, erau amandoi copilasii pe langa mine

        *ceaiul contine tanin care inhiba absorbtia fierului in organism

        apa e sfanta…nu as oferi citrice pana la un an

  16. Buna dragilor…
    Matei bea pe vremea Mariei cam 0,8 – 1 litru de lichide pe zi… in afara de san la acea vreme bea cam 3 de cate 210 ml de apa, ceai…