Atentie, se coace!

… la masina de paine, dar chiar si asa este un pas extraordinar de mare pentru mine.

Brutareasa cu juma’ de norma sunt de ceva vreme – adica sunt responsabila de pregatirea ingredientelor si de programarea masinii de paine.  Si rezultatul este cel din imaginea alaturata – probabil nu foarte aspectuosa, dar va garantez ca este tare gustoasa.

Cum carticica masinii noastre de paine s-a „evaporat”  in primele doua saptamani, nu mi-am permis sa ma joc prea mult la programele acesteia si tot ce stiu sa fac este o paine din faina integrala, cu seminte sau paine clasica. Astea sunt retetele pe care le-am memorat inainte de disparitia manualului de instructiuni.

Astazi, m-am trezit cu chef de bucatareala si mi-am zis ca este cazul sa pun la treaba masina de paine pe functia „Prajituri”. M-am gandit ca nu e mare filozofie si ca toate retetele trebuie sa fie cam la fel, indiferent de marca si tipul masinii de paine. L-am interogat pe google si am descoperit reteta de prajitura alsaciana cu stafide si nuca.

Am pregatit ingredientele, am urmat intocmai pasii din reteta si am inceput sa programez masinaria. Prima mea nedumerire – la programul prajituri nu se poate seta cantitatea de aluat si nici intensitatea coacerii, asa cum pot face la programele pentru paine.  A doua nedumerire a fost ca masina mea de paine nu piuie atunci cand trebuie adaugate stafidele si nucile; la programele de paine piuie atunci cand trebuie introduse semintele. 🙁 … atunci cand m-am prins eu ca masina mea nu piuie, se terminase programul de amestecat dar am introdus totusi ingredientele pe care le-am amestecat usor cu o lingura de lemn, dar incercand sa protejez mecanismul masinii.

A treia nedumerire, si totodata marea mea dezamagire a fost atunci cand am rasturnat prajitura din tava:

Sa-l trec pe lunga lista a escurilor personale sau sa il consider esecul masinii de paine? 😀

M-am hotarat: maine sun la reprezentanta Moulinex sa vad cum pot face sa obtin o copie a manualului de utilizare, ca asa nu se mai poate!

Articole pe aceeasi tema

28 de comentarii

      1. In afara de manual, va trebui sa experimentezi un pic, in functie de faina pe care o utilizexi, de ulei, si chiar de jucaria de facut paine. La proportiile optime vei ajunge dupa cateva incercari. Cel mai bun lucru, dupa mine e sa schimbi numai cate un parametru odata (ex cantitatea de apa), sa notezi tot ce ai pus, cum ai programat si ce a iesit, si dupa mai multe incercari vei avea painea care o sa iti placa. Daca schimbi producaorul de faina, o vei lua de la capat.

        Sper ca ce ti-am scris pe aici sa iti fie de folos.
        Iti doresc o seara placuta.

  1. Buna seara! V-am trimis pe mailul afisat la contact cartea electronica a masinii de paine cu retete. S-aveti spor!

  2. Mai, sa sti ca eu imi doream de ziua mea o masina de paine. pentru framantat, ca sa nu mai stau sa framant, ca de copt nu las eu o masina sa-mi coaca painea. Sau s-o las…?
    Oricum e prea scumpa. si ziua mea e prea aproape. asa ca mai framant o bucata de timp cu manutele… 🙂

    1. @sakura, merita sa o lasi sa faca treaba in locul tau. Salvezi timp… dar parca tot cea mai gustoasa paine e cea coapta in cuptor .. ca vatra nu cred ca ai pe acasa. 😀
      Eu sunt anti-talent si din aceasta cauza prefer masina de maine…

  3. am facut si eu cozonac la masina, dar am mers pe traditionalul program de paine. cand a piuit, vorba ta, am adaugat cele necesare, dupa care totul a iesit perfect. poti incerca prajitura si la programul de paine, la urma urmei, mai rau de atat nu cred ca poate iesi. glumesc!
    bafta multa sa ai! timen pumnii!

  4. SI eu, ca si zu, vroiam sa iti recomand net-ul pt. manualul masinii. Unele modele au si manualul in prezentare.

    Apoi … si eu am experimentat deocamdata painea clasica, iar in materie de prajituri, dulciuri, am facut mucenicii moldovenesti. Au iesit ff buni.

  5. Experienta este mama invataturii. Tura viitoare sunt sigura ca va iesi mult mai bine. Oricum painica ta imi face cu ochiul si as combina-o cu niste humus. Mmm… Te pup dulce.

    1. @ivanovele, hmm… adica am doua optiuni: ori ma fac „femeie de casa” si ma apuc serios de bucatarit, ori ma abonez la semipreparate, ceea ce chiar nu e recomandat. 🙁 … menajera bucataritoare chiar n-am bani sa-mi iau. 🙁

  6. Nu este un esec este o modalitate de a invata si se numeste experiment. Eu experimentez in paine si prajiturele de casa de vreo 6 luni si nu mi-a iesit niciuna perfect, de aratat adica, fiindca de mancat ho,ho…a disparut de mult! Deci nu te descuraja. Am invatat ca retetele depind de faina, de temperatura, de cuptor etc. Trebuie sa-ti gasesti propriul stil, insa pt asta ai nevoie de TIMP.

    1. @ivanovele, credeam ca partea cu experimentatul se refera la prajiturile facute traditional… imi imaginam ca la retetele pentru masina de gatit, merg la sigur… 🙁 Pana la urma ii dau eu de cap! 😉 Multumesc pentru incurajare.
      ahhh, si despre gust: desi arata in halul acela prajitura e chiar gustoasa. 😀

  7. Eu zic s-o incadrezi la categoria esecul masinii de paine. Ia suna la Moulinex si cerele explicatii.
    Cred ca mai bine o prajitureai tu cu manutele tale.

    1. @sakura, zau ca nu garantez ca ar fie iesit mult mai bine din mainile mele… ca doar de asta am folosi masina de paine. 😀 😀 😀
      Planul este urmatorul: fac rost de un manual de utilizare pentru modelul pe care il detin si apoi mai incerc o data cu reteta din manual, daca si asa iese imprastiata prajitura, tai masina de paine de pe lista preferintelor. 🙂