Zece

Am ratat postul aniversar de 9 luni si pe cel de 10 luni, dar am zis ca totusi este cazul sa mai scriu cateva din ispravile Mariei.

Speram ca macar Maria sa fie „normala”, sa fie mai aproape de sablonul impus de societate, a carui existenta chiar nu o pot nega…. dar incep sa imi pierd sperantele. ๐Ÿ˜›

La 10 luni deja ne confruntam cu refuzul consumului alimentelor albe… si aici intra si laptele. ๐Ÿ˜€ Mananca orice nu este alb. ย Probabil ca o sa luam intreaga paleta coloristica la mofturit.

Concureaza lejer cu un copil de +15 luni, daca ar fi sa ne luam dupa dimensiuni: 11 kg si 85 cm. Am mai spus ca abia a implinit 10 luni?

Dintisorii ii ies haotic, fara a urma nici o „schema” – nici la ordine nici la perioadele dintre eruptii.

A fost o scurta vreme un copil normal, din punctul de vedere al preferintelor muzicale: asculta cu placere Gummy Bear sau cantecelele din colectia „cutiuta muzicala”. De ceva vreme, insa, fii-mea este indragostita de … Macarale. ๐Ÿ˜€

Tine sa ne reaminteasca mai mereu cat de berbeaca este, punandu-si in practica semnul zodiacal. Se arunca cu capul inainte oricand are ocazia, pana acum a avut noroc si a scapat fara rani serioase, alegandu-se numai cu cateva vanatai si/sau cucuie… muuulte vanatai si cucuie. Culmea este ca daca nu reuseste sa se loveasca zdravan din prima, ne zambeste, isi ia avant si mai da o data cu capul; apoi incepe sa planga.

Copilul meu isi face siesta, dar in sensul de odihna de dupa masa, nu somn…. Dupa masa de la ora 15.00 – 15.30, se retrage in tarc sau in patut unde se aseaza in fundulet si zace asa, intr-o stare de semi-somnolenta pret de 30-40 de minute, apoi se dezmorteste si incepe joaca.

La somnul de pranz adopta pozitia in patru labe si asa doarme aproape doua ore din cele aproape trei cat dureaza somnul ei.

Adora zapada si gerul! Ea zambeste cu gura pana la urechi si eu tremur precum varga.

Ne pupa cu dintii pana lasa urme si nu ii place sa fie pupata…. vine si se cuibareste langa noi doar daca o doare ceva sau este foarte obosita si vrea sa o bagam la nani.

La capitolul vorbire nu excelam: am ramas tot la mama, tata, ada (apa), ‘ata (insotit de un semn facut cu mana, in sensul de gata) si aata (asta).

Culmea este ca daca ar fi sa ma iau dupa spusele alor mei, ma regasesc in 99% din exemplele de mai sus. ๐Ÿ™‚

Asteptam sa mai creasca, sa vedem cine iese invingator la puncte la capitolul asemanare fizica. ๐Ÿ˜‰

Articole pe aceeasi tema

42 de comentarii

  1. salut, ma bag si eu.
    copila ta zice cuvinte la zece luni? this calls for congrats, ce sa zic. fie-mea are un an si cinci luni si de-abia de o luna zice „stea”si „ce”
    atat.
    nu mama, nu tata, nu apa, nu papa, nu nimic.
    cu kilele sunteti superbine. tot fie-mea are tot un an si cinci luni si nu cred ca are 10 kile, desi mananca non-stop, orice si in orice cantitati. stiu ei mai bine ce le trebuie.

