Cat ne costa nasterea?

Nu spun ca sistemul privat de sanatate este „the only way” insa pot afirma cu convingere ca este cel mai civilizat „way”.

Preturi sunt cam pentru toate buzunarele, iar conditiile oferite de clinicile private existente pe piata romaneasca nu difera foarte mult intre ele, insa sunt net superioare conditiilor din spitalele de stat.

Denumirea clinicii                                                 Nastere naturala   Cezariana   Nastere in apa

Clinica Eva – Brasov                                                  2.700,00             3.000,00               2.700,00

Clinica Medlife Genesys – Arad                             3.239,00              3.239,00

Centrul medical Isis – Constanta                          3.690,00              3.690,00               3.690,00

Centrului Medical Laser Systems – Arad          4.100,00               4.100,00

Euromaterna – Constanta                                        4.500,00               5.000,00               5.000,00

Clinica President – Timisoara                                 4.510,00                 4.920,00

Gynia – Cluj Napoca                                                    4.800,00                 6.110,00

Regina Maria – Brasov                                               5.250,00                  6.090,00

Arcadia Hospital – Iasi                                              6.160,00                   6.710,00

Sanador – Bucuresti                                                   6.365,00                    9.000,00

Medlife – Bucuresti                                                     7.000,00                   7.000,00

Regina Maria – Bucuresti                                          7.500,00                   9.700,00               9.700,00

Desi nu stiu decat din povestile altora cum sta treaba cu nasterile in sistemul de stat, sunt convinsa ca se naste mai ieftin intr-o clinica privata de provincie dacat intr-un spital de stat din Bucuresti; asta pentru ca pe langa spagile pe care le dai in stanga si in dreapta, se mai adauga si costurile cu hainele pentru mama si copil necesare pe perioada  spitalizarii, costurile cu produsele pentru toaleta nou-nascutului (creme, sapunuri, uleiuri, scutece de unici foslosinta, si, la nevoie, chiar si laptele praf). In plus, la sat mama trebuie hranita de acasa, pe cand in clinicile private masa este asigurata in sistem catering, in conformitate cu dietele recomandate  medic si avizate de nutritionist, pentru fiecare caz in parte.  Adica, la privat te duci cu buletinul in buzunar, periuta si pasta de dinti, un pieptan, absorbante intime (dar nu musai – de ex. Clinica Eva pune la dispozitia lauzelor vata), schimburi – numai lenjerie intima… si eventual, o pereche de papuci daca nu vrei de la ei; restul iti pun ei la dispozitie, iar cazarea (spitalizarea) se face in conditii echivalente celor hoteliere de +3 stele.

Din punctul meu de vedere, nici nu ma gandesc ca cea de-a doua nastere sa nu se desfasoare tot la Clinica Eva. Sper din suflet ca evolutia sarcinii sa nu imi joace feste si sa nasc mai devreme! Nu de alta, dar nu ma vad nascand altfel decat impreuna cu Sorin, asa cum s-a intamplat si prima data, nu ma vad cu pliculetele oranduite prin buzunare asteptand sa prind momentul sa impig cat trebuie, cui trebuie… nu ma vad plimbandu-ma singura in asteptarea nasterii pe holurile mizere ale unui spital, in timp ce vre-o infirmiera imi urla cu dispret ca nu am ce cauta acolo, nu ma vad  cersind inca un minut impreuna cu micutul meu, la fel cum nu imi doresc sa-l vad nic pe Sorin, impingand bani prin diverse buzunare pentru privilegiul de a isi tine copilul in brate…  si nu mai vorbesc despre felurile in care arata grupurile sanitare si saloanele in spitalele de stat…

Unul dintre argumentele contra clinici private este faptul ca nu unt autorizate pentru ingrijirea prematurilor. Aceste cazuri sunt obligati sa le transfere spitalelor de stat… dar sunt si multe spitale de stat care nu au dotarile necesare pentru ingrijirea micutilor nascuti inainte de termen… In partea mea de tara, cea mai buna sectie de prematuri se spune ca este cea de la Polizu…. inainte era si cea de la Giulesti, dar dupa incident, lumea si-a cam pierdut increderea. Am inteles ca vine tare din urma si Filantropia… insa sper sa nu ajung sa am nevoie de asa ceva…

Inainte de a alege Clinica Eva, nu am analizat deloc ofertele celorlalte clinici private din tara, dar am vizitat Regina Maria si Medlife-ul si pot spune cu mana pe inima ca la Brasov (la Eva) sunt conditii  de cazare  un picut mai bune, si dupa cum se vede din preturile de mai sus, Eva este inca cea mai ieftina clinica privata, chiar daca a marit tarifele de doua ori in decurs de un an – anul trecut in Martie cezariana era 2500 de lei.

Curioasa este oferta celor de la Regina Maria din Brasov, care in lipsa de clienti, au scos o super oferta cu orice tip de nastere la 2940 de lei, valabila pentru luna Mai… Pentru 60 de lei diferenta nu m-as fi dus la ei… ca aveam si posibiliatea aceasta, din moment ce doctorita mea activeaza si la ei… E curios cum la Regina Maria in Brasov nasti cu 2940 de lei la oferta sau 6090 la pret de lista iar in Bucuresti trebuie sa scoti din buzunar pentru a naste in aceeasi clinica, 9700 de lei!!! In Bucuresti nu scoate nimeni oferte d’astea??? 🙂

E adevarat ca am cantarit putin mai mult optiunea de a naste si a doua oara tot la Brasov, tocmai pentru ca avem un copil mic acasa si e un pic mai greu cu deplasarile, insa mersul la consultatii s-a transformat fie in escapade in doi, fie in iesiri in familie, sau, mai rar, intr-o fuga de cateva ore pana la Brasov si inapoi.  E aproape la fel ca si cum as traversa Bucurestiul la ora de varf, doar ca  drumul este mult mai reconfortant si nici nu ma umple de nervi. 😉

Voi cat ati fi dispuse sa platiti pentru o nastere? … sau cat ati platit? …. daca se poate, rog preturi atat pentru spitalizare, spagi si mesele voastre cat si pretul pentru „bagajul de spital”, cel care la clinicile private este inclus. Chiar sunt curioasa la cat se ridica o nastere in sistemul de stat, in conditii similare celui privat…

Articole pe aceeasi tema

82 de comentarii

  1. Eu am nascut la Dr. I. Cantacuzino Bucuresti.si din pacate nu pot spune ca a fost asa cum imi imaginam ca o sa fie, a fost cea mai cumplita si dureroasa experinta pe care o poate indura o femeie, o viitoare mama. De aceea vreau sa va avertiza cu privire la medicul care mi-a urmarit sarcina, DR GUSSI ILINCA.
    Cu speranta ca o sa aveti rabdare sa cititi povestea mea, va prezint mai jos asa cum au decurs lucrurile.
    De la începutul sarcinii am fost pacienta doamnei doctor Gussi Ilinca, fiind în evidenţa medicală a acesteia, prezentându-mă la toate examenele medicale stabilite, efectuând examenele de investigaţie-ecografie, analize medicale, stabilite de aceasta
    Pe tot parcursul sarcinii, am fost asigurată, cu ocazia fiecărui control efectuat de doamna doctor, că sarcina este în evoluţie normală, că fătul se dezvoltă normal, că nu există probleme care să indice vreo anomalie de dezvoltare a acestuia. Singurele recomandări medicale primite pe parcursul sarcinii au fost cele referitoare la efectuarea unor analize medicale. De fiecare dată când mergeam la control, la întrebarea mea dacă este necesar să fac şi alte investigaţii sau analize, mi s-a răspuns că nu este cazul pentru că sarcina decurge în mod normal. Dimpotriva, avand in vedere varsta mea (28 ani) si evolutia sarcinii fara nici un fel de probleme, mi-a recomandat metoda nasterii naturale.
    Astfel ca, in ultima luna inaintea nasterii m-am prezentat saptamanal pentru ecografii si urmarirea evolutiei fiziologice a fatului. La momentul in care sarcina a ajuns la 40 de saptamani, doamna doctor Gussi Ilinca mi-a comunicat ca trebuie sa mai asteptam implinirea termenului pana la debutul travaliului. Acelasi raspuns l-am primit si in saptamana 41 de sarcina, in plus mentionand ca daca nu va debuta travaliul se va proceda la provocarea nasterii in cea de-a 42-a saptamana
    Ultima ecografie facuta de doamna doctor a fost in data de 23.04.2013 spunandu-mi ca daca nu va incepe oricand altcandva travaliul, sa ma prezint la data de 25.04.2013 la spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti pentru a-mi face procedurile pentru provocarea nasterii.
    Conform instructiunilor primite si intrucat travaliul nu a debutat, m-am prezentat la spital la data de 25.04.2013 la Camera de Garda a spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti.
    Nu a mai fost facuta vreo alta ecografie la data internarii. In vederea declasansarii travaliului mi-a fost administrata medicamentatie de cale perfuzabila. Travaliul a durat aproximativ 9 ore, iar dilatatia maxima si expulzia inceput in jurul orei 21:30. I-am repetat de nenumarate ori d-nei doctor Gussi Ilinca ca nu simt contractiile si ca nu stiu cand ar trebui sa trebui sa ma fortez pentru expulzarea fatului (inertie uterina), cu toate acestea nu am fost luata in considerare. Am fost controlata doar fizic de d-na doctor si de moasele de 2 schimburi si toata lumea mi-a zis ca este in regula totul atat cu mine cat si cu fatul. Expulzia fatului in sine a durat aproximativ 30 minute. In final, pentru a determina nasterea copilului am fost apasata pe abdomen de catre una dintre moase.
    Copilul meu s-a nascut intr-o stare generala extrem de grava, cauzata de axfisie perinatala, circulara foarte stransa de CO pericervical, S-a procedat la manevre intesive de reanimare neonatala. Indicele Appgar primit la nastere a fost de 3 la 1 minut si de 5 la 5 minute.
    Cosmarul nu s-a incheiat aici, copilul a fost tratat timp de 1 luna in cadrul sectiei de neonatologie din cadrul spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti, avand convulsii spontane si la manevrare, reflexe de supt si deglutitie absente, mai mult decat atat in primele 2 saptamani de viata fiind dependent de oxigen.
    La intrebarea mea adresata d-nei doctor Gussi Ilinca despre ce care a fost cauza pentru care copilul meu se afla in acesta stare, am primit raspunsul ca nu-si explica ce s-a intamplat, probabil fiind vreo malformatie intrauterina ce nu a putut fi depistata prin metodele normale de urmarire a sarcinii, intrucat au mai fost cazuri de copii nascuti cu axfisie perinatala si nu au existat probleme.
    Teoretic, stiu si eu cazuri de copii nascuti cu cordonul ombilical in jurul gatului prin nastere naturala, care nu au avut probleme dupa data nasterii si mai stiu, de la cursurile de prim ajutor , ca daca cordonul ombilical este infasurat prea strans in jurul gatului copilului, acesta trebuie taiat acum pentru a preveni sufocarea copilului si ca aceasta situatie este relativ rara, TOCMAI DE ACEEA raspunsul doamnei doctor Gussi Ilinca nu mi se pare deloc profesional.
    Din punctul meu de vedere mi-am incredintat viata mea si a copilului meu in mainele D-nei Dr. Gussi si a echipei medicale pe care o avea in subordine la momentul producerii nasterii si am crezut ca are pregatirea medicala necesara pentru a face diferenta intre o sarcina si o nastere normala si una cu probleme. De asemenea, am crezut ca are experienta necesara pentru a actiona in caz de urgente si de alua masurile care se cuvin. Este complet neprofesional sa afirmi ca de fapt nu stii ce s-a intamplat si sa invinovatesti tot victima.
    Teoria dnei Dr. Gussi a fost demontata odata cu internarea la Clinica de Neurologie Pediatrica I din cadrul Spitalului clinic de psihiatire Prof. Dr. Alexandru Obregia unde in paragraful final al biletului de externare se mentioaneza: „s-a pus problema etiologiei tulburarii severe de dezvoltare si daca suferinta hipoxica explica in totalitate severitatea epilepsiei la debut, insa screeningul metabolic normal a exclus in mare parte etiologia metabolica…”
    PE CALE DE CONSECINTA, axfisia perinatala este cauza pentru care copilul meu are, asa cum rezulta din biletul de externare de la Spitalului clinic de psihiatire Prof. Dr. Alexandru Obregia:
    – Tulburare globala a dezvoltarii, severa
    – Epilepsie cu debut neonatal – crize focale motorii
    – Tulburari de vedere
    – Hepatopatie
    – Encefalomacie extinsa, severa
    SAU mai pe scurt, asa cum mi s-a comunicat pe intelesul meu, sa nu va asteptati ca acest copil sa fie un copil normal.
    In prezent, copilul meu este in continuare in urmarirea Clinica de Neurologie Pediatrica I a Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof Dr. Alexandru Obregia, avand control saptamanal pentru urmarirea evolutiei epilepsiei, schimbarea periodica a tratamentului in functie de rezultatele la analizele de sange, EEG (electroencefalograma) si efectuarea de sedinte kinetoterapie, hranirea se face prin gavaj (sonda nazogastrica), nu vede, nu aude, nu isi poate misca membrele controlat si nu-si poate ridica capul,
    In urma analizarii cazului de catre comisia pentru dizabilitati s-a eliberat un certificat medical privind incadrarea in gradul GRAV de handicap
    CONSIDER CA D-NA DR GUSSI ILINCA I-A LUAT COPILUL DREPTUL LA O VIATA NORMALA SI O DATA CU EL SI NOUA, PARINTILOR.[/B][/B]

