Figura materna …

Se pare ca n-am! πŸ˜€

Zilele trecut in timp ce stateam in patru labe in nisipar incercand sa construiesc un castel de nisip pentru Maria care ma privea fascinata si ma aplauda, ma trezesc inconjurata de cateva fetite pe la 5-7 ani… Vin, o dragalesc putin pe Maria, ma intreaba cate in luna si in stele despre ea – eu le raspund, apoi isi indreapta atentia spre ceea ce incercam sa construiesc eu si imi cer voie (da, mi-au cerut voie!!) sa ma ajute. Si uite-ma pe mine inconjurata de copii, sub atenta supraveghere a Mariei… si „sagetata” de privirile dezaprobatoare ale parintilor/bunicilor/bonelor ce populau bancile de pe marginea nisiparului… πŸ˜€ Dupa reactii, Maria s-a simtit excelent… eu, asemenea… insa m-a pus pe ganduri o intrebare ce mi-a fost adresata „colegial” de unda dintre fetite:
– Auzi, da’ pe ea nu o cearta Β mama ei ca se murdareste?

Chiar asa! Ce mama denaturata o avea si fetita asta, de o lasa sa se joace in nisipar??!!?? πŸ˜€

P.S.: observati, va rog, tinuta roz – alta alegere proprie a Mariei.

Articole pe aceeasi tema

50 de comentarii

  1. imi place alegerea pustoaicei. ele cresc asa de repede, ca nu are rost sa tinem rochitele aiurea, trebuie purtate oriunde se simt bine.

  2. Si eu stau cu Daria la nisipar si o invat ce si cum, desi asa cum spui tu majoritatea mamelor stau pe banca fie la o tigara, fie la o sueta si intervin doar dc e cazul.Eu nu i am interzis niciodata Dariei sa se joace in nisip, iarba, balti( ca astea sunt mai nou marea pasiune, chiar ii caut niste cizmulite de ploaie), doar pt ca se murdareste.Taman ce a fct praf un trening de la zara, cu un mers de a busilea prin iarba.E drept , m am ofticat putin de el, dar asta este, ne am simtit grozav cu totii, probabil asta era pretul biletului la spectacol :)).Aaaa…ca mi a mai atras atentia ceva , aici, la tine si vreau sa ma umflu in pene putin πŸ˜€ : Daria mea este un copil extrem de cuminte, fara a fi „dresata”, speriata, pedepsita sau terorizata.Deci exista si „copil cuminte ” :)).
    Pupici!

    1. @povesteadarieinicole, am vazut filmuletul… si toate celelalte postari, dar sunt in urma tare cu scrisul – careva zile lipsa de la taste si mi-e grau sa ajung la zi. πŸ˜›
      Nu ma indoiesc ca Daria este cel mai cuminte copil ever… dar o consider o exceptie care confirma regula. πŸ˜‰ .. eu la „exilul” pentru 2-3 minute in tarc nu sunt dispusa sa renunt – nu atunci cand loveste cu intentie! Asta chiar nu pot accepta… πŸ™ E adevarat ca si-a cam luat-o prin parc si ca a inceput sa faca asa abia dupa ce si-a luat-o insa se intampla de 1-2 ori pe saptamana si vad ca deja acum „incindentele” sunt mult mai rare si deja se controleaza atunci cand incep sa ii explic ca nu e voie sa dea….
      Pupam si noi.

  3. Off, deja avem preferinte la rochite, esti domnisorica, ce mai! Bravo, mami, ca nu o certi pe Maria :))

    1. @Cris, toanele sunt la ordinea zilei… vin o data cu varsta… sper doar sa nu tinda spre extreme si sa nu dureze mult. … cat despre certat – in situatia asta, chiar nu am de ce, si nici pe cine… nu cred ca ar intelege ceva din prelegerile mele. Instaurez „dictatura materna” pedepsind-o prin „exil” in tarc, numai in cazurile in care loveste si musca cu intentie… Alta solutie nu am gasit deocamdata, dar nici nu vreau sa ma comport ca si cum totul e in regula… vad ca a inceput sa mai inteleaga ca face ceva rau.

