Asigurarea obligatorie pentru locuinta

15 Ianuarie Iunie 2011, este ultima zi in care mai puteti incheia asigurarea obligatorie pentru locuinta. In caz contrar, riscati sa fiti amendati cu o suma intre 100 si 500 ron.

Partea frumoasa este ca prima anuala de asigurare este  maxim 20 de euro, adica mai putin decat valoarea minima a amenzii. 🙂

Cei interesati, pot gasi textul legii aici.

Legat de aceasta asigurare, sunt tare curioasa ce inteleg cei care au facut aceasta lege prin „persoane asistate social„, deoarece acestea nu au obligatia de a isi asigura casele, in cazul lor, sumele fiind platite de la bugetul de stat.  Daca nu ma insel statul considera mamele in CIC ca fiind persoane asistate social, asadar cele care au locuinte in proprietate, n-ar fi rau sa se intereseze mai exact despre aceasta prevedere, ca la cat a luat statul de la mame in ultimul timp, nu merita nici macar 10 euro cadou (atat este prima minima).

Voi ati inchieiat asigurarea??

Articole pe aceeasi tema

33 de comentarii

  1. Si noi eram cu banii in mana sa platim, cand am auzit vestea ca nu este obligatorie numai din vara…asa ca am amanat si noi !

  2. Nici nu stiam de nici un termen. Credeam ca a fost doar o idee candva. Si s-ar putea sa merite mai bine 10-20 de euro decat o alergatura pe la cateva birouri si stat la coada si sa ni se vorbeasca urat…

    Multumesc mult pentru reminder!

    1. @Raluca, nu e doar o idee… Eu daca as avea o locuinta in proprietate, si as fi scutita de plata acestei prime, as alerga chiar si pentru 1 euro. Astia chiar nu merita sa renunti la nimic in favoare lor!!!!! Daca e un drept stabilit prin lege, atunci sa il acorde!!!!
      Eu una nu mai am de gand sa stau cu capul plecat in fata unui stat care ma calca in picioare.

  3. Pai, cam este obligatoriu pentru apartamente ca tot ati pomenit. Este obligatoriu pentru oricine chiar daca e vb de uzufruct (UZUFRÚCT s. n. Drept acordat unei persoane de a se folosi pe deplin de un bun care aparține altei persoane și pe care trebuie să-l restituie la încetarea acestui drept). Daca proprietarul nu face asta nu inseamna ca va fi singurul vinovat de neaplicarea legii. Si legea este aplicabila de la 15 iulie insa e vorba de faptul ca, de la acea data, incep verificarile si se lasa cu amenzi. Acum, daca stau sa ma gandesc, e posibil sa o amane iara si iara pentru ca este total absurd. In fine important este sa ne asiguram totusi cu cele facultative apartamentele, casele, etc.
    Cat despre asigurarea facultativa si PAD-uri ideea e cam asa: PAD_urile sunt obligatorii deci le faci oricum chit ca ai asigurarea facultativa incheiata pe aceleasi riscuri.
    Ca sa ma incadrez in tema nu cred ca nu au obligatia sa incheie PAD-ul mamele in concediul maternal. Poate doar daca este singura proprietara a imobilului. Trebuie luat in calcul daca este casatorita si apartamentul este luat cu sotul, caruia ii ramane evident obligatia sa plateasca…bla bla bla. Oricum se vor gasi metode sa te oblige sa dai din buzunar.
    Eu nu inteleg totusi de ce va enervati pe treaba cu asigurarea obligatorie. Singurul venit gras din aceasta situatie este doar din amenzi pentru ca plata asigurarii (pe an )este infima pe langa reducerile din indemnizatie (pe luna). Mai grav mi se pare sa nu poti sta acasa cu copilul 2 ani decat cu spaima ca vei pierde serviciul a doua zi cand te intorci. Asta mi se pare durere.
    Azi ne fura un ou, maine un bou.

    1. @alexdana, despre ultimele bombe aruncate de ai lu’ Boc nici nu vreau sa comentez. Sila mi-a atins cote maxime … Oricum nu putem face nimic. Isi bat astia joc de noi dupa bunul lor plac. Oare cat si ce mai trebuie sa ma faca ca sa se destpte romanul sa ia atitudine?

      1. @g.cojocaru, Cu cine sa te lupti, Gabitule? Zau asa! Cand ai de-a face cu oamneni inteligenti stii ca vei primi un feedback pozitiv…in situatia noastra…nu ai in fata cui sa iei atitudine.
        Mersic pentru ping, va pup dulc e pe toti si sper sa ne revedem offline in circumstante mai fericite. 🙂

  4. „Ministerul de Interne precizeaza ca termenul limita de incheiere a politelor obligatorii de asigurare a locuintelor este 15 iulie 2011”
    Mai e timp 🙂

    1. @Roxana, auzisem si eu o stire in acest sens, la fel mi-a spus si cea care incheie asigurari, dar cand am cautat un comunicat oficial nu am gasit nimic. Fie ce-o fi…. Nu am incheiat asigurarea….

