Cojocarii si nucile de sapun

Acum vre-o doua saptamani mi-am facut si eu curaj si mi-am facut cont pe nucidesapun.ro si am plasat prima comanda: sapun cu bila de bou (atat varianta solida cat si cea lichida) si un kilogram si jumatate de bicarbonat. Am fost tare incantata de sapunul cu bila de bou si m-am indragostit de clasicul bicarbonat. Adaugate langa detergentul pe care il foloseam in mod uzual, am reusit sa scot multe pete de pe hainutele Mariei. Au cedat pana si petele de Colargol, iar cele de mancare dispar ca prin minune sub vraja ingredientelor „magice”.

Experienta mi-a dat curaj sa mai plasez o comanda: nuci de sapun. 🙂 Eram entuziasmata de „detergentul minune” pe care urma sa il incerc, iar in momentul in care am primit mult asteptatul colet am si pus nucile la treaba, impreuna cu celelalte doua ingrediente pe care le folosisem cu succes. In timp ce masina de spalat muncea de zor, am preparat si un detergent lichid pentru vase, din pasta de nuci de sapun in care am adaugat otet alb si bicarbonat.  Deja priveam entuziasmata spre noua etapa eco in care intrasem. 🙂

Detergentul de vase a fost pus imediat la treaba si am fost tare multumita de rezultate. 🙂 Citisem depre el si pe blogul mediocru, si subscriu parerii Ramonei – spala bine si se clateste exterm de repede. La capitolul spalat de hainute de copil tarator, nu pot insa sa ma declar multumita. Desi am folosit programul obisnuit, dar am setat temperatura la 50 de grade in loc de 40 cum faceam in mod normal, hainele nu prea pareau spalate. Bicarbonatul si-a facut bine treaba si nu a permis nucilor sa coloreze galbui tesaturile, insa murdaria era la locul ei. Am reluat ciclul de spalare, de data aceasta folosind detergentul obisnuit si acum Maria are hainute curate.

Recunosc ca am fost putin dezamagita de rezultat, mai ales ca citisem o gramada de recenzii pozitive despre spalarea cu nuci de spun; am auzit si „de rau” insa nu am gasit nici un articol in care sa scrie negru pe alb acest lucru, ceea ce m-a facut sa cred ca sunt dor niste pareri alre unor „carcotasi”.

Iata de ce am revenit la spalatul nostru non-eco si poluant. Nu vrem sa rupem „pietenia” cu nucidesapun.ro, urmand sa ramanem fideli sapunului cu bila de bou caruia ii vom incredinta toate petele de pe hainutele Mariei. De asemenea nu vom renunta nici la bicarbonat, mai ales ca deja ne-am apucat de spalat scutece….. dar asta e alta poveste despre care vom scrie dupa ce ne le vom utiliza cateva zile. Tot ceea ce sun acum este ca funduletul Mariei a „palit” bine fiind foarte aproape de o culoare normala si sanatoasa. Adio fundulet „de maimuta” ? Speram!

Articole pe aceeasi tema

38 de comentarii

  1. Dragi mămici, si eu folosesc detergenți ecologice gata preparate sau prepar eu (detergent lichid din soda de spălat, praf de săpun sau nuci de săpun, bicarbonat de sodiu) la clătire folosesc acid citric sau oțet și câteva picături de parfum de rufe din uleiuri esențiale naturale și natural identice.
    Fiind mama a doi copii , am încercat aceste produse și fiind foarte mulțumita de ele am deschis o mica afacere online http://www.naturalhome.ro, de unde se pot achiziționa produsele (din import). Sa vizitați magazinul nostru cu încredere.

  2. Dragi mamici si gospodine va dau un alt exemplu de curatire a cadei ,toaletei,chiuvetei.Srea de lamaie face minuni ,nu este daunatoare si curata incat toate cele de mai sus vor straluci.Se umezeste cada ,se presara sarea de lamaie ,se lasa sa actioneze 5- 10 min.si apoi se curata cu burete sau carpa ,se clateste .Iar la capitolul cu nucile de sapun ,folosesc nucile si sunt multumita ,spala bine dar la 60 grade ,rufele au un miros de proaspat.Sapunul negru traditional este extraordinar pentru suprafete si l-am folosit chiar si pentru spalarea carpetelor.Spala bine si nu trebuie sa clatesti de zeci de ori ca la detergentii clasici .Va doresc sa munciti cat mai putin in casa si cu rezultate bune.

