Cum ne pregatim pentru alaptare…

sursa foto: http://diabetes.niddk.nih.gov
sursa foto: http://diabetes.niddk.nih.gov

…Noi.
Stiu ca sunt multe mame care ar spune ca alaptarea este un lucru natural, care se intampla firesc si ca nu este nevoie de absolut nici o pregatire prealabila. Nasti, pui copilul la san si totul decurge de la sine. Pentru reusita, tot ceea ce trebuie sa faca proaspata mama este sa alapteze la cerere si totul va fi bine… Suna feeric, nu?

Ei, bine nu toate povestile legate de alaptare sunt asa feerice…. Am mai povestit despre insuccesul meu de a o alapta pe Maria – chinul (pentru ea ca murea de foame si pentru mine ca eram cu nervii la pamant) a durat numai 2 saptamani.
De data aceasta, am hotarat sa obtinem ajutor, iar infiintarea La Leche League in Romania, m-a bucurat enorm.  M-am si inscris la doua dintre intalniri, insa nu am ajuns decat la una – intalnirea lunii Martie. „Arta alaptarii” – dar eu aveam nevoie mai mult de Tehnica alaptarii … subiect pe care nu l-am vazut inclus pe lista.  Voi merge in continuare la intalnirile LLL, insa inclin sa apelez la ajutorul unui consultant privat in alaptare, inainte de a naste, iar incurajarile pe care le-am primit (chiar astazi, la intalnirea din parcul Kiseleff) din partea unei mamici ce se afla deja la „tura 2” de alaptare, ma fac sa cred ca aceasta este o solutie buna.

Am nevoie sa stiu daca este nevoie sa imi formez in vre-un fel sfarcul inainte de nastere – am inteles ca exista si dispozitive speciale in acest sens care pot fi purtate inainte de nastere ( in utimele 2 luni, insa numai sub supraveghere medicala). Am nevoie sa stiu daca este cazul sa iau ceva suplimente pentru lactatie inca dinainte de nastere – am inteles ca se pot bea ceaiuri sau lua suplimente inca din ultimele 2 luni de sarcina… Am nevoie sa stiu exact ce si cum trebuie sa fac atunci cand voi pune bebelusul la san. Chiar daca voi naste intr-o clinica pro-alaptare, imi este frica sa ma las numai in baza sfaturilor pe care le primesc din plin pe parcursul spitalizarii… prima data nu a fost suficient, iar pro-alaptarea este numai la nivel de sfaturi catre mame – altfel copiii sunt „suplimentati” din belusug cu NAN atunci cand sunt lasati in grija asistentelor… Eu am lasat-o pe Maria peste noapte acolo…

Inainte de a o naste pe Maria, ne-am initiat amandoi in tainele alaptarii urmarind filmuletele dnei. Dr. Culcer, dar trebuie sa recunosc ca eu nu am reusit sa invat mai nimic de acolo… Felul in care manevra copii si „mecanica” actului nu m-au inspirat. Recunosc ca la acea vreme, mi-a dat incredere in mine celebra replica a dansei ” alaptarea este 99% vointa si 1% tehnica”. O fi adevarat in cazul altora, insa la mine vointa nu a fost suficienta… iar dupa doua saptamani am cedat.

Acum sunt decisa sa aplez la profesionisti! Voi merge in continuare la intalnirile LLL si voi apela si la un consultant privat. Stiti pe cineva? … pana acum nu am gasit consultanti decat la ProMama.

Articole pe aceeasi tema

56 de comentarii

  1. Buna! Revin la mailul initial si la intrebarea vis a vis de un consultant in lactatie.
    Sunt mamica de 2 luni de zile si am avut parte inca dinainte de nastere de ajutorul necontenit al unei minunate femei – consultant in alaptare. Desi, da, alaptare e un proces atat de natural cum spun unii, sau cel putin era, astazi nu mai e asa usor sa alaptezi inconjurata fiind de atatia factori negativi: guri rele, lapte praf la greu si chiar stresul zilnic. Mi-a fost de un real ajutor in cele mai grele momente consultanta ei, atunci cand ajungi sa disperi pretuind fiecare picaturica de lapte care-ti curge cu greu din san si dispretuind din tot sufletul „minunata” formula de lapte.
    Pentru ca, cu toata pregatirile facute inainte de nastere (nu zic ca nu ajuta si astea) tot am ajuns sa dau cu nasul de probleme cand m-am vazut cu bebelusul fomist in brate, urlator de foame si cu sanii goliti de toate temerile insuflate de persoane din jurul meu.
    Curaj si relaxare (stiu ca-i greu atunci cand puiul nu doarme de foame).
    Numele consultantului este Georgeta Musat, este moasa in cadrul unui spital din Bucuresti, si este o bomboana de femeie. Reuseste sa-ti vorbeasca de te face sa crezi ca alaptezi de-o viata si nimic nu are ce sa te impiedice sa-ti hranesti puiul la san. Raspunde la tel tot timpul. Daca nu raspunde suna inapoi chiar ea sa te intrebe de sanatate, desi nu cunoaste numarul.
    In josul paginii http://www.attct.ro/consultanta-lactatie/membri-attct.html
    gasesti cateva cuvinte despre ea.
    Numarul de telefon : 0744 102 663 il gasiti si aici: http://www.attct.ro/content/view/1/12/

