Primul control neurologic al Mariei

Ieri am ajuns, in sfarsit, la controlul neurologic. A fost vazuta de dna. Prof. Dr. Sanda Magureanu, nu de dna Prof. Dr. Iuliana Dobrescu, cum programasem initial… dar asta e, cand mergi pe recomandarea altui medic (fie el si din comisia de expertiza) nu poti ridica prea multe pretentii. Nu stiu exact e l-a facut sa se razgandeasca, insa in cele din urma a ales sa ne programeze la dna. dr Magureanu….

Diagnosticul cu care am plecat din cabinetul dansei este „tulburare de somn” si „hiperkinetism” si o nota: „Se contureaza un posibil ADHD +/- pavor nocturn”. Indicatiile doamnei profesor au fost Peritol, la nevoie (in ultimele zile somnul a inceput sa sa dea semne de reglare) cu revenire la control la sfarsitul lunii Ianuarie.

Mi-a explicat ca un diagnostic clar de ADHD nu se poate pune decat in jurul varstei de 6 ani, insa trebuie urmarita cu atentie evolutia ei.

Recunosc ca nu am plecat fericita de acolo…. speram sa mergem la control si sa imi spuna ca Maria este perfect sanatoasa si nu este nimic in neregula cu ea.

Singura veste buna pe care am primit-o a fost legata de fontanela, care „are voie” sa se inchida si la 2 ani fara sa creeze complicatii.

Acum ma documentez… din cate am aflat, termenii de hiperkinezie – hiperactivitate se suprapun fiind aproape sinonime cu simptomele: exces de activitate, lipsa de odihna, , nervozitate, alergare, catarare, trancaneala:

– hiperkinetic  = etimologia    greceasca  pentru foarte activ

–  supraactiv = etimologia latina

– hiperactiv este un termen hibrid care a aparut in anii ’70. Se pare ca initial a fost folosit de parinti si apoi si in DSM.

Medicamentele inca nu le-am cumparat… Nu suntem inca decisi sa luam de bun acest prim diagnostic. Din cate am aflat , hiperkinezia se poate trata si homeopat, asadar luam in calcul si o vizita la un specialist – homeopat. Inca ne documentam. Nu am luat nici o decizie in privinta unei directii de actiune. Vrem sa cantarim bine toate optiunile si sa nu luam de bun acest prim diagnostic. E destul de sensibil subiectul si are implicatii mult prea adanci pentru a merge pe mana primului medic care ne-a iesit in cale. … Medicul de familie al Mariei spune ca acesta este un diagnostic „modern”. Oare nu se pune cu prea mare lejeritate? Greu! …. dar descurcam noi si itele astea, pana la urma. 🙂

Articole pe aceeasi tema

68 de comentarii

  1. ADHD este o boala nereala, care a fost inventata special pentru a motiva prescrierea unor anumite medicamente care dau dependenta si va transforma copilasii in niste legume. Unii medici fara constiinta, care au uitat de juramantul lui Hipocrate, sunt platiti de catre fabricantii sau distribuitorii de medicamente tocmai pentru a prescrie aceste medicamente in vederea cresterii profiturilor.
    Va recomand sa cititi cartea ”Complotul mondial impotriva sanatatii” de Claire Severac aparuta la editura Lucman.

  2. Buna , ma vad acum in aceeasi situatie ca si tine, astazi am fost la medic NPI si ne a pus acelasi diagnostic: tulburari de somn si sindrom hiperkinetic, fara sa ne spuna ca ar avea ceva probleme, absolut nimic, ajungand acasa am citit scrisoarea medicala si ne_am speriat!!! Vad ca aceasta postare este foarte veche si as vrea sa stiu cum sunteti acum si daca avem motive de ingrijorare. Va multumesc!

    1. Buna, noi, dupa ce am consultat si alti medici am ales sa ignoram primul diagnostic si sa nu ii administram tratamentul prescris. Acum, dupa 4 ani, pot spune ca am ales bine…. desi mult timp am trait cu indoiala in suflet. Poate alte opinii medicale va vor ajuta sa alungati spaima de acum. Sanatate!

  3. wow..Gabi..ai primit muuulte mesaje de la mamici in legatura cu ADHD-ul si cred ca te-au convins ca simptomele Mariei sunt normale. Daca mai ai nevoie de informatii strict medicale, in seara asta am citit atat DSM-ul cat si o alta carte -Early Detection and management of mental disorders, in care apare descrisa prevalenta, evolutia si manifestarea ADHD si iti pot trimite paginile..in care vei gasi sub forma de statistici si studii rezultate foarte asemanatoare cu ce au intuit mamicile de mai sus.
    Te pup

    1. @Alina, inca nu sunt 100% convinsa ca simptomele Mariei sunt normale. Sunt convinsa doar ca nu asa se pune un diagnostic. … o sa vreau sa o duc la un alt specialist undeva in jurul varstei de un an si jumatate. 🙂
      M-ar interesa tare mult sa citesc materialele despre care vorbesti.
      Multumesc mult de tot!
      Pupacim.

      1. Buna, ti-am descoperit recent blogul, respectiv aceasta postare cu adhd, etc. Avand in vedere ca au trecut 4 ani de atunci, ce s-a mai intamplat? Scuza-ma ca revin pe un subiect mai vechi, dar, dupa cum cred ca ti-ai dat seama, si baietelul meu are niste tulburari de somn care ma cam dau peste cap…Multumesc in avans pentru raspuns.