  4. Ce ai cu preferinΘ›ele vestimentare ale fetei!?
    Mie mi se pare foarte potrivitΔƒ alegerea culorii pentru groapa de nisip. Aproape ton sur ton. Pe negru s-ar fi vΔƒzut mau urΓ’t, aΘ™a cΔƒ, felicitΔƒri Mariei. πŸ™‚

  5. Azi mi-am lasat copilul doar in body si sosete si a defilat asa in public πŸ˜€ – eram la Mogosoaia si mie mi s-a parut ingrozitor de cald… asa ca nu pot sa spun decat ca foarte bine ca faci ce iti dicteaza inima si nu te uiti la ce zic ceilalti, e cel mai bine asa, plus ca ii dai si o lectie de viata celei mici.

  6. Nu numai fetitele sunt cele protejate si apostrofate de catre mamici si bunici. Din pacate si baieteii au parte de acelasi tratament si este trist. Dar pe mamicile care sparg seminte in parcul copiilor stand pe banca de ce nu le apostrofeaza nimeni, nici macar bunul lor simt? … (scriu sub impulsul impresiilor de azi din parc)… Cat despre murdarit… Dante al meu a avut in toamna o perioada in care umbla pe strada deabusilea , fiind de aproape doi ani. Nu oriunde, doar pe langa bloc si in parc. Nici nu m-am gandit sa-l opresc, ba chiar ma amuzau comentariile pe care le tot primeam.
    Astazi a avut chef sa urce doua etaje in genunchi…obosise domnisorul meu… si avea un pantalonas nou nout…asta e , a ajuns la spalat de nou.
    Trist este ca ajung copii la varsta de trei ani care sunt inca tinuti cand se dau pe topogan, ajutati sa urce pe scari si asa mai departe.
    Sunt multe de spus dar si mai multe de schimbat in mentalitati. Cat de la tine Gabi, nici nu se asteapta cineva sa nu fii asa cum esti , prezenta in groapa cu pitici si nisip si bine faci… daca nu acum, atunci cand?

  7. Mda, eu cred ca al meu sot o sa fie un parinte din ala isterizat ca i se murdareste copilul in nisip, deja avem problema asta la masa, il sterge dupa fiecare imbucatura de-l enerveaza pe-asta mic cand este prin preajma…deci ma astept la o lupta si cu tavalelile prin nisip:(
    Cat despre Maria, o adevarata domnisoara…de unde o fi inteles ea ca rozul + fetita/printesa!?!:)
    Ah, si prin parcul nostru de langa bloc, din Bucuresti, sunt parinti cam ingusti la minte, care se uita crucis si cu mila la Costin cand il scot in Manduca…ba m-a oprit o tipa pe drum cu copilul in wrap spunandu-mi ca sunt prima persoana pe care o vede purtandu-si copilul, se credea un caz singular in zona!:(

    1. @Cristina, eu l-am calmat repede pe Sorin cu manifestarile de gen, care nu ii lipseau nici lui din „repertoriu” … FA TU! … si ma dadeam la o parte. A incercat „metoda” curata pana s-a convins ca pitica refuza sa manance daca o enerveaza cu stersul la gura la fiecare inghititura… apoi, in parc, a cedat in fata bucuriei imense pe care i-o provocau cateva firicele de nisip in manuta… Usor, usor a inteles ca, in anumite limite (extinse) Maria este cea care ne arata ce vrea sa faca si cum vrea, iar rolul nostru este de a asista si de a ghida, nu de a impune. Daca il lasi exclusiv sa se ocupe de Costin in timpul activitatii pe care si-o doreste curata, probabil ca va intelege ca nu esti nebuna si nu ai placeri diabolice sa ii vezi odorul manjit tot. πŸ˜›
      Legat de mijloacele de purtare, ma bucur tare sa aud ca sunt din ce in ce mai multe femei care isi poarta copii… daca ar fi dupa mine, eu as interzice marsupiile si premergatoarele! Nu neg ca sunt copii care au crescut bine-mersi in ele, insa efectele se vad mult mai tarziu, iar bazinul sau colona trebuie sa ne fie aliati de nadejde pe termen indelungat, πŸ˜‰

  8. Mai Cojocarito, nici nu stiu ce sa fac.. sa rad sau sa plang. vai vai. Murdarirea e buna. Ia fi tu un exemplu πŸ™‚

    1. @sakura, reversul medaliei este ca trebuie sa pun hainele la spalat la 50-60 de grade, si ca nu prea mai pot sa fentez programul lung. πŸ˜› In rest, daca ea e fericita, ce mai conteaza un leu-doi in plus la factura de energie? πŸ˜‰

  9. Ce dulce e Maria cu rochitica ei roz!Sunt convinsa ca de aici au pornit privirile,de la faptul ca-i in rochita si o lasi in nisip.Multe mame stresate sa nu se murdareasca copiii am vazut,de parca ar spala cu mana,nu la masina.Pana unde a ajuns nisipelu?E foarte concentrata!Pupam fetita roz bonbon.