  2. Gabi scumpa, abia acum am dat de postarea aceasta a ta. Teoria e frumoasa, dar stii cum e, practica ne omoara. La primul copil am incercat din rasputeri sa alaptez. O luna m-am chinuit, puiul flamand, intr-o luna nu a luat in greutate decat vreo 200 de grame. La el am trecut pe lapte praf, ca nu aveam alta solutie.
    La al doilea copil tot vreo luna m-am chinuit cu rani ingrozitoare la sani, a supt copila lapte cu sange, fara exagerare. Pe ea am alaptat-o doar pana la 5 luni, am inceput munca si cum a dat de biberon a refuzat sanul.
    Abia la mezina, spre marea mea rusine, am aflat cum se alapteaza un copil. Inca suge si nu vrea sa renunte desi primeste si lapte praf. Nu am stiut, pana la ea, ca bebe trebuie sa cuprinda cu gurita si o parte din areola, nu numai sfarcul. Asa cica se stimuleaza si productia laptelui si nici nu faci rani. Sanul il cuprinzi in palma si trebuie sa ai aratatorul si degetul mijociu de o parte si de alta a sfarcului (observi ce explicatii stiintifice dau, nu?). Daca sanul e prea plin e bine sa mulgi un pic inainte sa hranesti puiul, altfel nu va reusi sa cuprinda sfarcul, se va enerva si nu prea vei putea sa-l hranesti. Astea le-am aflat tot la mezina (rusinica mie).
    Sunt convinsa ca vei reusi chiar daca nu vei gasi ajutor specializat.

    1. @Ana, multumesc frumos pentru explicatii… incercam sa vizualizez miscarea pe masura ce citeam, si recunosc ca nu mi-a iesit din prima… . 🙂 Sper sa reusesc de data aceasta! Nu vreau sa ma intelegi gresit, insa ma simt mai bine citind ca nu sunt singura „incapabila” … mi-am facut multe procese de constiinta pe aceasta tema si (inca) ma simt handicapata pe langa cele care reusesc din prima…. recunosc ca nici „acuzele” aruncate cu mare usurinta de o parte din cele care au reusit din prima, nu ma lasa indiferenta.. ele sapa si mai adanc.. 🙁

      1. @g.cojocaru, Nu te inteleg gresit, stiu cam cum te simti, de aceea ti-am si spus de experienta mea. Eu a trebuit sa ajung la al treilea copil ca sa invat cum se face, tie iti va reusi la al doilea. Si eu m-am framantat si acuzat. Cand ma gandesc de cata suferinta as fi fost scutita daca imi spunea cineva ce ti-am spus eu acum… Au fost insa doar reprosuri, ca nu stiu si ca nu vreau, in loc de sfaturi. E atat de usor din afara… Dar copiii sunt diferiti inca de la nastere (ca sa nu spun inca din pantecul mamei), unii dorm, altii nu, unii stiu sa suga din prima altii trebuie invatati, unii se calmeaza pe muzica simfonica, altii pe rock sau muzica greceasca…
        Si fii relaxata, asa cum ti s-a mai spus. Pentru micutii tai, tu esti cea mai buna mama din lume si asa vei ramane cat vei trai.

    1. @Cristina, la ortopezi am ajuns pentru un tal valg bilateral si o displazie de sold (ambele din nastre), la ORL-ist pentru o rinoadenita cu care ne-am confruntat prin Octombrie anul trecut, la Neurolog deoarece au fost ceva suspiciuni de hiperactivitate iar mai apoi dr ne-a bagat in ceata cu o suspiciune de ADHD si pavor nocturn (ADHD-ul il vom investiga dupa ce va implini 18 luni) si am uitat si de oftalmolog… unde am ajuns cu o suspiciune de strabism, neconfirmata inca dar avem revenire la control in luna Mai

  3. La mine a fost un caz mai special. Eu cica aveam lapte, asa spuneau doctorii, chiar sa hranesc si gemeni, dar pitica mea nu se trezea sa suga. Era foarte lenesa, nu avea putere. Si lapticul s-a dus…Este foarte improtant sa te ajute si copilasul in astfeld e cazuri. La ea cred ca a fost prematuritatea, nu stiu,…Nici medicii nu stiu. Oricum ma doare de fiecare data cand un medic intreaba daca am alaptat si spun ca nu, iar ei spun ca nu exista mama care sa nu aiba lapte pentru puiul ei. Imi vien sa-i strang de gat. Eu chiar mi-am dat interesul, m-am reinternat cu ea in spital in speranta ca va suge. Sugea putin si gata, adormea si nu mai reuseam s-o trezesc. Inca din primele zile a trebuit s-o hranesc cu tetine pentru cereale. Sper de data asta sa imi pot alapta copilul. Succesc si cum zicea si cineva mai devreme, e foarte important sa fii relaxata, iar eu la capitolul asta am stare tare prost! Oricum o mare greseala o fac si cei din spital care inainte sa-l puna la san le dau pe gat lapte praf.. De data aceasta nu voi mai accepta acest lucru.