    1. @shmeny, bine ai venit! ๐Ÿ™‚ … pana la comentariile primite la aceasta postare, credeam ca fii-mea are o dezvoltare mediocra a comunicarii. Nu am in jur copilasi de varsta apropiata si nu prea am avut o referinta buna atunci cand am gandit ca nu a evoluat prea mult la capitolul limbaj. ๐Ÿ™ … si recunosc ca nu am citit prea multe despre cresterea si dezvoltarea copilului din cauza unor idei preconcepute ce ma fac sa resping din start ideea de a utiliza o carte pentru a ma ghida la cresterea copilului. Am pus accent pe instinctele noastre, experienta familiei si experientele despre care am citit sau sfaturile pe care le-am primit de la colocatarii de blogosfera…. totul cernut prin filtrul instinctelor noastre.
      La capitolul greutate… nu ma agit, decat atunci cand incearca sa ne ia mancarea din gura ๐Ÿ˜€ … caci ar manca orice (nu e alb) , oriunde si oricand, si mai nou daca ne vede mancand ceva se lupta sa ne ia mancarea din gura, chiar daca ea abia a treminat de mancat. Fiind si inaltuta nu are aspect de hopa-mitica, e armonioasa, iar falcutele nu sunt exagerat de mari.
      „Stea” si „ce”? Tare Olga! ๐Ÿ™‚ nu se incurca cu „maruntisuri”. Sigur e a ta! ๐Ÿ™‚ Imi place sa va citesc aventurile; ai un stil savuros si nonconformist care m-a cucerit.

  2. Intreb si eu: chiar iti doresti ca Mariuca sa fie in standarde?Chiar iti doresti? ๐Ÿ˜‰
    Din tot ce am citit eu aici…..vad un copil sanatos , adorat , cu energie si pofta maxima de orice….cu tabieturile sale….si niste parinti mai mult decat topiti la propriu de odorul lor….
    Haide mamico….eu zic ca ar trebui schimbat standardul…ce zici?Si ca sa exemplific asta , Luana , la varsta Mariei , asculta in permanenta postul „Atomic TV” si era super-mega-giga fan BUG Mafia….ziceai ca este impietrita cand cantau aia , nici nu clipea….ce cutiuta nu stiu care si iaki parizachi…ma lesi? ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜›
    Sa fie sanatoasa micuta zvapaiata si voi la fel! ๐Ÿ™‚

    1. @Ana-Maria, credeam ca ai inteles pana acum ca am probleme majore cu directia si o iau cam des pe aratura! ๐Ÿ™‚ Mai greseste si omu’ (adica io) … cam des e adevarat… ๐Ÿ˜€
      Normal ca nu vreau standarde! Imi revizuiesc atitudinea, promit!
      Furia roz si BUG? ๐Ÿ˜€
      Multumim pentru urari. Asemenea va dorim la tuspatru! ๐Ÿ™‚

  3. La mai multe luni inainte, tare simpatica e pitica voastra! Eu am doi berbeci in familie, asta da zode capoasa :D, o sa va distrati bine impreuna :-))

  4. La multe multe luni va dorim!Sa fiti sanatoase si voioase.Sunteti foarte avansate :)).Cand am vazut greutatea si inaltimea am zis uaaaaaaaaaaaau.Sunt curioasa cum va evolua Edi pana la 10 luni.E tare dulce cu momentul de siesta.Va dorim sanatate si asta e sa fie diferita, sanatoasa si fericita!Imi place ca sunteti avansati la vorbire.Eu ma astept ca Edi sa vorbeasca mai greu datorita bilingvismului (la noi in familie se vorbesc curent doua limbi) asa ca la capitolul vorbit nu prea ma agit.Edi spune celebrele bababbbubub :)) si daca eu ii raspund cu aceleasi silabe ma musca de nas :).Asa dragastos nu infinge dintisorii.
    Numai bine va dorim!

    1. @Ioana, ce dulce e piticul cu muscatul dragastos de nas! ๐Ÿ™‚ La faza cu vorbitul e norocos sa traieste intr-un mediu bilingv, dar cred ca va fi tare dulce cand va incepe sa vorbeasca si va amesteca cuvintele. ๐Ÿ˜€
      Multumim pentru urari. Vi le intoarcem inzecit! ๐Ÿ™‚

    1. @cristi, te bucuri de raul altuia?? ๐Ÿ™‚ … ma gandesc totusi ca gargaunii tai ti-au dezvoltat „intoleranta la lactoza” ceva mai tarziu, nu la 10 luni?? Sau e posibil sa inceapa asa de devreme?? Nu de alta, dar parca nu ma vad alergand prin bucuresti dupa un singur tip de branza … ๐Ÿ˜€

