Un fel de dragoste cu sila

E vorba despre obligativitatea ca macar o luna din concediul de crestere si ingrijire al copilului sa le revina obligatoriu tatilor, despre care am citi aici.

Nu zic ca e universal valabil… dar cred ca societatea in care traim nu este pe deplin educata in implicarea tatalui atat de activ in cresterea copiilor.

As aprecia masura daca ar avea caracter optional. 🙂 Noi am fi folosit-o! 🙂 … dar, trecand peste partea alaptatul… care presupunem ca poate fi „rezolvata” in conditiile in care tatal foloseste ultima luna de concediu, si hraneste copilul cu laptele „recoltat” de la mama cu ajutorul unei pompe pentru san…. sunt tati care chiar nu sunt in stare sa se ingrijeasca pe ei…. dar barem un copil… Nu zic ca nu pot fi si mame la fel… dar asta e din alt film.

De ce statul simte sa intervina atat de brutal in echilibrul unei familii? De ce nu lasa aceasta alegere la latitudinea parintilor? Ce se intampla in cazul copiilor ai caror parinti nu locuiesc impreuna?

Sper sa fie numai o informatie falsa….

Articole pe aceeasi tema

24 de comentarii

  1. De ce simte statul nevoia sa intervina? Nu stiu dar banuiesc ca s-a cerut acest lucru la un moment dat, nu cred ca e o flacara fara scanteie
    Am vazut o emisiune la un moment dat in care un grup de doamne si chiar un grup de domni spuneau ca tatal nu e sufiecient implicat in cresterea copiilor si ca acest lucru ar trebui sa se schimbe si chiar sa se implementeze un concediu paternal. Atunci au discutat si despre faptul ca in Abecedar e pomenita prea mult mama si prea putin tatal :))) Mi-a ramas in minte emisiunea si grupuletul tocmai pentru ca le-am considerat stupide. By the way respectivii nu faceau parte din vreo formatiune politica
    Deci nu e cazul sa dam vina numai pe guvern 😉

    1. @Hapi. River_woman, te referi la cel care a infiintat organizatia TATA, care lupta la drepturile tatilor… e si circul mediatic un mod de a atrage atentia asupra lor, dar au facut si lucruri bune pentru tati. 🙂 Simpatic personajul, dar nu il ia nimeni in serios atunci cand bate campii. 😉
      Acum, DA, trebuie sa dam vina pe guvern. Ei sunt cei care au aplicat o directiva fara consultare si fara a o adapta realitatii noastre…. 🙁 Tipic romanesc.

  2. Directiva a fost aplicata GRESIT de catre statul roman; m-am documentat si eu:

    desteptii astia au facut un OUG sau OG (nu mi-este clar inca)
    FARA CONSULTARE PUBLICA,
    FARA SA INTERPREZETEZE DIRECTIVA LA REALITATILE ROMANESTI
    FARA SA ANUNTE (pe data de 30 DEC au publicat-o pe sestache!!!)

    Discrimnarea de acum incepe… Nu au facut referire la familii monoparentale, nu au facut referire la someri…

    Come on! practic au gasit scuza perfecta sa mai ia o luna mamei!

    Am exemple zeci de legi pe care ei le-au tradus ad-litteram fara s ainterprezete, fara s aisi puna mintea la contributie… Vorba aia: din npiembrie cand incep reducerile de Sarbatori ce parnaisti de politicieni mai citesc vreun text cu atentie?

    Oricum romanii au facut-o iar ca jegosii. Ma refer la Guvern

  3. aaa… am cautat si eu stirea aseara in alte parti, dar sursa era una si aceeasi – stirileprotv. nu inteleg de ce se blamraza statul, de vreme ce in articol scri ca este o directiva europeana. adica statului roman nu i se acorda macar posibilitatea de a alege daca preia „ideea” sau nu. la fel ca si celorlalte state membre UE (nu stiu daca ar fi profitat de faptul ca are de ales, dar that’s not the point).
    nici mie nu mi se pare o idee buna. si nu neaparat ca tatii ar scapa toate vasele din mana lasati singuri. dar unora chiar nu le sta in fire sa aibe rabdarea si… stilul necesar petrecerii a 10 ore in continuu cu un copil atat de mic. sau sa tina minte toate detaliile necesare. sau sa nu necesite casa reorganizare dupa fiecare astfel de zi :))
    pe de alta parte, directiva spune, tot cf articolului, caci directiva e de negasit, ca „se aplica si celuilalalt parinte” – deci in cazul concediilor paternale, mama este cea obligata sa stea acasa macar o luna si ea in acel prim an. sunt curioasa de parerile uor tati aflati in concediu paternal in primul an al copilului la faza asta 😀 chiar sunt
    si primul meu gand a fost: si mamele care stau acasa 2 ani?