    1. @lili, imi pare rau ca nici voi nu ati avut o prima experienta incunutata de succes. Sper din suflet ca acum sa fie bine si sa nu intampinati nici o problema! 🙂
      cat despre doctori care intreaba de alaptat… in afara de medicul ei de familie nimeni nu s-a aratat interesat de acest aspect… si am fost pana acum la ortopezi, neurolog, orl-ist si kinetoterapeuti…

  4. Sa stii ca nu esti singura care a trecut prin experienta unui alaptat dificil (spre deloc as spune eu ).Am nascut acum 5 luni jumate un baietel minunat si inca din timpul sarcinii m-am stresat in legatura cu alaptatul lui deoarece am sfarcurile ombilicate (introduse in interiorul sanului).Am citit si intrebat peste tot (doctori, mamici , etc.), iar raspunsurile au fost variate , dar ce-ti pot spune acum dupa 5 luni de „alaptat”,este ca nu conteaza deloc anatomia sanilor ci conteaza foarte mult sa fii calma, relaxata(pe cat posibil) si sa te gandesti ca poti sa depasesti orice obstacol pt.puiul tau.Eu am cedat nervos in maternitate cand toata lumea ma intreba daca nu am lapte inca-trecusera 3 zile de la nastere-si bineinteles ca l-am hranit cu formula , iar abia dupa 4-5 zile si zeci de litri de ceaiuri si compoturi am reusit sa „produc ” si eu lapte…nu prea mult ce-i drept pt. ca aveam si canalele infundate, dar reuseam sa mulg cu pompa vreo 40-50ml de 3sau 4 ori pe zi.Oricum insuficient pt. haplea mic asa ca am continuat cu formula si cu laptele muls de la mine dat tot din biberon.Abia pe la vreo 3 sapt. de la nastere, cand m-am resemnat ca nu o sa-l hranesc cu san pe micut si dupa ce a trecut nebunia cu obisnuinta cu un copil mic in casa , am incercat sa-l pun la san si culmea, a reusit sa formeze sfarcurile singur si acum papa si laptic de la mami si laptic formula.:))
    Culmea e ca acum am chiar mai mult lapte ca in primele sapt.(cam 50 ml /mulgere), dar totusi insuficient cat sa-i potoleasca foamea puiutului. Asa ca…nu dispera si nu-ti mai face tot felul de ganduri si planuri legate de alaptat pt. ca o sa vezi ca totul va fi bine.Pupici si sa auzim de bine.

    1. @aciduta, deloc! In cazul meu chiar a fost o experienta esuata. Multumesc din suflet pentru incurajari. Sper din suflet ca cea de-a doua oara sa fie totul bine. 🙂
      Pupam si noi!

  5. Ufff, si eu care credeam ca sunt singura cu astfel de necazuri acum câteva lunii!!
    Din fericire, acum, la fix 10 luni de la naştere, când încă alaptez si sper sa o mai fac, privesc mult mai relaxata situaţia. Dar atunci… Doamne, cat am plâns! Cum mai cantaream copilul înainte si după…
    Nu am fost prietena cu pompa. De fapt am urat-o. Si uite ca am reuşit si fără ea. Dar atâta ambiţie n-am avut in viata mea. Pentru ca se renunţă atât de uşor când eşti rupta de oboseala, copilasul plânge si tu
    ştii ca biberonul rezolva problema imediat.
    Aşadar, sfatul meu e următorul: mare încredere in tine, voinţa, răbdare, o cura cu galafor (crede-ma, e cel mai bun, dar nu se prea mai găseşte), ceai de mărar seminţe in loc de anason care se alterează repede, fenicul si chimen. In plus, alăptat foarte des, măcar in primele câteva săptămâni.
    Vei reuşi, ai sa vezi! Ma voi gândi cu drag la tine, ca la orice mama dornica de un astfel de sacrificiu pentru puiul ei.

  6. Alaptarea la mine, ok, a inceput asa, dupa un travaliu de 24 de ore, cu ochii iesiti din cap si dupa mult sange pierdut cred ca m-am dus la alaptare dupa 6 ore, sau poate 9, dar acum sper ca doar 6, cert e ca nu ma puteam ridica din pat ca ameteam, Oricum am alaptat prima data in picioare simteam ca o sa lesin, nu stiam ce sa fac, cum sa fac, dar in cap aveam gandul ca eu am lapte, m-am luat copilul in brate, l-am pus la san, Iulia a luat sanul imedait, si a mancat pana m-a dat asistenta afara din prviri, ca evident am lasat copilul plangand si sufletul meu de mama vroia acasa.
    Pe la 3-4 luni iar credeam ca nu am lapte suficient pentru ca IUlia sugea mai des, dar iar mi-am plantat in cap gandul ca am suficient lapte …si acum a un an si 4 luni tot alaptez, dar acum nu ma mai gandesc daca am sau nu lapte:D.