        1. @cristi, totusi, ai cum sa te interesezi cand a debutat la tine gargaunii cu lactatele? Alt exemplu de gargauni la lactate nu cunosc, si chiar ma intereseaza sa stiu cam la ce varsta poate debuta aceasta „manie” . ๐Ÿ™‚ Te rog.
          Chiar nu vreau sa imi imaginez ca un copil al meu ar putea dezvolta asemenea manii… iar in ceea ce o priveste pe Maria cu atat mai putin. La modul cel mai serios, nu e tocmai sanatos pentru un copil care nu tolereaza calciul sa nu tolereze nici lactatele… ๐Ÿ™ Hai, incurajeaza-ma si spune-mi ca maniile anti-lactate debuteaza la copii mai maricei!!

  5. mancacioasa fetita! a mea la 1 an si o luna nu cred ca are mai mult de 9,5 kg, desi mananca binisor, seamana cu taica-su.
    nici a mea nu a mai vrut laptele, dar eu i-l dau cu lingurita, ca pe mancare si vad ca merge. e un pic mai dificil, dar asa il mananca pe tot

  6. Hai ca mi-ai inveselit ziua cu faza cu berbecul :P. Stiu ca e perseverenta, nu gluma :P.

    Cu lactatele nu o pacalesti nici daca amesteci, de exemplu, branza cu fructe sau cu cartof? Sau iaurt cu fructe rosii/portocalii/verzi ca sa il coloreze? Iar daca nu vrea si nu vrea, baga-i fructe cu multa vitamina C ca sa suplineasca.

    1. @Ella, branza cu fructe nu i-am dat, deoarece mica mofturoasa nu serveste fructe decat feliute/bucatele si numai cu propria-i manuta. i-am mai strecurat putina branzica in piureul de cartofi sau de alte legume dar nu pot sa pun prea multa ca refuza sa manance daca incepe sa dibuiasca ceva alb… ah si noi nu prea mai mancam pasat asa ca „diluarea” albului este si mai dificila. Inainte papa un iaurt intreg amestecat cu 2 linguri de branzica dulce… ๐Ÿ™ Vit C baga singurica fara probleme: portocale, mandarine, lamaie – le rade imediat

  7. Mฤƒriuca voastrฤƒ ce doar cu o lunฤƒ mai mare decรขt Alexia noastrฤƒ? Sฤƒ fie sฤƒnฤƒtoasฤƒ ลŸi sฤƒ va aducฤƒ o groazฤƒ de bucurii, iar una dintre ele sฤƒ fie renunลฃarea la mofturi… (o urare cam utopicฤƒ asta cu mofturile, nu?)
    Cรขt de dulce e ea cum vine sฤƒ vฤƒ pupe! Alexia รฎncฤƒ nu face asta. ลži nici ei nu-i place sฤƒ fie pupatฤƒ :(( Ce ne facem noi cu fetele astea „nepupฤƒcioase”?
    Ah, ลŸi i-am pus Alexiei Macarale. A rรขs la รฎnceput, apoi ลŸi-a vฤƒzut de ronลฃฤƒit cipicii

    1. @Cristina Ologeanu, o luna si un pic. e nascuta pe 22 Martie. La mofturile ei deocamdata ma amuz: imi place sa o vad cat de capoasa este si cat de multa perseverenta poate exista la un copilas atat de mic. In plus, abia acum ii inteleg mai bine pe ai mei. ๐Ÿ˜€ … Mie mi-au gatit separat pana pe la 12 ani. ๐Ÿ˜€
      Eu ma bucur ca a reusit sa scape de mania rontaitului cipicilor. ๐Ÿ™‚ Acum isi roade pciorusele numai cand e dezbracata. E mult mai linistitoare pentru psihicul meu varianta asta. ๐Ÿ™‚

  8. Alexandra aici ๐Ÿ™‚ Aศ™a mฤƒ bucur pentru fiecare moment pe care รฎl trฤƒiศ›i ศ™i mฤƒ tot gรขndesc oare cum vom face ศ™i noi la rรขndul nostru รฎn situatia aceasta cรขnd va fi sฤƒ fie…

