Update de stare si evolutie – Maria

A scapat de febra!!! Dupa o zi si jumatate de antibiotic, febra a cedat! 😀 … si nici ca a mai revenit de atunci.  Culmea este ca tot nu ii gasim nici o explicatie; aparent este sanatoasa tun… doar ca s-a „distrat” aproape 6 zile cu temperaturi ce depaseau 39 de grade. Important e ca a trecut!

Acum pitica e voioasa si voinica si asteapta sa o duca ma-sa la alergolog pentru o reevaluare in vederea luarii unei decizii in privinta ROR-ului, pe care tot nu l-am facut, inca. Intre timp, am mai testat-o cu alimente continand ba albus, ba galbenus, ba din amandoua, si nu am mai avut parte de eruptii cutanate  puternice – cate o bubita pe ici, pe colo…

Nu la fel ne putem lauda cu evolutia alergiei la „albine” – reactioneaza instant si destul de urat la miere, sau ceara de albine continuta in creme; noroc ca pana acum nu ne-a intepat nici o albina. De data aceasta, voi cere o reteta pentru medicametele necesare in caz de intepaturi, si voi lua notite despre actionarea in caz de asemenea urgente.

Pe alte planuri, Maria face numai de la excelent in sus. 😀

Mananca bine, atunci cand are ea chef. Mananca sanatos, cand nu o „porcaiesc” eu cu cate o „felie de lapte” ( same on me, stiu! – pana acum a mancat doua, si a plans de fiecare data cand s-a terminat). Bea cate 500 de ml de lapte, cu putine cereale, inainte de culcare; in doua reprize, la diferenta de maxim o ora – altfel, nu adoarme. Bea lapte de vaca, pe care i-l procura matusa de la o vecina din localitatea in care au ferma de pasari.  Mananca pui crescuti sub ochii unchiului Ti si a matusii Mi, hraniti cu retete preparate in moara lor in baza „prescriptiilor” doctorului (veterinar) Ti. 😉 Oua, tot din productie proprie. Mananca legume  si fructe, achizitionate preponderent de la vecinii fermei – sau chiar din curtea fermei. … dar pentru a nu pierde contactul cu „realitatea” mai dam si cate o raita prin supermarketurile noastre sau prin piata de cartier si luam carne, fructe si legume „normale” – asta pentru ca am eu un fix cum ca trebuie sa obisnuiesc copilul si cu „raul” pe care nu il voi putea controla o data cu intrarea in colectivitate.

Adoarme tarziu ( dupa 23), dar doarme bine, singura (in patul cel mare si nou), si fara treziri nocturne. Dimineata e in picioare pe la 7.30, cand se da singurica jos din pat si vine la noi. Ziua doarme un singur somn de +3 ore.

Se joaca, alearga, tipa, chiuie…. ne uimeste in fiecare zi facand lucruri noi. In perioada aceasta are o fixatie pe genti pe care le plimba prin toata casa, si le goleste. 😀 Dupa genti, vin incaltarile noastre, dar in special pantofii cu toc ai maica-mii (noroc ca are piciorul mic), adidasii lui „babu” (adica, bunicu) care nu sunt deloc mici (44), una dintre perechile de papuci a lui „ta-taa”, iar apoi, orice pereche de incaltari ii cade in raza vizuala. … la capitolul acesta, cred ca o prindem pe Daria din urma cat de curand. 😉

De cateva zile, „bea – imaginar” dintr-o sticla goala de jumatate de litru, pe care o plimba dupa ea peste tot, si nu e chip sa i-o luam.  Jucariile preferate: linguritele, capacele, cutiile, ceapa, mula cu inele, rotita de impins ( o jucarie cu un bat si o roata ce are in mijloc o mingie de ping pong zornaitoare); pe aceasta din urma o cara dupa ea peste tot si o impinge cu sarg – aproape corect. In afara de acestea, a redescoperit jucariile zornaitoare bebelusesti pe care le-am scos la iveala pregatindu-le pentru Vladimir. Inca mai este pasionata de desenele de pe pereti, pe care le mangaie si le imbratiseaza ori de cate ori are ocazia.  Restul jucariilor par a fi date uitarii.