  7. Am priceput cum sta (sau a stat, mai bine zis) treaba. Toate semnele imi indica faptul ca tu nu ai avut suficient lapte si probabil ai avut si canalele infundate. Avand canalele infundate, copilului ii era greu sa traga laptele care mai era si putin pe deasupra. Se zice asa „copilul iti desfunda canalele”, ceea ce este gresit. Sunt copii care s-au nascut cu „foamea-n gat” ca sa zic asa si sug pana deschid canalele, iar atunci totul e ok, asta daca are si mama lapte, bineinteles. Insa, exista foarte multi copii care sunt „puturosi”, cum a fost si fetita mea si probabil si a ta, dupa cate imi pot da seama de la plansul acela cand o puneai la san. Era un efort prea mare pt ea sa traga astfel incat sa desfunda canalul/canalele si de aceea plangea (isi amintea ca ultima data cand a fost pusa la san n-a prea iesit cine stie ce, plus ca ii era si greu), fiind o experienta neplacuta pt ea incepea sa planga.
    Eu am avut acces la o pompa electrica foarte scumpa la cateva zile de la nastere (nu se gaseste la noi si costa cam 40 mil) si mi-a desfundat canalele. Deci la mine acest „chin” a durat cateva zile si cam asta a fost.
    Dar la tine cred ca a fost si pe sistem nervos (pt ca ai scris undeva ca in momentul in care te-ai muls cu pompa scoteai cam 10 ml), nu ai avut sanii umflati sau intariti, asta ma face sa cred ca e si ceva genetic, pt ca ai baut ceai, ai luat si pastile. Daca mama, bunica sau strabunica ta etc nu au avut lapte se mosteneste. Dar asta nu inseamna ca va fi lafel si la al doilea copil. Organismul se schimba de la zi la zi.
    Ca sa nu mai lungesc postul iti dau un sfat: dupa ce nasti (la o zi sau doua) asigura-te ca nu ai canalele infundate (o pompa electrica buna cred ca ti le poate desfunda. Eu am folosit si pompa manuala, de calitate – philips avent si nu mi le-a desfundat, de iesit iesea ceva lapte, dar nu cine stie ce. Insa, dupa ce am folosit pompa electrica dupa 15 min au inceput sa-mi curga sanii).
    Si dupa aceea sa bei ceai de chimen si anason cam 3L zilnic, lapte 1L(ginecologul mi-a zis ca „laptele face lapte”), plus sa ai o cana de apa langa tine cand alaptezi ca ti se face sete si trebuie sa te hidratezi in acel moment (0.5 L e bine) si sa iei pastilele pt stimularea lactatiei, plus spirulina si in loc de centrum eu iti recomand Elevit.

  8. Inteleg. Dar tu o puneai la san fara sa ceara? „Cum o puneam la san incepea sa urle ca din gaura de sarpe”; de aici inteleg ca pana nu o puneai la san nu plangea, deci ea era linistita si o puneai la san si incepea sa planga?

    1. @Cristina, „cerutul’ asa cum il percepeam eu atunci era o agitatie a ei – era tare cuminte si rar plangea… incercam sa ii dau la 2-3 ore, uneori si 3,5 ore. Dupa ce a trecut pe formula manca la ~4 ore ziua si 5-6 ore noaptea. Niciodata nu am trezit-o din somn sa ii dau de mancare, nici cand incercam sa o alaptez nici cand trecuse pe formula. Atunci cand a trecut pe formula „semnele” de foame asa cum le interpretam eu pareu corecte, caci manca cca 60 -70 ml pe nerasuflate.

  9. Salut! ce probleme ai avut timp de 2 saptamani de nu ai reusit sa alaptezi? te dureau sfarcurile si din cauza asta, sau ai patit ceva (te-ai imbolnavit etc)??

    1. @Cristina, dureri erau, dar le induram… pitica nu vroia deloc sa suga. Cum o puneam la san incepea sa urle ca din gaura de sarpe… incerca sa traga de cateva ori iar apoi intorcea capul si plangea de nu mai putea… eu plangeam ca plange ea si ca nu vrea sa manance si uite asa se creea un cerc vicios. Am incercat sa ma mulg si cu pompa si manual, insa nu reuseam sa scot mai mult de 10-12 ml, pe care i dadeam cu lingurita iar mai apoi cu biberonul…. Am trecut peste durere si am renuntat la protectiile din silicon, in speranta ca ii va fi ei mai usor, dar degeaba… incet incet, cantitatea de lapte scadea pana nu a mai fost deloc. 🙁 … si luam galactogil, ceai pentru lactatie, centrum si spirulina.