    1. @o nota simpa, directivele nu au caracter obligatoriu, oficial… Statul le pune in aplicare prin legi proprii. Dupa cum ai vazut si mai sus in comentariul Ceskai, ceea ce vor sa faca la noi nu are nici o legatura cu ce au inteles nemtii sa faca cu acea directiva…:( cat despre cele care stau 2 ani… am un feeling ca nu va mai exista categoria aceasta, cat de curand…

      1. @g.cojocaru,
        Directiva europeană stabileşte obiectivele care trebuie atinse de către statele membre, lăsând alegerea mijloacelor la latitudinea autorităţilor naţionale.
        adica e obligatorie, dar lasa statul sa aleaga modalitatea si detaliile.
        oricum, pana nu apare si un text oficial, caracterul este mai degraba de zvon.
        eu am nascut deja, deci nu ma afecteaza.si nici nu m-ar putea afecta, avand in vedere ca statul roman nu mi-a dat absolut nimic (nici concediu, nici vreo suma pentru perioada in care stau acasa pentru a creste copilul nici nimic… exceptie facand asigurarea medicala de baza in perioada sarcinii si a lauziei). asa ca n-are ce sa imi ia. ori sa imi impuna.
        de urmarit si cand/ daca vor aparea masurile prin care vor sa incurajeze natalitatea, asa cum se tot mediatiza acum cateva zile. alt basm.

    2. @o nota simpa,

      te rog sa vezi cum se aplica o asemenea lege in Germania, am scris mai sus si sa faci comparatia. O directiva nu vine cred eu scrisa cuvant cu cuvant, pe tava. Si nu cred ca nu se poate trage EU de maneca spunand ca se fac astfel mari discriminari intre femiele din Romania (si tatii) si cei din UE. Aici nu ne legam de cunatumul indemnizatii care tin de posibilitatile financiare ale fiecarui stat membru………sunt drepturi generale.

      1. @dudumic,
        cred ca s-a inteles din comentariul meu ca nu sunt in vreun fel de parere ca statul roman incurajeaza natalitatea. ba chiar mi se pare ca a ajuns un soi de matematicontabilitate conceperea unui copil. daca nu nimeresti luna care trebuie, s-ar putea sa iti iei adio de la n drepturi sau beneficii. trist.
        spuneam doar ca eu nu gasisem (la o cautare in graba) acea directiva. cu o urma de speranta ca jurnalistii s-au aruncat iar la a pune in fraza cum le-a sunat mai spectaculos, ca directiva poate obliga si la altceva, ceva bun si tot asa…si ca poate nu e chiar asa. sau poate nu statul roman a fost capul rautatilor de data asta. aparent… moare si speranta.

  4. Salut!

    Incerc sa ma fac ca nu vad comentariul vis-a-vis de tatii care nu au grija nici macar de ei… probabil ca este pornit din vreo… experienta nefericita, ca din auzite… mai bine nu mai spun nimic.
    Dar legat de aceasta posibila directiva eu cred ca ar fi ok ca tatii sa stea in PRIMA LUNA IMPREUNA CU MAMA acasa. Voi ca mame cred ca stiti ca aveti nevoie si de cate un respiro dupa lunile in care ati carat cate 5-15 kile cu voi zilnic si acuma poate vreti sa aveti si cate 1-2-3 ore de respiro doin cand in cand.
    Tatal insa nu poate avea grija de copil in aceasta perioada pentru ca efectiv Mama Natura si Zeii nu l-au lasat asa. Cand s-a facut lumea sanii, laptele si burtica au fost date femeii… Barbatul si-a construit ulterior burta pt caratul exclusiv al berii (glumesc !)