Vorbeste si nu prea… adica ma asteptam sa fie mai guraliva, daca ma iau dupa startul in vorbarie pe care l-a avut, insa a intervenit un fel de regres… Acum dictionarul ei cuprinde:

mammmaa = mama

ta-taa = tata

babu = bunicu

aide = haide

papa, papi = papa

cah

caca

ata = gata

da

nu

mi-mi-mi= da-mi

miii=mingie

apa, api = apa

i’di = Cindy (catelusa familiei)

ute = uite

de-te!= da-te!

gogi= Gabi (mama mea)

pa

… si cam atat, deocamdata. Nu vorbeste decat cand are ea chef, insa intelege multe si executa destul de multe „comenzi”.

Merge, se catara, se arunca, se ridica fara pic de ajutor. Alearga caini si pisici. Asteapta vremea frumoasa pentru a testa in piscina unchiului si a matusii scutecul pentru inot achizitionat de la Kiddy Shop.

Are 8 dinti, 4 masele si 4 canini.

Cere „in brate” atunci cand oboseste – asezandu-se in fata noastra si ridicand mainile, mangaie „casuta” lui Vladimir – uneori ii mai da si cate un pupic, asa cum il vede pe ta-su ca face, cand ma prinde cu talpile goale, vine si imi mangaie picioarele imitandu-l pe Sorin care imi face masaj. E vesela si zglobie si stie deja sa isi impuna personalitatea. 😛

E mai mamoasa si mai tatoasa decat inainte, ceea ce ma face sa cred ca simte cumva ca nu mai e mult pana la venirea pe lume a lui Vladimir…. si simt ca nu il va accepta prea usor – e doar un presentiment….

A implinit 15 luni! 😀 … pe 22, dar am ramas eu in urma cu scrisul. 😛

P.S.: Multumesc Sakurei si Sofiei, care s-au gandit la mine… inca nu s-a intamplat nimic pozitiv 🙂 – vine si update-ul la starea mea; mintenas.

Articole pe aceeasi tema

36 de comentarii

  1. Hehe si Edi e o are pe asta cu incaltatul.Cand am venit de la munte a iesit pe balcon si timp de 10 minute (asta fiind record absolut) liniste deplina.Ce facea tanarul meu?Se incalta cu bocancii mei si incerca sa plece cu ei in picioare insa nu reusea.M-am ascuns dupa perdea si l-am urmarit razand infundat.E atat de haios!Si de catarat m-a inebunit deja.Azi dimineata l-am cules de pe niste cutii la care inainte sa plecam la munte nu ajungea.Incredibil de rapid cresc!Va pupam cu mult drag!
    off topic ti-am trimis nr meu de tel prin sms aseara.pupam

    1. @Ioana, pai Edishoru’ tre’ sa se antreneze serios la capitolul escalada. 😉 … cu asa parinti pasionati de munte, e imposibil sa il ocoleasca microbul. 😀

  2. bravo, ma bucur ca sunteti bine!si mie mi se pare ca Maria are un vacabular bogat pt vasrta ei, comparand o cu Daria mea.felie de lapte mananca si Daria , e cel mai des dulce pe care il prim este sau ou kinder, insa nu zilnic niciunele din ele.stai lini , n o s apateasca nimic dc manaca o felie de lapte, nu te mai scuza ;).in rest , ai grija cu alergiile la albine, eu sunt alergica si e destul de nasol sa stii.va pupam !multa sanatate!