  2. vreau sa va spun ca eu am nascut la isis in constanta un baietel, prematur la 35 de saptamani.micutul a avut probleme respiratorii daorita imaturitatii plamanilor, insa nu am fost transferati intr-un spital de stat.medicii de la isis au facut absolut tot ce le-a stat in putinta pt ca bebe sa fie bine si asa a fost(a fost asistat pt a putea respira_plaman artificial 5 zile plus tratament de imunizare si intarire a plamanilor)am fost externati dupa 11 zile si de atunci suntem foarte bine.mai mult decat atat medicul meu ginecolog,dr zaher nu a parasit clinica timp de 4 zile,efectiv s-a mutat la isis pana cand dr neonatolog nu i-a spus ca puiul este salvat.in concluzie recomand tuturor celor care pot sa opteze pt isis constanta

  3. Eu am nascut la Regina Maria in Bucuresti insa am prietene care au nascut la Euroclinic si la R.M. din Brasov. Un lucru este cert, ceea ce au in comun aceste maternitati din reteaua privata: conditiile sunt extraordinare! Fara dar si poate, nu am intalnit nicaieri in tara (atat la stat sau la privat) astfel de conditii. Incepand de la faptul ca asistentele au stat numai pe langa mine, am avut moase, dr. au fost foarte buni, ulterior, in rezerva erau numai pe langa mine sa nu imi lipseasca ceva… aparatura este foarte moderna si se vede asta. Au experienta de peste 5.000 de nasteri si medici ginecologi, ATI si neonatologi si cel mai important: au invatat sa aiba grija de pacientii lor cu rabdare.

    Preturile sunt putin mai ridicate decat la celelalte maternitati insa si conditiile sunt altele. Puteti sa consultati galeria foto de pe site, macar informativ si de curiozitate: reginamaria.ro/maternitate

    Nastere usoara va doresc si numai bine!

    1. @Ilinca, nu contest experienta ta, insa mie personal mi-a placut mult mai mult la Eva decat la RM in Bucuresti, pe care am vizitat-o inainte de a lua decizia de a naste la BV. Saloanele sunt mai mari, mai luminoase si atmosfera mult mai calda; baile sunt cu mult mai mari la Eva! … chestia cu baile ff mici nu mi-a placut nici la Medlife. …. dar acesta este punctul meu de vedere. De presonal nu am de ce sa ma plang… iar doctorii sunt aceeasi si la privat si la stat – atitudinea si atmosfera relaxata fac toata diferenta.
      Cred ca orice maternitate privata este mult peste una de stat si cu siguranta merita sa dai bani sa nasti la o maternitate din sistemul privat, fie ca e din Bucuresti, fie ca e din provincie.
      Numai bine si voua!

  4. Buna Gabi. Interesandu-ma si eu de subiect, am gasit multe opinii pe siteul copilul.ro- e o sursa buna de informare, la categorie „Utile”, – despre fiecare maternitate. Mamicile lasa impresii, atat despre maternitate, cat si despre medici- e si o lista de medici unde se pot verifica
    „acreditarile”, tarife mai mult sau mai putin oficiale. Ce mi s-a parut interesant e ca sunt opinii pornind de acum cativa ani si pana in prezent- deci se poate vedea unde e o evolutie sau o involutie. Sanatate multa tie si Mariei!

    1. @Ana-Maria, sincer, nu prea am incredere in parerile necunoscutilor. Din aceasta cauza am postat poze si chiar si filmuletul nasterii ( o parte decenta din el). Daca ar fi vorba sa ma iau dupa ce scrie pe internet despre dr mea, ar fi trebuit ca aceasta sa fie deja in puscarie sau cu licenta de practica ridicata. 😀 😀 😀 … si iata ca ii sunt pacienta de peste 2 ani si pot sa afirm cu mana pe inima ca nu recunosc nici 10% din omul care ma trateaza in parerile pe care le-am citit pe net. In plus, am mai trimis cateva persoane la ea si toata lumea a fost super multumita. 🙂
      eu uncerc sa nu judec pana nu ma conving personal…

  5. Eu am nascut la Arad, la stat. Medicul respectiv desi lucreaza si la privat, ne-a sfatuit sa alegem varianta asta.. pentru ca e diferenta doar de confort. Au si la Matern saloane renovate, probabil ca primesti unul in functie de doctorul cu care nasti (cu frigider sau cu aer conditionat). Asistentele foarte amabile, veneau zambitoare sa-mi ia temperatura sau sa intrebe daca am nevoie de calmante. Bebe a stat cu mine in salon dupa 2 zile. Am avut si ajutor la alaptat si ma bucur ca nu i-au dat biberon, cum se intampla la privat. Am stat singura in salon si ma bucur ca a fost asa.. pentru ca alaturi era un salon de vreo 5-6 paturi si auzeam cum sforaia o doamna.. si nu stiu cum se puteau odihni colegele de salon.
    Lenjeria se schimba o data pe zi, curatenie in fiecare dimineata.. Mancarea cam aiurea, dar mancabila 🙂 Vizitatorii doar in programul de vizita, sotul putea veni oricand, fara spaga. Medicul venea zilnic la vizita. Nu am ce sa reprosez, dar nici nu am cu ce compara. Nu prea am fost prin spitale la viata mea si sper nici sa n-ajung. Si totul m-a costat 1500 lei (1200 la medic, 200 anestezie si 100 la neonatolog), fara bani prin buzunarele asistentelor. Cand am iesit din spital am lasat o cutie de cioco si o cafea pentru asistente.. influentata de altii 😀

    1. @Dana, nu suna rau deloc ce povestesti. 😀 … insa in Bucuresti nu gasesti asa ceva… nici macar nu gasesti aceleasi „tarife” la stat. In general personalul se asteapta la mai mult…

  6. giulesti 2011. am dat in total 3500 de lei, la patru persoane. nu spun care, dar am dat ca am vrut eu. doua din ele nu au vrut in ruptul capului, dar am reusit pana la urma. in rest, in spital, la asistente, femei de serviciu nici un ban. la final, le-am dat la femeile de servici niste cafea si ciocolata. si toate au fost super de treaba.

  7. Eu am nascut la Giulesti, si cu toate ca lumea si-a pierdut increderea dupa nefericitul eveniment (fereasca Dumnezeu, nici nu vreau sa ma gandesc ce a fost in sufletul parintilor)…. deci spuneam, tot acolo as mai naste. Am cheltuit cam 2500 Ron cu tot cu imunoglobulina fetii (800 ron) pentru ca din pacate eu am hepatita b (luata din spitalul din Pitesti cand eram insarcinata apropo). Eu am fost foarte multumita, si asistentele si doctorul au fost super ok (am nascut prin cezariana).

    1. @Deea, Hepatita din spital? Ma infioara ceea ce aud. 🙁 Imi pare tare rau pentru experienta prin care ai trecut, si te felicit ca ai avut si ai in continuare curajul sa acorzi inca o sansa sistemului medical de stat.

  8. N-am citit toate comentariile, este posibil ca vreuna dintre mamici sa fi mentionat ca la Euromaterna Cta sunt pregatiti/dotati pt prematuri. Spun asta nu pentru ca am nascut prematur, ci pentru ca am citit si rascitit site-ul lor. Am nascut normal la Euromaterna, pentru o eventuala a treia nastere insa nu cred ca vom mai putea financiar, desi am mare incredere in medicul meu. Ramane varianta Cernavoda, daca Dl Dr.Chazli de care am auzit numai de bine.

    1. @Aurelia, nu.. pana acum nu a zis nimeni nimic de euromaterna, insa una din mamici a povestit experienta nasterii in maternitatea de la Cernavoda, care imi pare desprinsa dintr-un basm – ireal, pentru sistemul nostru sanitar. Cred ca este unica din tara cu asemenea standarde (dintre cele de stat).

  9. Cat a fost insarcinata cu Teodor de sotie s-a ocupat un ginecolog care lucra numai la Eva si de la el stim ca acolo nu se fac cezariene.

    Atunci cand la ecografia 4D s-a constatat ca e o problema ne-a abandonat la propriu. Aveam nevoie de o scrisoare medicala semnata de directorul Eva (pentru ca ei au urmarit evolutia sarcinii nu altcineva) si au refuzat pur si simplu de teama sa nu fie buni de plata.

    A trebuit sa alergam la Targu Mures, la Bucuresti si daca calatoria cu avionul nu ar fi fost o problema pentru prunc aveam programare sa nastem la Lyon (Franta) dar cei de-acolo ne-au sfatuit sa incercam sa alegem raul cel mai mic.

    A nascut la Polizu si a doua zi au fost transferati la Budimex unde am stat vreo luna pe la TNI.