        1. Buna. Am un copil hiperactiv cu multa energie de consumat… Eu nu pot sterge din memorie diagnosticul, fapt pentru care sunt decisa ca anul acesta sa o duc la o evaluare, dar toti cei care au vazut-o, m-au linistit…

          1. Multumesc frumos pentru raspuns! Noi am mers la doamna dr. Iliescu, la Medlife (o gasesti si la Obregia) si mi s-a parut fff ok.Ne-a zis atunci ca bebe e ok. Baietelul nostru s-a nascut prematur si de aceea am fost la control…insa nu am mai mers de cateva luni, ar trebui sa mai facem o vizita sa tratam problema cu somnul…desi tot sper ca e o faza legata de dintisori.

  4. Exact cum ma asteptam! Medicii din Romania cred ca daca nu-ti dau un diagnostic minim si minim un medicament pe reteta, vei crede despre ei ca sunt slabi. Adica trebuie sa gaseasca ceva. Si noua ne-au pus zeci de diagnostice si n-are nimic fetita. Plange in somn Maria probabil din cauza durerii provocate de eruptia dintisorilor. Noi am trecut de etapa asta, iar cand ii dau caninii iar a inceput. Un copil hiperkinetic nu este linistit nici ziua. Nu stie sa se coordoneze, se joaca, misca haotic, nu este atent la comenzile tale, se joaca cu cineva ca si cand ar fi singur. Nu cred ca face asa ceva….

    1. @lili, sincer, nu vreau sa ma mai gandesc la asta. Nu acum. Am citit cate ceva despre hiperkinetism, insa mi-e teama ca nu pot fi obiectiva la identificarea posibilelor simptome. Mai bine imi vad eu de treaba mea si las medicii sa isi faca treaba. Vom cauta un medic mai bun si vom merge la un alt control atunci cand va avea in jur de un an si jumatate (acum abia implineste 9 luni). Mi-e teama ca devin paranoica de-a binelea daca stau sa vanez confirmarea simptomelor despre care am citit in articolele de specialitate. 😉

  5. Draga mea si eu cred ca diagnosticul este pripit….si Catinca a avut tulburari de somn la un moment dat, cuplate cu o agitatie foarte ciudata care aparea numai seara, inainte de culcare si dupa culcare, momente in care statea treaza pana pica efectiv din picioare de oboseala. Dupa aceea, se trezea cam la o ora si o lua de la capat pana adormea epuizata in brate la taica-su. A fost o simpla „faza”, exact cum a spus pediatrul ei…a trecut repede, in maxim doua saptamani, dar a ramas o vreme cu reflexul de a se trezi pe la ora 1 noaptea ca sa faca un tur prin casa la mine in brate. Asta s-a intamplat exact in perioada Craciunului, cand avea un an si putin….Eu zic sa mai ceri inca o parere..Va pup

    1. @oanamada, eu sunt convinsa ca este un diagnostic pripit. Vom cere si o alta parere, dar dupa ce va implini Mariuca un an si jumatate. Cred ca nu este cea mai potrivita varsta pentru un asemenea diagnostic. Mai asteptam putin. 😉
      Pupam si bine ati venit!!! 😀

    1. @Ana, am decis sa nu ne supunem copilul la un astfel de tratament.
      … am inteles ca este o „tendinta” des intalnita… cel putin in State.
      Nu am reusit sa accesez link-ul; e ceva gresit in el, ca ma duce la „acasa’-ul meu de facebook.

    1. @maria coman, nici eu nu am fost stresata, nici macar paranoica nu eram chiar si atunci cand am mers la medic. Am decis sa mergem la medic pentru linistea noastra sufleteasca, pentru a ni se reconfirma ca avem un copil sanatos. 😀
      Am avut nesansa sa dam peste un medic cu experienta si merite recunoscute, dar care s-a cam culcat pe o ureche…. Nici o secunda nu mi-a trecut prin cap ca voi iesi pe usa cabinetului cu un diagnostic.

  6. Gabi, face zice Bogdana:). Un dus rece si liniste-te. Nu pot sa cred ca doctorii arunca astfel de diagnostice. Si te cert un pic si pe tine ca iti bagi in cap astfel de idei aiurea. E normal la 8 luni sa roada jucariile si cam atat. A mea le roade si la un an si 7 luni. E normal sa nu-i placa sa fie intinsa pe spate la comanda (noi aveam mari probleme cand trebuia masura la doctor de exemplu:d). E absolut normal sa nu aiba stare, sa nu aiba rabdare sa se joace cu o jcuarie minute in sir si e absolut imposibil sa o ‘fortezi” cumva sa fie atenta la nush ce cand ea nu are chef. Joaca trebuie sa fie joaca. In ritmul ei, cum ii place ei. Las-o sa descopere jucariile in ritm proprii si nu ii impune tu cum sa se joace.
    La partea cu somnul ti-au zis mamicile destule:).
    Sincer, nu te mai gandi la prostii. Maria face lucruri absolut normale pentru varsta ei. Am trecut pe acolo, crede-ma. Ce o sa faci cand incepe sa escaladeze mese si mobile? :))
    Atunci sa vezi agitatie:d
    VA pup si te rooog nu te mai gandi la tampenii!!!
    Imi vine sa o bat pe doctorita aia