    1. @Beatrice, dap, e tare concentrata la manevrarea formelor goale :)) ca in nisip in afara se mana mai baga doar lopatica. πŸ˜€ πŸ˜€ … cand am ajuns acasa, ta-su zicea ca are buricele degetelor „polizate” de la nisip. πŸ˜€

  10. Hahahaaaa…..si minunea ta e roza! Iupiiii , nu e Luana singura pe lumeeee! πŸ˜›
    Ptiui , sa nu ii fie de deochi , ca tare frumoasa e minunea voastra imbracata cu rochita roz!
    Cat despre nasip(asa zicea Alex) , prefer sa nu comentez…sa nu te superi! πŸ˜‰
    Tzuc fetele frumoase! πŸ™‚

    1. @Ana-Maria, de suparat nu ma supar – am zis doar ca fiecare are dreptatea lui; sunt sigura ca si argumetele tale sunt la fel de bune ca ale mele πŸ™‚ … iar legat de roz… de fiecare data cand o vad cum alege hainutele roz, jucariile roz, ma gandesc numai la Luana ta! πŸ™‚ … saracul Ghita… o sa creasca intr-o lume roz… ca fiind mai mic, sigur o sa incerce Maria sa isi impuna preferintele si asupra lui. πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€
      Pupacim si noi!

      1. @g.cojocaru,
        Pai nu zic nimic de nisip , ca sa nu-mi iau rosii in cap de la mamicile puritane! πŸ˜›
        Ca o chestie , vorba lui Dinescu: sti cum arata cacalica puiului ce a halit sapun Palmoliv si nisip de zidarie? πŸ˜€
        Pup cu drag! πŸ™‚

  11. „Teama” asta de nisip am remarcat-o si noi. Nu e neaparat din cauza eventualelor boli, ci mai degraba din obsesia unor bunici/mamici de a creste fetite „curate”, „printese”. Plus groaza de a spala hainele dupa prima purtare.
    Pe mine ma depaseste faza. Noi o lasam pe Andreea oricand in nisip, pe pamant,in iarba, nu conteaza daca se murdareste, daca se umple de nisip peste tot. E copil si trebuie sa se bucure de natura din jur, asa putina cata e intr-un oras.
    LA noi in parc mamicile de pici stau de obicei pe langa ei, mai ales ca sunt majoritatea de pana in 3-4 ani si mai apar neintelegeri:d.
    Noua ni s-a intamplat zilele trecute ca o fetita, cand a vazut-o pe Andreea trebaluind in fund pe nisip, sa o intrebe pe bunica daca are voie si ea sa stea jos si bunica i-a raspuns :da, ce, tu esti caine sa stai tolanit in nisip:))

    1. @roxana, inteleg argumentul igienei.. ca fiind nisip, e locul in care isi fac animalele nevoile…. dar la fel de bine am vazut caini facand pipi pe topogan sau pe jucariile acele cu arcuri… Totul e infect intr-un parc… nimic nu e intretinut sau curatat, asa ca mi se pare absurd sa o las sa isi puna fata/palmele pe locul de joaca dar sa ii interzic sa se apropie de nisip… sau sa stea in fund pe iarba… cand plecam din parc ii curat bine mainile si fata, iar cum ajungem acasa, ne oprim direct in baie, unde are parte de un dus scurt; hainele sunt scuturate bine (de frunze si iarba) si aterizeaza direct in cosul de rufe murdare…
      Cat despre mame.. in general am observat ca sunt „insotiti” numai piticii pana in 3 ani, restul sunt doar supravegheati… in timp ce marea majoritate a mamelor stau la taclale scuipand coji de seminte in jurul bancii pe care o ocupa… πŸ™ Aici chiar ca ma abtin cu greu sa tac!! … dar nu prea am cu cine…