    N-am nimic cu Eva, stiu insa prin ce experiente traumatizante am trecut – experiente in care numai cel de sus ne-a mai ramas alaturi…

    1. @Alter Ego Blog, Bisoc?? … daca e vorba de el e chiar ciudat… ca el a fost mana a 2-a la operatia mea in 22 martie 2010
      E cumplita experienta voastra. … dar zau, ca daca este vorba de o eroare medicala sau de refuzule eliberarii unui document trebuie reclamat medicul! Stiam de problemele juniorului vostru, insa nu stiam de implicarea celor de la Eva in toata povestea asta…. Sa minta cu atata nerusinare!?!? … si sa mai si refuze sa elibereze un document de care aveati nevoie…
      Bine ca a trecut si ca cel mic este sanatos! … pe langa aceasta experienta cumplita, problemele cu care va confruntati in prezent, eu zic ca sunt minore… 😉 Si va tin pumnii sa scapati si de ele si sa nu mai aveti nevoie de medici.

  10. Cezariana la Eva in Brasov? Dar de cand? Eu stiam ca practica doar nasteri naturale, daca e nevoie de cezariana te expediaza la maternitate.

    Si Regina Maria Brasov… ce-i cu ea… sa nu-mi spui ca e la fel ca Eva?

    1. @Alter Ego Blog, eu am nascut-o pe Maria, prin cezariana de urgenta, la Clinica Eva, in Martie 2010. Acum voi naste tot acolo si tot prin cezariana, dar programata, in Iulie. Din cate stiu eu, la Eva se fac cezariene dintotdeauna… Zau daca stiu ce aveti voi localnicii cu locul acela… Ce n-as da sa avem si noi o Eva aici in Bucuresti… E ridicata in slavi de femei din toata tara, iar voi brasovenii nu pretuiti deloc ce aveti. 😉 … si jur ca la nivel de conditii sunt un pic peste Medlife-ul din Bucuresti … si ai vazut si tu ce preturi sunt la Medlife si ce preturi sunt la Eva….
      Despre conditiile de la Regina Maria din Brasov, nu stiu, insa banuiesc ca nu sunt departe de Regina Maria din Bucuresti (au si ei niste standarde mininime, presupun), m-au frapat insa preturile. Primele 5 nasteri acolo au fost gratuite!!!, iar acum e promotie de se naste mai ieftin decat la Eva ( 2940 lei – si naturala si cezariana) iar in Bucuresti pt ACEEASI clinica platesti 9700 de lei!!!!
      Zau ca aveti o impresie tare gresita despre Eva…. eu am nascut prin cezariana de urgenta, inainte de termen si totul a decurs perfect si nu am ajuns nici eu nici fata la maternitatea din Brasov… plus ca am avut parte de servicii ireporosabile.

  11. Eu am nascut la Medlife acum 9 luni si m-a costat 8000 lei, rezerva single plus teste auz si vaz si niste analize suplimentare pe care le-am cerut eu pt mine si bebe. O data (sau de doua ori) in viata eu cred ca merit asta… Oricum, a facut toti banii, a doua oara tot acolo as naste. Si da, era plina clinica

    1. @mamaocupata, am citit despre experienta ta si asa cum am spus si in comentariul pe care l-am lasat la articol este o postare tare buna si sunt sigura ca multe mame o vor gasi utila! Felicitari inca o data pentru ea! Sunt sigura ca tratamentul de care ai avut parte a meritat fiecare leut… Eu sincer nu ma incumet sa dau 8000 de lei pentru cea de a 2-a nastere.. parca pun altfel in balanta partea financiar cu un bebe mic acasa… mai ales ca am varianta de a naste tot la privat dar cu mai putin de jumatate din suma… singurul inconveninet este ca acea clinica nu se afla in bucuresti, dar chiar si cu cazarea sotului, tot nu ajung la jumatate din suma de la Medlife… probabil ca daca nu as fi avut alternativa as fi dat acei bani… ca la stat tot nu imi vine sa ma duc.

  12. Gabi draga ma bucur ca esti impacata cu decizia luata. Sunt convinsa ca ai cantarit bine avantajele nasterii la clinica din Brasov.
    Eu am nascut la stat. Si daca ar fi sa nasc a doua oara tot acolo m-as duce. Fara regrete si nu din zgarcenie. Mi-as fi permis fara probleme sa aleg si clinica privata din Cluj dar am ales Gine I din cauza dr meu si apoi a sectiei de neonantologie. Si bine am facut. Isabela s-a nascut prematura si a primit cele mai bune ingrijiri acolo. Din pacate sume nu iti pot da pentru ca facand parte din sistem toata lumea s-a purtat super bine si nomal ca am fost refuzata in momentul in care am vrut sa mai dau un plic -doua (asistentelor de pe sectie sau celor de la neonat).
    Sarcina usoara in continuare!

    1. @Cecilia, prima data am facut-o in totala necunostinta de cauza… credeam ca stim ce ne asteapta, dar habar nu aveam. 😉 .. acum speram sa ne descurcam cu Maria… ori cu noi acolo, daca isi iau ai mei concediu sa o plimbe prin statiuni si pe munte, ori acasa, tot cu ai mei… E greu numai cand ma gandesc ca nu o voi vedea 4 zile. 🙁 … ca, si in clinicile private se aplica regula cu vizitele copiilor in maternitate interzise. 🙁
      Ai fost tare norocoasa ca ai avut „pile” dar cred ca Isabela ar fi primit aceleasi ingrijiri si daca nu erai de-a lor. 😉 … pana la urma urmei nu mai sunt medicii chiar atat de haini incat sa nu le pese decat daca primesc ceva.. e adevarat, ca prin partile noastre, cu „ceva-ul” dat cumperi un dram de omenie, dar profesia si-o fac….

  13. Prima fetita am nascut-o la un spital de stat in 2007,Timisoara dupa 16 ore de travaliu tot la cezariana am ajuns.Dupa 4 zile a inceput calvarul infectia plagii,antibiotic prescris de medic fara a face vreun test daca sunt alergica….si eram….soc anafilactic…era sa mor acolo cu fetita langa mine.Dar totusi D-zeu m-a vrut in viata!Medicul atat a stiut sa spuna…ai inviat?raspunsul a fost pe masura…nici nu am murit!!si acum dupa 4 ani ma gandesc cu groaza la acele momente!!
    2011 ianuarie Athena Hospital Timisoara 6400 ron cezariana am plecat cu buletinul si cu peria de dinti cu bebe in burta….am avut o experienta frumoasa acolo cel mai mult m-a impresionat cu cata delicatete sunt ingrijiti bebei!daca as mai naste vreodata sigur in spital privat as merge!

    1. @Gabriella, eu am o teorie… nu stiu cat de adevarata este, insa consider ca medicii din clinicile private sunt mai profi deoarece de prestatia lor atarna licenta clinicii, si in caz de eroare medicala nu ii vad prea bine nici pe ei si nici clinica… pe cand intr-un spital de stat ii doare fix la „bascheti”. Ai mai vazut tu pana acum medic pedepsit exemplar sau spital inchis??? In acceptiunea mea, acesta este motivul pentru care in clinicile private este tratat cu o mai mare responsabilitate.
      Imi pare tare rau pentru experienta cu spitalul de stat.. bine ca s-a terminat cu bine! .. si felicitari pentru alegrea unei clinici private in cazul celei de-a doua nasteri. Tarifele te cam fac sa iti para rau ca ai cotizat atatia ani la bugetul de sanatate, insa merita fiecare leut. 😉

  14. Eu am nascut la Cantacuzino in Bucuresti. Nu pot spune ca din punct de vedere al conditiilor m-am simtit foarte bine. In schimb, m-am simtit foarte in siguranta, multumita dr mele – Ilinca Gussi. M-as fi simtit oriunde in siguranta cu ea. Deci probabil ca doctorul pe care ti-l alegi conteaza in primul rand.
    Despre clinicile din Romania am auzit destul de multe si stiu din surse foarte sigure ca nu toti sunt pregatiti pentru situatii de urgenta. Daca ar fi sa aleg din nou, mai degraba as merge in afara decat intr-o clinica privata din Romania.

    1. @Ecomami, ai punctat bine – este cruciala relatia cu doctorul… si daca acesta este implicat activ ( si nu apare cu 10 minute inainte de expulzie – asa cum se intampla in general) sterge multe din neajunsurile spitalului… Cat despre faptul ca nu sunt pregatite pentru situatii de urgenta, clinicile din Romania, eu raman la parerea mea (confirmata de medicul cu care am nascut la o clinica privata) – aceste clinici nu sunt autorizate decat pentru transportul si resurscitarea prematurilor. Nu e vorba ca nu sunt pregatite ci pur si simplu nu sunt autorizate de Ministerul Sanatatii. Cat despre nasterea intr-o clinica din afara tarii, tare cred ca va deveni curand o tendinta ce se va generaliza… la fel ca si tratarea oricaror alte afectiuni in afara tarii. La cum evolueaza sistemul nostru sanitar, este o tendinta absolut fireasca. 🙁