  10. Pe mine si acum, dupa 7 luni de la nastere, ma doare faptul ca nu am putut alapta mai mult de 2 luni si jumatate si asta mai mult din cauza nepriceperii mele si a lipsei de experienta. Ce am invatat si voi incerca sa aplic la urmatorul bebe este ca biberonul, pompa pt muls si sfarcurile din silicon afecteaza grav lactatia. In prima faza aceste sfarcuri m-au ajutat, insa trebuia sa renunt la ele din momentul in care micuta mea a prins putere sa traga, dar nu am facut-o, fiindca mi se parea ca trage mai bine cu ajutorul lor si parca nu ma mai durea asa de tare. Mai departe…eram mereu ingrijorata ca nu papa destul si tineam o oarecare evidenta a cantitatilor folosind pompa de san si biberonul evident- alta mare greseala. Si uite asa… treptat si pe fond de stres, a scazut lactatia pana au secat izvoarele de tot. Ceea ce m-a ajutat s-o prelungesc atat cat s-a mai putut a fost Galactogil cu lapte de 2-3 ori pe zi. Sper sa avem mai mult noroc a doua oara, cu atat mai mult cu cat avem deja experienta cu ingrijirea uniui bebe si pana la urma, poate si faptul ca nu a trecut foarte mult timp de la prima alaptare va fi in ajutorul nostru. Te pup.

    1. @Corina, trebuie sa reusim! … si mai trebuie sa reusim si sa gestionam situatia cu copilul cel mare care ma astept sa nu fie prea incantat de noi ca vom sta cu bebe la san… Sper sa invat cat mai multe pana la momentul nasterii, caci in cazul meu experienta scurta si esuata nu prea se pune deloc ca experienta…

  11. Din experienta proprie iti sugerez:

    -sa pleci la drum cu mintea deschisa; anything is possible si te poti adapta pe parcurs. Este foarte importanta o minte deschisa la tot si la toate. Iti dau un exemplu. Eu am nascut prin cezariana de urgenta si Ana a fost in primele ore alimentata cu formula. M-am dus sa o alaptez imediat cum am putut merge. Ajunse acasa am alaptat exclusiv. Daca era sa ma iau dupa toate studiile si cercetarile in domeniu (nu mi-au dat-o la san imediat dupa cezariana, a fost sub anestezie totala, i-au dat formula in primele ore de viata… etc), alaptarea ar fi trebuit sa fie un esec. Ana este alaptata si acum, la un an jumatate.

    – sa ceri ajutor cand ai nevoie. Eu am nascut printre chinezi (la propriu). Nici nu stiam cum sa o tin bine la san… am chemat o tanti sa imi arate ce si cum, fara jena, fara frica.

    – sa nu overthink it! Am vrut sa imi alaptez fetita, da! Insa tot timpul cautam sa nu ma stresez prea tare, sa fie ceva natural. Imi spuneam ca voi gasi solutii, indiferent de situatie!
    – odihna, hrana suficienta si intariri, ajutor cu bebele. Sotul meu a fost exemplar in privinta asta!

    Hope it helps!

    1. @NelaM, orice ajuta! 🙂 Multumesc frumos. Sper din suflet sa pot aplica partea cu „sa nu overthink it!” … cat despre sprijin din partea sotului, am avut si atunci si sunt sigura ca o sa am si acum… nu stiu insa cum o sa gestionam situatia cu Maria, care nu cred ca ne va face vietile prea usoare… cel putin la cum intrezarim acum…
      multumesc.

  12. O fi sau nu natural si firesc, habar n-am…ce stiu acum e ca intotdeauna primul copil te prinde nepregatit…oricat te-ai pregati…dar te incurajez si iti spun clar ca de la al doilea lucrurile se schimba…e ca mersul pe bicicleta :)))….si imi amintesc prin ce depresie am trecut din cauza ne-laptelui la primul copil si a faptului ca toti erau experti in jurul meu si imi spuneau mereu ca trebuie sa iti alaptezi copilul, ca iese mai destept, mai imunizat, mai, mai… o fi asa ca altfel mama natura nu cred ca facea lucrurile in felul asta…dar trebuie sa recunoasteam ca si mama natura mai da gres…asta e…eram innebunita de-a dreptul, ma crizam si eu si crizam si copilul, ma consumam in forul meu interior si ma chinuiam sa obtin 30 de ml pe zi pe care apoi ii voma, spre disperarea mea… am reusit sa o tin asa pana la 4 luni si jumatate cand don’soara a zis pas…am suferit ca un caine cand n-a mai vrut, desi eu amenintam la fiecare alaptat ca gata, e ultima oara… dupa cateva zile, cand m-am obisnuit si eu cu ideea am fost fericite amandoua…eu nu ma mai crizam ca sunt mama denaturata pentru ca nu am lapte pt copil (deci la modul asta ma adusesera sfatoasele din jurul meu), iar ea satula si fericita si odihnita…si crede-ma ca n-a iesit nici handicapata, nici retardata si sistemul ei imunitar mi se pare de 1000 de ori mai ok decat la rares, alaptat la san 90%…nu fac lobby pt laptele praf, sa nu fiu inteleasa gresit, ci pentru adoptarea solutiei cele mai bune si pentru mama si pentru copil… o mama relaxata, un copil relaxat, linistit…asa ca nu te mai stresa prea mult, bucura-te de perioada asta la maxim, sunt sanse ca acum sa fie laptic, cine stie…