    1. @Gina, daaa. Sarea de lamaie rules! 🙂 eu o folosesc si pt vasul de toaleta. O torn acolo impreuna cu bicarbonat si le las 1-2 ore. isi fac singure treaba. 🙂

        1. Sapun negru traditional,marca „Ecodoo”,lichid la sticla de 1 litru,excelent ,economic,spala suprafete foarte bine ,fara sa fie nevoie de clatire.Il gasesti online la „Nuci de sapun „,magazin .

    2. puteti face treaba asta si cu otet fiert, il lasati, in functie de suprafata pe care s-a format depunerea de calcar, cateva minute sau mai mult apoi … stergeti.

  3. Nu vreau sa va stric entuziastmul eco, si eu sunt extrem de incantata de produsele de curatenie naturale.
    Vreau doar sa va fac cunoscut faptul ca bila de bou, folosita in sapunuri se extrage din corpul unui animal aflat in viata, printr-o metoda extrem de cruda si de dureroasa. Cititi pentru edificare articole despre extragerea bilei de urs, precum cel din link-ul urmator: http://www.adevarul.ro/international/Asia-_mii_se_ursi_sunt_torturati_anual_pentru_a_li_se_extrage_fierea_0_545345730.html
    Exista numeroase articole pe aceasta tema pe net daca doriti sa va informati.

    1. @gillia, brr. Nu stiam. Am cautat informatii privind modalitatile de extractie a bilei de bou, dar nu am gasit… chiar nimic… Si nu mi-ai stricat cu nimic „entuziasmul eco” …

  4. daca din nuci faceti un ceai asa cum se recomanda ,veti observa ca spala mai bine decat daca puneti nuci in saculet.noi nu suntem f sensibili ,si il folosesc impreuna cu vanish lichid .eu sunt incantata de produs,de 6 luni spal cu ceaiul din nuci

  5. Dar sapunul de casa, facut de bunica de la tara, cum se poate folosi la masina de spalat automata?
    Este destul de tare si nu am putere sa-l fac fulgi…
    Cred ca ar fi ideal pentru hainele bebelusului!

    1. @Bebe, ma gandesc ca il poti topi la bain-marie (sper sa mearga si taiat in bucati, nu doar ras), si il amesteci cu apa fierbinte si soda de rufe (5%) si il transformi in detergent lichid 🙂 – amestecul astfel obtinut se lasa o noapte la „asezat” (cu capac) dupa care se depoziteaza in sticle si se toarna direct in sertarasul masinii ( dupa ce a fost agitat in prealabil) Eu am facut asa ceva dar sapunul era ras…. Sau exista optiunea de a-l pune pe sot sa rada sapunul in locul tau. 😀 😀

  6. Experienta mea cu nuci de sapun de aproape 6 luni m-a determinat sa trag urmatoarele concluzii:
    – nucile de sapun asa cum se livreaza functioneaza la temp de peste 50C;
    – pentru 30 sau 40C sunt 2 variante: ori le dai in fiert si le adaugi in cuva(cum a spus zoozie), fie faci solutia lichida concentrata si o congelezi in cuburi , pe care le adaugi(1 sau 2 depinde de marime) in cuva la spalare(reteta o gasesti pe site-ul lor);
    -bineinteles 2 lg bicarbonat si 2 lg otet la masina;
    Petele se trateaza diferit, eu imi amintesc ca nici Ariel sau Persil nu-mi scoteau petele; adaugam Vanish pe pata si in masina ca sa iasa bine.
    Acum tratez petele cu sapun din bila bou sau mai simplu cu sapun de casa de la bunica si abia apoi le spal cu nuci de sapun.
    Eu consider ca MERITA! Pentru curatenia casei folosesc exclusiv bicarbonat si otet alb si pentru tevi si WC si etc si sunt foarte, foarte multumita.