    2. De la începutul sarcinii am fost pacienta doamnei doctor Gussi Ilinca, fiind în evidenţa medicală a acesteia, prezentându-mă la toate examenele medicale stabilite, efectuând examenele de investigaţie-ecografie, analize medicale, stabilite de aceasta Pe tot parcursul sarcinii, am fost asigurată, cu ocazia fiecărui control efectuat de doamna doctor, că sarcina este în evoluţie normală, că fătul se dezvoltă normal, că nu există probleme care să indice vreo anomalie de dezvoltare a acestuia. Singurele recomandări medicale primite pe parcursul sarcinii au fost cele referitoare la efectuarea unor analize medicaleDe fiecare dată când mergeam la control, la întrebarea mea dacă este necesar să fac şi alte investigaţii sau analize, mi s-a răspuns că nu este cazul pentru că sarcina decurge în mod normal. Dimpotriva, avand in vedere varsta mea (28 ani) si evolutia sarcinii fara nici un fel de probleme, mi-a recomandat metoda nasterii naturale. (atasat documentele medicale)
      Astfel ca, in ultima luna inaintea nasterii m-am prezentat saptamanal pentru ecografii si urmarirea evolutiei fiziologice a fatului. La momentul in care sarcina a ajuns la 40 de saptamani, doamna doctor Gussi Ilinca mi-a comunicat ca trebuie sa mai asteptam implinirea termenului pana la debutul travaliului. Acelasi raspuns l-am primit si in saptamana 41 de sarcina, in plus mentionand ca daca nu va debuta travaliul se va proceda la provocarea nasterii in cea de-a 42-a saptamana. (atasat documentele medicale)
      Ultima ecografie facuta de doamna doctor a fost in data de 23.04.2013 spunandu-mi ca daca nu va incepe oricand altcandva travaliul, sa ma prezint la data de 25.04.2013 la spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti pentru a-mi face procedurile pentru provocarea nasterii.
      Conform instructiunilor primite si intrucat travaliul nu a debutat, m-am prezentat la spital la data de 25.04.2013 la Camera de Garda a spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti.
      Nu a mai fost facuta vreo alta ecografie la data internarii. In vederea declasansarii travaliului mi-a fost administrata medicamentatie de cale perfuzabila. Travaliul a durat aproximativ 9 ore, iar dilatatia maxima si expulzia inceput in jurul orei 21:30. I-am repetat de nenumarate ori d-nei doctor Gussi Ilinca ca nu simt contractiile si ca nu stiu cand ar trebui sa trebui sa ma fortez pentru expulzarea fatului (inertie uterina), cu toate acestea nu am fost luata in considerare. Am fost controlata doar fizic de d-na doctor si de moasele de 2 schimburi si toata lumea mi-a zis ca este in regula totul atat cu mine cat si cu fatul. Expulzia faptului in sine a durat aproximativ 30 minute. In final, pentru a determina nasterea copilului am fost apasata pe abdomen de catre una dintre moase.
      Copilul meu s-a nascut intr-o stare generala extrem de grava, cauzata de axfisie perinatala, circulara foarte stransa de CO pericervical, S-a procedat la manevre intesive de reanimare neonatala. Indicele Appgar primit la nastere a fost de 3 la 1 minut si de 5 la 5 minute.
      Cosmarul nu s-a incheiat aici, copilul a fost tratat timp de 1 luna in cadrul sectiei de neonatologie din cadrul spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti, avand convulsii spontane si la manevrare, reflexe de supt si deglutitie absente, mai mult decat atat in primele 2 saptamani de viata fiind dependent de oxigen.
      La intrebarea mea adresata d-nei doctor Gussi Ilinca despre ce care a fost cauza pentru care copilul meu se afla in acesta stare, am primit raspunsul ca nu-si explica ce s-a intamplat, probabil fiind vreo malformatie intrauterina ce nu a putut fi depistata prin metodele normale de urmarire a sarcinii, intrucat au mai fost cazuri de copii nascuti cu axfisie perinatala si nu au existat probleme.
      Teoretic, stiu si eu cazuri de copii nascuti cu cordonul ombilical in jurul gatului prin nastere naturala, care nu au avut probleme dupa data nasterii si mai stiu, de la cursurile de prim ajutor , ca daca cordonul ombilical este infasurat prea strans in jurul gatului copilului, acesta trebuie taiat acum pentru a preveni sufocarea copilului si ca aceasta situatie este relativ rara, TOCMAI DE ACEEA raspunsul doamnei doctor Gussi Ilinca nu mi se pare deloc profesional.
      Din punctul meu de vedere mi-am incredintat viata mea si a copilului meu in mainele D-nei Dr. Gussi si a echipei medicale pe care o avea in subordine la momentul producerii nasterii si am crezut ca are pregatirea medicala necesara pentru a face diferenta intre o sarcina si o nastere normala si una cu probleme. De asemenea, am crezut ca are experienta necesara pentru a actiona in caz de urgente si de alua masurile care se cuvin. Este complet neprofesional sa afirmi ca de fapt nu stii ce s-a intamplat si sa invinovatesti tot victima.
      Teoria dnei Dr. Gussi a fost demontata odata cu internarea la Clinica de Neurologie Pediatrica I din cadrul Spitalului clinic de psihiatire Prof. Dr. Alexandru Obregia unde in paragraful final se mentioaneza: „s-a pus problema etiologiei tulburarii severe de dezvoltare si daca suferinta hipoxica explica in totalitate severitatea epilepsiei la debut, insa screeningul metabolic normal a exclus in mare parte etiologia metabolica…”
      PE CALE DE CONSECINTA, axfisia perinatala este cauza pentru care victima copilul meu are, asa cum rezulta din biletul de externare de la Spitalului clinic de psihiatire Prof. Dr. Alexandru Obregia:
      – Tulburare globala a dezvoltarii, severa
      – Epilepsie cu debut neonatal – crize focale motorii
      – Tulburari de vedere
      – Hepatopatie
      – Encefalomacie extinsa, severa
      SAU mai pe scurt, asa cum mi s-a comunicat pe intelesul meu, sa nu va asteptati ca acest copil sa fie un copil normal.
      In prezent, copilul meu este in continuare in urmarirea Clinica de Neurologie Pediatrica I a Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof Dr. Alexandru Obregia, avand control saptamanal pentru urmarirea evolutiei epilepsiei, schimbarea periodica a tratamentului in functie de rezultatele la analizele de sange, EEG si efectuarea de sedinte kinetoterapie, hranirea se face prin gavaj, nu vede, nu aude, nu isi poate misca membrele controlat si nu-si poate ridica capul,
      In urma analizarii cazului de catre comisia pentru dizabilitati s-a eliberat un certificat medical privind incadrarea in gradul GRAV de handicap
      CONSIDER CA D-NA DR GUSSI ILINCA I-A LUAT COPILUL DREPTUL LA O VIATA NORMALA SI O DATA CU EL SI NOUA, PARINTILOR.

  15. Pai sa spun si eu ca am nascut la Giulesti acum 4 luni si nu iesit cum m-am asteptat! Eu am vrut sa nasc natural da deh nu s-a putut am stat vreo 12 ore in travaliu cu perfuzii cu oxitocina si nu am reusit sa ma dilat asa ca am ajuns la cezariana! De pliculete s-a ocupat sotul care saracu era terminat de oboseala, avand in vedere ca a stat cu mama in holul de asteptare 21 de ore, a impins doctoritei 400 de dolari, moasei 100 de dolari (aici el a crezut ca moasa respectiva a stat cu mine de la inceputul travaliului, mai ales ca venise singura si se prezentase ca moasa, probabil sa nu uite cineva de ea :)), la care se adauga ecografiile pe care dadeam 100 de ron in fiecare luna (exceptand luna august cand a avut loc nefericitul incident si cand am fost chemata de doctorita la o clinica privata unde o eco costa 300 de ron!!!, de fapt asta s-a intamplat de 2 ori) si plus alte atentii indesate in buzunarul aceleasi doctorite spre sfarsitul sarcinii (vreo 200 de ron) ….pai daca fac un calcul cred ca ma puteam duce la o clinica privata 🙂 ! In rest ce sa spun, mancare se dadea dar acu depinde si de gusturile fiecaruia, ce m-a mirat pe mine era ca ne dadeau oua,paste, branza si in fiecare zi veneau si ne intrebau daca avem scaun, pai cum branza nu constipa! ? Oricum am avut pachete aduse de al meu sot deci alti bani, se pune oare si benzina pe care o consuma de la Giurgiu, ca au fost multe drumuri, de fapt in fiecare zi a venit la mine (in total 6 zile) deci inca vreo 300 ron ! Plus cate 5 ron la fiecare injectie si fiecare spalatura (si aveam program de 2 ori pe zi la spalat si inca de vreo 2 ori de injectii, nici nu mai stiu ce imi faceau, oricum am iesit ciur! 🙁 . Mie una nu mi-a placut faptul ca nu lasau sotul sa vina sa stea cu tine (cand aveam foarte mare nevoie de el) dar acolo in sala de travaliu se perindau tot felul de asistenti, invatacei care stateau ca la teatru si se uitau la diverse operatiuni , si sincer in momentele alea nu aveam chef sa vad atatea fete necunoscute, ma inhibau rau! Iar ca sa fie totul si mai roz am avut parte si de o „super” moasa (au fost 2 ca s-a schimbat tura spre noapte, prima a fost ok) care mai avea un pic si cred ca ma batea :)) pentru ca nu executam ce spunea ea, daca eu simteam nevoia sa stau in picioare ea ma obliga sa stau intinsa in pat, daca ma duceam la wc prea des ea se enerva ca de ce ma duc si chiar a incercat sa ma opreasca sa merg de cateva ori, pana n-am mai suportat si am cam ridicat tonul la ea cand mi-a cerut pentru a mia oara sa ma intind in pat (de fapt cred ca in viziunea ei travaliu ar fi trebuit sa se desfasoare in pat ca si cum te-ai fi uitat la un film) si de atunci nici nu m-a mai bagat in seama de fapt mi-a luat in scarba geanta cand a trebuit sa cobor la sala de operatie + cateva remarci rautacioase spuse in gura mare sa auda toata lumea din sala de travaliu ce monstru sunt eu! Sa mai adaug ca doctorita nu am vazut-o la fata decat de vreo 3-4 ori timp de 10 minute! La asistentele de la neonatologie nu am impins nimic pentru ca nu am simtit nevoia, mai ales ca incercam sa ma rog de ele sa nu ii mai dea lui bebe lapte praf ca am eu lapte si pana la urma ajunsesem la concluzia ca mai bine vorbeam cu peretii, bineinteles ca pt bebe trebuia sa lasi pampersi, servetele umede, si ulei …iar ca sa ajungem la neonatologie la orele de alaptat trebuia sa urcam un etaj (asta in conditiile in care eram toate cu cezariana) ! In ultima zi de stat in maternitate am reusit sa ma aleg si cu o super raceala :))… in concluzie ma bucur ca bebe e sanatos iar cand am sa nasc a doua oara sigur nu o sa mai intre Giulestiul in discutie:)

    1. @Madalina, sincer, ma asteptam ca dupa incidentele mediatizate in ultima perioada la Giulesti, sa isi fi scimbat putin atitudinea fata de pacient, dar in tara asta de rahat chiar nu ma mai mira nimic. Chiar imi pare rau ca nasterea a fost o experienta nu tocmai placuta pentru tine. Sunt sigura ca ai fi putut sa nasti „boiereste” cu banii aceia la Russe – am inteles ca e acolo o clinica privata unde nasc multe romance… si era si mai aproape de voi. 😀 😀 … si eu am cochetat putin cu ideea acelei clinici. 😛
      Eu tot nu pot sa imi explic de unde e Giulestiul asta atat de extremist in tratarea pacientelor – cale de mijloc la capitolul multumire nu am auzit la nimeni, in ceea ce ii priveste. La ei, ori esti „pilangioaca” si esti tratata regeste, ori „randasa” si ai parte de umilinte greu de uitat… cam asta inteleg eu despre Giulesti din povestile celor ce au avut de-a face cu acel spital

  16. Gabi, eu am nascut la Filantropia, anul trecut. Chiar arata bine spitalul. Inainte de Filantropia, aveam un medic la Caritas, dar, dupa 2 zile de ambulatoriu pentru vitamine intravenos, am renuhtat si am cautat medic la Filantropia. Chiar e ff curat, si au si ei regin de plata, rezerve unde stau doar mamicie si bebeii – la cerere. Saloanele fara plata au doar 2 paturi, iar bebeii nu stau peste noapte cu mamele, ci doar ziua in afara orelor de vizita. Cat despre „contributie”, eu am dat ce-am avut, desi am auzit dupa aceea de cazuri cu 50% mai putin. Eu am dat vreo 1500 lei iar la asistene (pentru spalaturi si calmante) in cele 4 zile de cazare am dat vreo 200 de lei. In rest nu mai tin minte. Mi s-a parut ca chiar s-au purtat ok cu mine, se putea si mai bine, dar am fost multumita, nu am urlat de durere, nu am fost ignorata. Nici colega mea de camera, care era o fata simpla, de la tara, fara bani, nu a fost ignorata.

