Ce mai vreau sa stiu despre scutecele textile

sursa foto: greenbabyguide.comNu, inca nu au sosit scutecele comandate, insa am primit de la Nuci de Sapun sapunul cu bila de bou pe care l-am achizitionat si in varianta solida si in cea lichida πŸ™‚ .

Ieri am primit un comentariu Β despre scutecele refolosibile Β pe care as vrea sa il share-uiesc:

…….Pentru mine pampersii sunt precum mancarea fast-food McDonalds iar cele textile sunt precum o mancare delicioasa gatita la mama acasa sau la soacra…. Cu timpul am observat in jurul meu tot mai multe familii care scutecesc cu materiale textile ecologice.

… pacat ca nu stiu cine este autorul, comentariul fiind un spam. πŸ™

In fine, nu comentariul acesta a fost determinat pentru scrierea acestui post, ci intrebarile pe care am reusit sa le strang despre scutecit. Poate reusesc sa primesc ceva sfaturi utile de la veteranele in scutecit.

1. In cazul unui copil de 10 luni sunt practice scutecele traditionale + chilotel de protectie?

2. In cazul scutecelor Wonderoos, exista vre-o alta diferenta intre variantele Minky si PUL, in afara de design si moliciunea startului exterior?

3. Cum se „ingrijesc” scutecele textile? Dupa folosire si aruncarea hartiei de protectie se depoziteaza as-is in saculetul de depozitare, sau trebuie clatite imediat? Pot fi depozitate in saculet, fara urmari grave, pentru 2 zile? … ca daca reusim sa le iubim, as cumpara suficiente, astfel incat sa le spal la 2 zile – chiar nu ma atrage varianta spalatului zilnic.

4. Ce tipuri de scutece recomandati pentru testare? … am cumparat deja trei AIO (zic eu) si nu as vrea sa cheltuiesc prea mult pana nu ma asigur ca ne impacam bine cu ele…

5. Saculetul de depozitare este un must have?

6. Alte recomandari?

… numar zilele pana la sosirea coletului cu scutece si tresar la fiecare „vizita” a postasului – oare de data aceasta ne aduce instiintarea? πŸ˜€

Multumesc frumos.

Articole pe aceeasi tema

25 de comentarii

  1. Buna, Gabi!

    Au cam raspuns fetele la toate intrebarile, dar mi-as mai da si eu cu parerea ca doar scutecim textil de ceva timp. πŸ™‚

    Cand am inceput sa scutecim textil, Degetzica avea tot 10 luni, ca si Maria. Eu m-am oprit de la inceput la AIO pentru ca Degetzica incepuse deja sa se suceasca, sa se invarteasca la schimbat si nu as fi reusit sa o „impachetez” perfect (obsesia mea) daca nu as fi avut ceva usor de pus pe ea. Asta este legat de punctul 1.

    La punctul 2: noi avem de ambele feluri si clasice, si minky. Cele minky sunt ca o blanita micuta si care se usuca putin ma greu decat clasicele (dar sunt mai frumoase). In rest, sunt identice: croiala, dimensiuniel, etc.

    3. Daca avem parte de o problema majora, arunc hartia de protectie si clatesc scutecul imediat. Nu stiu cum este Maria la probleme majore, dar Degetzica este ca la inceput, adica la fel ca un copil alaptat exclusiv, asa ca trebuie sa clatesc scutecul. Bine, daca nu suntem acasa sau sunt obosita il las si pana dimineata urmatoare, dar nu-l las asa pana ii vine tura la spalat. Eu hartie folosesc de lla HipHip, din aceea groasa, este cea mai buna, cea de la Pop In sau de la Wonderoos este foarte subtire si bucatile sunt taiate foarte mic, ca nu reusesti sa pui bine niciodata hartia aia sub fundul copilului.

