Giulesti – un gen de follow-up

Fara nici o legatura aparenta cu, comemorarea de astazi doctorul Bogdan Marinescu si-a recunoscut vina asumandu-si faptele … mai exact lipsa lor.

Se pare ca dosarul este aproape finalizat, urmand sa inceapa procesul impotriva celor patru gasiti responsabili pentru acest trist eveniment – in afara doctorului Marinescu au mai fost pusi sub acuzare: Florentina Cirstea (asistenta care trebuia sa supravegheze nou-nascutii), Vasile Dima ( seful serviciului tehnic) si Adrian Ioan Toma (seful sectiei de neonatologie). Dintre toti cei acuzati, din cunostintele mele, in arest se afla numai Florentina Cirstea.

Nu mi se pare corect deloc. Platesc prea puntini si prea putin!! Cazul Giulesti cerea pedepse exemplare… dar „mai marii” au decis sa intinda un os multimii… Patru vinovati un proces ce va dura cu siguranta mult si care sunt sigura ca nu va fi judecat „la sange”. Mi-e sila de societatea noastra care plange asistenta sau pe dr. Marinescu…. e trist, e adevarat… dar e iremediabil. Au murit omuleti ce nici nu apucasera sa invete sa traisca singurei.

Indiferent cat de buna era acea asistenta si cat de multe vieti a salvat, in acea zi NU si-a facut datoria. Facea meseria pe care si-a ales-o singura; avea indatoriri si atributiuni de serviciu precum orice alt angajat, din orice alt domeniu… In acea zi, a ales sa petreaca, si distractia ei a costat 6 vieti abia incepute.

Doctorului Marinescu nu ii contest cariera stralucita, insa nici el NU si-a indeplinit atributiile… Ca medic nu il contest, insa ca manager clar are avea multe hibe. Chiar nu inteleg ce cauta el in acea functie si de ce nu a avut decenta de a refuza postul si de a lasa pe cineva competent in locul lui…

Cred ca alaturi de el trebuie sa raspunda in fata justitiei si cel ce l-a numit in functie fara sa ii testeze amanuntit abilitatile ce i-ar fi fost necesare pentru ocuparea acelei pozitii. La fel si cel care ar fi trebuit sa ii verifice munca … sau primaria nu are nici o raspundere pentru spitalele pe care le are in subordine?

E trist… si trebuie sa ne aducem aminte de cei 6 copilasi care nu au supravietuit… Astazi, mai mult decat oricand! Inca nu imi pot imagina ce simt familile ai caror copilasi s-au ridicat la Ceruri… La vremea aceea,Sorin mi-a zis ca el si-ar fi dat viata pentru cea a unuia dintre acei copii… Ca el a trait. A privit cerul si s-a lasat mangaiat de razele Soarelui, dar si udat de picaturile ploii, pe cand acele mici fapturi nu au avut nici macar aceasta sansa…. totul din cauza nepasarii celor ce ar fi trebuit sa ii ajute sa castige lupta pentru viata.

Unica raza de soare in tot acest cosmar, sunt cei 5 micuti care au supravietuit! .. Care au apucat sa vada cerul, soarele si picaturile de ploaie.

Articole pe aceeasi tema

13 comentarii

  1. Gabi: ce inseamna platesc prea putin? De unde stii care va fi decizia tribunalului? De unde stii ca acest proces nu va fi judecat „la sange”? Si ce inseamna prea putin in acceptiunea ta?

    Sunt de acord ca in acea zi asistenta nu si-a facut datoria. Sunt de acord cu tine ca managerul spitalului nu a luat masuri atunci cand s-au intamplat alte tragedii in spitalul pe care-l conducea. Sunt de acord ca directorul tehnic nu trebuia sa-si dea niciodata acordul pentru o sectie de ATI nedotata cu alarma de fum si aspersoare. Sunt de acord ca seful celui care a izolat priza sau firul sau ce a fost este vinovat ca nu a verificat munca lucratorului din subordine. Si sunt de acord si cu pedepsirea superiorilor managerului spitalului, mergind pana la demisia ministrului sanatatii. Si sunt de acord ca trebuie sa plateasca. Dar sa plateasca drept, pentru ce NU au facut, nu „la sange” si nu cati mai multi. Colegele asistente de ce-s vinovata? Dar medicii?

    Iar daca asistenta pleca din acest post pentru ca si-ar fi dat seama ca este depasita de situatie si asta nu-i mai permite sa salveze vieti ce s-ar fi rezolvat? S-ar fi rezolvat astfel criza de locuri de munca din sanatate? Ar fi fost angajate in locul ei nu una, ci patru sau cinci asistente care sa asigure necesarul de cadre medicale pentru sectia de ATI? Nu cred, ba dimpotriva, ar fi fost un om in minus si astfel asistentele ramase ar fi trebuit sa se imparta la si mai multi nou nascuti sau prematuri.

