Natural, eco, bio…. Sanatate!

Nu militez pentru un stil de viata total eco sau bio sau natural. Desi, admir persoanele care au fost capabile sa isi transforme viata si sa adopte un stil complet nou. Militez pentru sanatate! Acea sanatate pe care multi o neglijam si incercam din rasputeri sa ne-o recapatam abia atunci cand este prea tarziu.

Acest post nu este despre mine, ci despre ceea ce vreau sa fiu. Deocamdata am reusit sa imi ecologizez un pic viata, dar sunt departe de ceea ce imi doresc. De sanatate.
Inainte de mamicie, nu prea stiam care e diferent intre eco, bio si natural. Era totul o apa si un pamant… Dupa ce am avut-o pe Maria, am inceput sa o citesc mai cu atentie pe Raluca. De la ea am invatat multe despre sursele naturale de vitamine si minerale. Incet, incet mi s-a deschis apetitul pentru asemenea informatii si am inceput sa ma documentez singura si am descoperit astfel multe site-uri minunate cu informatii despre hrana sanatoasa ca stil de viata.  Apoi am inteles ca si pielea mea si a copiilor mei trebuie hranita tot sanatos si astfel am descoperit cosmeticele naturale, eco si bio. Am invatat sacitesc etichete si sa imi feresc micutii de chimicalele nocive.
Am invatat ca natural e mai ieftin, dar nu intotdeauna mai comod. 🙂 Aici a intervenit moderatia. Nu ma pot intoarce total la origini. Unii pot. Eu, nu. Scutecele textile, desi cele mai putin nocive (Maria e alergica la Pampers, de ex) nu sunt pentru mine, asa ca m-am vazut nevoita sa caut alternative ecologice cu ingrediente bio. Incet, incet am reusit sa adopt moderatia in mai toate aspectele vietii noastre. Insa nu pot renunta complet la modernismul nesanatos. Lor (copiilor) incerc sa le „impun” o alimentatie cat mai sanatoasa, dar moderata, astfel incat sa nu sufere sau sa nu fie „marginalizati” atunci cand vor intra in colectivitate si nu vor fi hraniti cu alimente bio, eco sau naturale.
Am invatat ca o eticheta „eco” nu inseamna intotdeauna un produs sanatos, de aceea am preferat sa ma indrept spre produsele bio, care desi sunt mai scumpe ajung sa fie mai ieftine. 🙂 … cam ca in reclama la Scotch-Brite.  O sa o dau exemplu pe Maria. In mod normal o spal cu Baby Boo, care pare scump in comparatie cu un Jhonsons sau un sampon Nivea sau Sanosan, insa tine de doua pana la trei ori mai mult, si , in plus este MULT mai sanatos pentru pielea copilului meu… iar daca aveti ghinionul pe care l-am avut si eu, ca micutul vostru sa faca alergie la vre-o chimicala din sampon, atunci mai aruncati inca 40 de lei pe doua tuburi de Advantan Milk. Stiu multi parinti care se sperie de preturile produselor bio si nici nu le dau vre-o sansa. Pacat. In final, chiar nu sunt cu mult mai scumpe decat bombele pline de chimicale care va sar in ochi in toate pauzele publicitare la TV…. Si nu cred ca e ok pentru ei daca a fost ok si pentru altii. Eu cred cu tarie ca produsele din zilele noastre sunt mult mai nocive decat cele de acum 20 de ani. Evolutia cercetarii dauneaza sanatatii. Zic eu. Produsele sanatoase sunt din ce in ce mai scumpe… unele nejustificat de scumpe, e drept.
Vreau sa spun ceva si despre hainutele organice. Nu dati cu pietre, dar eu nu le vad rostul…. de fapt justificarea. Sunt foarte scumpe si cred ca este imposibil sa incropesti pentru un copil o garderoba compet organica… asta daca vrei sa mai ai si ceva bani pentru mancare. 🙂 Prsonal, prefer hainutele din bumbac normal, fara adaosuri sintetice.
Citeam astazi un articol despre pretul corect… trist, dar cu totii cautam ieftinituri. Si eu am acest impuls, recunosc, insa sper sa mi-l infranez de cat mai multe ori, dar in limita MODERATIEI. Nu ma vad platind 64 de lei pe un creion-contur pentru ochi organic si nici platind peste 40 de lei pe kilogramul de carne de pui Bio… pentru aceste extreme prefer sa aleg variante „clasice” (non-bio, non-eco) sau naturale. Stiu ca toate certificarile costa si mai stiu si ca obtinerea ingredientelor pentru produsele bio sau pentru cele organice este foarte costisitoare, dar absolut sanatoasa, insa sunt unele preturi care imi par exagerate pentru bugetul meu de mama cu doi copii … pe timp de criza.
Cred, cu tarie, ca un stil de viata sanatos este mai ieftin… Chiar daca la prima vedere nu pare asa, dar sunt multe metode prin care putem scadea chetuielile folosind produse home-made pentru noi si pentru casa noastra. Daca investim diferenta de bani in produse bio din cele pe care nu le putem realiza in casa, sau in alimente sanatoase, garantez ca mai raman ceva banuti in plus. 😉
Si daca tot am ajuns la concluzia ca pe timp de criza ecomisirea e buna, voi lasa un link la un comparator de preturi pe care l-am descoperit de curand: magazinebio.ro . Inca sunt la inceput si nu au multe magazine listate, insa daca stiti ce cautati, va va spune unde gasiti produsul respectiv mai ieftin… si veti vedea ca sunt ceva diferente la preturi – unele mai mari, altele mai mici. Sper sa se dezvolte, si sa adauge cat mai multe magazine, ca stiu din experienta ca diferentele de pret la acelasi produs pot fi maricele… sau daca preturile sunt mai mici se inatampla sa fie transportul nejustificat de mare…..

Articole pe aceeasi tema

9 comentarii

  1. si eu tot in moderatie cred… noi ne-am reorientat de cand cu slabitul meu spre alimente cat mai neprocesate (adica pui, nu sunca de pui, fructe, nu bomboane, etc) insa incerc sa nu devin obsedata de asta… ce e bun la ‘curentele’ astea eco/bio/naturale e totusi ca ne informam

    1. @Raluca, nu stiai ca-mi esti exemplu? 🙂 Sunt sigura ca orice persoana care cauta informatii despre alimentatia sanatoasa va gasi macar o informatie utila pe blogul tau. 😉

      1. @g.cojocaru, Hai ca ma faci sa rosesc :D. Nu, nu stiam! Eu drept sa spun cand ma gandesc la ce am scris pe blog, majoritatea postarilor sunt lamentari de cat de greu imi e :D. Multumesc! Te imbratisez!