Am facut cunostina cu olita

Chiar daca nu sunt experientata si chiar daca nu m-am documentat deloc in aceasta privinta. La capitolul acesta (olita) voi merge pe “mana” parintilor mei, deoarece prin metoda lor sor-mea cerea olita de la 9 luni (atunci cand o ‘taia’ se ducea langa olita si incepea sa scanceasca sau mergand de-a busilea tragea olita dupa ea, pana ii iesea un adult in cale) iar eu am fost mai inceata… pe la 1 an.
Am inteles ca de pe la 6-7 luni, cand stateam binisor in fundulet, eram puse pe olita doar ca sa ne obisnuim cu pozitia.. cineva se juca cu noi si ne facea sa stam acolo fara sa ne plictisim… usor – usor, pusul pe olita incepea sa coincida cu programul de pipi… si asa ajungeam sa prestam ce trebuia :) Dupa ce ajunsesem sa facem la olita in timpul zilei, a urmat trainingul de noapte… ne trezeau cam pe la ora la care trebuia sa facem si ne puneau pe olita… am inteles ca trainingul de noapte e un pic mai dificil si mai de durata decat cel de zi. Dupa ce stapaneam arta facutului pipi la olita, incepea razboiul contra no2! ;) Care am inteles ca e mai simplu deoarece este mai putin chinuitoare pentru ei pozitia de stat pe olita decat in picioare sau culcat… trebuie doar sa prinda momentul si sa faca de cateva ori si apoi vor intelege diferenta si vor cere singuri. Ca un ‘imbold’, in cazul in care nu reactioneaza foarte bine la training, cum am fost eu, penalizarea era un mic delay la spalat/schimbat astfel incat sa ma deranjeze un pic sa stau murdara. Normal, nu trebuie exagerat cu delay-ul, ca sa nu se ajunga la iritatii. La doi ani foloseam deja toaleta – aveam o scarit asin lemn cu doua trepte (confectionata de bunic) si un colac pentru copii; acestea erau mereu puse astfel incat sa putem merge singure… strigam dupa ajutor doar la sters.
Eu asa o sa procedez cu Maria. Sper sa reusesc si eu, asa cum au reusit si ei!

Asa gandeam atunci cand Maria avea numai doua luni…. 🙂 Ce bine suna teoria, dar, in cazul nostru,  nu are nici o legatura cu practica. 🙂 Inca un mit daramat. 😀 … oare cat s-o fi muscat Dani de limba ca sa nu imi spulbere visul??  😀 😀 😀

M-am tinut de „plan” si am inceput sa o punem pe Maria pe olita de la sase luni si ceva…. dar, olita avea ace, care intepau 🙂 … si orice incercare de a noastra s-a soldat cu plansete si urlete. Ne-am reconsiderat pozitia, si pentru o scurta vreme am pus olita in cui, iar de la 8 luni o folosim fara proteste…. doar ca de multe ori numai pe post de scaunel, caci povestea alor mei cu „programul” de facut s-a dovedit a fi doar un basm… 🙂 A reusit si a facut totusi de cateva ori la olita, insa cred ca din greseala. 😛  Suntem perseverenti, si nu renuntam la cele 2-3 reprize zilnice de stat pe olita… acum am inteles ca drumul pana la folosirea exclusiva a olitei este unul tare anevoios si lung, dar nu vreau sa renunt la reprizele de acomodare cu olita. Nu cred ca ceea ce facem noi se cheama training la olita, insa imi place sa o privesc ca pe o perioada de acomodare, care ne duce mai aproape de inceperea trainingului propriu-zis.

Acum am rabdare si asteptari realiste. 🙂 Cand o fi sa fie, va fi!

Articole pe aceeasi tema

38 de comentarii

  1. EU eram gravida cand am inceput sa citesc despre EC si mi s-au destupat antenele:)Dupa 6 luni se dezobisnuiesc sa „anunte” si apoi trebuiesc reeducati.Nu e tarziu nici acum:)Nu trebuie facut un capat de tara oricum.Eu aveam o vorba,mai ales cand ma tachinau diversi -ca nu vorbeste,ca nu face in oala,ca nu ,ca nu,ca nu: „invata ea pana se marita”:))
    Aveti grija de voi!:)
    PS:referitor la olita,te-am intrebat fiindca unele sunt facute ciudat,sunt incomode,noi avem ceva in genul celor clasice (fara spatar,fara nimic).