      1. @Cristina + Alexia, si tu ai scapat ieftin… chiar ma frapeaza diferentele acestea atat de mari intre sumele cheltuite… avantajul privatului e ca la sfarsit ti se elibereaza un bon fiscal si platesti fix cat scrie pe el, si nimeni nu ramane cu buza in vant ca s-ar fi asteptat sa dau mai mult…

  17. Eu am anascut la Filantropia, aproximativ 3000 lei, fara sa iau in calcul mancarea pe care mi-a adus-o sotul in cele 5 zile si altele trebuincioase…deci suma e mai mare de atat.
    Eu am ales spital de stat pentru ca, paranoica cum sunt, nu am vrut sa-mi pun in pericol bebelul daca ar fi fost o urgenta, tinand cont de faptul ca cei de la privat nu prea sunt in masura sa trateze bebelusii cu probleme. Am avut si o sarcina cu risc de nastere prematura inca de la 28 de saptamani…bine, cand am ales dr si spitalul nu stiam ca asa va fi, dar…
    Din punct de vedere al conditiilor e ok, spitalul a fost renovat de curand, curatenie peste tot, am avut baie in camera, a fost bine, in mare. Personalul de la nasteri, moasele, foarte de treaba, nu am ce sa le reprosez.
    In afara de faptul ca se nastea pe banda rulanta si ele erau doar 2 pe tura…iar eu am avut nenorocul sa lesin cand m-am ridicat sa merg la baie. Si adio mutat in salon, am ramas la reanimare fara sa ma mai verifice nimeni, de la 2 noaptea pana a doua zi la 8, 9…normal fara sa inchid un ochi, gandindu-ma disperata la bebe al meu care e singur…
    La neonato…hmm, politica spitalului e rooming-in…doar si asta a fost un criteriu cand l-am ales. Aiurea…in afara de beneficiile rooming-in-ului afisate pe usa fiecarui salon :)), nu prea vedeai bebele cu tine in camera…Decat dupa ce te rugai de dr, si doar pt cateva ore.
    Poate ar fi trebui sa ma informez mai bine inainte…oricm, e un mare regret de al meu…Acum as alege o clinica privata fara sa clipesc (Asta daca nu m-ar apuca iar paranoia cu problemele la nastere si faptul ca bebe e trimis tot la stat…).
    Nu mai zic ca la fiecare schimbat de tura ma duceam cu 10, 20 de lei in buzunar pt asistente, ca ma rugam de ele sa ma cheme cand plange bebe sa-l alaptez (cand eu aveam furia laptelui), ele ziceau da…bebe dormea satul de lapte praf cand ajungeam la el. De ajunsesem toate sa pandim pe la usa la neonato „Oare nu plange al meu?”…Pacat, cu un minim de efort si de informare a medicilor spitalelor, lucrurile ar sta altfel…

    1. @Gabi, cam astea sunt „tarifele” de care auzisem si eu… ne-am facut un calcul si ne-am dat seama ca am fi iesit la aceeasi bani daca nasteam la un spital de stat din Bucuresti sau la Clinica Eva din Brasov. Asta a fost motivatia noastra… Dar nu as fi dat mai mult de 5000 de ron pe o nastere la privat… Oricat de important este evenimentul, chiar nu mi se pare ca se justica suma. Cu siguranta copilul meu s-ar fi bucurat altfel de diferenta de bani… dar asta este numai o opinie personala, si le respect decizia celor care aleg sa plateasca sume ce tind spre 10.000 de lei pentru o nastere. … dar ma oftic ca noi in Bucuresti avem tarifele atat de mari in comparatie cu alte clinici din tara. 🙁 … si nu numai la nasteri, ci si la consultatii – o consultatie cu ecografie inclusa pe mine ma costa la Eva 120 de lei, iar in bucuresti sub 300 de lei nu prea ai unde sa iti faci la privat consultatie si ecografie….
      Despre conditiile din Filantropia am auzit numai de bine, insa mai toata lumea se plange de accesul la copil, iar eu cred ca as fi murit cu asistentele alea de gat… bravez… as fi acceptat spasita si as fi strans in mine furia si frustrarea… ca toate celelalte mame care nasc in spitalele de stat si nu se bucura de privilegiul de a fi pila cuiva… 🙂

  18. Mai, imi pare rau pentru experienta ta cu CF-ul…eu pe toti trei acolo i-am nascut… probabil ceva masochism la mijloc :)… probabil ca tu ai fost internata pe sectia de gineco…dincolo, cum e in „limbajul secret” al sectiei…in maternitate totusi era curat si tanticile asistente destul de ok la cap si la buzunar…iar doamna doctor care mi-a tot desfacut fermoarul ca sa mai scoata cate un cupil a fost tare ok (asta a fost si motivul pentru care am persistat in dorinta de a naste si a treia oara acolo, desi fusese scandalul cu imbolnavirea celor doua femei)….clar, nu am ajuns la scorurile la care se ajunge la particular dar nici conditiile nu sunt ca acolo…la ultima nastere a trebuit sa imi aduc de acasa manusile chirurgicale si seringile si calmantele…dar asta se intampla intr-un sistem medical bolnav, nu e ceva care tine de acest spital in sine… cunosc mamici care au nascut prima oara la stat, apoi la particular…clar au votat 10 cu felicitari pentru particular…deci daca poti si iti permiti, go for it…

    1. @catrinutza, da, la gineco ( la parter) am fost internata… 🙁 Pana la capitolul internare, eram decisa sa nas acolo, dar mi-am dat seama ca nu imi doresc sa astept sa nasc pana se intoarce Sorin de la farmacie. 😀 E strigator la cer ceea ce se intampla in spitalele noastre si tocmai de aceea am preferat sa caut un loc in care sa nu imi mai bat capul cu nimic. Tura aceasta, am vrea sa mergem la BV impreuna cu ai mei, care sa stea cu Maria (daca reusesc sa isi ia concediu).. ca nu cred ca i-ar strica sa petreaca cateva zile la munte in miez de vara… mai ales ca noi nu cred ca ne vom incumeta prea curand la un concediu in 4… e greu cu o Marie-duracell, si un bebe mic pe langa. Ne-am intoarce mai obositi decat la plecare. 🙂

      1. @g.cojocaru, ha-ha-ha…asa ii ziceam si eu Mariei mele, duracell…se pare ca mariile nu se dezmint…succes cu „vacanta” 🙂

  19. Pai, Gabi…eu am nascut la Pantelimon, un jeg de spital , dar cu medici care pt mine au fost grozavi , inspirati , responsabili, data fiind situatia prin care am trecut, respectiv risc de moarte in utero al bebelusului Daria :(.Costurile au fost destule , asta pt ca am ales sa stau intr o rezerva, in aripa complet renovata a spitalului, si nu de fite , insa din 6 femei in saloane, 5 erau de alta etnie, intelegi tu ..rezerva costa dc imi amintesc 150 sau 200 de ron pe noapte, incluzand si noaptea in care stai la ATI, deci o cam platesti degeaba, dar e musai cica.bun-600 -800 de ron cazarea mea pe parcusrsul celor 4 zile.MEdicului meu , i a revenit suma de 500 de euro, anestezistului suma de 400 de ron , neonatologului 300 de ron, asistenteleor din sala de operatie nu mai stiu excat, insa cel putin 50 de ron , erau doua.in rest nu am platit nimic, fiind la rezerva, chiar nu era cazul, am primit chitanta pe absolut tot.In total am paltit undeva intre 4000 si 4300 de ron, exceptand 500 de ron pt aventura cu ridicarea masinii in care se afla bagajul Dariei si kit ul de stem :).Sunt multi bani , insa nu mi pare rau de nici un leu.Am avut o nastere super, cu medici care mi au vorbit tot timpul , cu asistente si medic anestezist care m au mangaiat toata operatia, m au destins si a contat mult pt mine.E drept , ca e pacat ca trebuie sa dai bani , ca sa fii tratata asa….dar astea sunt spitalele noastre.tot acolo voi naste si a doua oara, sunt convinsa!ca si minusuri ….nu am avut copilul cu mine in rezerva, asistentele de la neonatologie, sunt praf , niste jigodii oridinare care nu te ajuta nici cu un buna ziua, nici macar „unse” bine , asa ca te descurci pe cont propriu, sus la bebe.In rest, am fost ca la o clinica privata, Alin a stat cu mine in rezerva, manacarea e mancare si nu laturi de porci etc, e adecvata situatiei fiecarei mamici si avizata de medic etc.asta e exp mea , una placuta per total….desi cu prea multe emotii la un moment dat :).

    1. @povesteadarieinicole, aventura voastra cu masina ridicata este chiar memorabila… si ma bucur ca ai avut posibilitatea sa nasti in conditii bune… dar sincer, imi pare o suma prea mare pentru un spital de stat. In fond, cu acele „atentii” nu ai cumparat decat atentia personalului… nu ai avut posibilitatea sa ridici nicicum standardele conditiilor in care te aflai. 🙁 E trist ca pentru un tratament decent o mama trebuie sa scoata din buzunar atatia bani; trebuie sa fim realiste si sa admitem ca nu multe femei isi permit sa plateasca atat pentru a cumpara umanitatea personalului medical. 🙁

      1. Este o suma , intr adevar!insa nu mi a bagat nimeni mana in buzunar sa stii.Adica doctora mea , e un om de nota zece, iar banii p care i am dat , i am dat ca asa am vrut eu.la fel si cu ceilalti.am avut noroc de o doctora deosebita si spun cu mana pe inima ca indiferent ca i as fi dat 100 de euro , 500, 1000 , ar fi fost acelasi om , medic adevarat.de ridicat standarde….e greu, daca nu imposibil , intr un spital de stat.Nu stiu daca neaparat a plati medicul tau cu o suma , inseamna a ti asigura atentia lui….ti am zis , depinde mult de medic , de el ca si om , pt ca din fericire mai exista si medici , dar medici, repet, intr un spital de stat.

  20. Baia Mare. Eu pot spune din experienta datele despre Euromedica, clinca particulara. De la spitalul de stat nu am experienta proprie, doar povesti de-ale prietenelor.

    Euromedica – 1600 ron nastere naturala, 2000 ron cezariana
    Spital – depinde pe cate ture iti dureaza travaliul. Am o prietena care a dat in 2008 1500 ron in total pentru ca a prins doua ture de doctori, moase, asistente, si nu se uitau la ea pana cand nu primeau plicul. Altfel, poate scapi cu 1000 de ron la nastere naturala. Si la cezariana cu vreo 1300 ron.