    1. @catrinutza, sper din suflet sa fie la fel si pentru mine – acum sa reusesc…. eu nu am aplecat urechea la sfatoase, dar tot ma simteam mama denaturata ca nu ii pot asigura hrana puiului meu si ma stresam si disperam si imi faceam zeci de procese de constiinta… 30 de ml?? wow .. mai mult de 10 -12 nu am reusit nici o data sa strang… 🙁

  13. M-am regasit in multe din cele povestite de tine referitor la alaptarea Mariei. Si eu am fost la fel de convinsa ca ma voi descurca, ca e ceva natural, firesc si usor. Lapte am avut din plin, de a doua zi dupa nastere, ceaiuri de stimulare ne-au dat imediat dupa nastere, in maternitate, inca de la terapie intensiva, insa am avut si eu probleme cu sfarcurile, iar mameloanele de silicon de la Avent nu m-au ajutat, nici chinuitul din maternitate al neonatologilor& asistente+pediatra acasa ca sa-l convinga pe bebe sa pape…nu a vrut sa suga decat o singura data si atunci pentru 5 minute, in rest plangea isteric cum il puneam la san si adormea nemancat, cu orele, desi am incercat si incercat si rasincercat…da, poate ca nici eu n-am avut aia 99% vointa. Si eu mi-as fi dorit sa fi aflat inainte de LLL. Asa ca si eu daca voi mai putea fi mamica sunt dispusa sa apelez la consiliere si orice altceva ca sa pot alapta. Iti doresc multa vointa si abia astept continuarea fericita a povestii cu alaptatul!

    1. @Cristina, eu chiar nu am avut…. nu stiu ce inseamna aia sa imi curga sanii sau sa ii simt tari atunci cand copilului ii este foame…dar stiu prea bine cum e cu plansul isterica atunci cand il pui la san… 🙁
      Acum trebuie sa pot! 🙂

  14. Rox e minunata. La orice ora mi-a raspuns la e-mail si cred ca raspunde si la telefon. O ai aproape si pe Zoozie :D.

    Nu mi-am facut nimic cu sfarcurile inainte de nastere si imi erau plate. Dar ca si gurita bebelusului nu ti le formeaza nimic :)). Bine, vei avea impresia ca ti-ai bagat sanul intr-o menghina, dar ti le formeaza singur :)). Primele saptamani sunt grele dar eu zic ca vei reusi de data asta. Foarte important e sa nu primeasca Ghita nimic altceva in afara de lapticul tau. Si eu m-am luptat in maternitate pentru asta si am stat de paza la neonatologie cand mi-l luau. Daca primeste formula, corpul tau nu va primi semnalul sa mai produca lapte.

    Pupici! Vei reusi!

    1. @Raluca, sunt tare minunate si amabile si dragute amandoua, insa imi este jena sa deranjez un om din timpul sau liber pentru a ma ajuta pe mine … sincer, prefer sa fiu consiliata a.i. sa nu imi fie jena sa deranjez sau sa ma lungensc cu intrebari… daca o voi face, o voi face pe banii mei si atunci o voi face fara jena si fara teama ca as putea fi refuzata.
      Multumesc pentru incurajari. Pupacim back. 😉

  15. da…nici eu nu consider ca e nevoie sa te maltratezi inainte, vb de formarea sfarcului.tehnicile nu sunt prea confortabile sa stii.eu nu m am pregatit in nici un fel si nu am avut absolut DELOC sfarc.stii prin ce chinuri am trecut din cauza asta, insa nu a fost un motiv sa renunt.m au ajutat f mult protectoatele de silicon de la avent , cnd deja eram carne vie.le am folosit vreo 2 sapt , apoi incet incet fara ele.specialisti??mi se pare o risipa de bani , parerea mea , acuma.eu cred ca sfatul unei mamici care a trecut printr o astfel de experienta, cea a alaptatului , te poate ajuta mult mai mult.asta nu inseamna ca lucrurile sunt la fel, in cazul tuturor femeilor, nu , insa eu consider ca toate trebuie sa aiba determinare, dorinta , ambitie , cum vrei tu, si sa epuizeze si ultima farama din toate incercarile ei, am mai spus asta.eu voi fi alaturi de tine, stii, oricand ma poti suna pt orice.si te rog sa nu pleci urchea la replici de genul , nu ai lapte, nu se satura, nu stiu ce.zoozie a punctat f bine , bebelusii au pusee de crestere in anumite sapt de inceput si intr adevar o sa ai senzatia ca nu se satura, insa nu e asa.mai vb atunci , oricum sunt cu ochii pe tine ;).va pup dragelor!