    In ultima luna un tata poate avea cu succes grija de copil. Daca esti cu adevarat norocos nici de lapte nu ai nevoie pt ca deja de 6 luni copilul este trecut pe diversificare si laptele matern poate lipsi 8-10 ore… Dar de ce? ca mama sa revina si mai repede in capul muncii? Ca s afie o sclava fericita?

    Probabil ca trebuie sa vedem de la ce premise a plecat un aseemenea act, care sunt urmarile, etc etc etc…

    Si retineti: nu faceti discrimnari pe baza sexuala nici mai mari, dar nici mai mici decat a facuta Mama Natura insasi cu noi.

    1. @BogdanRa, 🙂 nu trebuie sa o iei personal! … doar te stim ce „hram ” porti… si mai stim si ca faci parte din „modelele” cele mai ravnite de sot/tata. 🙂 🙂 🙂
      … dar totusi sunt barbati inacapabili sa isi creasca copii… la fel cum sunt si mame incapabile sa faca asta… 🙁 Si nu ma aventurez sa vorbesc din auzite; din pacate. In tara noastra sunt multi barbati obisnuiti sa lise puna masa, spele rufele, li se creasca copii, iar ei considera ca principala lor indatorire este de a lasa „femeia” sa isi vada de casa si copil, iar el pleaca sa bea „o bere cu baietii” …. asa vad eu, peste 60% din Romania in care traiesc…..

  5. Sa va povestesc un pic cum functioneaza aici. statul plateste indemnizatie pt cresterea copilului 12 luni, 67% din media salariala pe ultimele 12 luni ininate de nastere. La cele 12 luni se mai pot adauga inca 2 daca si tatal va beneficia de concediul de ingrijire copil deci 14 luni daca amandoi se implica. Isi pot imparti intre ei care cat si cand dar trebuie sa cam anunte schema dinainte. E important mai ales pentru angajatorul tatalui care in mod normal nu conta pe asa ceva, eventual cateva zile libere la nastere.
    Pentru unii tati chiar e interesant, altii nici nu se gandesc.
    Prietenilor nostri li s-a nascut a doua fetita in ianuarie. S-au gandit si la varianta asta mai ales ca mama primeste doar suma pausala de 300,-7luna, fiindca a stat deja mai mult de 12 luni acasa cu prima fetita deci nu mai are venit salarial dupa care sa se calculeze indemnizatia. De stat acasa cu copilul poti sta pana la 3 ani, ani luati in calcul ca si contributie la sistemul de pensii (vechime) dar neremunerati. Calculul facut de parinti in cazul in care si tatal si-ar lua cateva luni de parental e ca per total financiar familiei ii convine sa ramana mama acasa. Reducerea salariului tatalui inseamna mai mult de cat primeste mama pausal deci e nerentabil.Pentru ei.
    Pentru unii tati in societatea de aici s-a rentat, liber profesionisti, cei care oricum urmau sa fie pusi pe liber si au preferat sa ia cateva luni 67% din salar decat ajutorul de somaj. Oricum 67% se refera pana in limita la 1800,-/luna. Nici asa nu se renteaza mamelor cu venituri mari sa stea chiar acel an acasa daca de exemplu sunt familie monoparentala. Important e ca exista posibilitatea. Individual fiecare familie poate opta pentru ce o avantajeaza mai mult….

  6. Am auzit si noi de propunere. Va fi un adevarat circ daca va fi adoptata, cred, ca are o multime de hibe.
    Si chiar daca aceasta luna de concediu va fi la sfarsitul anului, cum presupui si tu, tot te constrange sa alaptezi doar 11 luni, ca totusi sa-ti lasi laptele in tot felul de recipiente mi se pare destul de ciudat.
    Oricum, eu sper ca e doar o pacaleala cumva, desi pe noi nu ne mai afecteaza nebunia asta.

  7. Adica, pt o luna, se va intocmi un alt dosar de acordare a indemnizatiei?! Mi se pare aberanta directiva: un tata are grija de bebelus/familie in felul sau, nu trebuie sa schimbe scutece/sa spele bebelusul ca sa se numeasca tata…
    Una peste alta, nu ne incadram, ne-am nascut inainte de 1 martie 😀

  8. Ok, asta e chair ceva nou :)). Sa fii obligat sa petreci o luna la domiciliu e o tampenie, chiar daca probabil ca iti va fi facut placere… trebuie sa fie optional, ca doar nu suntem iobagi pe mosie 🙁