Fumatul si alaptarea in maternitate

Fumatul in preajma copiilor
Fumatul in preajma copiilor

Cu postarea aceasta o sa fiu un fel de lup moralist. De ce? Pentru ca am fumat timp de 13 ani, cu o mica pauza totala – atunci cand am alaptat-o pe Maria. Nu am renuntat complet la fumat nici in timpul sarcinilor – am redus drastic numarul tigarilor, la 1-3 / pe zi cu destul de multe zile in care nu fumam niciuna, dar nu ma pot bate cu caramida in piept ca nu am fumat deloc… Abia in ultimele luni de sarcina am renuntat definitiv, iar in cazul primei sarcini, m-am reapucat de fumat imediat ce am incheiat capitolul cu alaptarea.

Acum, mi-am propus sa nu ma mai reapuc de fumat.

Cand fumam, aveam niste reguli in privinta fumatului in prezenta Mariei:

– nu fumam niciodata langa ea, fie si in aer liber

– nu fumam in aceeasi incapere

– nu mai fumam in masina

– nu mai fumam in casa, decat in bucatarie

– nu fumam la locul de joaca

Nu zic ca regulile mele erau cele mai bune; cel mai bine era sa nu mai fumam deloc…. dar tot era mai bine decat sa fumez cu copilul de mana.

Am ramas uluita in maternitate cand am vazut grupul de mame, inainte sau dupa programul de alaptare, cum dadeau fuga in curte sa fumeze cateva tigari – ziua; seara, materitatea capata accente scolaresti, iar toaleta devenea fumoar.

Nu exagerez, cand am zis grupul de mame – cca 80% dintre mamele care alaptau, fumau. Si fumau peste jumatate de pachet de tigari pe zi.

Am vazut fumand mame provenind din toate categoriile sociale…. asa ca nu pot da vina numai pe lipsa de informare.

In imaginea alaturata am surprins o proaspata mamica (fetita ei avea 2 saptamani) venita in vizita la fostele „colege” de maternitate. Un carucior inconjurat de 5 proaspete mame, toate fumand in acelasi timp si toate alaptand.

No comment…

Articole pe aceeasi tema

22 de comentarii

  1. Buna! Am o fetitza de 3 luni.. in timpul sarcinii m am lasat de fumat undeva in luna a 4 a. Trist pentru mine shi rushinos, m am apucat din nou dupa 2 luni de la nashtere.Alaptarea o fac mixta din maternitate pt. k nu am avut shi nu am destul lapte(cam 40 ml) din ambii sani. Ma simt foarte vinovata k fumez cam 3-4 tigari pe zi.. shi micutza mea e obishnuita s o pun la san tot de atatea ori pe zi ..inaintea fiecarui biberon cu lapte.:((

    1. @margeluta, te inteleg… chiar si neputinta de a renunta o inteleg… dar asta nu inseamna ca te incurajez ca continui asa. … Poate reusesti si te lasi. Eu mi-am spus ca „asta” (sarcina, alaptarea) e sansa mea ; ultima mea sansa. Si asa a fost. Sper sa ma tina! Sper sa reusesti si tu daca asta iti doresti!

  2. Am facut maid emult un articol cu un neonatolog care-mi spunea ca el recunoaste iemdiat un copil alaptat de o mama fumatoare. Zicea ca sunt agitati, pentur ca la 3 ore isi primesc doza de nicotina, zicea ca fac mai rau decat fumatorii adulti. M-am ingrozit, mai bine-i dai praf, decat asa.

  3. Eu nu am fumat niciodata (nope, nu sunt sfanta :D), asa ca nu imi e prea clar cum e, insa la sotul meu vad ca e o dependenta si mai vad ca si mediul te influenteaza iar in cazul nostru serviciul e un motiv. Pe el l-am exilat in bucatarie, inca de dinainte de copil (eu nefumand simt mirosul) si amandoi am decis sa tinem copilul departe de tigari asa ca nici sotul nu fumeaza in masina sau langa el… insa acum imi pun problema ca cel mic stie sa deschida usa si mai intra peste el sau se duce dupa el cand e afara si fumeaza si nu stiu cum sa il feresc…

  4. În primul rând, LA MULŢI ANI MĂRIORULUI MEU DRAG!! Şi Mariei Coman, fireşte 😀

    Acum, despre fumat, hmmm, ce mă mai provoci tu pe mine! Eu am fost fumătoare înrăită – ajunsesem la 2 pachete pe zi. Dar M-AM LĂSAT când am rămas gravidă. Am mai tras câteva fumuri după ce am născut. Dar mi-a fost atât de rău, că mi-am băgat picioarele în ele de ţigări. M-am lăsat pentru că: nu-i făcea bine copilului, nu-i făcea bine copilului, nu-i făcea bine copilului. Plus: eu abia mai respiram, nu mai suportam mirosul de tutun, mă gândeam cu groază la următoarea fază: cum să alăptez/să pup copilul puţind a ţigări? La cât de mult fumam, poate doar dacă mă spălam cu clor pe mâini scoteam mirosul de tutun din palme. Nu sunt de acord cu cei care fumează lângă copil. Pe principiul, dacă vrea să se intoxice, să fie alegerea copilului, nu să îmi intoxic eu copilul. Oricât te-ai feri, oricât de departe de copil ai fuma, mirosul tot îl aduci cu tine-pe piele, pe haine…
    Deci, Cojocăreaso, la cât de ambiţioasă eşti, sunt convinsă că ai putea renunţa DEFINITIV la fumat. Nu ştiu cum e cu S, poate, cine ştie, se lasă şi el, că le cam sudează (cel puţin aşa am văzut la spital)… Poate după ce trece de perioada asta mai stresantă…
    Vă pup cu drag şi încă o dată LMA!!!!

    1. @maria coman, la noi cel mai greu le e prietenilor care ne viziteaza si sunt trimisi sa fumeze in curte. 😛 …. chiar daca stau ei in bucatarie, tot s-ar afuma toata casa de la 6-8 tigari aprinse concomitent, asa ca ii trimitem la aer.
      La multi ani si tie si multumim pentru urare.

  5. Tare asta.Eu comentez ca nu ma pot abtine.Mai ales la persoanele care fumeaza langa copilul meu.Eu am patru ani de cand m-am lasat.Si sunt foarte multumita de decizia mea.Si stiu cum e sa fumezi.Dar eu nu fumam deloc unde erau copii.Si daca eu puteam sigur pot si altele/altii.Eu am ramas socata ca vecina din camera de terapie intensiva fuma la greu si alapta nestingherita.Edi cand simtea miros de tigara plangea.Edi cand simtea orice miros mai puternic plangea.Si acum ocoleste persoanele care miros tare a tigari.In alta ordine de idei va puuuuuup!