    1. @povesteadarieinicole, vocabularul o fi el bogat, insa dialogurile sunt tare empirice. Eu o intreb daca vrea ceva anume si ea raspunde cu da sau nu. Ne anunta cand nu mia doreste ceva decretanda Gata!. Merge la usa sau ne ia de mana si spune haide daca vede ca nu ne miscam din loc. Striga mi-mi-mi cand vrea ceva… E drept ca e cam mica pentru o sueta la cafea, insa ma asteptam parca la un picut mai mult…
      Pupacim si noi! 😉

  3. Si mie mi-a frica de intepaturile de albine cand vine vorba de Iulia, nu stiu ce sa fac daca e alergica, chestii din astea.
    Oricum, la tine vine o perioada fara burta si cu bebe doi care sa speram ca e programat genetic doar sa doarma si sa manance in primele luni de viata, asta sa sa te poti si tu relaxa la cap.
    Cred ca o sa fie altfel la bebe 2, eu la Iulia stateam sa o pazesc sa vad daca respira, asta cateva saptamni, si m-a terminat de cap chestia asta, daca o sa-l am si pe nr 2 nu o sa mai fiu asa de stresata, sper.

    1. @sofia, tocmai de aceea am si zis ca o sa o intreb pe dr. .. sa nu cumva sa fac ceva gresit si sa ii agravez starea. Doamne ajuta, sa ai gura aurita cu programarea genetica!!! 😀 Multumesc din suflet pt toate gandurile bune!

  4. Si eu ma intrebam in ce stare mai esti, daca nu cumva ai nascut :-)… dar vad ca esti ocupata-rau, zvarluga voastra va umple zilele din plin :D. 3 ore de somn si 500 ml de lapte sunt cifre de pus in rama…

    1. @Zu, sunt recunoscatoare pentru somnul Mariei. Cu exceptia catorva perioade in care a avut ceva tulburari la acest capitol, a dormit exemplar. 😀 Sper sa ii urmeze si frati-sau exemplul. 😉

  5. Ce minuata este Mariuca!Se vede ca este un copil bine crescut.Cu alergia la albinute s-ar putea sa ramana,dar poate cu timpul se mai atenueaza.S-o tineti tot asa.Pupam dulce.

  6. oana- si smaranda mai sare somnul de dupa masa, destul de rar ce e drept. dar 3 ore, never ever….
    gabi- ce analize i-ai facut de asimilare? alea clasice de sange? ca si smaranda e mare

    1. @maria coman, clasicele. pe care vreau sa i le fac din 6 in 6 luni pana la 2-3 ani, apoi o data pe an. Daca e cazul sa investigam ceva markeri endocrini atunci se vor vedea semne in analizele uzuale. La pasarica asta a mea cu intelapul copilului fara motive aparente, nu renunt. 😛

  7. La multe luni frumoase si pline de iubire si de acum inainte! Avem multe puncte in comun. Si noua ne plac sticlele pe care le plimbam de zor peste tot, atat prin casa cat si pe afara, ba chiar apostam si persoanele straine care detin sticle pentru ca, evident, pentru moment, cel putin, sunt mai interesante decat ale noastre. Va pup cu drag pe toti si, in special, pe bebe din burtica.

    1. @BB la Bord, multumim pentru urari! … voi stati bine daca acostati persoanele straine numai pentru apa… noi ii acostam sa le mangaiem gentile si sa le tragem de fermoare! 😀 … sa vezi atunci ce priviri primim!! 🙂 😀 😀

  8. Gabi, am ramas paf ca se da jos singurica din pat si vine la voi. Cand o descrii asa mi se pare fata mareeee!!! Parca nu demult era bebe. Noi cum dormim pe jos amandoi, se misca toata noaptea pe o suprafata foarte mare, nu stiu cum s-ar mai obisnui intr-un pat de o persoana. Si eu cand am fost la Timisoara m-am simtit cumva constransa ca dorm pe o jumatate de pat :D. (Dar el si cand era mic si il culcam ziua in patut se trezea dupa vreo 2-3 minute, ca se lovea de laterale :)) deci e ceva din nastere)

    Si chiar daca l-as obisnui sa doarma pe mai putin loc, nu-l vad in stare sa invete sa se dea singur jos si sa nu pice. Deci un dublu uau pentru treaba asta!