  12. Eu zic sa facem un parc al nostru :D.Eu sunt recunoscuta in parc ca fiind aia care umbla dupa fi-su d-abusilea.Ca uneori busilim amandoi pe tartan ca ne jucam. La nisip inca nu ne-am dus dar vom presta si acolo.Momentan Edi este fascinat de „masina de pompieri” si de „cataratori”. Si scarile sunt o noua pasiune caci ii place sa urce si pe urma sa coboare si iar sa urce si uite asa fac eu sport :)). Pe de alta parte in parculetul nostru mic am mai detectat o manduca si un wrap neelastic πŸ˜€ plus un copilut cu fata de Peter Pan (tare dulce e micutul) cu care s-a jucat Edi si mama copilului busilea cu mine pe tartan.Deci am sperante :)).
    Va pupam si observam ca Mariei ii place rozul πŸ™‚

    1. @Ioana, wow!!! parinti open minded, manduca si wrap??!!?? E chiar super parcul vostru. πŸ˜‰ Eu cand apaream cu ea in sling/manduca eram privita ca un extraterestru.. si parcul nu e chiar mic. Cum se infrumusetaza iar vremea, va vizitam parcul!! Sa vedm si noi minunea! πŸ˜‰ … si poate pana atunci ii trece piticei de roz.

  13. :))))) ce tare!!! Super!!! :)))
    Si mare pacat de cum zici ca se intampla pe acolo pe la nisipar… dar lasa ca uite, tu schimbi lumea! :-*

    1. @Raluca, sincer, chiar nu mi-am propus sa schimb pe nimeni. Fiecare face dupa cum simte. Eu ma bucur ca pot sa fiu alaturi de pitica mea si ca prin gesturi simple ( cum ar fi un castel de nisip) ii pot aduce multe zambete. πŸ™‚ Tot ce imi doresc este ca ceilalti parinti sa nu improste cu venin, in mod gratuit … sa isi vada fiecare de ale lui si cred ca toata lumea va fi fericita. πŸ™‚

  14. Iulia poarta o singura data hainele apoi repede la spalat cu ele, nici nu mi-a trecut prin cap sa nu o las sa se joace in nisip, deja are la casa o gramada cu nisip doar a ei.

    1. @sofia, asa e si la noi. Firesc… dar un firesc cu care imi sochez unori mama… bine ca nu am amintiri de la varsta Mariei, ca cine stie ce traume aveam de tratat acum πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

  15. Gabi…esti totala! Uite ma mobilizez si am sa pun pe blog poze cu Isabela in varful gramezii de nisip si cu ea inainte si dupa. Nu m-am isterizat niciodata ca pica, se murdareste, se trage pe jos, de aseaza cu fundul in noroi. Dar am fost des apostrofata in parc ca e domnisoara si trebuie educata sa fie curata nu sa arate ca un purcel (no comment) de mamici binevoitoare. Aceleasi care anul trecut pe vremea asta radeau de mine ca inca alaptez…aceleasi de la care refuzam constant biscuitii petit beurre si pufuletii. Femei batute in cap si neinformate, suburbane…parerea mea. Noroc ca am ajuns sa fiu indiferenta la critici din astea…

    1. @Cecilia, le astept! πŸ˜‰ eu nu m-am isterizat nici cand s-a aruncat pe burta in balta… De apostrofari mi s-a acrit, dar, recunosc, nu pot sa nu le iau in seama pe toate… unele mai dor. Incerc insa sa nu judec si sa nu le etichetez… nici eu nu fac totul perfect, si sunt sigura ca, din punctul lor de vedere, dreptatea e de partea lor. Fiecare isi creste copilul cum stie, iar efectele – bune sau rele – se vor vedea in viitor…

  16. Si mi-am adus aminte, ca eu tot nu pot pricepe: ce copilarie e aia fara sa te murdaresti? Nici unul din copiii mei nu a fost tras in tipla. Vara cel putin ii schimbam de cel putin 5 ori pe zi

      1. @g.cojocaru, din pacate exista si copii cuminti, speriati si terorizati. Cuminti de nevoie, de frica ori ca sunt pedepsiti, ori ca nu mai sunt iubiti daca nu se supun cererilor parintilor. Si tot din pacate, copilaria lor nu mai e copilarie

    1. @salmi, in primul rand lasam copilul sa se murdareasca, si in al doilea rand eram singurul parinte care se juca in nisip. πŸ™‚ In parc e o oranduiala bine stabilita… parintii stau pe banca in jurul nisiparului si tipa diverse indicatii catre piticii din dotare… intervin numai daca e cazul sa ii tarasca de acolo sau sa le aplice vre-o corectie (fie prin palme, fie prin smuceli)…