  2. Stai linistita.Cel mai bine e sa iti asculti copilul,daca olita are ace nu e musai sa o imprietenesti cu ea fortat.
    Si eu am incercat cu cea mare de pe la 1 an iar la 2 ani ,cand deja vorbea binisor,am facut un EC intensiv si in 2 saptamani a scapat definitiv de scutec (si nu a udat patutul decat de 3 sau 4 ori).Am lasat-o fara scutec si gata,usor usor a inceput sa spuna inainte si nu dupa ce facea.Dar,retine,avea deja 2 ani si vorbea,stia ce face si cand.
    Acum,cu a doua,incerc de vreo doua saptamani sa exersez EC dar am oservat ca semnalele pe care mi le dadea in primele luni au disparut (acum face si gata,nu ma mai „anunta”).Daca nu o fi sa fie,o las balta momentan si reiau la vara,cand voi putea sa o las fara scutec pe ea(cea mai eficienta metoda pt a urmari cand,ce si cum).Pentru cei pe care ii sperie ideea de olita sub 1 an,EC se bazeaza pe urmarirea copilului,pe invatarea semnalelor non-verbale prin care bebelusul anunta ca are nevoie sa elimine,deci nu e acelasi lucru cu a lua copilul si a il pune pe oala pana iese ceva.Practic parintele invata ritmul copilului,si nu invers.
    In concluzie,cred ca trecerea de la scutec la olita e bine sa fie facuta prieteneste,asa se evita episoadele de pipinpat si alte neplaceri.
    Spor!!!

    PS:ce olita aveti?

    1. @Gabriela, in primul rand multumesc pentru mentionarea metodei EC. Nu stiam nimic despre ea, dar am gasit un articol pe care vreau sa il iau la puricat (in varianta netradusa de google, deoarece nu prea ma incred in aceste traduceri) http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://www.diaperfreebaby.org/index.php%3Fmodule%3Dpagemaster%26PAGE_user_op%3Dview_page%26PAGE_id%3D100
      Dupa semne am incercat sa ne ghidam si noi, dar am patit exact ca voi: ca prin farmec nu mai anunta. 🙂
      Olita este cumparata din Carrefour si este de la Primii Pasi.

  3. Am dat drumul la concurs! Pregateste cuiele si ciocanul! 😀 Vorbesc serios….sunt sigura ca gasesti tu ceva de facut! 😀 Pup

    1. @oanamada, 🙂 am vazut… dar chiar nu ma bag, in schimb promit sa ma laud cu casuta Mariei la primavara. 😉 Pentru ce am eu de gand am nevoie sa lucrez in aer liber si acum nu este cel mai potrivit moment al anului. 😉
      pupam si noi!

  4. Wow, mi se pare mult prea devreme. In primul rand ca nu spune, desi constientizeaza senzatia, sunt sigura. Si eu am incercat pe la 11 luni, dar a noastra nu statea deloc pe olita, nu ca avea ace, dar ea avea alte treburi mai importante de facut. La un an si 4 luni a inceput sa spuna cand face sau dupa ce face si diferentiaza ce face (adica spune pipi/caca, dupa caz). Cum olita noastra de la HipHip este inca in Romania, i-am cumparat un reductor pentru ca m-am gandit ca daca o pun la inaltime nu mai are chef de plecat, cum facea cu olita. Intr-adevar, are succes, cateodata ma da la o parte sa se aseze ea. O pun dimineata la trezire (dar deja a facut, sunt prea adormita sa ma misc rapid), cand mergem la somnul de pranz, cand se trezeste din somnul de pranz si inainte de baita. Sper sa dea roade programul asta, nu o impingem de la spate, nu o rugam, oricum noi economii nu mai facem, din moment ce avem scutecele textile.

  5. Mult succes va doresc si rabdare! Si eu am inceput destul de devreme sa-l obisnuesc pe copii mei, cu Mark n-am insistat mult si pot sa spun ca la 2 ani jumate am scapat de scutec in timpul zilei ,iar pe la 3 ani si…n-am pus noaptea. La Adrienn deja nu mai pun in timpul zilei…si are numai 1 an si 8 luni. Depinde numai de noi! A fost o perioada cand in fiecare dimineata facea fara probleme si era o perioada cand n-a vrut deloc,dar incet, incet se obisnuesc ….oricum odata o sa scapam si de scutece! Va tin pumnii!