    La inceput, cand nu aveam saculet pentru depozitare, le tineam intr-o punga de gunoi pe care o aruncam cand si cand. Picuram de fiecare data ulei de tree tea in punga, dar cum miroase urat (mie nu-mi place), il mai combin si cu alte mirosuri mai acceptabile.

    Noi avem destul de multe si astfel spalam o masina la 3-4 zile, la 60 de grade, fara balsam, dar cu otet si cu cateva picaturi de ulei de tree trea adaugate pentru dezinfectare.

    4. Cele 3 AIO cumparate ce sunt? Cu buzunar sau gen Pop In? Cred ca de la 10 luni incolo astea sunt cele mai ok pentru tine si pentru bebelus.

    La 5 am raspuns deja, iar la 6. ti-as spune ca eu nu am putut sa ma impac cu cele la care insertul sau boosterul doar se aseza frumos in „cochilia” exteriorului, fara sa se prinda cu capse si nu am putut sa ma impac cu cele „decoltate”la piciorus pentru ca aveam accidente pe langa. In cazul primelor insertul se deranja si se torsiona atat de rau ca la prima problema minora, Degetzica se uda pe la picioruse si pe sus, depinde de pozitie, iar la al doilea tip accidentele erau foarte frecvente.

    O alta recomandare ar fi sa cauti sa cumperi, pentru eficienta si economie, scutece care au doua inserturi incluse in pret: un insert normal si un booster. Pentru noi, la iesitul afara, boosterul este esential, altfel ar trebui s-o schimb o data pe ora.

    Si inca ceva: sa nu sperii daca initial o sa ti se para ca scutecele vin fix si ca nu le vei putea folosi pana la olita. Asa a fost si la noi, dar cumva, dupa ce Degetzica a inceput sa mearga, i s-au subtiat piciorusele si astfel am mai dat inapoi cu o capsa (adica l-am mai miscorat putin). Dar nu stiu daca va fi cazul la voi pentru ca Maria are acum greutatea Degetzicii, dar pare mai dolofana.

    De-abia astept impresiile tale.

  2. Sper sa le primesti cat mai repede….de altfel depinde mult de ten, la Mark n-am avut probleme niciodata,… cu Pampers am mers pana la capat, insa cu Adri n-am putut, …la un an s-a iritat rau de tot….am cumparat o crema de la Mustela cu 70 RON,dar n-a facut mare minune,dupa care am pus Pioctanina sol. si am incercat incet -incet sa le dezvati de scutece…asa suntem noi la 1 an si 9 luni fara scutec! Pupici!

  3. Oooooo..stiu , stiu cum e treaba cu fixatiile sau mai bine zis cu ambitiile :D!Eu sper sa fii multumita de astea!Aaaa… ..tu sa nu intelegi ca incerc cumva sa te „dezarmez”.Pupic πŸ˜‰

  4. Da, sper sa fii multumita de rezultate.Daca nu , asa cum ti a scris si Bogdana, incearca si scutecele biodegradabile de unica folosinta.Noi le folosim de aproape o luna si Daria e f ok cu ele.Plus ca nu e de neglijat nici partea financiara, adica Daria consuma 5, 6 pampers pe zi, pachetul costa 40 de lei.Daca as fi trecut pe textile sunt convinsa ca altele erau calculele .Nu stiu, eu raman la ideea mea ca asta cu scutecele textile e pe undeva o risipa de timp, energie si bani, in conditiile in care ai la indemana o alternativa mai economica si la fel de safe.Parerea mea, repet ;).Pup.Astept impresii.

    1. @povesteadarieinicole, scutecele de la DM nu sunt biodegradabile, proportia e f mica undeva la 30%. Moltex (care sunt si de 2 ori mai scumpe) sunt biodegradabile doar in proportie de 50%. deci mai avem pana acolo …
      Plus ca Alana contine vestitul gel. Intr-o vacanta a noastra mi s-a intamplat sa gasesc pe poponeata fetitei gel si am zis ca innebunesc cand am vazut. Acum sa vedem cum se descurca Moltex.