    Euromedica- nu a fost nevoie sa-mi duc decat kitul de celule stem si periuta de dinti, dar si din acela aveau daca il uitam. Aveau sapun, hartie igienica, prosoape, tampoane din acelea de vata si tifon, ceai de chimion, camasi de alaptare, haine si pampers pentru pitic,…
    Spital – trebuie sa iti duci de toate

    Euromedica- mancare de catering
    Spital – mancare de spital 😀

    Euromedica – moasa blanda care imi rabda orice urlete si nedumeriri si intrebari si imi explica bland orice, asistente care ma ajutau sa merg la baie si imi faceau igiena dupa nastere
    Spital – moasa care urla la tine si te face in tot felul, asistente care nu te ajuta cu nimic, igiena o faci singura la baie, unde este numai apa rece

    Euromedica- saloane ca de hotel, tv, frigider, baie mai moderna si mai curata ca acasa, singura intr-un salon cu doua paturi, bebe la mine in camera
    Spital – saloane cum le stim in spitalele din ro, o baie la doua saloane de 5 persoane fiecare, murdara si nespalata si infecta, fara apa calda, bebe in salonul de noi-nascuti, iar daca ai facut cezariana esti si mai ghinionista, ca bebe e la alt etaj si nimeni nu ti-l aduce, deci numai cand poti merge pe picioarele tale la el…

    Euromedica- sotul sta cu tine la nastere si te sustine, poti sa ai pretentii asupra neo-natologului, ce vrei sa i se faca copilului tau, fara sa urle cineva la tine ca unde te crezi, copilul iti este dat la supt (dupa ce il imbraca, la urmatoarea nastere voi fi si mai tupeista, sa il cer atunci cand iese pe burta mea)
    Spital – nu iti mai vezi familia din momentul in care te internezi, chiar daca asta inseamna cu 2 zile inainte de nastere, ca ai un travaliu mai dificil. Daca ai uitat sa-ti iei ceva de acasa, ghinion, sotul iti poate aduce dar numai pe pile si cu taxa aferenta curierului-asistenta. Esti singura, te descurci singura sa-ti ascunzi lucrurile de colega de salon de alta etnie, din cauza asta mergi in sala de nasteri cu telefonul si cu toti banii stransi in mana, ca buzunare la camasa de noapte (patata de sange de alte femei si rupta) nu ai. Tu iti duci geanta de travaliu pe acolo prin sala de nasteri si in salonul de dupa. Iti vezi copilul la program, cand iti dau ei voie. Si la fel, iti poti arata copilul familiei doar la un geam pe holul plin de curent, unde lumea vorbeste pe la tzatzana usii, usa care e blocata, desigur. Si stai acolo cu restul mamelor, in inghesuiala, sa arati copilul neamurilor tale care stau in inghesuiala de pe partea cealalta a geamului, pe scari…

    Ei, voi ce ati fi ales? 😀

    1. @Raluca, pai cam asta e si motivarea alegerii noastre. … la cum sunt organizate spitalele de stat, sunt un fel de „dusman al familiei” si imi par ca degradeaza femeia, care oricum are nevoie mai mult decat oricand de sprijin si ocrotire. Stiu ca sunt mame care nu imi impartasesc convingerea, dar nasterea in sistemul privat este o experienta cu adevarat placuta, fireasca si naturala. Din ce am citit in comentariul Anei, am identificat o singura maternitate de stat capabila sa ofere aceleasi conditii decente.
      Nu aflasem despre maternitatea la care ai nascut, insa ma bucur enorm pentru ca ai intervenit cu acest comentariu. Este o comparatie foarte obiectiva si sper sa fie de folos si altor femei. Multumesc mult.

  21. Am nascut la Giulesti, cu Ciprian Cristescu, nu i-am dat spaga, adica am vrut, dar nu a luat:)), condtiile ok, travaliu 24 de ore, desi mi-au bagat pe vena nu stiu ce chestii tot nu am nascut mai repede. Mancarea din spital buna, am fost internata la ei de 3 ori-asta si pentru ca imi place mancarea lor:)),Am dat putina spaga la asistentele de la sala de nastere, dar cu insistente au primit-o, oricum o meritau la cat au stat pe langa mine, am prins 3 schimuri.
    Daca o sa mai fie o sa vreau sa nasc undeva unde sa ma tina Sot de mana, ca sa vada si el cum e!

    1. @sofia, eu una cred ca pentru 3000 de lei merita, poate si pentru 5000, dar mai mult de atat nu as fi dispusa sa dau…
      Ai fost norocoasa cu Giulestiu – din cate imi dau seama, din povestile auzite, este un spital al extremelor 🙂

  22. Gabi, ideea articolului e nemaipomenita si foarte uila caci pe nici un site nu gaseai atatea detalii intr-un singur loc! Buna si folositoare stradania ta! Felicitari!

    1. @Maria, sper din tot sufleul ca cineva sa gaseasca macar o frantura de informatie utila aici. 🙂 … in fond si eu m-am „documentat” pe bloguri, la vremea mea. 😉
      Multumesc frumos.

  23. Heeei, la subiectul acesta pot spune ca am multe de zis! Iata deci:

    2005 Giulesti-Bucuresti-COSMARUL CEL MAI NEGRU!!!! Cost 5000ron
    Am nascut primul copil, duminica dimineata la ora 2.00. Am ajuns imediat ce am simtit prima contractie si am nascut intr-o ora si jumatate. Pana sa-mi ajunga doctorita am primit tot felul de apostrofari: ca ma vait prea tare, ca mai nasc si altele si nu au asa dureri etc. Am nascut repede si bine, m-au dus in salon pe la 5.00 si pana la ora 12.00 cand am ajuns cu greu la alaptat, nu a venit nimeni sa vada daca mai traiesc. M-am trezit pe la 10.00, m-am dus spre baie si am cazut din picioare, eram singura in salon pe moment, parca ma lovise trenul…Imi amintesc ca am platit niste milioane pentru salon, pentru moase, pentru asistente, pentru infirmiera care m-a dus la salon. Mizeria din saloane, de pe pereti, aglomeratia de oameni de la salonul unde erau copiii. Aveau paturturi pentru rooming dar erau doar pentru dl.director care cica ar fi crezut ca ni se aduc copiii in salon. As, nici vorba. Imi amintesc despre certurile cu asistentele care nu vroiau sa-ti dea un amarat de supozitor calmant spunandu-ti cu naduf: „Sa-ti ia barbatitu’!”. Sau 5 lei bucata, iar „barbatimiu” mi-a adus o cutie cu 3 lei etc. Urlau la mine ca nu am ajuns la toaletare dar eu nu am stiut nimic despre asta!. Le-am impartit banii fara numar. In fiecare zi erau altele si din ce in ce mai multe. Altele au venit sa-mi spuna sa schimb salonul caci nu stiu cine trebuia sa vina pe locul meu etc. Am inceput sa urlu sa-mi dea drumul sa plec imediat caci nu mai suportam si in doua zile am plecat, fara sa ma mai intorc vreodata acolo.
    Total costuri spagi 3000ron + mancare(apropo nu am primit niciun fel de mancare acolo)+produse ingrijire mama+copil+haine copil, adica vreo 5000 in total.

    2008 Euroclinic Bucuresti cost 5200ron pe factura.
    Raiul pe pamant: am nascut in 20 minute, am stat patru zile(3 nopti), am venit doar cu buletinul si am plecat cu al doilea copil si zambetul pe buze. Am ramas intentionat inca o noapte fiindca am vrut sa ma odihnesc foarte bine. Am fost tratata regeste. Nu am dat nici macar o ciocolata in plus.

    Cred ca este clara concluzia. ALEGETI O CLINICA PRIVATA. Nasterea unui copil este un eveniment care se intampla de foarte putine ori intr-o viata asa ca merita sa strangeti bani ca sa primiti copilul vostru in cel mai bun mod posibil in aceasta lume!

    1. @zarina, ma bucur tare ca am intalnit o mama cu experiente in ambele tabere. 🙂 Stiu ca, in general, cele care aleg sa nasca la privat, sunt considerate fitoase, de catre multe dintre cele ce au nascut la stat… insa eu zic ca nu e fita sa vrei sa fii tratat civilizat!
      Sunt sigura ca viziunea ta va fi de ajutor si altor femei! Multumesc pentru comentariu.

  24. Bine de stiut, habar n-aveam ca sunt clinici private in provincie care au tarife mai omenoase (mie cele din Bucuresti mi se par totusi scandaloase). Eu am nascut la Elias in noiembrie 2008, cred ca in total am cheltuit cam 2500 lei, per ansamblu nu a fost o experienta proasta, desigur se putea mult mai bine (intr-adevar e frustrant ca nu poti sa stai cu copilul in camera)… Treaba-i ca daca e o nastere naturala, e cam greu de anticipat momentul si atunci nu-mi dau seama cum mai ai timp sa ajungi intr-un alt oras. Adica eu am ajuns la 5 pm la spital cu niste contractii fara dureri, iar la 8 pm Mihnea era nascut… Nu cred ca as fi avut timp sa ajung la Brasov… Numai daca ma duceam acolo cu mai multe zile inainte (dar cu cite?) sa astept… Uff. e complicat.

    1. @Camelia, a fost un risc pe care mi l-am asumat… ne-am facut calcul ca putem ajunge in cca 2 ore la Clinica… Ceea ce nu mai s-a parut prea mult… estimam eu, in calitate de necunoscatoare ca voi fi in stare sa rezist 2 ore. Nici acum nu stiu daca as fi rezistat sau nu… La nastere am plecat de fapt pentru un control si am fost oprita sa nasc.

  25. Ai zugrăvit o imagine foarte sumbră a spitalelor de stat, deşi spui că nu ai trecut pe acolo. Eu am născut de două ori la clinica (de stat) „Dominic Stanca” din Cluj şi pot să te contrazic vehement. Am avut şi eu posibilitatea să nasc la privat, la Gynia, dar m-am gândit că pot să fac multe alte lucruri cu banii ăia – peste 1000 de euro. Singura diferenţă între Gynia şi „Stanca”, în opinia mea, e cazarea de după, adică la Gynia ai televizor în cameră şi la Stanca nu. Dar ai bebeluşul lângă tine şi oricum numai la el te uiţi toată ziua 🙂 Pur şi simplu, m-am gândit că rezist trei zile într-un spital, oricare ar fi ăla, fără televizor. Căci, în rest, aveau de toate şi dincolo.
    În plus, trebuie să-ţi spun că recent a fost un caz foarte nasol la Gynia: un bebeluş născut prematur, pe care nu l-au ţinut în incubator, nu ştiu din ce motiv. L-au tot ţinut acolo zile în şir, dar fără mamă, căci ea trebuia să plătească în plus cazarea, în jur de 30 de euro pe zi, dacă voia să stea cu copilul ei! Aşa că mergea din trei în trei ore ca să îl alăpteze, până când a cedat psihic. Mai grav e că şi micuţul a ajuns în final tot „la stat”, fiind în pericol de moarte, deoarece nu a primit îngrijirea necesară. A fost foarte aproape şi te rog să mă crezi că nu exagerez şi nu inventez nimic. Acum e bine, are vreo 6 luni cred şi a luat în greutate.
    Despre restul experienţei mele „la stat” am scris la mine pe blog – nu vreau să scriu urât despre Gynia, căci sunt medici foarte buni acolo, începând cu doctoriţa mea. Pur şi simplu, nu cred că sunt pregătiţi, cei de la „privat”, pentru cazuri excepţionale, atunci când ceva nu merge bine.
    Prima dată (2008), la doctoriţă i-am dat 500 de lei, la moaşă o sută şi câte 10 lei la infirmiera care m-a îngrijit după naştere imediat, respectiv la asistenta care i-a făcut Georgiei găuri în urechi, pentru cerceluşi. A doua oară (2010), i-am dat la moaşă 100 de lei şi 10 lei la asistenta care i-a pus Emmei cerceii. Şi nu părea nimeni că aşteaptă vreo şpagă… Nu am simţit nicio diferenţă de tratament între mine şi o fată de 19 ani care nu avea pe nimeni pe lume şi urma să meargă cu fetiţa ei într-un centru maternal. Şi da, am avut bagajul cu mine – dar am avut lucruri pe care oricum le-aş fi cumpărat după cele trei zile de stat în spital.
    Dar nu vreau să mă lungesc… contează mult ca tu să te simţi confortabil şi în siguranţă. Acum, depinde de fiecare 🙂 Eu îţi doresc să ai o naştere uşoară (deşi nici una nu este, dar ce să facem, aşa e „urarea standard”) şi o refacere rapidă!