    1. @ivanovele, wow 6 luni! felicitari. Sincer chiar imi doream sa folosesc nucile insa asa cum spuneam mai sus in raspunsul pe care l-am dat Zoozicii, ma simt oarecum „inselata”. Informatiile oficiale nu spun aceste lucruri. 🙁
      Din pacate pentru mediul inconzurator, sunt o fire comoda si chiar nu ma vad facand cuburi sau solutii lichide… Voi mai cerceta piata sa vad ce alte alternative ecologice gasesc.
      Mi-ai dat o idee buna cu folosirea bicarbonatului la curatirea baii: din cauza sarcinii, nu ma mai ating de domestos sau alte solutii similare. Data viitoare incerc cu bicarbonat si otet. Merci! 🙂

      1. 🙂 ma amuzi cu insistenta ta pe comoditate. uite! chair acum cat satu si bantui pe internet dupa informatii despre detergent si balsam bio, am nucile pe foc, nu de alta dar le-am bagat pur si simplu in cuva in saculetul lor special si nu am fost foarte multumita (ca asa suntem noi ne asteptam sa faca minuni, asa cum fac inselatorii detergenti cu inalbitori optici- ce mai inventie!), acum voi folosi detergent lichid si vreau sa cumpar si niste ulei esential ca sa le dea un parfum suav. asadar….. mai las-o incolo de comoditate! 😛

          1. Ai dreptate. Nu merg grozav la rufe albe. Dar zilnic se strang maldare de rufe colorate cu 2 -3 pete sau doar transpirate. Sunt minunate pentru astfel de situatii. Eu am nucile pentru rufe colorate si detergentul cu piersici de la Ecodoo. Nu se compara cu nici un alt detergent. Si este si ecologic. Cand copilul meu era mai mic foloseam tot de la Ecodoo varianta hipoalergenica. E foarte consistent si economic

  7. Si eu tot Sano folosesc, iar eu sunt nu comoda, ci foarte, din pacate pentru mediu. Sunt curioasa cum o sa arate hainutele noastre cand incepem diversificarea!
    Si ….spor la treaba si la scos pete, indiferent de metoda:)

    1. @Cristina, sapunul cu bila de bou la noi functioneaza tare bine la pete. Si nu adaug nimic pe pata, ci doar adaug impreuna cu detergentul in sertarasul masinii de spalat. Atunci cand o sa plangi dupa hainute, poate iti aduci aminte de el si ii dai o sansa. 🙂
      … din pacate petele nu prea pot fi evitate, asa ca veti avea si voi de furca la acest capitol. Noi sa fim sanatosi! 😉

  8. toate rufele mele se spala bine cu nuci. Daca mai incerci, fie speli la 60 de grade, fie pui saculetul la fiert intr-o cana cu apa si dupa ce dau in clocot torni amestecul peste rufe, in masina . Nu se strica. In cuva de detergent, la balsam, pune niste otet – max 2 linguri – si in el toarna cateva picaturi de ulei esential. in compartmentul pt detergent pun bicarbonatul sau inalbitorul cu perogen daca pun rufe albe.

    1. @zoozie, merci frumos de „ponturi”. Sincer, nu stiu cand o sa le pun in aplicare… acum sunt in faza de dezamagire. Ma simt indusa in eroare de informatiile oficiale despre nuci < >… nu-i corect!

      1. @g.cojocaru,
        eu am gasit referirile la bcarbonat si la inalbitor pe situl lor, dar si pe alte bloguri. In fond si detergentii clasici sunt un amestec de inalbitori optici, chimic, nu stiu ce anionici si balsam si asa mai departe. E inselator sa crezi ca gata ai niste nuci care spala singure. Atata doar ca toate substantele folosite odata cu nucile sunt mult mai prietenoase cu mediul si cu pielea noastra.