  5. aaa… inca ceva: daca ai intentia sa folosesti scutecele refolosibile pentru ca bebelina sa mearga mai repede la olita e important ca ea sa simta cand face pisu, adica sa simta umezeala . In pampers copii nu constientizeaza ce se intampla cand fac pisu pentru ca pur si simplu nu simt nimic. Acesta fiind si principalul motiv pt care copii de azi merg mult mai tarziu la olita fata de acum 30 de ani. In scutecele nu buzunar (wonderoos, bumgenius, patapum, babyidea etc etc) copii nu sunt umeleaza. Ele au un strat de fleece tocmai pentru a tine umezeala departe.

    1. @Adelle, multumesc frumos pentru informatii si raspunsuri, insa nu ma bazez ca va scapa de scutec in urmatoarea jumatate de an, asa ca nu ne strica si niste scutece care ne scapa de umezeala. πŸ™‚
      Cand mai organizezi urmatoarea intalnire a textilistilor? … sa am timp sa umplu cardul pana atunci. O inteleg pe Ioana… si eu as lua de toate … deja imi fac calcule si planific achiziile viitoare, astfel incat sa nu subrezesc prea tare bugetul familiei. πŸ™‚

  6. Si uite si raspunsurile mele la intrebari

    1. Traditionale la 10 luni merg insa trebuie sa ai in vedere ca le vei schimba la fiecare pisulica. Ce pot sa faci: sa impaturesti un scutec traditional si peste sa pui un insert din canepa si astfel cresti mult puterea de absortie si nici nu se ingroaja mult scutecul.
    Altfel iti recomand ca si Ioana prefolds.

    2. au raspuns deja fetele

    3. saculetul e bun mai ales cand iesiti din casa. eu asa il folosesc.
    pt pastrare am ales varianta uscat: pur si simplu pun scutecele in sac sau galeata fara clatire. picur 1-2 pic de ulei Tee Tree si gata. Asteapta astfel 2-3 zile pana am o masina plina

    4. nu stiu exact ce scutece AIO ai luat deja. Dar daca vrei sa testezi AIO iti recomand sa incerci un Pop-in si un scutec cu buzunar.
    Poti lua si 1-2 prefolds cu un chilotel de protectie. Si mai sunt faine si scutecele tip fitted (arata ca un chilotel dar nu sunt impermeabile, deasupra vine chilotelul de protectie).

    5. saculetul nu e must have, e nice to have. Must have sunt scutecele πŸ™‚

    Felicitari pentru decizia de a trece la scutecit textil si keep us updated.

  7. Draga Gabi eu folosesc cu succes hartia marca Lenya de la hiphip.ro (stiu ca pare ca fac reclama dar eu sunt indragostita de magazin, daca as avea bani cred ca as cumpara din toate produsele :))).Uleiul esential il picur in cutie.Sunt suficiente cateva picaturi si situatia e sub control.Pantalonasii aia sunt superbi.Eu i-am luat lui Edi masura L dar cred ca si la voi tot L se potriveste.Si sunt foarte eficienti.Plus scutecele de canepa.Eu as merge pe ele si in timpul zilei dar nu am destule (am doar 2 cu arici si 2 cu siret) si le pastrez pentru noapte.Va pupam si numai bine va dorim.A si a recomandat Bogdan, citand site-ul celor de la Elemental o reteta de servetele umede home made foarte buna.Pupam

    1. @Adelle, imi pare tare rau ca ai ajuns sa fi plagiata de catre spammeri: e-mailul folosit pentru autentificare este jeraldmyerskq24@yahoo.com si site-ul monex.to/ iar IP-ul este 200.124.14.101 din Pueblo Nuevo (Chiriqui) – Panama. πŸ™
      Pe mine m-a surprins faptul ca a fost la subiect… in general spamurile nu sunt in limba romana si nici nu au legatura cu subiectul….