    1. @Mădălina, am lasat comentariul acesta pe final tocmai pentru ca am vrut sa nu raspund pe fuga. Inainte sa ma indrept spre o clinica privata am fost internata 10 zile intr-un spital de stat (CFR2), dar care nu avea nici un fel de medicamente (nici macar ser fiziologic, sau manusi pentru asistente) iar curatenia lasa foarte mult de dorit. Salonul avea 5 paturi, iar Sorin a venit in prima zi si a dezinfectat baia, spaland-o temeinic cu domestos. Era o mizerie de nedescris, si cei 30 de lei dati infirmierei pentru a face curatenie, nu au fost suficienti…. mai rau a imprastiat jegul si urina de pe jos… ca sa nu mai spun de parul care trona in gramezi prin toate colturile baii. Mi-am cumparat pana si acele cu care mi-au recoltat sange, pe care am platit sa il proceseze la Synevo, deoarece laboratorul lor nu avea kituri decat pentru hemograme. In plus, familia venea la mine de doua ori pe zi cu mancare, ca cea de acolo era sub orice critica, iar asistentele si doctorii asteptau sa le dai. Am ajuns la spital cu decolare de placenta – sangeram si eram singura, iar ei mi-au facut intrenarea si mi-au pus in brate o reteta si m-au trimis la farmacie, in loc sa ma aseze urgent pe un pat si sa imi bage tratamentul intravenos. Era vorba de o iminnta de avort, iar ei m-au trimis la farmacie. Am umblat pe la 3, deoarece nu se gaseau medicamentele de care aveam nevoie.
      Voi, aredelenii, sunteti oricum, mai oameni decat noi… experientele mele cu Spitalele bucurestene nu fost spre horror. Ah, si sa nu mai zic ca atunci cand am nascut cei de CFR2 se confruntau cu scandalul cu infectia sopranei si a altor paciente, dar si cu moartea a doi bebelusi in urma microbilor contractati in maternitate. Pretentiile financiare la noi sunt mult mai mari decat la voi, chiar daca cei de aici au de multe ori pretentii nejustificate – si aici ma refer la personalul auxiliar, nu neaparat la medici. In plus, cei din familie trebuiau sa dea spagi de fiecare data cand veneau sa imi aduca medicamente sau mancare, deoarece – surprinzator – aveau si joburi care nu le permiteau sa ajunga in timpul orelor de vizita (15-17) asa ca veneau fie dimineata la 7, fie seara la 18-19….
      Sunt vehementa, deoarece am vazut ce inseamna si partea civilizata in care poti sa schimbi 3 camasi de noapte pe zi si ti se aduc in tipla sa le desigilezi tu, sau am vazut cum arata o baie cu prosoape, foen, hartie igientica, vata, sapun si gel de dus, dar si o infirmiera care mi-a sters picioarele dupa ce am iesit din dus, pentru a ma menaja sa nu ma aplec, ca eram poaspat operata…. Nu stiu daca ai apucat sa vezi tarifele vehiculate de fete pe aici, dar cu doua exceptii, am iesit cam la aceiasi bani ca la clinica privata in care am nascut…
      Si argumentul decisiv a fost faptul ca tatal a putut sa asiste la nastere, fara spagi si fara sa il ia nimeni la rost, ba chiar i-au adus echipament special pentru sala de operatii si un prosop suplimentar sa faca un dus… a vrut sa il vada fii-sa fresh, nu transpirat de emotii si cele peste 12 ore de asteptare. Am intrat in sala de operatii la ora 20.00 si eram internata de la 7.00.
      O sa revin spre seara sa citesc si articolul. … dar si pe toate celelalte la care am ramas restanta, ca am cam ramas in urma cu pataniile voastre de la aniversarea Georgiei incoace.
      Multumesc frumos pentru interventie si pentru urari. 🙂

      1. @g.cojocaru, da, am auzit si eu de acele scandaluri 🙁 Am auzit si povestile horror si am intrat in spital cu teama (cand am nascut prima data, nu exista Gynia ca spital, adica nu aveai inca posibilitatea sa nasti acolo). De asta am fost asa de incantata de ce am gasit la „Stanca”. Iti imaginezi ca nu e nici acolo ca la o clinica privata, asa cum o descrii tu… Dar era foarte decent, era curat si mancarea era buna, iar personalul atent si profesionist.
        Cat despre vizitatori, a fost o problema, desigur. M-a cam deprimat faza asta, ca nu putea veni sotul meu in vizita cand voia, dar apoi am inteles – ma deranja foarte tare ca la vecina de salon veneau vreo patru vizitatori deodata (pacaleau cumva portarul, ca spaga nu lua, am incercat si noi 🙂 ). Mi-am spus ca asa e normal, sa nu prea calce lume pe acolo, eram trei femei care abia nascusera, ne chinuiam sa alaptam, iti dai seama ca nu aveam chef sa ne viziteze niste straini 🙂
        Si eu sunt de parere ca totul tine de oameni – eu am fost brusc incurajata cand a venit moasa la mine in salon, cu mana intinsa si zambind, tocmai intrase in tura… Mi-a zis „ma cheama Ramona, eu voi fi moasa ta si iti vom aduce fetita pe lume”. M-a luat de brat, efectiv, si ne-am dus zambind in sala de nasteri, ca si cum ne-am fi plimbat in parc, desi aveam niste dureri… In 10 minute, am si nascut. Si ea, tot zambind, mi-a dat-o in brate pe Emma, imediat dupa ce a scos nasucul in lume 🙂
        Asa ca eu nu voiam decat sa ma laud ca la noi, totusi, se poate 🙂
        (Cat despre tata, eu nu mi l-as fi dorit in sala de nasteri 😛 Parca ma simteam mai confortabil intre straini, nu ma intreba de ce… oricum, si in timpul nasterii s-a gasit o asistenta draguta sa ma tina de mana si sa-mi puna comprese pe frunte… m-a ajutat enorm)

        1. @Mădălina, e deranjant atunci cand salonul se umple cu straini, insa eu la Eva am stat intr-o rezerva cu doua paturi, si in afara de noi, lauzele, mai erau taticii aferenti, dar paturile si scaunele vizitatorilor erau astfel pozitionate incat acestia stateau cu spatele la cealalta ocupanta a salonului, iar taticul celalalt – un tanar de la SMURD – avea decenta de a nu se angaja in conversatii cu noi sau de a nu intoarce capul atunci cand incercam sa o hranesc pe Maria. Din punctul acesta de vedere, chiar a fost ok. Cat despre prezenta lui Sorin la nastere, pe mine m-a imbarbatat… nu stiu daca as fi fost jenata daca as fi nascut natural (la mine a fost cezariana) insa noi initial doream sa „nastem” in apa si asta ar fi presupus ca eu sa stau intr-un bazin, acoperita de apa, iar Sorin, langa, tinandu-ma de mana… plus ca desfasurarea nesteri este prezentata astfel incat se zice ca tatal nu are voie sa asiste mama, decat in jumatatea superioara a corpului… probabil ca ar fi stat cumva cu spatele la „eveniment”… La cezariana a fost mai ok… desi acum se poate lauda ca ma cunoaste „inside out” mai bine decat ma cunosc eu. 😀 😀

  26. Da, si eu am fost stresata sa nu nasc cumva prematur si sa fiu trimisa la stat, pentru ca nici eu nu ma vedeam bagand bani prin buzunare si impingand plicuri, cersind atentie, plus ca sunt destul de sensibila in momente critice, cum ar fi nasterea…si asa am si fost. Noi suntem insa si comozi si nici nu ne-a trecut prin cap sa mergem la Brasov. Am nascut la Medlife, dar m-au dezamagit din unele puncte de vedere, asa ca daca va ma fi vreodata un bebe doi ma gandesc serios, in ciuda abonamentului pe care il am la ei, sa nasc la Euroclinic sau Regina Maria.

    1. @Cristina, hai ca m-ai facut curioasa. Trebuie musai sa detaliezi cum e cu dezamagirea de 7000 de lei, te rog…. poate asa salvezi banutii altor mame care fac eforturi pentru a naste intr-o clinica privata. Chiar nu ma asteptam sa nu fie parinti multumiti de Medlife… Euroclinicul e Regina Maria acum.

        1. @Cris, Eu n-am avut experiente negative legate de ginecologul care mi-a urmarit sarcina la Medlife, de recoltare analize sau de pediatrie, cel putin pana acum. Sunt mici scapari, dar din ce am vazut eu astea sunt cam peste tot…din nefericire, pentru ca de-asta mergem la privat, ca sa nu existe asa ceva.:(

      1. @g.cojocaru, Acum am citit si eu ca Regina Maria vine din rebranduirea clinicilor CMU care au preluat si clinicile Euroclinic. Povestea nasterii si dezamagirile mele legate de Medlife sunt pe blog. Au fost multe maruntisuri sau probabil sunt eu foarte sensibila si pretentioasa. Si au fost 10000 Ron, ca nu am avut cel mai ieftin dintre tarife, cel silver cu medic intern, de 7000 Ron.

  27. Eu am nascut la o maternitate de stat, am cheltuit jumatate din banii pe care o sa-i dai la clinica Eva, daaaar, nu prea pot sa ma plang. Desi am fost 5 fete in salon, m-am bucurat ca erau cu bun simt, aveai ce sa vorbesti cu ele si ne ajutam unele pe celelalte cu diverse chestii. Asistentele erau acceptabile, nu prea dadeau pe-afara de amabilitate, dar daca le rugai ceva, te ajutau. Nici nu-ti bagau mana in buzunar pentru bacsis, dar tocmai pentru acest lucru, iti venea sa le recompensezi… Nu am ce sa comentez, desi mi-ar fi placut sa nasc la o clinica privata, poate reuseam totusi sa nasc normal… asta e cel mai mare regret al meu 🙁
    Sarcina usoara in continuare si sper ca Maria e mai bine!! 🙂

    1. @Cris, eu m-am indreptat initial spre Eva pentru ca doream sa nasc in apa… dar natura a fost impotriva mea si am ajuns sa nasc prin cezariana, iar acum tot cezariana o sa fie, deoarece sunt nasterile mult prea apropiate. De tarifele practicate de cei de la Eva, chiar nu ma plang – comparativ cu ceea ce ofera, mi se par rezonabile si de bun-simt, plus ca scap de corvoada plicului, care mie personal imi face greata. Mi se pare injositor sa ai grija plicurilor in plin travaliu.
      Multumesc frumos pentru urari; Maria e aproape bine! 🙂

  28. eu ti-am scris un comentariu luung luung pe puncte, dar mi-a cazut netul fix cand am vrut sa il trimit si nu mai am chef sa il scriu inca o data. Pe scurt, voiam sa-ti spun ca pe mine m-a costat toata distractia sub zece mil, in cond in care i-am dat 8 doctorului. Anestezist nu am avut iar doctorita de la copii nu a vrut bani. nici la asistente nu am dat pentru ca nu aveam de ce. Doar copilul era cu mine in salon, eu il hraneam si il schimbam. Eu zic ca se poate si asa si a fost f ok, asa cum spune si Cris. Am nascut acum la Cantacuzino, prima oara la Giulesti si a fost la fel.

    1. @raluca, imi pare rau… era interesant de citit in amanunt despre conditiile oferite de cele doua spitale, mai ales ca ultima ta experienta este recenta.
      Ai dat incredibil de putin fata de sumele pe care le tot aud vehiculate de la alte mame. Este pentru prima data cand aud de „tarife” atat de mici pentru un spital bucurestean.