    1. @roxana, la escalada deja am ajuns…. si chiar daca s-a ales deja cu doua vanatai in zona tamplelor, am pupat, am consolat copilul plangaios, si apoi l-am pazit mai strajnic, dar tot a reusit sa ne fenteze de cateva ori. Nu-mi fac griji ca se catara in cele mai ciudate locuri, sau ca noul loc de joaca preferat este roata masinii de cusut manuale a bunicii mele; nu-mi fac griji nici ca o data ajunsa „in varf” sta sa isi traga sufletul si apoi de arunca cu capul inainte (traiasca gramezile de perne stranse de bunica de-a lungul vietii).
      La momentul la care am scris aceasta postare nu disperam…. am redat modul in care a decurs consultatia si concluziile acesteia, de care m-am indoit inca din prima clipa…. dar nu puteam sa ma las invaluita de ignoranta. Am preferat sa citim si sa ne documentam bine inainte de a lua o decize. A lua de bun diagnosticul nu era luat in calcul la luarea unei decizii, ci mai degraba obtinerea altor opinii.
      Am cantarit bine situatia in consiliul de familie si am decis sa nu facem nimic, nici in privinta presupusei hiperkinezii, nici in privinta tulburarilor de somn. Deocamdata nu vrem sa apelam nici la siropul acela natural – mai asteptam.
      Cat despre batutul doctoritei…. la stilul asta ar cam ramane spitalele fara medici. 😀
      Multumesc frumos pentru tot. 🙂
      Pupam si noi.

  7. maria, gabriela cred ca va trebuie un dus rece 🙂

    eu am senzatia ca daca nu exista probleme, le faceti voi. pe bune si fara suparare. sa spun ca fii-miu pana la un an si trei luni cand a fost intarcat cand se trezea noaptea plangand si se linistea dupa ce sugea cate trei sferturi de ora? asta era modul de calmare. dupa asta, se linistea in bratele lui Radu. acum se trezeste cel putin o data pe noapte. plangand.

    o eruptie dentara (a unui singur dinte, atentie!) poate sa dureze si doua luni. timp in care durerile sunt insuportabile, mai ales noaptea, ca atunci se intensifica. de-aia, au nevoie de atentie, de brate, de ceva care sa le aline durerile. inmultiti cu cati dinti trebuie sa iasa… fii-miu se chinuie de patru luni cu caninii! noptile albe si plansetele, crizele din timpul zilei, schimbarile bruste de dispozitie sunt toate perfect normale. mai mult m-as ingrijora daca as avea un copil ca la carte. sincer.

    nu ma dau exemplu pe mine, sunt deja destule fete care un comentat pe aici apropos de normalitate. ca normalitatea unuia nu este si normalitatea altuia, ca de-aia sunt toti atat de frumosi ca sunt diferiti. si ca ce scrie in carti e muuuuult bull-shit

    copiii vostri sunt absolut normali. nu mai cautati ceva acolo unde nu este. prea multa informatie, duce exact la discutii de genul asta. si voi, in loc sa va bucurati de puii sanatosi, stati si panditi fiecare semn anormal (desi anormal in ce context?). nu corespunde mereu cu imaginea voastra si cu asteptarile voastre? pai, good news, copii mici probleme mici. copii mari, probleme mari. ai vostri nu au facut nici un an, inca……

    1. @Bogdana,
      Offf Bogdana, imi vine sa te imbratisez! Chiar daca ieri am scris aici un mesaj de incurajare pentru Gabi, impotriva diagnosticului doctorului, azi-noapte pe la 2 cand al meu plangea deja de cateva ore si eu nu reusisem inca sa pun capul pe perna, rumegam aceasta postare si ma gandeam la ce doctori ar trebui sa merg. Dar el e perfect ziua cand e treaz, e vesel, e energic, e iubitor, e la fel de perfect ca toti copilasii nostri.

      Da, are premolarii umflati deja de vreo 2 luni si gingiile rosii.

      Multumesc ca mi-ai scos un „cui” din suflet! Uite ca experienta isi spune cuvantul!

    2. @Bogdana, rece ca gheata a fost! 😀 M-am lecuit de toate gandurile negre. Sunt ferm convinsa ca diagnosticul pus nu are nici o legatura cu realitatea si ca am un copil dezvoltat normal. Sunt atat de convinsa incat am decis sa nu facem nimic! Multumesc pentru „scuturare”. 🙂

  8. cris- nici macar nu e vorba despre mai putin somn. pentru ca smaranda noaptea doarme de la 8.30 la 7.30. problema e ca mai plange noaptea. uneori mi des, alteori mai rar. iar ziua mai adauga cam 3 ore, deci ajunge fix la limita de 14 din toate cartile

    1. @maria coman, a la plans te referi. inca adoarme la 8 jumate? nu am mai reusit performante din astea. cam 9 , 9 jumate la noi e ora. or fi tot dintii aia bata-i vina, de o chinuie saracuta.

  9. Foarte frumos. Se consulta un copil mic, nedormit, hranit in conditii atipice, tinut in pozitii incomode ore intregi si se pune un diagnostic. Tipic pentru ai nostri. In asemea conditii, 9 din 10 copii s-ar comporta la fel. Al meu ar fi urlat de nu i-ar mai fi trebuit dr nimic.

    1. @ela, in conditiile acestea nu cred sa iasa vre-un copilas fara un astfel de diagnostic pe usa acelui cabinet. 🙁
      Ma frapeaza faptul ca m-au intrebat o groaza despre sarcina, nastere dar nimic despre starea copilului din acel moment, despre programul lui zilnic, sau despre ce a facut in timpul in care a asteptat la usa… caci, da, stiau ca eram acolo de 8… doar ne vazusera….

