Banii – diferenta dintre a fi si a nu fi

… din pacate am simtit pe pielea mea puterea aceasta a banilor… de fapt, familia a simtit-o …….

Nu sunt bogata dar nici nu am ramas pana acum fara bani in buzunar…. Imi aduc aminte, ca palavrageam la telefon cu Loredana inainte sa nasc si m-a intrebat daca stiu cum este sa nu am nici un ban in buzunar. Nu stiam … nu mi s-a intamplat pana acum sa fiu pusa in aceasta situatie…. Insa acum, la 7 zile de la cea de-a doua interventie chirurgicala la care am fost supusa, sunt constienta ca traiesc datorita banilor. Bani, care pentru prima data in viata, nu ne-au fost suficienti.

Eram pregatiti pentru o nastere in sistemul (low-cost) privat, asadar nu am ajuns la spital fara nimic, insa cezariana si cea de-a doua interventie au cam secatuit bugetul alocat expeditiei la Brasov… plus ca totul s-a intamplat mai repede decat ne asteptam, nu am avut prea multi bani in plus….

Socul, daca il pot numi asa, a venit asupra familiei atunci cand li s-a spus ca, am nevoie de antibiotic care costa 200 de ron / DOZA, timp de 10 zile plus perfuzii care  vor costa tot cam atat, dar pentru 15 zile.  Fara ajutorul familiei si al celor apropiati lor, nu as fi reusit sa scriu astazi acest post… Traiesc numai pentru ca ei, au fost capabili sa scoata din pamant cateva (nu putine) zeci de milioane necesare tratamentului meu.

Sunt o norocoasa din acest punct de vedere, insa sunt altii care nu au sansa mea….

Acum stau si scriu si ma intreb ce s-ar fi ales de mine fara banii altora?

Articole pe aceeasi tema

20 de comentarii

  1. Sufletule, da fara bani esti mort in sistemul de sanatate romanesc, mort la propriu sau la figurat, desi paltim la sanatate bani grei din salatiile noastre.
    Chiar ma enerveaza ca ai avut ghinionul asta, dar trebuie sa fii puternica, o sa treaca si asta.

  2. Tragic, sincer! M-au ingrozit mereu spitalele, din fericire am dispus mereu de resursele financiare necesare sa merg la privat sau sa-mi creez niste conditii cat de cat decente la stat, dar ma ingrozeste efectiv ideea de a fi pusa vreodata in situatia de a fi nevoita sa merg la spital si sa nu am bani si nici familia mea sa nu aiba, sa nu am ce sa vand sau de unde sa imprumut…Doamne fereste sa mai fie vorba si de copil…sunt efectiv ingrozita de idee, nu stiu ce as face si nu stiu de ce trebuie sa fim nevoiti sa trecem prin astfel de momente…sistemul sanitar e intr-o stare deplorabila din acest punct de vedere!

    1. @Cristina, ii multumesc lui Dumnezeu pentru familia pe care mi-a dat-o! Important este ca traiesc! …. dar ma ingozeste cat de aproape am fost de limita dintre viata si moarte, si cel mai mult ma ingrozeste faptul ca exista oameni care nu au bani sa plateasca pentru viata lor. 🙁

  3. Daca este ceva cu care as putea ajuta nu exita sa-mi spui. Nici nu stiu ce, un sfat, o relatie, orice. Recuperare usoara in continuare. Bine ca ai conditii omenesti si bebelusul e bine. Ai o viata sa stai cu el, sa nu fii amarata, are nevoie de o mama sanatoasa asa ca da-i inainte acolo :). Nu stiu de ce lucrrurile merg uneori asa pe ocolite, dar important e ca se termina cu bine. Te pup. Sa mai scrii despre tine.

    1. @zoozie, multumesc din suflet! Deocamdata nu am nevoie decat de o recuperare rapida si in directia pe care si-o doresc medicii. Sper din suflet ca evolutia mea sa le depaseasca asteptarile, caci deocamdata inteleg ca sunt multumiti de recuperarea organismului nu si de reluarea functiilor; la capitolul acesta mai trebuie sa lucram. 🙂

  4. te imbratisez, sanatate multa! Va vii bine, vei vedea. Eu abia ieri am vazut prin ce ai trecut. Te imbratisez!

  5. da, daca nu ai bani pur si simplu sistemul nostru sanitar te lasa sa mori.
    platesti o viata contributia CAS, si ajuns la pensie nu ti poti permite sa ti iei medicamente, pentru ca acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurari.

  6. E frustrant să nu ai bani în buzunar, e şi mai groaznic când ai nevoie de ei pt copilul tău şi nu ai de unde să faci rost. Soluţia (la care am apelat eu într-o astfel de situaţie): să vinzi ceva de valoare cu mult sub preţul pieţei ca să ai certitudinea că vei face repede rost de banii necesari. Şi da, atunci când nu ai bani, te simţi un NIMENI. Sau, mai bine zis, cei din sistemul medical te fac să te simţi aşa, să priveşti neputincios cum, mai voalat, mai direct, ţi se cer bani, iar dacă le spui că nu ai de unde, parcă nici nu le pasă, şi te lasă să mori cu zile… Îi înţeleg că au salarii de mizerie, dar nici noi nu avem cine ştie ce venituri… cu toate astea… Dar hai să nu-mi vărs oful acum. Tu ai nevoie să zâmbeşti, să te gândeşti numai la lucruri frumoase, nu de alta, dar număr zilele până ne vedem la joacă în camera picilor! (poate reuşesc şi îm „scapă” şi mie markerul pe pereţi să îmi las amprenta alături de naşa meseriaşă… Pupăm

    1. @Cristina + Alexia, la noi timpul de reactie a fost in jur de 30 de minute, in care familia mea a trebuit sa prezinte tratamentul cumparat sau ma bagau pe alternative mai slabe, existente in spital, insa carora doctorii nu le dadeau nici o sansa din start. Aici nu era vorba de salariile medicilor, ci de faptul ca spitalul nu dispune de fonduri pentru a achizitiona medicamente scumpe. 🙁

  7. God, sistemul asta e stricat rau de tot. Daca esti asigurat si ai o interventie chirurgicala si ai nevoie de antibiotic sau de alte medicamente, astea ar trebui sa-ti fie administrate de spital si acoperite de asigurari. Si daca nu ai bani ce se intimpla? nu-ti mai fac perfuziile? nu-ti mai dau antibioticul? incredibil.

    1. @Camelia, iti fac ceva, dar nu produse la fel de puternice care poate nu isi fac efectul sau nu actioneaza la fel de repede si de bine…. daca nu ai bani, te rogi ca organismul sa fie suficient de puternic sa lupte cu boala…. 🙁

  8. enterocolita acuta, scaun cu sange, deshidratare…. suntem bine acum multumesc.

  9. in primul rand iti doresc multa sanatate si putere pentru cei doi micuti care au nevoie de tine, sbun venit micutului si mult noroc in viata.
    avand in vedere ca esti la un spital de stat, nimic din tratamentul tau nu este suportat de Casa de Asigurari?
    eu am fost internata cu micuta mea sapt trecuta si am platit doar rezerva 50 eur pe noapte, tratamentul i-a fost gratuit.

    1. @Cris, tratamentul, in afara de antibiotic si perfuziile speciale, il primesc de la ei. Pe acestea nu le au si la cat costa nici nu le aduc…
      Dar voi ce ati patit de ati ajuns la spital? Sper ca sunteti bine! Multumesc frumos pt urari.