  5. In lege scrie asa:”Pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiaza, din diferite motive, de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie este in sarcina autoritatii locale care are in evidenta persoanele in cauza si se face direct in contul PAID, care pe baza listei transmise de autoritatea locala, emite politele de asigurare pentru persoanele mentionate mai sus.”. Adica noi, asistatele social pe motiv de concediu de crestere a copilului, trebuie sa mergem la inteligentii de la asistenta sociala sa le zicem sa ne plateasca asigurarea?

  6. Eu n-am încheiat-o încă până nu mă lămuresc complet. Nici eu n-am chef să fac cadouri unui stat care mai mult ia decât dă.
    Așa că… până m-oi lămuri, mă gândesc să fac una obișnuită, așa cum e normal când ai un bun la care ții.

    1. @silavaracald, am inteles ca noul termen limita este 15 iunie 2011, si din cate am citit in lege, cei care au asigurari facultative care acopera si aceleasi riscuri pe care le acopera polita obligatorie, nu sunt obligati sa mai faca o alta asigurare pentru casa…

  7. Gabi, auzisem recent la TV că termenul s-a prelungit până în vară… Noi nu am încheiat încă tocmai bazându-ne pe asta. Ai pe cineva care se ocupă de aşa ceva?
    Ca să beneficiem de prima asta, presupun că va trebui să aducem hârtii peste hârtii, să facem o groază de drumuri că, deh, suntem în România. Prevederea de care zici e valabilă şi pentru cei care deţin apartament în coproprietate, cu clauză de uzufruct?
    În altă ordine de idei, vezi că linkul către tine d epe blogul meu nu arata titlurile actualizate:(( cică ultima ta postare ar fi cea cu prescrierea medicamentelor…E de la tine sau de la mine, că nu mă pricep la kestiile astea tehnice…
    pupici dulci

    1. @Cristina Ologeanu, si eu am avut impresia ca am auzit acea stire, dar se pare ca m-am inselat… am dat o cautare pe google si dupa ce am verificat 4 pagini de articole (cu cate 50 de link-uri pe pagina) m-am lasat pagubasa.
      Am zis ca o fac si gata! Nu am gasit nici o hotarare prin care se amana termenul si nici un articol de presa… chiar daca puteam sa bag mana in foc ca am auzit stirea la care te referi. Mama zicea ca poate nu am fost atenta la an si ca era vre-o stire prin care se spunea de amanarea de anul trecut ( cand s-a amanat de pe 14 iunie/iulie pana pe 15 ianuarie). Am pe cineva… cred … am sunat-o inainte de a posta articolul, dar cred ca are cursuri. Ma suna knd termina si o sa aflu atunci ce trebuie sa ii trimit. daca te intereseaza, iti voi trimite pe facebook un mesaj cu datele ei de contact. Acum cateva luni facea asigurari inclusiv pt case. sper sa le faca si acum.
      pupacim si noi

    2. @Cristina Ologeanu, legat de obligativitatea incheierii asigurarii pentru coproprietarul, cu clauza de uzufruct, imi dau si eu cu parerea ca nu se ia in calcul clauza de uzufruct aici, sau asa imi pare mie logic… proprietarul e proprietar si uzufructuarul utilizeaza spatiul dupa bunu-i plac, fara a avea insa nici o obligatie dintre cele ce conform legii cad in sarcina proprietarului. Nu stiu cum se face in cazul co-proprietarilor, insa mie imi pare ca trebuie sa achite amandoi si sa se faca chitanta pe numele amandurora…
      .. normele de aplicare tot nu le-am gasit 🙁

  8. Acum sunt blonda,dar e valabil si pentru apartamente??Sper sa zici nu,ca altfel direct in frunte mi-ai dat.Eu stiam ca mai e pana sa fie obligatoriu.Pup.

    1. @Beatrice, mai e pana pe 15 😀 legea a intrat in vigoare la 14 iunie (sau iulie?) 2010 si proprietarii au avut termen pana la 15 ianuarie2011 sa intre in legalitate. Din cate stiu eu, este valabil si pentru apartamente, dar citeste textul… eu inteleg din el ca da.

      Pupam si noi.

  9. zilele acestea n-am deloc succes la scris… este a doua oara cand mi s-a sters fara sa se salvaze textul, care mai era si plin de linkuri catre cei/cele carora doream sa le reamintesc despre noua lege… 🙁
    Culmea este ca scriu sub impulsul inspiratiei de moment si de multe ori imi este tare greu sa rescriu un text pierdut… pentru ca de cele mai multe ori nu mai am starea intiala. 🙁 asa mi s-a intamplat recent cu un comentariu luuung pe blogul Cristinei ( http://blogul-mamei-incepatoare.blogspot.com/ )