    1. @Cenusareasa, multumim si sa stapanesti sanatoasa noua casuta virtuala. ๐Ÿ™‚ Multumim si pentru cuvintele frumoase, ne faci sa rosim. ๐Ÿ˜›
      Un singur sfat iti pot da: nu te mai gandi, ca socoteala de acasa nu prea reusesti sa o pui in practica. ๐Ÿ˜€

  9. Hai ca eu citisem postul universitar=)) in loc de postul aniversar,ce sa-i faci,mamaia cu ochelari nu prea vede bine:))
    Mi-a trezit asa niste amintiri postul asta „universitar” al tau!Ce repede cresc omuletii astia,Maria e aproape gata sa ne ia la greutate,fii-mea are 11.6 kg la 18 luni,asa ca va felicit pentru performanta si va rugam sa ne dati si noua reteta.Cu mancatul nu-i cazul sa te agiti,cica trebuie sa le respectam preferintele culinare.
    Va pupacesc cu drag!Punem si noi o macara,ca avem melomane in familie.Gummy Bear e si preferatul nostru;)

    1. @Oana Dumitriu, preferintele i le respect ca n-am ce face. ๐Ÿ™‚ insa tot trebuie sa gasesc niste tertipuri ca sa accepte macar o masa de lactate/zi.
      Ma uit la ea, ca deja mi-e dificil sa o tin mai mult in brate si nu-mi vine a crede ca acum 10 luni, tineam in brate o mogaldeata de 2750 g, care nu masura nici 50 de cm si careia hanutele marimea 50 ii erau mari, iar acum pantaloni luam de 18-24 luni, caci cei de 12-18 nu ne mai ajung la glezne. ๐Ÿ˜€
      Reteta?? Trebuie sa asteptam sa mai creasca un pic ca sa ne-o dezvaluie ea. ๐Ÿ™‚
      Pupacim si noi! ๐Ÿ˜‰

  10. da, cu vorbitul si noi tot pe acolo stam asa ca, e ok.
    tare treaba asta cu siesta, ilinca are si somnul de pranz varza

    treaba asta cu alimentele albe chiar e pe bune? adica daca in lapte ii pui cereale care ii schimba culoarea le mananca?

    1. @Oana, jur ca e pe bune! ๐Ÿ™‚ uneori e exasperant, pt ca refuza cam tot ce are calciu, iar eu vroiam sa si-l ia numai din alimente. Taica-miu a venit cu ideea sa ii colorez iaurtul cu suc de sfecla – incerc maine. Mancare crem/bej/galbena, accepta fara probleme; numai la alb spune pas, chiar daca e nemancata de 4-5 ore. ii trece ei … sper.

  11. Auzi, iar cu laptele, baga-i niste cereale junior sau un pic de nesquick. Il coloreaza in maro, macar nu mai e alb ๐Ÿ™‚

  12. Gabi, scoate al doilea paragraf, ca ne suparam. A cui normalitate? Ce sabloane impuse de societate? Tu chiar asta vrei? Un copil sablon? Plus ca, mamica draga, vorbesti de un bebelus de zece luni.

    La vorbire nu excelati zici tu. Eu zic ca vorbeste chiar foarte mult. Asa daca ar fi sa ma iau dupa ce zici tu, ai mei la un an si jumate si acelasi bagaj de cuvinte, ar fi foat considerati inapoiati?

    Gabi, la modul serios, iubeste-ti copilul tocmai ca este unic, si nu incerca sa il incadrezi nici acum nici altadata in vreun sablon, ca o sa ii distrugi ce are mai valoros: unicitatea.

    Sper sa nu te fi suparat

    1. @Bogdana, am spus-o razand. ๐Ÿ™‚ toata viata am fost „altfel” decat majoritatea, si pe alocuri am avut si de suferit… Sincer ma bucur ca este si o iubesc asa cum este, si as iubi-o oricum! Sper doar sa nu fie la fel de extremista ca ma-sa, sau sa reusesc sa o invat sa treaca de mica peste prejudecatile celorlalti… ๐Ÿ™‚
      Toata viata mea am luptat contra curentului, asa ca nu am sabloane in viata si imi voi creste copiii in acelasi spirt. Sper sa reusesc!
      Cat despre cereale am testat cu succes aceasta forma de administrare a laptelui (cereale cu prune) plus ca folosim un biberon usor opac de la DM care mai intuneca putin culoarea, insa laptele simplu nu il bea nici cum. Nu m-am gandit la nesquik, ca am crezut ca e prea mica… pus ca nu vreau sa ajunga precum mi-s eu care nu pun gura nici batuta pe lapte dulce fara cacao. ๐Ÿ™‚ O mai chiunui putin, poate ii trece, daca nu, ma dau batuta si o sa ii colorez un pic laptele.