      1. @g.cojocaru,
        Gabi, eu zic sa stergi comentariul respectiv, de fapt sa il marchezi cu spam sa intre in vizorul celor de la Akisment.
        Oamenii iau texte si probabil traduc cu google translate si astfel reusesc sa bage la obiect comentarii.

  8. Gabi, ai mare curaj, vorbesc serios. Mi-a trecut si mie prin minte la un moment dat, dar in conditiile in care masina de spalat merge la mine uneori si de doua ori pe zi, si asta era ininate de bb3, nici nu concep sa trec la asa ceva. Daca te preocupa mult problema ecologica, exista n variante eco, bio degradabile si ok cu pielea copilului la scutece de unica folosinta. Eu le folosesc de vreo cinci luni.

    Ca sa iti fac un calcul simplu: fii-miu al mare consuma pe zi cam cinci sase pampersi (e pisacios mare, ca bea in jur de 2 litri de lichide – lapte sau apa). Fii-miu al mic, eh, aici e beleaua cat casa, ca am avut nopti in care l-am schimbat de patru ori intr-o ora. Am calculat un numar de 16 (!!!) pampersi in 24 de ore. Ce ar trebui sa fac? Sa iau peste 40 de pampersi textili? Cat ar insemna asta la bani dati dintr-o data? cel putin 2000 de lei. Doamne fereste! Sincer am lucruri mai bune de facut cu 2000 de lei acum, si amortizarea cred ca ar veni destul de tarziu….

    Plus, de asta, si sper sa nu oripilez pe nimeni, mie mi-au ajuns trei ani de comunism in care din cauza lipsei de vata am folosit carpe pe post de tampoane. Pe care le spalam de mana, ca nu aveam masina de spalat pe vremea aia.

    Altfel, off topic, vezi ca site-ul vostru se incarca tare greu, si de cele mai multe ori reuseste cu succes sa imi inchida toate paginile deschise. Si netul pe care il am are super viteza, deci e problema de vreun plug in, ceva

    Pupi

    1. @Bogdana, am avut nevoie de un an si ceva pana sa imi fac curaj si sa achizitionez primele scutece. πŸ™‚
      Stiu cum e cu pisaciosii. πŸ™‚ Maria atunci cand era de varsta lui Dadu (hi,hi tare imi place cum ii spune David) folosea 15-18 scutece pe zi. Acum am ajuns la 8-10. Nu suporta sa stea uda prea mult si cum presteaza cate un susu mic da alarma sa fie schimbata. πŸ™‚
      Recunosc, ca si promotiile de pe amazon care includeau si free-shipping mi-au dat curaj sa ma avant la achizitie, astfel am reusit sa cumpar 3 scutece cam la pretul unuia si jumatate cumparat din Ro. Si de va fi sa ne textilim de tot o sa vanez promotiile amazoniene si sunt sigura ca voi reusi sa fac o economie considerabila la buget.
      Spre rusinea mea nu problema ecologica ma preocupa cel mai tare ci „fundul de maimuta” pe care il prezinta din ce in ce mai des Maria. Daca nu ne impacam bine cu textilele o sa trecem la testat si biodegradabilele, care am inteles ca nu contin atatea chimicale ca cele „normale”.
      off topic, merci de informare, dar te rog frumos spune-mi si ce browser folosesti, ca trebuie sa le dau si aceasta informatie celor de la suport tehnic… se pare ca erorile se manifesta diferit in functie de programul folosit pentru navigare.

      Pupam si noi

    1. @zoozie, merci frumos pentru link! πŸ™‚ In urma comentariului lasat de Raluca, chiar ma gandeam ca trebuie sa iau la puricat posarile Mariei Mirabela. Le ratasem pe cele din iulie 2010.