    Si ce de cuvinte! Super! Cred ca te topesti cand o auzi! Eu recunosc ca m-am topit cand ai zis ca iti mangaie picioarele! De admirat si Sorin ca mai are energie sa iti faca masaj :D.

    Si multumesc de reclama! :”> :-*

    1. @Raluca, in afara de comunicare, cam tot ce-i legat de Maria o face sa para „fata mare” :P… varsta o mai da de gol. 😉
      La capitolul dormit singura – pitica a dormit singura pana pe la 10 luni cand am inceput sa o mai luam 1-2 nopti/sapt cu noi in pat… a avut o perioada cu treziri in plansete crunte si am preferat sa o tinem cu noi. Acum doarme numai la ea.
      La capitolul invatat sa se dea jos din pat, nu i-am aratat nici macar o data. de la 11 luni face schema asta si ii iese fara accidente. In patutului ei, care din cauza barei de protectie de pe margine, are un spatiu de coborare de numai 50 de cm, ma asteptam sa se acomodeze mai greu, dar a gasit singura „iesirea” din prima.
      Faza cu mangaiatul picioaruselor, recunosc ca m-a dat gata! 🙂 … m-a uimit si m-a induioasat deopotriva.
      Cat despre Sorin… nu am cuvinte… jur ca merita 10 statui, nu una!

      Pupacim!

  9. pai te cred, mi-e mila de tine :)) smaranda doarme cel mult 2 ore ziua, dar ea baga mai mult noaptea, asa ca tot pe acolo iese

    1. @maria coman, vreau si eu somn, oricat, oricum! ilinca ieri a zis pas la somnul de pranz, nah!
      gabi,in alta ordine de idei, bine ca doarme si ai cum sa te odihnesti si tu, cred ca iti e cam greu, cam cald si…imi vine sa insir toate „cam-urile” mele, dar mai bine lasa..:)) mai ai putin!

      1. @Oana, la capitolul caldura, am noroc cu vremea, si cu felul in care e construita casa. 🙂 E tare racoroasa – in zilele in care afara temperaturile depaseau 30 de grade, inauntru aveam ~23 fara sa pornim aerul conditionat. Mai am putin, e drept! 😉 …. dar putinul asta trece al naibii de greu!!!

    1. @maria coman, kinder- felie de lapte (sau cu lapte??) … la capitolul som pe timp de zi, sunt multumita – am inteles ca se poate si mult mai rau, iar pe mine ma ajuta sa ma odihnesc – chiar am nevoie mare de „zacut” in timpul somnului ei. 🙂

  10. Unii copii se joaca mai dihai cand au febra.
    Si al meu m-a pacalit la un moment dat tocmai cu manifestari de acest fel.
    Este foarte greu sa fii sigur.

    1. @VirtualKid, atunci cand avea febra era leguma. Zacea de ii plangeam de mila. Cum si-a revenit, cum a inceput sa isi reia vechile obiceiuri, ba chiar sa adauge si altele noi… si ma refer numai si numai la nazbatii. 🙂

  11. Of… fetele noastre cresc realmente „împreună”… De când s-au născut am senzaţia continuă de deja-vu de fiecare dată când citesc de progreseşe Mariei. 🙂

    Cu excepţia numărului de dinţişori (noi suntem în continuare la capitolul 2-3 jos, 2-3 sus), ne ţinem tare de voi!

    Abia aştept să apară şi Vladimir în peisaj!