  6. Sa stii ca si la fi-mea olita a avut „ace”. Noi am sarit repede peste etapa asta pentru ca nu functiona defel si am trecut direct la colac adaptor de wc…a incantat-o mult mai mult…putin mai incolo, adica exact invers, s-a „indragostit” si de olita, dar asta pentru ca acasa aveam una care canta, iar la mama una in forma de fotoliu.:D. Cat despre trezitul noaptea…nu am trezit-o niciodata. La inceput, cand am renuntat la scutece, i-am pus in pat, sub cearsaf, paturici din alea absorbante astfel incat orice „accident” se solda doar cu asternutul si hainele ude, dar cu saltea uscata. Dupa doua nopti ne-am lamurit cam care era ora la care facea si evident, protesta singurica ca nu-i placea sa stea uda. Incet, incet, accidentele s-au diminuat pana au disparut total. Eu va urez bafta multa.

  7. Eu am pus-o pe Karina de cand a stat bine in fundulet.Nu am fortat-o niciodata si degeaba.Si acum mergem impreuna,face daca o trece,insa nu cere.Dar tot am evoluat cu ceva:imi zice dupa ce face o treaba serioasa:isi,isi aratand pampersul.Depinde si de copil.Spor la sezut.Pupici multi.

    1. @Beatrice, tot e bine ca zice! 😛 Eu ma gandesc ca daca reusim sa ne imprietenim cu scutecele lavabile, o sa reusim si sa ne imprietenim mai repede cu olita, doarece pitica mea nu se suporta uda absolut deloc.
      Bafta si voua! Pupacim si noi.

  8. Faina postarea ta si, ca de obicei, m-a pus pe ganduri. Cred ca am ramas setata cu ce am citit acum ceva vreme si anume ca este indicat sa incepem aceasta operatiune de pe la varsta de 1 an si jumatate cand constientizeaza ei mai multe in jurul lor. Oricum, cu prima ocazie achizitionez una macar sa o avem in casa si sa ne „imprietenim” cu ea. Te pup.

    1. @BB la Bord, mi se urca la cap. 😛 Multumesc.
      Nu stiu daca este devreme sau nu… sunt constienta ca e nu are habar de ce i se intampla si executa dora ceea ce este pusa sa execute…. Mi-au dat avant sa merg mai departe lipsa plansetelor de care aveam parte la inceput si faptul ca, dupa cca 2 saptamani, presta cate un susu mic aproape de fiecare data cand era pusa pe olita… Sa se fi prins oare la ce foloseste obiectul, sau e pura intamplare?? N-am habar!
      Bafta la imprietenire! 🙂
      Pupam

  9. 🙂 La noi nici gand, ne anunta cand si ce face, dar nu vrea sub nicio forma sa mearga la baie. Olita este un personaj atat de negativ ca a disparut din peisaj:)

    1. @Andreea, Matei imi pare ataaaaaaaat de mare fata de Maria… Nici nu indraznesc sa visez in viitorul apropiat la dialoguri sau la un mini dictionar doar al ei (abia am reusit sa strangem 4 cuvintele)… Fiind mai maricut, nu merge cu reductorul? … sau nu e nici chiar atat de mare? 🙂 Eu visez ca dupa un an si jumatate sa incep sa o obisnuiesc cu baia….

  10. Off, ce mai chin e si cu asta pentru noi! Alesia spune cand face pipi, dar imediat isi da drumul pe ea… Cred ca fiecare are ritmul lui, am vazut o fetita de un an si putin care nu mai purta pampers… Ii invidiez pe parintii mai norocosi, eu una mai am de furca… Bafta, la o cat mai rapida acomodare cu olita!

    1. @cati, pe masura ce trece timpul, incep sa cred ca sunt povesti vanatoresti astea despre copii de un an si un pic care fac la olita… 🙂 Nu cred ca o sa scapam prea usor de aceasta etapa. 🙁
      Bafta si rabdare, si voua!
      Pupam.

  11. Cred ca e mai simplu cu no.2. Probabil face cam la aceleasi ore din zi, dimineata la trezire. Sunt si bebelusi care semnalizeaza inainte de a face no.2. Cunosc multi bebelusi care de mici fac no.2 numai la olita, iar in scutece doar pipi.