  9. Buna, am citit postul tau si comentariul si incerc sa inteleg.
    De ce ti se pare esential sa folosesti scutece bio si nu folosesti pampers? Eu le-am incercat pe ambele si pielea copilului arata mai rau la varianta eco decat la mult blamatele pampers.
    In al doilea rand, mi se pare ca iti complici existenta inutil. Sa stai cu rahatul copilului in cos pana la urmatoarea tura de masina mi se pare oribil. Sau sa pierzi timpul spaland de mana…
    E ca si cand ai refuza medicamentele pentru ca vrei sa traiesti ca in Evul MEdiu, cu ceaiuri.
    Daca milioane de copii au folosit pampers si sunt super ok, de ce vrei sa te intorci cu cateva zeci de ani in urma, cand mamele noastre spalau de mana scutece?
    Mi se pare o aiureala, o exagerare si o campanie din care unii scot bani frumosi fraierind mamici dornice sa faca orice pentru copil.
    In loc sa iti faci probleme de genul asta mai bine ai petrece mai mult timp cu cea mica, ai iesi in oras, ai face orice altceva decat sa speli carpe.
    Inteleg sa ii dai mancare cat mai naturala, sa ii cumperi haine de bumbac, nu tampenii supraelastice, dar partea cu scutecele de bumbac mi se pare o mare tampeni.
    Scuze daca te-am ofensat, dar simteam nevoia sa imi spun parerea.

    1. @Dana, no ofense taken! πŸ™‚
      Vreau sa incerc scutecele refolosibile din urmatoarele motive:
      – pampersul am incetat sa il folosim inca de acum 8 luni – se irita ingozitor de la el
      – am testat si alte marci de scutece de unica folosinta (recunosc, nu si din cele biodegradabile) si totusi nu sunt multumita de rezultatele care se vad pe pielea piticei
      – in decembrie, fortati de imprejurari ( o iritatie urata tare) am tinut-o doua zile cu scutece traditionale pe care le-am improvizat din niste finet pe care il aveam prin casa, si doar asa am reusit sa scapam de „fundul de maimuta” ce era aproape carne vie
      – nu stai cu rahatul in cos, deoarece partea murdara se arunca impreuna cu hartia de protectie
      – ma gandesc ca scutecele refolosibile ne vor face tranzitia la olita mai usoara, din moment ce pitica mea nu se suporta uda nici cu scutecele de unica folosinta pe care le schimbam dupa primul pipi ( am inteles ca sunt si copii care suporta scutecul perioade mai lungi)

      In plus, vreau doar sa incerc. Sunt o fire comoda si nu ma inham la greu decat daca sunt convinsa ca aceea este cea mai buna si sigura cale.
      Nevoia (adica sensibilitatea pielii ei) este cea care m-a determinat sa vreau sa incerc scutecele refolosibile, si cum bine zicea o mamica ce foloseste acest tip de scutece pentru fetita ei, pot sa le urasc sau pot sa le iubesc, neexistand cale de mijloc. πŸ™‚ Personal nu consider ca utilizarea scutecelor textile sau a tratamentelor naturiste in detrimentul chimicalelor care ne imbie la tot pasul sub diverse forme ma face sa ma reintorc la Evul Mediu, ci numai la un trai mai sanatos. Chestia cu scutecele o vad precum cea cu biberoanele: ani de zile s-au folosit cele din plastic si acum toata lumea alearga inapoi la biberoanele din sticla… acelea din care beam si noi, cei crescuti in carpe spalate la mana ( ceea ce nu-mi doresc pentru mine πŸ˜› ).
      Am cochetat cu ideea utilizari scutecelor refolosibile inca de pe cand eram insarcinata, asadar am aproape un an la activ in care am pritocit bine problema.
      Daca pielea piticei nu va reactiona bine la acest tip de scutece, normal ca nu ma voi incapatana sa le folosesc, dar cum alternative multe nu mai avem, este o varianta pe care vreau sa o incerc.