      1. Oh, am citit intre timp si comentariile altor mamici de la acest post. Ce trist…foarte trist…
        Insa ma bucur sa citesc ca exista mamici ca tine, nu putine cred eu. Felicitari! πŸ˜‰

  17. Raspuns la intrebarea ta… O mama minunata. Bravo tie.
    Cat despre lume… asta e. Copilul tau trebuie sa fie fericit, parerea lumii nu conteaza. Asa se uitau si la noi cand jucam cucii si 9 pietre cu copiii in fata blocului. Am pornit si noi de la ideea ca daca noi nu le aratam, cine sa-i invete? Vecinii insa ne spuneau ca am dat in mintea copiilor
    P.S. Am observat tinuta roz πŸ™‚

    1. @Ana, sufar enorm din cauza „tonajului”, dar slabesc eu si o sa reusesc sa ii insotesc pe topogane, trambuline, pereti de catarare sau alte nebuneli de gen… πŸ˜€
      Inainte sa o avem pe Maria, imprumtam copii altora sa ii duc la locurile de joaca. πŸ˜› Era o situatie de tip win-win. πŸ˜‰ Parintii erau fericiti ca le plimba altii piticii, piticii erau in culmea fericirii ca prindeau pe cineva odihnit, dornic sa se puna la mintea lor si sa le faca toate poftele, iar eu eram fericita ca am un motiv sa fiu prezenta la locurile de joaca. πŸ™‚
      Legat de jocurile de care vorbesti, clar trebuie sa mai studiez la acest capitol.:) Si eu sunt de parere ca puterea exemplului este universal valabila, dar pentru asta, trebuie sa le invat eu inaintea lor. πŸ˜›

      1. @g.cojocaru, ce tare chestia cu imprumutatul piticilor. Mie nu mi-a dat prin minte, dar ma jucam cu pustii din fata blocului. Cum pe Tavi l-am avut relativ tanara (la 21 de ani), a fost doar o continuare a jocului…
        Noi am refuzat sa imbatranim si sa ne luam prea in serios. Eu varsta mi-am simtit-o abia pe la vreo 7 ani ai pustiului, cand eram cocotata intr-un tei sa strang flori si unul din prietenii lui fiu-meu i-a strigat „Tavi, uite-o pe maica-ta!”

        1. @Ana, eu am facut-o pe Maria „la batranete” (~29 de ani), asa ca a trebuit sa gasesc o solutie de compromis. πŸ™‚ Am avut totusi noroc ca am prezentat si un dram de incredere, de mi s-au lasat pitici pe mana. πŸ˜›

          1. @g.cojocaru, :)) Daca tu ai facut-o „la batranete”, eu ce sa mai spun ca aveam 38 de ani cand s-a nascut Ioana? Ia sa vad ce argumente aduci πŸ˜€

      2. @g.cojocaru, am uitat sa iti spun ca dau si lectii cu privire la jocurile mentionate. Mai sunt si altele, cum e „tara, tara vrem ostasi”, dar astea sunt baza :))

  18. cel mai trist este cand un alt copilas de aceeasi varsta s-ar alatura bucuros baitei de nisip, dar e insotit de vreo bunica/mama care-l taraste de mana si spune cu voce tare: „nu e voie, te murdaresti pe manute, e caca”, cu intentia evidenta de a te face pe tine sa te simti prost:D
    Aoleu, asta cu caca ma scoate din minti, Eva m-a intrebat zilele trecute daca e adevarat ca ea are caca pe maini. Cica i-a zis o doamna.

    1. @adra_bell, … am fost pe aproape… o fetita ( pe la 2-3 ani) ne tot dadea tarcoale, iar maica-sa ii striga de pe margine: „am zis sa nu te duci acolo, ca te murdaresti!! Daca nu intelegi, plecam acasa!” πŸ˜€
      Oamenii sunt infiorator de rai… si am impersia ca devin si mai rai, pe zi ce trece… πŸ™
      Din punctul lor de vedere, sunt convinsa ca exista o lista cu argumente solide privind „bombele” bacteriologice ce stau ascunse in nisip sau la locurile de joaca… Culmea e ca tocmai acest tip de oameni au crescut pe ulite, mancand tarana cu pumnul… Dar deah, acum ca sunt „oaraseni” trebuie sa se comporte ca atare… pacat ca nu incep prin a-si educa manierele sau bunul simt. πŸ™