  10. Cat a durat consultatia si in ce a constat?

    Revin cu „placa” mea ca e aberant ca, pentru un copil atat de mic, sa pui stampile de ADHD, fie ea si sub forma de suspiciune. Sau de hiperactivitate.

    1. @Mamiţuni, incep sa ader la „placa” ta.
      Consultatia a durat in jur de 20 de minute si a debutat cu un mini-chestionar despre cum a decurs sarcina, tratamenle pe care le-am facut in timpul ei, despre existenta semnelor de suferinta fetala si despre nastere.. . si despre plansul din timpul noptii. Apoi am intins-o pe un pat, i-au fost verificare reflexele, si am fost chestionata despre „obiceiul” ei de a se zvarcoli atunci cand este intisa (fortat – adaug eu). Apoi a urmarit-o putin cum „se juca” cu jucarelele ce stateau aliniate la perete. Am fost intrebata despre obiceiurile ei de a le zmotoci si roade si gata. In timp ce o imbracam ii dicta rezidentei (banuiesc, ca asistenta nu era sigur) biletelul cu concluzii si recomandari si printre picaturi imi explica si mie cum e cu acea „posibila conturare de ADHD si/sau pavor nocturn”. Atat.
      Nu am fost intrebata absolut deloc despre ora ei de trezire din acea zi sau despre programul de somn din timpul zilei sau despre orarul de masa… Probabil ca nu conteaza absolut deloc faptul ca in acea zi a fost trezita fortat la ora 6 si jumatate, plimbata o ora prin traficul bucurestean, tinuta doua ore si jumatate cand pe holul din fata cabinetului cand pe afara (plimbata de strabunica), hranita in carucior pe un hol aglomerat sau ca isi depasise ora de somn cam cu o ora si jumatate!!!!
      Nu ma pricep, si nu vreau sa hulesc experienta doamnei profesor; admit si faptul ca nu pot fi obiectiva in aceasta situatie, pusa in fata unui diagnostic nu tocmai bland, dar tot nu pot sa accept usurinta cu care s-a pus diagnosticul.
      Pana va implini un an nu facem nimic – nici macar in privinta tulburarilor de somn, decat daca se agraveaza, si atunci vom incerca numai tratamente naturiste. Dupa ce va impini un an vom cauta un alt medic pentru a obtine o a doua opinie. … sper sa reusim sa gasim un medic cu capul pe umeri care sa nu se pripeasca si care sa ne spuna daca varsta Mariei nu este potrivita pentru diagnosticare.

      1. @g.cojocaru,
        G.,
        ce vi s-a intamplat voua, in materie de consultatie, e ca la carte. Da’ din capitolul „asa nu!!!”
        Este o mostra sinistra (si din pacate generalizata) de conduita profesionala deficitara si de lipsa de rigurozitate. Poate sa fie zana profesorilor doctor, asa ceva nu se face.

        Lasati suspiciunea de ADHD in plata Domnului.
        Despre pavor: ca sa fie pavor corect diagnosticat, ar trebui sa se trezeasca urland ca de durere in fiecare noapte, cu ritm cardiac crescut, transpiratii, si tot tacamul, FARA NICIO CAUZA IDENTIFICABILA. Or, cand Maria e in perioada de eruptii dentare, nu se poate decela pavor – pentru ca, asa cum mai zice cineva, se trezeste de durere.

        Despre trezirile nocturne: Vezi cum se-ntampla si la altii. Plaja normalului e, de fapt, mult mai larga decat lasa sa se inteleaga cartile…
        Mutunau n-a binevoit sa doarma noptile decat dupa ce-a trecut de 1 an si 8 luni. Iar acum, cand e racit, cand a avut ziua prea plina de evenimente agitate, cand viseaza nu-se-stie-ce sau cand ii mai iese vreun colt de masea, fireste ca iar se trezeste de cateva ori pe noapte. Nu vreau sa te sperii, dar unii copii asa fac: isi regleaza somnul intre 1 an si jumatate si 2 ani – si nu e nicio patologie la mijloc.
        Asa cum sunt si adulti care dorm de poti taia lemne pe ei, si adulti care se trezesc la cel mai mic zgomot, sunt si copii care au obiceiuri extrem de diferite.

        Despre hiperkinetism: apoi daca la varsta ei Maria are hiperkinetism, inseamna ca ilustrul meu urmas, odata dus la medici, i-ar face sa lesine… de ameteala! Cu alte cuvinte: unii copii sunt pur si simplu mai alerti, mai energici si mai vioi decat altii.
        Eu zic s-amani orice evaluare despre hiperkinetism pana la momentul in care Maria va merge bine-bine pe picioarele ei. Abia atunci o sa aveti destule date ca sa evaluati cata energie in plus are, de fapt.
        Altfel, ca s-o linistesti si sa-i consumi energia, ai putea merge cu ea la inot. Sunt cateva bazine unde primesc bebelusi. O sa va priasca si tie, si ei.

        In rest: ajut-o sa-si concentreze atentia pe un singur lucru odata. Adica daca ea se joaca singura, las-o-n pace, pana se plictiseste si da semne c-ar vrea altceva.
        Cand vorbiti cu ea, faceti-o pe rand.
        Las-o pe ea sa ghideze joaca. Sugereaza-i sa-ti arate ea ce vrea. De multe ori, din dorinta de a ghida, ne bombardam copiii cu prea multe indicatii si ei, la varste mici, nu stiu cum sa le gestioneze si ce sa aleaga din ele.
        Vezi ce se intampla in zilele mai calme versus zilele mai agitate si o sa stii pe ce sa insisti si ce sa elimini.