  10. Buuuun sa o luam pe rand.Eu folosesc scutece textile pentru Edisor cam de cand avea 3 luni.Nu sunt experta dar am un pic de experienta si pot sa iti spun mai multe.Scutece traditionale +chilotel inseamna prea putin la 10 luni.Poti folosi prefold-uri (sunt scutece mai groase care pot fi folosite si ca insert la scutecele cu buzunar sau ca atare impaturite astfel incat sa fie duble in fata si intr-o singura foaie in spate (gasesti exact modelul de impaturire pe site la hiphip.ro la scutece prefold) si prinse cu snapy (asta e un sistem tare simpatic de prindere a scutecelor).AIO sunt bune depinde de la copil la copil. Intre wonderos mimky si cele simple nu e diferenta decat de exterior.
    Saculetul de depozitoare nu e un must eu folosesc o cutie din aia de plastic care insa se inchide ermetic.E ca o casoleta doar ca mult mai mare si se inchide astfel incat Edi oricat de curios ar fi sa nu o poata deschide.Tot de la Adelle am invatat ca atunci cand tii scutecele inainte sa le speli pune in recipientul in care le tii niste ulei esential de tea tree…Face minuni si nu pateaza si se mentine in baie un aer respirabil :)).Eu iti recomand sa iei din scutecele adecvate varstei mariei cate o bucata si sa le testezi.Eu folosesc de la hiphip scutecul de canepa plus pantaloni de lana si sunt mega fan aceasta combinatie.E cea mai comoda si pentru Edi si mi se pare mie si combinatia cu care nu prea am accidente.Cu wonderoos am mai avut accidente dar aici tine foarte mult de conformatia copilului.Eu am scutece Econobum cu care eu ma impac foarte bine.Si sunt si foarte acceptabile ca pret.Acum na depinde de voi.Si la econobum au pachet de test (adica un scutecel cu un prefold) si il poti testa.
    Cam astea ar fi :)) sper ca nu te-am ametit de tot! Cat despre iritatii la noi scutecele wonderos merg doar folosite cu hartie de protectie mai groasa caci altfel ne provoaca usoare iritatii. Aaaaaaaaaaa sa nu uit hartia de protectie pentru scutece care e mega importanta (cel putin din punctul meu de vedere).Te ajuta foarte mult la curatatul scutecelor.Va pupam si va dorim succes intr-ale scutecitului

    1. @Ioana, multumesc frumos pentru sfaturi. Si daca tot ai avut amabilitatea sa ma ajuti, imi incerc norocul cu o noua serie de intrebari:
      – Imi recomanzi un anume tip de hartie?
      – uleiu estential cum il utilizezi? picuri putin in cutie sau direct pe scutec?
      Am vazut panatalonasii de lana, si mai ales oferta de la hiphip… insa ma gandeam sa nu cumpar pana nu ma dumiresc daca trecem pe refolosibile de tot sau ne multumim cu perioada de testare… Un prefold, insa, imi face cu ochiul. πŸ™‚ …. dar le-am ratat pe site-ul hiphip, mai dau o tura pe acolo sa ma uit mai bine.
      Multumesc mult de tot!

  11. Chiar daca nu sunt veterana, iti raspund eu.

    Tot ce stiu despre scutece textile stiu din descrierea lor de pe adelle.ro, intr-o postare imensa cu fiecare tip. Atunci le-am „inteles” cu adevarat, pana atunci erau pentru mine mai ceva ca triunghiul bermudelor. Si tot atunci mi-am dat seama ca daca vreau sa le incerc, pentru mine ar fi potrivite cele cu buzunar (pockets). Pentru ca seamana cu cele de unica folosinta dar totusi se usuca mai rapid decat AIO. Alex nu sta culcat la schimbat ca sa risc la unele care au nevoie de impachetat si de chilotel de protectie in plus.

    Apoi am aflat enorm de multe din postarile pe tema de la mami de bob de orez cu urechiuse :). Enorm de multe.

    Recent am citit si descrierea de pe dobrestii.ro.