      Cu siguranta nu m-am suparat, mai ales ca nu ai facut nimic altceva decat sa imi intaresti convingerile. ๐Ÿ™‚ … si nu m-as fi suparat nici daca era adevarat. Cum ma pot supara atunci cand un om isi rupe din timpul sau pentru a-mi da un sfat bun? ๐Ÿ˜‰ Multumesc si apreciez tare mult interventia ta.

    2. @Bogdana, ah, am uitat despre vorbire… asa cum i-am explicat si Mariei Coman… am presupus gresit ca va evolua mai rapid la acest capitol…. Sunt in faza in care descopar ce asteptari mi-au fost realiste si care nu… Acesta este unul dintre capitolele la care am fost tare departe de realitate. ๐Ÿ˜€ Din greseli invata omul, nu? Data viitoare o sa stiu mai bine! ๐Ÿ™‚ … pana atunci poate chiar o sa reusesc sa ma relaxez la toate capitolele! ๐Ÿ˜€

    1. @maria coman, zic sa sunt putine deoarece cam tot astea erau si acum o luna si jumatate… pote am eu asteptari exagerate, insa ma gandeam ca o data ce incepe acumuleaza cate un pic in fiecare luna! ๐Ÿ™‚

  13. Ce tare e cu siesta!!!:d
    Dar somnul de pranz cand are loc, daca la 3 e siesta….?
    LA kilograme, ce sa zic, noi la 20 de luni avem 11.3 :)) asa ca ne-ati luat-o cu muuult inainte

    1. @Roxana, de „pranz” doarme de la ~12 la ~14.30, se trezeste, papa si apoi isi face siesta. ๐Ÿ™‚
      Ar manca non stop daca as lasa-o ๐Ÿ™‚ … cica tot mie imi seamana si la pofta de mancare & kilograme. ๐Ÿ™

  14. Eh, chiar si mofturoasa, pariez ca e o scumpete oricum! Abia astept sa ajungem si noi la 9, 10 luni…
    Al meu copil nu prea gusta melodiile din gama „Cutiuta muzicala”, in sensul ca e cam indiferent, dar e fan Gummy Bear Song:)
    Si deocamdata nu cred sa stie de pupici, dar ma trage de par si imi suge barbia de zor, daca reuseste (daca-l las):D

    1. @Cristina, o sa ajungeti si atunci o sa te uiti inapoi si nu o sa iti vina sa crezi ca a afost candva atat de mic. ๐Ÿ˜‰
      La noi etapa Gummy a tinut cam o luna in care il asculta o data la cateva zile… acum parca nici nu il aude…

  15. Uau!!! De nota 10!

    Deci ne-ati depasit la greutate :D. Mai, dar m-a distrat la culme siesta ei! Incredibil! N-am mai auzit asa ceva :)). Si cum al meu nu statea sa se joace intr-un patut sau un tarc, in fundulet, pentru mine e un mister. Placut mister, oricum, mi se pare ca ala e un moment de respiro pentru tine :D.

    Va dorim cat mai putine vanatai si cucuie :D.

    Imi place mult de ea ca e nonconformista! De pe acum! Nu va va fi usor :)) dar va fi asa de frumos! Va pupam!

    1. @Raluca, ๐Ÿ™ adica Alex e mai slab?? ๐Ÿ™ ๐Ÿ™
      Sa stii ca acea siesta chiar este un moment de respiro si pentru mine. ๐Ÿ™‚ Imi fac si eu siesta impreuna cu ea. ๐Ÿ˜€
      … cat despre non-conformism, sper sa ne descurcam sa o crestem fara sa ii ingradim personalitatea. ๐Ÿ™‚
      Pupam si noi!