        Relax. E foarte bine ca incerci sa previi problemele posibile. Fa ceva si sa nu le lasi sa te consume – mai ales cand n-au aparut inca!

        1. @Mamiţuni, MULTUMIM! Apreciez enorm mana pe care ne-ai intins-o, timpul alocat… MULTUMESC pentru sfaturi, sugestii si informatii. 🙂
          ADHD-ul nu m-a ingrijorat… si nici nu ma ingrijoreaza; pavorul, asemenea. Hiperkinetismul m-a bulversat putin. Recunosc ca nu am stiut de la bun inceput cu ce se mananca aceste afectiuni, insa am ajuns acasa i m-am pus pe citit. ADHD-ul si pavorul am inteles ca trebuie sa le exclud in aceasta etapa, insa informatiile … mai degraba lipsa lor…. despre hiperkinetism m-au cam bagat in ceata. Noi ne gandeam sa mergem cu ea la medic in jur de 4-5 ani, insa am luat in calul si optiunea cu reevaluarea dupa ce va implini un an. Cred ca vom reveni asupra acestei decizii, si vom merge la un alt medic cand va avea in jur de un an si jumatate. Tratament clar nu ii dam; nici macar nu am mers sa le cumpar.
          Voi incerca sa iti urmez sfatul in privinta ajutorului pe care trebuie sa i-l dau. Despre vorbitul cu ea, oricum nu ne suprapunem pentru ca s-a aratat derutata de mica… la fel si cu mesele, daca exista in incapere un radio, tv, sau o alta persoana care vorbeste (nu neaparat cu ea) sau care se misca, incepe sa se agite si sa se intoarca spre sursa zgomotului… dar asa a fost de la inceput…
          Despre metodele de consumat energie, apreciez daca imi poti sugera altceva in afara de inot, deoarece tatal nu stie sa inoate iar eu am facut o timpanoplastie acum doi ani si nu am voie sa ma bag la fund 🙁 …. si la cursurile de inot pentru bebelusi trebuie ca parintele sa poata face acest lucru. Stiu ca m-am interesat la 2 bazine diferite, inca de pe cand eram insarcinata. De jucat ne jucam toata ziua, mergem prin toata casa… pana transpira de trebuie sa o schimb, si apoi o luam de la capat.
          Ti-am multumit? Daca nu profit de ocazie si o fac acum. Multumesc din tot sufletul!!! Ne-au linistit enorm cuvintele tale.

          1. @g.cojocaru, Ti-am ramas datoare cu un raspuns – cel legat de metodele „alternative” de cheltuire a energiei.
            Inotul e o varianta buna, pentru cine poate recurge la ea. Exista si bazine cu adancime mai mica, unde tatii mai inalti se descurca chiar daca nu stiu sa inoate. Tu, cu timpanoplastie, din pacate nu prea ai ce cauta pe-acolo… indiferent daca te bagi la fund sau nu.

            Altminteri… tumbe, catarare, tarare, gimnastica, scari, multa-multa-multa joaca (de toate felurile), eventual si Signing (programul ala de „vorbit” prin semne – pe principiul ca, daca se pot exprima, isi canalizeaza mai bine energia si or sa fie mai putin recalcitranti). Nu stiu cine va fi mai obosit la sfarsitul programului astuia… (la noi, de regula eu cadeam prima – inca mai cad)

            Cred ca va veti preocupa multa vreme de subiectul „cum sa cheltuim energia Mariei” – ca si la dormit, se-ntampla, e perfect normal – doar ca epuizant…

            Daca-mi mai vine-n minte o alta maniera utila, revin. 🙂

  11. Hai, măi, Gabi, fii serioasă! Tu ştii, oricum, că este nevoie de 3 opinii. Asta, în primul rând. În al doilea rând, nu cred nici pe departe că poate fi vb. de aşa ceva. Din câte am înţeles eu, Maria nu s-a putut mişca prea mult, după voia ei, până acum. Dar cum ea se dezvoltă şi progresează normal, conform vârstei ei, este ca o „recuperare”, cumva, toată această agitaţie. Sunt alături de tine şi sunt sigură că va fi bine! O să vezi! Vă pup şi vă îmbrăţişez, cu drag.

    1. @Adela Onete, deocamdata nu mai vrem nici una! Ne-am lecuit. 😀 Nu mai vrem neurolog nici acum, nici la un an… daca vor mai fi suspiciuni vom stabili ce vom face abia atunci cand va avea 3 – 4 ani. Multumim pentru sustinere. 🙂 Pupam si noi.

    1. @maria coman, nu are legatura nimic cu nimic. asa sunt ele, au nevoie de mai putin somn. eu asa cred. a mea e din categoria cealalta, doar acum nu o sa cred ca e bolnava ca doarme prea mult.