    1. @Carla, cunosc senzatia… insa „ma uit” la cele 3 si ma frapeaza extremele in crestere – Mazarichile sunt mici iar Maria gigantica… daca ele se lafaie inca in hainutele de 9 luni, Maria nu mai incape in cele de 18 iar garderoba ei e compusa numai din hainute de la 24 de luni in sus. Stiu ca suntem inalti, insa eu sunt putin ingrijorata de cresterea asta a ei…. din cauza asta i-am si facut de doua ori analize pana acum – sa ma asigur ca asimileaza bine. … Din evolutia Mazarichilor, mai tanjesc la tinutul biberonului in mana. 😀 Maria nu vrea si pace. Apa bea singura; tine cani, pahare, sticle, dar biberonul, numai gol. 😀 Mai lucram la acest aspect. 😉 … cat despre Vladimir, sunt sigura ca voi avea multe de invatat de la tine despre cum sa ma descurc cu doi… chiar daca nu sunt gemeni, au varste apropiate…

      1. @g.cojocaru, si eu sunt frapata de extremele dintre fete… Maria mereu a fost fruntasa la masuratori, pe cand mazarichile stagneaza la dimensiuni de 9 luni… Plus numarul dintisorilor! 😛

        Cu toate acestea, mie nu masuratorile si comparatiile mi se par importante, ci faptul ca avem fetite sanatoase, vesele si active…

  12. bravo! bine ca a scapat de temperatura! semn ca uneori antibioticul chiar e necesar… si ce de cuvinte!!! Mie mi se par multe, al meu si-a „dat drumul” mai greu.

    1. @Camelia, pe la 11 luni era guraliva bine, apoi a avut un regres si acum a inceput iar sa acumuleze… cat despre antibiotic, probabil ca ai dreptate – oricum nu as mai fi avut curajul sa o las mai mult decat am lasat-o cu febra atat de mare care nu ceda la antitermice.

  13. zice destule, avand in vedere varsta si normal ca le zice doar cand vrea ca doar are personalitate, nu-i catel sa raspunda la comenzi. asta m-am convins si eu de a mea.
    ma uimeste cat lapte bea, a mea nici adunat dimineata cu seara nu bea atat, dar noi dupa 2 saptamani de febra si raceala, am ramas in urma cu mancarea rau.

    1. @Cris, nu sa raspunda la comanda, dar macar la intrebari. 😀 … „Comenzile” sunt de genul, hai sa strangem jucariile, adu-mi te rog , da-i lu tata, da-mi manuta,hai sa inchidem usa de la sifonier 😀 … samd
      Cantitatea de lapte ne uimeste si pe noi, dar daca nu-i dam e jale – plange si striga papa -papa de zici ca o tinem nemancata! 😀 😀 La mancare si-a dozat singura portiile din totdeauna…. Voi cum mai satti cu febra? era de la raceala, sau raceala a venit, dupa, ca „bonus”?

      1. @g.cojocaru, i-a trecut febra acum. initial a avut ganglionii la gat inflamati si facea febra numai 39.5, adica super mult. i-am dat 5 zile antibiotic si a cedat febra, apoi dupa 2 zile au inceput mucii si tusea si o usoara febra 38. acum dupa inca 2 zile am scapat definitiv de febra. am ramas cu muci, nas infundat, tuse usoara si lipsa poftei de mancare dusa la extrem, adica nu mananca deloc. a pierdut cam 400 gr in greutate. offf, sper sa-si revina mai repede cu mancarea.

  14. La multe lunite fericite si linistite inainte!
    Ma bucur ca a trecut febra, o fi fost vreun virus, ceva pe acolo…
    Ma minunez de cat mult lapte bea seara, 500 ml, oau, bravo ei, bine ca e papacioasa, noi suferim la acest capitol! Si astept si eu somn de +3 ore de la Costin dupa amiaza si orice mai mult de 8 ore noaptea…adica nu mai vreau sa ma trezesc inainte de 6 mereu, dar mai avem pana acolo.:(

    1. @Cristina, multumim. 🙂 Stai linistita cu mancarea, au etape… saptamana trecuta abia manca si Maria. La fel si cu somnul – o sa vina ea si vremea in care sa te plictisesti pe langa el asteptand sa se trezeasca! 😉