    1. @povesteadarieinicole, protectii din acelea din silicon am avut si eu , dar Maria nu le suporta, inchidea gurita imediat cum le simtea…
      Te cred ca ti se pare o risipa de bani – tu chiar ai fost norocoasa si ai reusit… noi, incapabilele dam bani altora sa ne explice cum e cu naturalul… alta mama, sau un consilier…. tot trebuie sa apelez la cineva, si nimeni nu o face pe ochi frumosi… nu pana la capat. poate ca e si psihologica treaba, insa am nevoie de cineva fizic langa mine, care sa imi spuna daca pun bine copilul la san sau nu, sau care sa imi arate atunci cand mainile-mi stangace mi se impleticesc…
      Multumesc pentru incurajari.
      Pupacim si noi. 😉

  16. Foarte buna decizia ta de a apela la specialisti pentru consiliere si indrumare. Mi-ar fi placut si mie sa stiu de ei acum cateva luni insa, ca si tine, ma bucur sa aud ca exista astfel de oameni instruiti care pot da sfaturi utile in materie de alaptare, maternitate, s.a. Clar voi apela si eu la ei tura viitoare. Chiar, te rog, sa ne mai povestesti cum decurg lucrurile la intalnirile LLL. Te pup cu drag si te felicit din inima pentru ca esti o mamica interesata si informata :).

  17. mai adaug ca alaptarea nu este o stiinta exacta, daca faci x, atunci y. E vorba de flexibilitate, de adaptare a solutiilor la propria situatie, de refuzul de a suplimenta hrana copilului pana cand mi esti 100% sigura ca ai eliminat alte impedimente. Trebuie sa stii ca la o saptamana si la 3 saptamani de viata apar piese de crestere, ca astea nu dispar peste noapte, ci in 5 zile, ca atunci prima ta impresie va fi ca nu se satura.

    Si pana dai supliment tTenore sa alli daca pui copilul la san corect, pentru ca da, Iata ca mda contrazic, aici e vorba de tehnica, dar nu e ceva care se invata la intrunirile L L L pentru ca nu aimt cursuri de alaptat, ci schimburi de experienta, discutii, acolo intregi si apoi alli raspunsuri.

    Iti recomand multa documentare, este kellymom.com, lll.org, Blogul roxamei, sunt atatea resurse, eu sunt pe tel acum dar …

  18. De acord cu fetele, nu dispozitive, nu suplimente. Rabdare, calm si perseverenta. Si incredere in tine, ca femeie. Rox cred ca te poate ajuta cel mai bine IN CAZ CA vei intampina dificultati, nu?

    1. @alina, prima data nu am avut temeri in privinta reusitei… acum am.. si stiu ca nu e bine. Trebuie sa imi caut acea incredere in mine despre care vorbesti…
      mutumesc pentru incurajare. 🙂

  19. buna, nu am apelat insa stiu ca la Nastecumsimti poti beneficia si de consiliere http://www.nastecumsimti.org/servicii-2/consiliere-in-alaptare/

    il alaptez pe Ioan -are 3 luni, cred ca niciodata nu am fost convinsa ca voi reusi sa alaptez, pentru ca in jurul meu toata lumea dadea NAN la greu …. despre experienta mea pot spune ca laptele praf este sabotorul nr 1, cu atat mai mult cu cat se sare atat de binevoitor cu biberonul la doar cateva ore dupa nastere.
    Am mai observat insa ca sunt persoane norocoase, care alapteaza usor ba chiar reusesc sa puna si deoparte si persoane ca mine, care dupa 2 luni jumatate de alaptat exclusiv tot se simt pe muchie in privinta ajustarii cerere-oferta. Dar, cu multa rabdare si comprese 🙂 de cele mai multe ori sunt sanse de izbanda.
    As mai zice si ca dusmanul nr 2 este presiunea din jur, ca „toata lumea da biberon”.

    Cel putin asa am simtit eu … Ma lupt in continuare sa ramanem alaptati exclusiv, sunt zile in care vrea non stop la san dar stiu ca asta e singura cale sa nu ajungem din nou la biberon.
    Eu tin pumnii si poate ne vedem la LLL

    1. @mamaluiIoan, felicitari pentru determinare!Sper sa reusesc sa o am si eu; macar acum … si multumesc pentru recomandare – ma voi interesa cu siguranta despre sedintele lor de consiliere.
      Multumesc pentru incurajari.

  20. G, nu ai nevoie sa bei ceai inainte de nastere, nici sa iti torturezi sanii. Sfarcurile sunt doar semnalizatorul pentru copil ca de acolo vine papa. Se poate alapta si daca e mai ‘prost’ format, daca o sa ai nevoie te incat cum la momentul potrivit.

    Consultant? De ce nu Rox? E foarte informata si motivata.