  12. calma baby de care zice bogdana eu i-am dat smarandei cand era mica mica, gen o luna, pentru colici
    mie personal, ne-medic fiind, mi se pare foaaarte aiurea ce ti-a zis. in jurul meu sunt multi copii mici. smaranda doarme prost noaptea, al unei prietene la fel, al editorului emisiunii mele- si are aproape 2 ani= la fel. nu le-a dat nimeni niciun tratament. altii dorm bine. cristina iti spunea ca ionut, sotul ei, a dormit prost. in fine, de fapt ce ma enerveaza cred e ca mi=ai bagat si mie cuiul :))

    1. @maria coman, cred ca i-ai dat baby calm…. ala e pentru colici; Calma baby este ‘Creat pentru a combate in mod natural si fara efecte adverse tulburarile de origine nervoasa. Extractele naturale au proprietati sedative si spasmolitice’ (http://www.pcfarm.ro/produs/1846/CALMA-BABY-sirop-calmant-cu-gust-de-cirese-pentru-sugari-si-copii- )
      Scoate cuiul cela de acolo … celputin pana aflam care este varsta la care se poate diagnostica hiperkinetismul. 😉
      Cu cat citesc mai mult, cu atat imi vine mai putin a crede ca au putut fi verificate simptomele casice ale afectiunii. Nu contest experienta doamnei profesor, insa tot nu-mi vine a crede.
      Lasa cuiul afara, da? 😉

  13. Mda,mi se pare ca se pun dupa ureche diagnosticele astea..Cunosc pe cineva intr-o situatie asemanatoare,dupa 5 ani,si respectiv la venirea celui de-al doilea copil si-a dat seama ca de fapt e sanatos copilul.Acum s-au mai linistit si ei,au un alt ritual de somn,la al doilea sunt mai calmi si ei,totul e mai firesc si mai usor.Mara

    1. @Mara, exact de asta imi este frica si mie… sa nu fie o exagerare a unui medic… nu contest faptul ca medicamentul prescris este slab, insa nu vreau sa imi droghez copilul… parca totusi nu este cazul de tratament cu medicamente ce provoaca somnolenta… de 3 ori pe zi! … asta ar insemna sa imi transform copilul intr-o leguma.
      Multumesc pentru experienta (chiar daca nu e personala) impartasita.

  14. Eu imi mentin parerea ca e cam devreme sa dai astfel de diagnostice si tratamente. Ok, nu doarme, dar de la asta la a spune ca are adhd mi se pare cam mult:(.
    Daca vreti sa o calmati, incercati ce zicea si Bogdana, Calmbaby sau ceva naturist.
    Pana la urma MAria cum e ziua? Doar noaptea sunt probleme?

    1. @roxana, ziua nu are nimic. E cel mai cuminte, fericit si jucaus copil. 🙂 … doar noaptea plange in somn de imi sfasaie sufletul. … Inca nu stiu daca acest planset are nevioe de calmare sau e doar o etapa care va trece…. Stiu sigur ca vom incepe cu tratamente naturiste, dar inainte de a incepe un tratament, ma voi consulta cu pediatra ei (adepta a tratamentelor naturiste) pentru a-i cere opinia.

  15. Uau, m-am speriat inca de la titlu. Ce v-a facut sa mergeti la doctor? Eu n-am fost in viata mea la neurolog :D. Mi s-ar parea bizar sa-l duc pe Alex doar asa. Ati avut ceva banuieli? Imi mentin parerea ca la noi in tara, si in special in Bucuresti, si la gravide si la copii doctorii exagereaza cu consulturile. Am impresia ca se ajuta unul pe altul cu trimiterile astea. Cate controale specializate se fac la noi si la gravide si la copilasi! Incredibil! Mai ales in Bucuresti.

    Peritol nu as da, e un sirop antialergen pana la urma. Am vazut ca doctorii il dau pentru somn si pofta de mancare. Hai sa ne drogam copiii ca sa manance si sa doarma dusi.

    Am citit multe articole cum ca e la mare moda sa se diagnosticheze ADHD aiurea. Chiar si la cei care chiar au simptome de ADHD acestea s-a constat ca ar disparea cu anumite actiuni ale parintilor sau in cel mai extrem caz, cu homeopatie. In schimb, citisem un articol in care scria ca in SUA unul din cinci copii ia deja medicamente psiho-nustiucum, ii drogheaza pe capete. Astea dau dependenta si asta va fi noua generatie…

    Sa te dai cu capul de pereti, nu alta!

    Iti propun sa studiezi mult problema inainte de orice tratament. Eu recunosc ca si daca mi-ar mai spune 10 medici treaba asta tot as incerca intai tehnici de linistire naturale. Stiu eu? Stat mai mult in natura (se stie ca exista un asa numit diabet de tipul 3, cel dat de campul electromagnetic existent in casele noastre, care pe langa ca creste glicemia da si agitatie; remediul e statul in natura cat de mult), sa nu o lasati la tv, calculator, sa incercati in jurul ei sa nu porniti tv, calculator, sa nu ii dati muzica stridenta, doar clasica si linistitoare, sa ii vorbiti calm si frumos, sa va jucati cu ea fara sa o supra-solicitati, jucarii nezgomotoase si nestridente, atentie la alimentatie: fara zahar, fara cacao, fara ceai.

    Daca mergi pe calea asta cauta pe http://www.naturalnews.com si http://www.mercola.com tot ce gasesti pe tema. Tine-ne la curent, te rog! Mai ales ca si eu am un agitat acasa dar inca nu am avut starea de energie necesara sa incep sa-l calmez cu tehnicile de mai sus :|.