    Pe langa asta, experienta proprie. Am cumparat 3 scutece wonderoos si mi-au placut mult. De ce nu am cumparat mai multe ca sa inlocuiesc total scutecele de unica folosinta? Pentru ca Alex se irita la fundulet de la astea textile si pentru ca le-am incercat intr-o vara umeda, in care mi-a luat 4 zile si jumatate ca sa se usuce scutecele! Deci am fi avut nevoie de un stoc mult prea mare si peste puterile noastre financiare.

    Mi se pare ca Mariamirabela descrie cel mai bine depozitarea scutecelor, si umeda si uscata, si toate intrebarile pe care nici nu te-ai gandit ca le-ai fi avut referitoare la scutecele textile.

    Eu, avand asa putine scutece, le limpezesc dupa ce le foloseste Alex (daca sunt murdare cu kk chiar le spal cu sapun solid bio). Si le pun la uscat, in asteptarea spalarii la masina, sau daca am de spalat haine in ziua aceea le bag la spalat. Din moment ce nu am schimbat in totalitate scutecele de unica folosinta cu cele textile, nu ma mai supar ca dureaza asa mult uscarea lor.

    Mi-am mai luat de la napati si nu mi-au placut. Mi-am luat acuma de la hiphip.ro unele faine cu pantaloni de lana, sunt superbe. Si chiar ieri mi-am mai comandat 3 wonderoos pentru ca e promotie, la 3 primesti 4 (si deci la 15 primesti 20!). Vezi ca promotia e doar weekendul acesta!

    Eu asa stiu ca doar designul e diferenta intre wonderoos v2 si minky, desenele si faptul ca e polar in loc de pul. Probabil ca sunt mai frumoase, dar eu zic ca si v2 sunt frumoase, asa ca am zis ca nu merita. Ce sa zic, in timp poate pul-ul se poate agata, si minky nu. Dar minky poate se scamoseaza :D.

    Deci wonderoos eu zic ca sunt ok ca sa le testezi. Oricum, toata lumea spune ca depinde de conformatia copilului, sunt scutece minunate pentru unii, care la altii nu sunt ok.

    Dar din moment ce v-ati lovit de iritatii, eu as merge pe ceva cat mai natural, deci sa incerci si cu lana ca si protectie, in loc de PUL. Wonderoos are PUL si are polarul pe interior care e microfibra, deci nu bumbac, cred. Dar sunt asa simple de folosit! πŸ˜€

    Te-am bagat in ceata si mai tare oare? πŸ™‚

    Pupici!

    1. @Raluca, un pic in ceata dar a rasarit repede soarele. πŸ™‚ … ratasem postarile de inceput alei Mariei Mirabela. Le-am citit acum si totul este mai limpede. Am citit si postarile Cristinei si pe cele ale Dobresitilor, insa cel mai mult m-au edificat cele de pe http://bobulmeudeorez.blogspot.com/ πŸ™‚
      Am vazut si eu promotia de la hiphip cu pantalonasul de lana si scutecele de noapte, insa mi-e un pic teama sa ma arunc sa fac achizitii prea costisitoare. Intai vreau sa vad cum ma descurc cu ele. Am o oarece teama ca nu ma voi putea acomoda…
      Multumesc frumos pentru interventie.
      Pupacim si noi! πŸ™‚

      1. @g.cojocaru, aha, acolo voiams a te trimit si eu. Maria e o retentioasa deci ce spune ea in materie de curatat scutece chiar e …. strict.

        eu curat kk cu sapun de bila de bou daca pateaza, altfel le arunc intr-un cos. Nu am saculet, ci o cutie din plastic gen cos de rufe cu ochiuri foarte rare, asa incat toate rufele udate ale fie-mii se pot si zvanta pana la spal.

        1. @zoozie, :)) acum vad de cand e, chiar, cum va intelegeti cu ele? am si eu cateva pentru anda; cum spuneam, doua de marca si doua facute. SI joi mai iau 3 de marca, incepe gradi si aia au mochete pe jos :)))) Pup!