DYS – primul meu deodorant natural

Preparearea produselor de ingrijire home made o vad ca pe un al fel de bucatareala. … si cum eu nu sunt buna la bucatarit, zau de nu zici ca mai are putin si sare in aer bucataria atunci cand ma apuc sa prepar ceva. ๐Ÿ˜€

Ziua de astazi nu a facut exceptie. Hotarata sa imi prepar un deodorant natural, am purces la alinierea ingredientelor pe masa din bucatarie, si m-am apucat sa cantaresc:

– 35 g pudra de alaun

– 50 g bicarbonat

– 5 g borax

– 40 g unt de shea

– 60 g unt de cocos

– 20 g ceara de albine

– amidon de porumb

– 30 g ulei de ricin

– uleiuri esentiale ( eu am ales salvie, ti-tree , menta si portocala)

Nu ma intrebati de unde am scos cantitatile astea, ca nu stiu ce sa spun. Am tot cautat pe net retete de deodorante care sa contina ingredientele ce ma interesau pe mine si nu prea am gasit.. sau am gasit, dar fara cantitati. ๐Ÿ˜€ … sau am gasit unele similare, dar cantitatile erau date in cani (cups)….

Am decis sa folosesc cantitatile de mai sus si amidonul sa il adaug „la ochi” pana compozitia va ajunge la consistenta pe care o doream.

Planul fiind facut, am purces la cantarirea prafurilor si le-am pus pe toate intr-un bol de sticla, apoi am inceput sa topesc (la bain marin ) cele doua unturi, si separat, ceara de albine. Dupa topire le-am amestecat cu prafurile si am adaugat uleiul de ricin si, putin cate putin, amidonul de porumb. … nu ma intrebati cat am pus ca nu stiu. La final am adaugat si uleiurile esentiale, dupa care am amestecat in continuare pana mi-a rezultat o pasta fina-fina pe care am turnat-o intr-un borcan de sticla (tip ikea … ca asta aveam la indemana) si l-am pus la frigi sa se intareasca nitel.

Acum astept sa vad rezultatul. ๐Ÿ™‚ ย … si imi fac curaj sa ma apuc de curatat bucataria care e plina de olicele, ibrice, spatule, boluri si tot ce am mai folosit….plus ca mai am de curatat si niste amidon care a zburat din gresala prin toata bucataria… cam juma’ de punga.. nu mult. ๐Ÿ˜€

Asadar, bucataria mea arata ca dupa razboi, dar eu am la rece suficient deodorant pentru toata familia, dar si pentru prieteni. ๐Ÿ˜€ … pacat ca nu folosesc prea multi naturale…

Note to self: desi la cantarirea individuala nu par, cantitatile folosite sunt imense!!!!

Si daca chiar exista persoane care au rezistat sa citeasca pana la sfarsit aceasta postare si totusi se intreaba de ce sa folosesti produse artizanale in locul celor parfumate si luate de-a gata din magazine, nu vreau decat sa va spun ca „natural e mai bine”.

Nu voi invoca studiile pro si contra efectelor produse de chimicalele pe care le punem pe piele in fiecare zi, deoarece nu sunt suficient de documentata pentru a imi putea sustine alegerea pentru natural, insa sustin cu tarie, din convingere personala, ย ca produsele naturale nu au fac rau (decat persoanelor alergice, de ex.. ceara de albine ), pe cand chimicalele sunt mult mai nocive si nu aduc nici un beneficiu sanatatii.

Me, happy!!! ๐Ÿ˜€ Tocmai am facut primul meu deodorant natural!

Articole pe aceeasi tema

17 comentarii

  1. Buna! Suna foarte bine combinatia de ingrediente si as vrea sa o รฎncerc si eu.
    Te rog frumos, poti sa imi spui de unde ai cumparat borax-ul? Multumesc frumos!

  2. esti super simpatica si ambitioasa as always….congrats…am citit pe gruo ca esti multumita de rezultat so keep on going:)

  3. Felicitari, abia astept sa vad rezultatul (foto) si, dupa ce-l folosesti sa spui cit e de bun.
    Despre pudra de alaun zicea cineva pe net (nu-mi amintesc unde ) ca de fapt nu-i buna pentru deodorant ca are in componenta aluminiu. Imi aduc aminte din copilarie ca tata avea un creion de alaun si-si oprea singele de pe fata cind se taia cu lama de ras – este astringent, inchide porii ceea ce nu mi se pare bine pentru subrat.

    1. @Geta, pudra de alaun este un mineral natural si cantitatea folosita nu actioneaza pentru inchiderea porilor (testat pe mine). Cred ca, daca vroiam acest efect trebuia sa o dizolv in apa (doar in apa e solubila). Eu am folosit-o ca dezinfectant – se stie doar ca mirosul de transpiratie este dat de bacteriile eliminate.

  4. Sunt sigura ca o sa-ti iasa! Imi amintesc ca mama folosea un amestec de bicarbonat, apa si apa de parfum, cand eram eu copil. Abia astept sa ne spui cum se prezinta rezultatul final, poate pui si poze:D
    te pup

    1. @Monica, eu am incercat varianta cu apa si bicarbonat dar nu mi s-a parut nici comoda nici eficienta… nu intra bine in piele. Varianta crema m-a multumit mai mult.
      promit sa fac azi o poza si editez postarea. ๐Ÿ˜€

  5. Esti tareeee, ce sa mai zic, bravo tie pentru curaj, avand in vedere datele de pornire si abilitatile din dotare :)). Deci cu atat mai mult bravooo. Poate ca iti va place si vei continua. Asteptam cu interes si rezultatul final, parerile utilizatorilor, chestii din astea :). Succes!

    1. @vavaly, ๐Ÿ™‚ parerile utilizatorilor nu se pun! ๐Ÿ™‚ ca doar sunt din familie. ๐Ÿ˜› Multumesc pentru incurajari. Sper sa reusesc sa fac cat mai multe produse homemade pentru familia mea! … varii produse, asa ca nu am pretentia sa excelez, doar sunt o amatoare. ๐Ÿ˜›

    1. @Gabriela Cimpoca, ohooo, afaceri zici? … eu as fi fericita sa reusesc sa fac cele trebuincioase familiei …. e destul de dificil cu cosmeticele naturale. Sunt multi artizani neautorizati si retetele sunt pazite cu stajnicie… dar si natura ingredientelor… in plus, achizitionand de la neautorizati, te expui unor riscuri. Eu am ales sa o fac, dar pentru familia mea nu pot face acelasi lucru…