    1. @Raluca, nu descurajez si nici nu vreau sa incerc alte tratamente decat naturale/homeopate… dar asta numai daca se va confirma diagnosticul de hiperkinetism… altfel nu avem nevoie. Pentru somn, voi incerca sa ii dau Calma Baby care este natural, dar i-l voi administra pe schema descrisa in raspunsul pe care i l-am dat Bogdanei … si nu mai mult de o saptamana, dupa care voi sista sa vad cum reactioneaza fara tratament.
      Multumesc frumos pentru linkuri, voi intra sa vad ce informatii gasesc si acolo. Eu chiar sunt optimista si cred ca nu vom avea nesansa sa se confirme diagnosticul.
      😉
      De muzica stridenta nu are parte, tv – rar (atunci cand ramane cu strabunica ei), calculator… am lasat-o cred ca de maxim 3 ori sa butoneze dupa bunul plac al inimii ei… dar mai mult pentru ca am fost induiosati de indarjirea cu care lupta sa ajunga la el.
      … despre joaca, ma gandeam sa procedez un pic diferit… sa o invat/ajut sa se concentreze si sa focuseze pe ceea ce i se cere. M-am gandit ca pot face asta cumparandu-i cuburi, lego (cu piese mari) si jucarica Monessori cu sarme pe care trebuie sa plimbe ea diverse piese… si un turn mai atractiv pentru joaca. Eventual sa gasesc ceva mai putin comestibil decat plasticul pe care il are. O sa incerc varianta din lemn. Pana acum o ajutam sa se joace, lasand-o pe ea sa impuna ritmul… voi incerca sa ma joc impreuna cu ea, alternand ritmul ei cu unul putin mai strict, pe care voi incerca sa il introduc in joaca noastra. Sper sa imi iasa, fara sa ii stric echilibrul. 🙂 Oricum, vreau sa incepem cu pasi mici-mici.

  16. ca sa nu mai zic ca romerganul, si asta este un lucru stiut, poate da agitatie la feld e bine cum da si somnolenta. la fel si peritolul. mai mult, la peritol, efectul de somnolenta apare in primele zile, pana se obisnuieste organismul…

    Gabriela, daca vrei sa ii dai ceva de calmare, da-i niste calmababy, e doar din plante si natural.

    1. @Bogdana, romergan nu a sugerat, insa a sugerat Nitrazepam, care ar urma sa fie prescris la urmatorul control in cazul in care nu se regleaza somnul. Sincer nu vreau sa ii dau nimic pentru calmare… imi pare cam fortat… Din cate am inteles, chiar si din experienta voastra, sunt copii care au tulburari temporare de somn, si reusesc sa depaseasca acea etapa fara a apela la medicamente ce provoaca somnolenta. Am inteles ca aceste tulburari pot fi o consecina a tratamentelor urmate de mine in timpul sarcinii…. saracuta a functionat cu diazepam intravenos (pe langa altele) administrat la 6 ore, timp de o luna si un pic….
      Am reusit sa gasesc prospectul de la Calma baby si suna mult mai „atractiv” decat medicamentele ce i-au fost prescrise. Chiar o sa caut sa ii cumpar, dar nu i-l voi administra decat seara (nu de trei ori pe zi cum am citit in prospect) si nu mai mult de o saptamana…. eventual chiar o seara da si una nu. Merci.
      Despre hiperkinetism, voi continua sa ma documentez cat mai bine, si eventual sa gasesc si un alt medic pentru o alta opinie… dar am hotarat sa asteptam pana va face un an, in speranta ca simptomele (daca exista) vor fi mai usor de identificat. Acum, diagnosticul a fost pus in baza relatarilor mele despre cum a decurs sarcina si a observarii modului in care interactioneaza cu anumite jucarii…. Dar cel mai important aspect care nu cred ca a fost bine cantarit este faptul ca dna doctor avea in fata un copil trezit fortat la ora 6 si jumatate, plimbat o ora prin traficul bucurestean, tinut doua ore si jumatate cand pe holul din fata cabinetului cand pe afara (plimbata de strabunica), hranit in carucior pe un hol aglomerat si caruia ii trecuse ora de somn cam cu o ora si jumatate. Era normal sa fie agitata si sa se zvarcoleasca atunci cand a fost pusa sa stea culcata langa un sir de jucarii, pe care se lupta sa le atinga… unele le pastra putin, altele le arunca de nu se vedeau…. Am citit despre hiperkinezie si nu am fost deloc incantata de ce am aflat…. In plus, mie chiar imi pare un diagnostic pripit… e posibil sa fie doar incapabilitatea mea de a fi obiectiva in aceasta situatie… dar ma indoiesc.

  17. fontanela se inchide pana la 2 ani, asta stiu si eu. La noi deja s-a inchis ( Anca implineste pe 19 un anisor). Cunosc copii care dormeau in cazuri fericite 10 ore pe zi, si care inca la 5 ani acum tot asa dorm si nu au nici o problema. Oricum e greu sa conturezi un comportament clar al unui bebelus. Asa zic eu si din experienta mea de pana acum. In alta ordine de idei, soacra-mea l-a crescut pe sotul meu cu romergan si tot nu dormea noptile. Va asigur ca e cat se poate de sanatos, exceptand ‘piticii’ pe care cred ca ii avem toti.