    La noi a fost luata tot de scaunel. Si in perioada de inceput de diversificare, cand era super constipat, nu putea face kk decat asezat pe olita. Dar il puneam imbracat din comoditatea mea, sa nu am de spalat si olita, sau sa nu se ridice brusc si sa o rastoarne. Ei, dupa ce nu a mai fost constipat nu a mai vrut sa stea pe ea, asa ca e inca in dulap. Nu stiu cand vom incepe, ca nu am chef acuma de asa ceva, din moment ce el o refuza. Poate mergem la vara direct la wc :D.

    1. @Raluca, culmea e ca nu a inaugarat olita pana acum cu no. 2… Pitica mea are un program de no 2… dar marja orara este de cca 2 ore (de obicei in plus) fata de standardul care se aplica la 50-60% din cazuri. 🙁 Din punctul asta de vedere chiar nu prea am dupa ce sa ma ghidez. 🙁 Sper doar ca o data si o data tot om prinde noi momentul – am auzit ca dupa ce face de cateva ori la olita va incepe sa ceara singura… sper sa nu fie tot un mit… 😛

      Pupacim!

  12. Eu l-am pus pe David pe olita din noiembrie, de cand avea un an si doua saptamani. Dar nu prea sta. Iar daca sta nu face nimic. El ia olita ca pe o jucarie, o plimba cu el peste tot prin casa, isi pune jucariile in ea. Iar acum, olita a inaugurat-o o fetita de 3 ani si, cum nu il mai las sa se joace cu ea, nici nu o mai baga in seama.
    Asa ca eu procedez ca o mamica viteaza ce sunt: astept sa vina aprilie, sa il dau la gradi si sa mi-l invete ele acolo. Eu doar o sa incerc sa pastrez programul „olita” si acasa :D.

    1. @Ella, super tare faza cu mamica viteaza!!! 🙂 de frica sa nu confunde olita cu o jucarie, noi am ales cea mai simpla si putin colorata olita. Pana acum nu i-a trecut prin cap sa o ia la joaca, chiar daca sta la vedere de cca. 2-3 luni. o singura data s-a dus la ea si s-a asezat singura pe ea ca sa se odihneasca ca era franta dupa o partida de jughineala.

      Va doresc sa aveti „succesuri” in operatiunea „olita” si sa reusiti sa pastrati si acasa bunele obiceiuri ce le va deprinde la gradi. 😉

  13. Dă-i-nainte, nu te lăsa, gabi!!! Păi ce, e oliţa mai tare? Uite că m-ai pus pe gânduri cu postarea asta. Eu nu îndrăzneam să mă gândesc la oliţă decât hăt-hăt… după ce Alexia va face 1 an şi ceva… hai k mă uit după oliţe frumos colorate prin magazine să-i iau, deocamată, pe post de jucărie, apoi om vedea noi cum procedăm cu ea :)) MULTĂ BAFTĂ!

  14. Eu cred ca este foarte devreme. Important mi se pare ca actul de eliminare sa fie constientizat si copilul sa aiba capacitatea de -asi controla sfincterele, altfel nu faci decat sa econimisesti un scutec.
    La noi a durat cam 7-8 zile acomodarea, la inceput am folosit olita, apoi a cerut singura la WC-ul „pentru fetite mari”, acidentele au fost foarte putine, dar avea in jur de doi ani jumate (spre disperarea „mai-experimentatilor” din familie care oricum m-au considerat intotdeauna dusa). Probabil c-ar fi mers si mai devreme cu 3-4 luni, constientiza, spunea cand face, dar nu vroia sa se aseze pe olita

    1. @adra_bell, probabil ca este devreme, insa parerile sunt atat de impartite…. tocmai de aceea am si zis ca ne acomodam… mai degraba ne jucam de-a statul pe olita. Sunt constienta ca va incepe sa ceara peste mult timp…. Atata timp cat nu o (mai) chinuim, ma gandesc ca nu are ce rau sa ii faca….

  15. 😀 .Da, teoria e teorie, practica e practica :).Nu renunta , in nici un caz!Asa am facut si eu cu Daria, la inceput in joaca , apoi constient , cumva, si acum cere singura olita si are 1 an si 6 luni.Recunosc, doar pt treburile mari.Asta cu pipi , e mai complicat, dar nu imposibil.Am de gand s o las fara pampers , cum vine putin caldura.Bafta va dorim ;)!Si rabdare voua!Pup