    1. in cazul celor 3 aflati in libertate, putinul este libertatea de care se bucura. … iar „la sange” inseamna in acceptiunea mea, drept, corect, fara indulgenta pur romaneasca ce tinde sa ofere vinovatilor incadrari usoare. Zau, ca nu as vrea sa existe in acest caz pedepse cu suspendare.
      Cat despre ceilalti medici sau asistente, nu am zis ca trebuie sa plateasca si ei… dar trebuie sa constientizeze ca e cazul sa inceteze cu astfel de practici, si sa actioneze ca atare. … probabil ca m-am exprimat gresit. prin „cat mai multi”, inteleg cat mai multi dintre cei vinovati… asta deoarece muti sunt sustinuti politic si astfel sunt feriti de pedeapsa, ceea ce e trist.
      Daca acest incident ar fi fost tratat corect de catre justitie si de catre toate institutiile implicate, ar fi existat sanctiuni si pentru cei vinovati – moral; cei care au creat sistemul propice pentru astfel de incidente.
      Nu stiu care va fi decizia tribunalului, insa traectul investigatiei si urmarile incidentului, nu imi lasa loc sa cred ca va exista o judecata dreapta. … asa vad eu lucrurile. Imi doresc sa ma insel in aceasta privinta.
      Daca oamenii din sistem ar cere dreptate, la un momendat sistemul va ceda, insa daca ei tac si accepta ce nu pot duce, isi asuma personal toate riscurile pe care le implica supraincarcarea cu sarcini si atributiuni.

  2. „In acea zi, a ales sa petreaca, si distractia ei a costat 6 vieti abia incepute.”- gresit, nici nu a parasit etajul. cititi mai bine concluziile insemex de pe net (luju.ro) inainte sa acuzati, si o sa vedeti ca tot ce era in acea camera incalca toate normele posibile si imposibile in materie de act medical din punct de vedere al aparaturii! in rof-ul sptalului in ati trebuia sa fie doar 7 PATURI, iar acolo erau 15 incubatoare, cateva patuturi, cateva mese de reanimare si multe altele si binenteles o singura asistenta la 20 de copii( in fisa postului scrie total altceva) asa ca mai documentati-va si dupa aceea acuzati. cu multumiri

    1. este doar o parere – a mea. si in continuare raman la ea. petrecerea avea ,loc pe etaj…. si ce conteaza cum era salonul daca ea nu era in el?? copilasii aceea AU ARS timp de mininm 15 minute… timp in care ea trebuia sa fie acolo. Nu contentest sitemul si faptul ca numarul paturilor depasea normele…. dar a fost alegerea ei sa ocupe acea pozitie. Joburile nu mai sunt repartizate, acum ai sansa sa alegi. Oare ea nu era constienta ca este depasita de ceea ce se intampla?? Nu era constiente de raspunderea pe care o are?? Un om constient ca raspunde de VIETI, poate sa plece singur dintr-un post ce il impiedica sa isi exercite meseria – aceea de salvator de vieti.
      Personal nu am nimic cu doamna in cauza,insa este si ea la fel de vinovata ca si restul colegelor ei, ca si restul doctorilor, ca responsabilii din primarii sau din guvern.
      Nu contest faptul ca pe toate turele se practicau astfel de „plecari” …poate in multe cazuri pentru mai mult timp, dar incendiul s-a intamplat pe tura ei. Ea impreuna cu TOTI ceilalti vinovati trebuie sa plateasca, iar cei ce vor mai fi gasiti lipsind din post sau neindeplinindu-si toate atributiunile, trebuie sa fie pedepsiti inca dinainte de a se mai intampla o noua tragedie. Faptul ca asisenta accepta altceva decat era inscris in fisa postului, este tot vina ei. Pentru astfel de situatii se poate adresa oricand ITM…

  3. Vor plati doar cei mici, adica asistenta. Nu zic ca nu este vinovata, zic doar ca nu este singura. Dar, cum se obisnuieste pe la noi, dam vina pe mort sau pe cel care are mai putine pile.

    1. Mama si Iubita, din pacate da…. tocmai de aceea am spus ca acest caz cerea pedepse exemplare. E trist cand ma uit in jur si vad cu stam docili sa fim luati in deradere… 🙁

  4. Eu ,sincer ,nu cred asa cu tarie in vinovatia lor.E drept ,au o parte de vina ,dar principalul vinovat este sistemul romanesc,in general…resurse putine si proaste,personal insuficient etc …

    1. e adevarat Mirela, insa eu vad sistemul ca pe o mutltitudine de rotite care functioneaza in interdependenta… totusi nimic nu justifica faptul ca acei oameni s-au refugiat in bratele unui sistem defect si au incetat sa isi mai faca meseria.
      Tu parca lucrai cu copiii… imagineaza-ti cum e sa ii lasi nesupravegheati timp de 15 min pentru a lua parte la o petrecere… Poti?? Moral, nu! Indiferent cum e sistemul tu ai ales sa fii in acel loc si sa iti asumi acele atributii, pe care trebuie sa le duci la bun sfarit indiferent de cat de prost e sistemul.
      Directorul unui spital nu cred ca are o justificare pentru ca nu s-a opus unei licitatii aranjate, sau pentru ca nu a facut toate demersurile pentru a asigura buna functionare a institutiei ce o conduce. Eu cred ca au si ei partea lor de vina… si TREBUIE sa plateasca pentru asta. Nu se mai poate sa acceptam sa fim calcati in picioare pe proprii nostri bani!

  5. Poate vrei sa spui ca au intins un oscior si nu cred ca vor mai ,,intinde”altceva.Se va asterne linistea peste caz,iar fam. raman cu lacrimile si durerea ,asa cum se intampla pe la noi.Va pup.