    1. @zoozie, as vrea-o tare mult pe Rox, … si am discutat cu ea de principiu… dar e greu: Rox a spus ca private nu prea face.. e greu, nu exista un tarif – se poate face donatie.. dar daca donatia nu e de ajuns? Daca Rox e in concediu atunci? .. sau are altele pe cap… ma pregatesc psihologic ca va fi acolo si ma trezesc cu altcineva.. sunt fragila si ma incred destul de greu in oameni… aberez poate, dar TOTUL ma sperie. Am nevoie de „un sponsor” …. cam cum is aia de la AA, care sa ma consilieze si sa ma sprijine atunci cand sunt pe punctul de a ceda. 😀 Oare exista „sponsori” dintr-astia si in alaptare?? Ar fi super cool! 😀 … visez. 🙁

  21. Inclin sa o sustin pe Andra_bell in ceea ce priveste pregatirile dinainte de nastere, ceaiuri si alte dispozitive (daca nu cumva ti-ar recomanda medicul expres vreo „corectie” a sfarcului).

    Esti acum la a doua experienta, despre care toate mamele spun ca e mult mai relaxata si naturala decat prima data… De vreme ce te informezi, informezi, informezi, nu cred ca mai ai nevoie decat de incredere in fortele proprii si relaxare, plus o continua auto-motivatie pozitiva ca vei reusi si ca nu va fi nicio problema…

    Eu iti doresc din suflet sa reusesti de data aceasta!

    1. @Carla, nu am primit recomandari pentru corctia sfarcului, dar stiu ca in maternitate toata lumea imi zicea ca Maria apuca greu deoarece nu am sfarcul format… de fapt un san il respingea aproape total.
      Merci mult de tot pentru incurajari! 🙂

  22. Si eu am fost convinsa ca alaptarea e ceva firesc si natural, cel putin din ceea ce vedeam la alte mamici. Cand m-am vazut in fata faptului nimic nu a mai fost usor sau firesc sau comod. Totul a devenit dureros si obositor. Asa ca a trebuit sa ma informez si iar sa ma informez. Asta a fost singura solutie. incet incet am gasit tot ceea ce ni se potrivea atat mie cat si bebelusului meu. mi-a trebuit multa vointa si rabdare sa trec de toate dificultatile`si sa trec de luna a IV a , cand totul a inceput sa devina usor si firesc, asa cum am crezut ca va fi la inceput. La noi in oras nici nu am auzit sa existe specialisti in tehnica alaptarii, asa ca esti o norocoasa pentru ca in Bucuresti gasesti asa ceva. Mult curaj si succes iti doresc.

    1. @vavaly, multumesc pentru incurajari. sper din suflet sa reusesc acum… dar stresul este mai mare… cu cat citesc mai mult cu atat am senzatia ca nu voi putea ..

  23. Iti tinem pumnii.Sa stii ca pe mine m-a ajutat manualul dnei culcer.Il caut in computer si ti-l trimit.Plus Rox.Unica Rox care care mi-a explicat de cate ori am avut nevoie.Cred ca e bine sa iei ceaiuri and stuff (nu stiu daca inainte).Mie mi-a adus Janos la spital cate 4l de ceai de chimen si anason (by the way de atunci detest chimenul :))). Si a mers.Colega mea de salon lua galactogil si ea zicea ca o ajuta.La mine n-a fost necesar.O alta prietena de-a mea a luat galactogil 4 luni si a alaptat pana la 11 luni. Eu cand si cand mai beau cate un ceai dar in general Edi – tzatzofilul face toata treaba.Cumva s-a reglat bine cerea si oferta!.Va pupam si tare ne bucuram ca ne-am vazut si va dorim multa sanatate.
    Off topic: lotiunile de la Diana sunt doua: una n=o mai stiu dar cea de-a doua e zona T un ulei de fata pentru ten gras si Diana zice ca face minuni la ea.

    1. @Ioana, il am … l-am citit cap coada de mai multe ori, am vizionat tot ce era de vizionat, dar nu pot sa spun ca am invat prea multe… poate si din cauza faptului ca mai stiam cum se „manevreaza” copiii… iar la unicul capitol unde eram deficitari – alaptarea – tot asa am ramas. 🙁
      Zau ca te invidiez! 🙂
      Pupacim si noi… si placerea a fost si de partea noastra… poate mai reeditam iesirea si prin alte parcuri. 😉

  24. Alaptarea este un act firesc si natural dar noi suntem atat de departe de firesc si de natural incat e normal sa ne ni se para dificil. Nu o sa crezi, dar eu am alaptat doi ani si acum ma tem ca nu voi putea alapta.
    Eu nu cred in stimularea sanilor inainte de nastere, cum nu cred nici in dispozitivele speciale. Ceaiuri voi bea, am baut si la Eva, nu stiu cat efect au, dar nici rau nu fac.
    Pregatirea consta in informare, informare, informare, bazeaza-te numai pe tine in toate.

    1. @adra_bell, eu nici nu stiu in ce sa cred, ca mai tot ce citesc se cam bate cap in cap cu alte materiale…
      ma simt precum un orb ce isi cauta un insotitor care sa ii calauzeasca pasii…