  29. eu am nascut la Giulesti, nu am o suma exacta, dar in mare sub 2000 lei. adica parca 12 doctorului ( cezariana), 300 anestezist si la terapie intensiva cred ca am dat 100 ron. in rest maruntis la asistente nu a fost cazul sa dau, mi se faceau intotdeauna calmante la cerere, meniul era specific zilei si a dietei care era de urmat, mi se lua temperatura din 6 in 6 ore. cresd ca in ultima zi am mai dat cate ceva celor care au fost dragute. vreau sa spun ca si la 12 noaptea venea asistenta si intreba daca avem vreo problema, ne facea tratamentul. eu am stat 3 zile, a fost ok. chiar daca as mai naste inca o data tot acolo m-as duce.

    1. @Cris, pentru noi a contat enorm ca Sorin a putut asista la nastere si ca avea liber la vizite de la 9:00 la 22:00 – nu il usuia nimeni pe holuri, si puteam sta amandoi cu fetita de dimineata pana seara. 🙂 Din cate spui, consider ca a meritat diferenta de bani pentru plusul de confort si pentru toate celelalte pe care ni le puneau la dispozitie…. Oricum, imi pare bine sa aud ca sunt mame din ce in ce mai multumite de sistemul medical de stat. 🙂

      1. @g.cojocaru, am stat 3 zile in spital, noi stam chiar langa maternitatea Giulesti, sotul meu ar fi putut veni la orice ora. insa sincer nu l-as fi tinut langa mine. el in 3 zile a avut altele de facut si de petrecut cu baietii, ca apoi acasa sa ne intram in drepturi depline amandoi.
        e clar ca e alegerea fiecaruia, insa eu zic sa mai dam putina credibilitate si statului, plus ca hai sa fim sinceri cati dintre romani isi permit tarifele de la privati?

        1. @Cris, multi! Foarte multi romani isi permit tarifele de la privat. Clinicile sunt pline mereu. Ai sa fi surprinsa! E adevarat ca fiecare alege cum ii place, insa pentru noi a fost foarte important ca el sa fie prezent acolo… nasterea este o continuare fireasca a conceptiei, la care sunt sigura ca nu a lipsit. A fost alegerea lui, iar eu nu am putut decat sa ma bucur. A fost o experienta minunate, si cred ca implicarea lui atunci cantareste destul de mult in implicarea lui foarte activa in ingrijirea Mariei. Avand posibilitatea sa traiesc aceasta experienta, nici nu imi doresc ca nasterea Mariei sa fi fost altfel. A contat enorm si pentru psihicul meu, si ne-a unit.

          1. @g.cojocaru,
            imi permit sa intervin , Gabi si sa completez ceva….majoritatea clinicilor private au contracte cu casele de asigurari , asa ca nasterile si operatiile usoare sunt suportate si de ei, deci iti primesti o bucata buna de bani inapoi, chiar dc nasti la privat.

            1. @povesteadarieinicole, tarifele prezentate de mine sunt cele in sistem co-plata… fata de ce am scris aici nu mai vezi nici un banut inapoi… oricum, din ce am vazut, pt cei neasigurati se mai adauga intre 700 si 1200 de lei, in functie de clinica…

  30. Eu am nascut mezina in Cernavoda, cu doctorul Chazli Fawaz, un OM de o rara probitate profesionala. Am fost internata per total o 8 zile, 5 inainte de nastere (Ioana s-a lasat asteptata) si 3 dupa. Pe tot parcursul spitalizarii nu am auzit o vorba ridicata, asistentele au fost superdragute, fara bani. Am reusit doar pe una din ele sa o fac sa ia 10 lei, desi s-a impotrivit din rasputeri. Doctorul ma vedea zilnic, bebina a fost si ea monitorizata zilnic, am mai facut un echo cu o zi inainte de nastere. Daca doctorul nu era de garda sau avea program in Constanta, ma suna seara sa vada cum ma simt.
    In noaptea in care m-am internat a venit la ora 2 noaptea sa ma vada si desi mi-a spus ca nu voi naste in seara respectiva mi-a zis ca daca nu ma simt impacata el poate sa stea acolo sa ma vegheze…
    Nasterea a fost provocata in cele din urma, eu nu mai aveam rabdare, dar totul a decurs natural, in 3 ore s-a nascut mezina. Doctorul a fost aproape permanent langa mine, el s-a dus in salon sa imi aduca un scutec pentru copila, apoi sa imi aduca sticla de apa, sa fiu hidratata. Mama colegei mele de salon era cucerita efectiv de el. Nu a fost nevoie sa ma taie, la 20 de minute de la nastere eram langa patut cu camera de filmat in mana, cand a venit sa vada ce fac. Dupa inca 20 de minute micuta isi lua prima masa.
    Saloanele pentru mamici sunt de un pat, cu un patut. Totul curat, bine intretinut. Am adus insa lenjeria mea de pat pentru un plus de confort.
    Pentru mame exista o camera de masa, cu un frigider pus la dispozitia mamicilor, un cuptor cu microunde si televizor. Cand eram chemate la masa, doamna care avea sarcina de a ne servi masa, batea la usa fiecarui salon si ne chema.
    Nu mi-a cerut nimeni nimic, nici serviciile nu au fost mai prejos pentru ca nu am dat.
    Ce ar fi costat ar fi fost saloanele speciale pentru cele cu cezariana, unde pe langa patul proaspetei mamici mai era un pat pentru insotitor si un televizor. Totul la pretul de 50 ron, in conditiile in care in Constanta o rezerva cu 2 paturi era 200.
    Per total costurile nasterii, cu tot cu drum si mancare au fost undeva la 800 ron, pentru ca dupa ce am nascut am vrut sa ii multumesc cumva doctorului. Altfel poate nu m-ar fi costat mai mult de 200.
    In timpul internarii am vazut o singura mamica din Cernavoda. Restul erau din Constanta, Bucuresti, Tulcea, Calarasi…
    Fata de experientele celorlalte 2 nasteri, aceasta m-a lasat efectiv fara cuvinte, poate cu un gust amar ca desi orice spital de stat se poate ridica la inaltimea acestuia, totusi nu se face nimic. Se arunca vina pe lipsa de fonduri, pe sistemul sanitar, dar cred ca ceea ce conteaza efectiv sunt oamenii, dorinta lor de a se pune in slujba celorlalti fara a astepta sau cere recompense pentru aceasta.
    Nastere usoara iti doresc, Gabi.

    1. @Ana, imi pare incredibil ceea ce povestesti. Chiar nu imi vine sa cred ca exista asemenea conditii intr-o maternitate de stat… Bravo lor pentru ceea ce au reusit sa realizeze! Cred ca aceasta informatie este utila multor viitoare mame.

    2. @Ana,
      Ma bucur ca mi-ai ridicat moralul si eu sunt la domnul Dr Fawaz si vreau sa nasc la Cernavoda insa o mamica ce a nascut acolo mi-a zis ca a fost nemultumita ptr ca nu au neonatolog si bebe i-a facut icter. Chiar eram ingrijorata si nu stiam daca sa ma duc acolo sau la Euromaterna ptr a-l urma pe dl Dr.
      Intr-adevar un om…nu de milioane…l-as jigni…nu exista cuvinte de apreciere!
      Sa aveti bebici sanatosi!!!

      1. @Elena, draga mea, sarcina usoara in continuare, nastere si mai usoara si fara probleme si bebic sanatos, papacios si cuminte. E adevarat ca nu au neonatolog si nici incubatoare. Nu stiu daca s-a schimbat ceva in cei 2 ani si jumatate, de cand am nascut, dar cred ca nu. Doctorul e insa acolo prezent cand ai nevoie de el. E un om fantastic, unul din putinii care sunt medici in adevaratul sens al cuvantului. Ca sa fii totusi mai linistita, daca ai posibilitatea fa un drum la Cernavoda sa vezi spitalul.

  31. Foarte util si bine documentat articolul . Nu am regasit pe lista ta Euroclinic din Bucuresti. Acolo mi-ar fi placut sa nasc insa cotatiile si aglomerarea in programari m-au determinat sa imi schimb optiunea. Am nascut acum un an si jumatate la Elias si cele trei zile de spitalizare m-au dus undeva intre 3300 – 3500 lei. E drept, nu exista un rate card, insa m-am orientat dupa sfaturile primite la internare despre cat, cum si cui trebuie oferiti banii. Consider ca ai facut cea mai buna alegere cu clinica Eva. Conteaza enorm sa fii tu impacata cu alegerea facuta si sa diminuezi din emotiile existente prin linistea si increderea pe care ti-o ofera medicii si conditiile de acolo. Te pup cu drag.

    1. @BB la Bord, Euroclinicul este, acum, tot Regina Maria, ca si maternitatea CMU. E derpt ca tarifele de acolo mi se par exorbitante, insa, se pare ca sunt muti romani care si le permit, din moment ce acele clinici sunt mereu pline… Inainte sa ma orientez spre o clinica privata, am avut de ales intre CFR2 si Elias… dar dupa o intrenare la CFR2 si o vizita la Elias, mi s-a cam luat de spitale de stat.

  32. M-au trecut fiorii citind articolul acesta…sincer. Ma gandesc la familiile care nu isi permit sumele astea, la mamele care isi iubesc la fel de mult copilasul ce va sa vina si asteapta cu teama momentul nasterii deoarece va trebui sa nasca intr-un spital public. Am auzit nenumarate povesti de groaza despre nasteri „la stat”. Nu stiu daca se vor schimba curand lucrurile pe la noi insa eu cred ca oricine ar trebui sa aiba dreptul sa nasca in conditii decente. Eu am nascut in Italia, nu am dat un leu pentru eco, analize, nastere. Am nascut cum am vrut, linistita, fara medicamente, cu Gabi in salon care a asistat tot timpul, mi-a facut masaj..am primit si o minge pentru nastere si era la dispozitie baia cu dus cu apa calda pentru relaxare. Maria a stat cu mine in sistem rooming in timp de 3 zile intr-o camera de doua paturi cu baie proprie. Am primit scutece, absorbante, se schimbau asternuturile de doua ori pe zi la saloanele de lauze si la patuturile copiilor. Medicul facea zilnic vizita atat mamei cat si copilului (pediatrul). La iesire am primit un mini manual cu instructiuni pentru alaptare, buric, etc. Toate astea intr-un spital de stat unde erau internate si iatlience si africane si tiganci. Am vrut sa ii multumesc moasei trimitandu-i un cos cu diverse, cos care atunci cand a ajuns la ea a fost impartit cu toata lumea de pe salon 🙂 Ce va recomand eu? Mai in gluma mai in serios….nasterea prin emigrare temporara :)) o sa va coste mai putin decat mizeria asta din Ro..

    1. @CriticoMami, frumoasa experienta… si, parca, ireala. 🙂 Sunem departe de asemenea servicii medicale, si oricat de bine ar suna „emigrarea temporara” pentru nastere, cred ca nu este la indemana oricui… Dar e bine de stiut ca se poate. 🙂

  33. foarte tare articolul! o să fie util mămicilor, negreșit!
    eu am născut în hong kong, sunt altfet de prețuri acolo..