    1. @Oana, in cazul meu, nu s-au dovedit a fi grozave pentru textile… poate tu vei avea alta opinie. Stiu ca sunt persoane multumite…
      Solutia de vase buna, insa sunt prea comoda sa iau nuci numai pentru spalat vase… 😛 trebuie preparata… imi pare un pic solicitant, avand in vedere ca rezultate bune obtineam si cu purul meu power cristals, dar care, recunosc, nu este atat de prietenos cu mediul inconjurator.
      Daca vrei sa le incerci, pot sa iti dau din ce mi-a ramas mie, ca mai am destule… sunt arhisuficiente pentru a iti face o parere, zic eu…
      Daca te hotarasti, astept un semn.
      Pupam.

      1. @g.cojocaru, da, vroiam sa ma duc la napati, pe stefan cel mare sa iau un saculet din ala mic, sa le incerc, dar nu e graba asa ca pot astepta sa vina primavara si sa ma vad cu voi 🙂 sau daca va place iarna ne putem vedea mai repede:)
        eu detergent de vase iau de la mega image, marca lor bio si e f ok, face chiar si spuma:))

        1. @Oana, noi iesim din casa si iarna! 😛 … dar maine aflam peste cat timp… aerul de BV i-a lasat amintire o tuse si niste mucisori. … de fapt, doar i-a accentuat ca am plecat cu ei la purtator, doar ca nu in halul acesta. Maine o vede doctorita ei si ne da verdictul. In cazul in care scapa de raceala, poate reusim sa ne vedem sapt viitoare mai pe la sfarsit, sa fim sigure ca nu mai are ce sa ii dea Ilincai. Trimit mail.

  9. Eu nucile de sapun le-am introdus intr-un sapun de casa,cu bila de bou,numai „bunatati”.La o spalare usoara,adica hainute mai mult prafuite,a fost multumitor,insa la spalari grele,dezamagire totala.La spalare manuala cred ca bunicel,dar cum eu nu prea spal manual….Mi-am promis ca voi reveni si eu asupra subiectului,insa n-am reusit.Bicarbonatul este foarte bun,mai ales ca dezinfecteaza si nu-mi lipseste.Spor la spalat.Pupici.

  10. Gabi,

    in timpul sarcinii am folosit doar nuci de sapun, sa nu pun ne-eco pe pielea mea de femeie insarcinata :D. Intr-adevar eu nu puneam bicarbonat, otet, nimic, si spalam la 40 de grade, asa ca mi s-au ingalbenit unele haine. Norocul meu a fost ca eu haine de oras am doar negre, bleumarin inchis sau maro inchis :)). Cele de casa nu ma intereseaza ca sunt acum mai galbui :D.

    Pentru hainutele lui Alex am observat din primele luni ca nu imi scoate petele de voma, Alex voma incredibil de mult. Asa ca am trecut pe alta varianta, tot eco, de la elemental.ro, detergentii sonnet si sodasan. Astia spala exact ca ariel, persil &co. Pana acum am scos orice pete cu ei. Tot la 40 de grade.

    Pupici!

    1. @Raluca, eu folosesc pentru Maria Sano Maxima Sensitive si sunt tare multumita de el si de produsele Sano in general. Deocamdata nu ma mai incumet sa fac teste. Raman poluatoare pentru moment… La capitolul pete, recunosc ca nu sunt genul care sa aplice solutii pe pata inainte de spalare … daca ies la masina, bine, daca nu la fel… Pana si sapunul cu bila de bou, il adaug impreuna cu detergentul in sertarasul masinii de spalat. Cel lichid in stare „normala” iar pe cel solid, l-am dat pe razatoare. 🙂

  11. Am si eu in in stoc niste nuci de sapun care asteapta sa fie folosite, sper sa-mi fac curaj saptamana asta. Sa vedem daca rezultatele coincid :). Cat despre pete, eu sunt disperata ca maimuta mea are mare parte din hainute patate de mancare, suc de fructe si mai stiu eu ce. Indiferent ce bavetica i-as pune, tot reusim performanta de a ne pata. O sa incerc si eu sapunul cu bila de bou sa vad daca se mai poate salva ceva :).

    1. @Gabi, pe cele vechi-vechi le-a mai estompat iar cele noi dispar ca prin minune. Tare rau imi pare ca nu mi-am facut curaj sa il cumpar mai devreme; as fi salvat multe hainute…
      Bafta la folosit nucile! Abia astept sa ne spui cum ti s-au parut tie nucile.