    1. @Cris, am decis sa nu apelam la nici un tratament. … deocamdata nici la cele pe baza de plante. Mai asteptam si speram ca se va indura de noi si va reveni la somnul ei neintrerupt de la 22.00 la 09.00 🙂

  18. fontanela se inchide undeva spre un an jumate. deci la voi e muuuuult prea devreme. asta unu la mana.

    doi: de unde hiperactivitate? adica cum v-ati dat seama? scuze, dar poate am ratat vreun post in care povesteai despre asta :), desi stiu ca citesc cu regularitate si rigurozitate ce scrieti :). fiecare copil are ritmul propriu. stiu copii super vioi, care dormeau de cand erau bebelusi maxim 10-11 ore pe zi. fara sa fie hiper-cumva.

    eu zic sa nu va bagati la peritol. eu i-l dau acum lui david in perioada asta, de vreo patru zile, si tot il dau cu inima stransa, dar prefer sa il ascult pe doctor. nu a prescris doamna neurolog si niste romergan?

  19. Personal nu cred ca are adhd.Asa cum ai spus,am aceeasi parere cum ca se pune prea usor acest diagnostic.Daca abia pe la 6 ani se observa,atunci de ce pune diagnosticul de acum?Nu era mai normal sa va cheme la control peste o perioada de timp si sa vada evolutia,sa o ia in evidenta si asa mai departe?Nu cred si pace.Foarte buna intentia sa incercati homeopat.Multa lume este multumita de astfel de tratamente.Va pupam cu drag si nu va necajiti prea tare.

    1. @Beatrice, stai, ca nu a zis nimeni ca are ADHD… doctorita a zis ca e posibil sa se contureze, dar ca un diagnosti in acest sens se poate pune in jurul varstei de 6 ani. La capitolul ADHD nu sunt (inca) stresata. Nici acel posibil pavor nocturn nu ma ingrijoreaza; nici tulburarile de somn, care vor trece la un moment dat. Ne ingrijoreaza diagnosticul de hiperkinetism, care nu e de ignorat in cazul in care se confirma, dar, cum am mai zis, o iesim noi la liman cumva. 🙂
      Pupam si noi.

      1. @g.cojocaru, Scuze ,nu m-am exprimat corect.Vroiam sa spun ca nu cred(nu-s dr.,doar dau cu parerea)ca poti spune de acum ca se poate contura.Oricum,nimic nu este de neglijat la copiii nostri,nici macar o banala raceala.Pupam fetele.

  20. Da.E bine sa nu va aruncati asa direct cu tratament :(.Mai cereti o parere, mi se pare un diagnostic cam ….fortat.Nu stiu , mi se pare cam mult , parerea mea.Legat de fontanela , eu stiam ca oricum se inchide intre 12 si 18 luni.Dariei nici acum nu i s a inchis, se mai simte ffff putin.Asa ca nu i bai nici cu asta.Nu cred ca toti copiii care sunt agitati si dorm mai prost sunt predispusi catre adhd, serios.Nu mi se pare normal sa pui cu asemenea usurinta un asemenea diagnostic , doar ca un copil e mai agitat si ca are nopti in care se intampla sa nu doarma chiar toata noaptea.Mai consultati un alt medic.Aveti grija!Pupam.

    1. @povesteadarieinicole, dna doctor a spus ca e ok si daca inchderea ei se prelungeste cu inca 6 luni… nu ar fi nimic ingrijorator acest lucru. Simptomatic, Maria nu este foarte diferita de alti copilasi de varsta ei… Si eu cred ca diagnosticul a fost pus fara o fundamentare corespunzatoare…. dar nici nu vreau sa iau la rand neurologii din Bucuresti. 🙁 Asa cum am scris si mai sus, vreau intai sa inteleg daca aceasta este o varsta corespunzatoare pentru un asemenea diagnostic… nu am gasit inca informatii despre varsta la care se poate diagnostica hiperkinetismul. Mai caut. Pupam si noi. 😉

      1. @g.cojocaru, Si mie mi se pare exagerat diagnosticul. Ioana e la fel de atomica, ca Maria dar nu mi-am pus problema ca ar avea ADHD sau altceva. E o etapa din viata care trece. Sunt convinsa ca se va linisti cu timpul. Legat de peritol. Pe mine m-a ajutat cand am fost epuizata. I-am dat 5 zile cate 2 ml si dormea toata noaptea. Eu te sfatuiesc ca, in timpul in care ii dai peritol, sa incerci sa aplici si o metoda prin care ea sa invete sa adoarma singura. Peritolul nu isi face efectul decat cateva zole apoi se invata cu el. O sa doarma ma bine siziua. Profita si incarca ti bateriile si frigiderul, ca da pofta de mancare. Nu te consuma ca maria e un copil normal.Sunt 2 categorii de copii: linistiti si agitati. Ale noastre sunt agitate dar normale.

        1. @Catalina, deocamdata nu facem nimic…. nici in privinta somnului. Daca trezirile nocturne se vor inteti vom incerca cu Calma Baby, care este natural…. si daca nici acesta nu da roade sau daca voi avea nevoie de timp pentru incarcarea bateriilor, pana sa ajungem la peritol, incercam o zi-doua cu bunicii, care deja si-au manifestat disponibilitatea in acest sens. Norocul nostru ca ii avem alaturi! 🙂

    1. @maria coman, nici eu nu vreau sa cred! Inainte de a incepe sa umblu pe la doctori vreau sa inteleg exact daca se poate face ceva la varsta aceasta…. Din cate am citit simptomele clasice contureaza un copil mai maricel, nu un bebelus… Nu vreau nici sa ignor, dar nici sa o supun unor chinuri si tratamente inutile, fie ele si homeopate.