Am nevoie de un curs de prim ajutor.

… Eventual unul care sa ma invete si cum sa reactionez emotional.

Am avut noroc ca micutii mei nu au fost prea bolnaviciosi. Asa se face, ca timp de 2 ani nu am stiut ce inseamna varsaturile la copii. Minunea a durat pana noaptea trecuta, cand, la nici 20 de minute dupa ce am adormit, am auzit-o pe Maria varsand. Mi-a fost clar imediat ce am auzit sunetul. Am alergat amandoi, speriati spre patul ei si am ajutat-o cum am stiut mai bine. Varsa in jeturi. Am schimbat-o, am schimbat si patul si ne-am plimbat, pe rand cu ea in brate pana s-a linistit putin.  Am luat-o cu noi in pat. A dormit agitandu-se. Nu mult… A varsat iar in jeturi. De data aceasta am schimbat patul, ne-am schimbat pe noi si din nou pe ea.

De data aceasta nu a mai vrut la Sorin, asa ca m-am plimbat cu ea in brate pana s-a linistit. Apoi am incercat sa adorm, cu ea in brate, stand in fotoliu.  Ea a dormit. Eu am motait. Nu mai mult de o ora, dupa care s-a trezit incomodata de pozitie si de claviculele mele care nu ii ofereau confortul unei perne. Ne-am dus in pat langa Sorin. A plans, s-a agitat. Faceau cu randul la plansete. Cand ea, cand Vladimir. Am avut noroc ca a preluat Sorin „tura” de veghe asa ca am putut sa dorm putin.

A fost o noapte grea si lunga… in care timpul parea ceva abstract. Pe la 6 dimineata, cand s-au intors acasa clubberii de la etajul 1 :), a plecat de langa noi. Era mai linistita, dar spunea ca o doare burta…. 🙁

Sunt fericita ca a trecut acea noapte. Mi-e teama pentru cea care vine. Pentru fiecare clipa in care ma rog de ea sa manance ceva. Mi-e ciuda ca a trebuit sa o scot dimineata din casa, dar era musai sa plec si ea nu vroia fara mine… 🙁

Ne uitam la ea si nu intelegem ce are. Enterocolita nu-i. Sigur. A varsat iar acum face numai febra, desi nu e racita. Zice ca nu o doare nimic… In plus, e prima urgenta la care medicul de familie nu-mi raspunde la telefon. Oare ce s-a intamplat cu proiectul acela cu asigurarea permanentei la medicii de familie? Mi-e frica si sunt nesigura pe tot. Sorin pare mai stapan pe situatie. Eu sunt o piftie. Nu mai stiu nimic… greu mi-am dat seama ca trebuie sa ii dau ceva pentru febra. Sunt varza iar ea e apatica si imi rupe sufletul.  Parca sunt picata din cer. Talamba de-a dreptul. Sunt incapabila sa ma adun si sa reactionez. O privesc cu ochii inlacrimati si cu un nod in gat. O mangai, o port prin casa ( sta in manduca, lipta de pieptul meu si ofteaza), zambesc atunci cand ma priveste, respir usurata atunci cand vad ca termometrul scade, ma ingrozesc cand il vad ca urca iar, ma bucur cand imi cere apa, ma intristez atunci cand vad ca refuza mancarea…

Sunt cam pierduta. Si depasita de situatie.  Sper numai sa nu fie nevoie sa ajungem la spital.

Imi doresc un manual care sa ma invete ce trebuie sa fac in caz de X simptom, care sa imi mentioneze clar care e limita intre tratamentul acasa si mersul la spital!

Later edit: sunt, pentru a mia oara recunoscatoare medicului de familie pe care l-am ales!  🙂 M-a sunat inapoi si mi-a dat toate indicatiile de care aveam nevoie. 🙂 Femeia aceasta ma face o mama mai buna! Serios.  Am lista cu ce trebuie facut pana Luni, cand ne vedem, plus indicatie clara despre MOMENTUL in care trebuie sa plecam spre spital.  Acum e mai bine. Mult mai bine.  Fug la farmacie.

Articole pe aceeasi tema

27 de comentarii

  1. Curs de prim ajutor? Voi insiva sunteti cei mai in masura sa fiti proprii vostri traineri. Cum?Cititi despre orice va vine in minte; despre tuse, de toate tipurile, nas infundat, despre lovituri la cap (la copii), despre dureri de burtica, varsaturi, greata, decalotare (chiar daca nu sunteti de acord cititi ce se poate intampla daca alegeti sa nu decalotati – eu am ales sa nu si am avut deja doua episoade de saculeti cu smegma … cand am vazut am stiut ce e, am aplicat), despre febra, ce antitermic e indicat la febra mare pentru a scade rapid, despre convulsii, conjunctivita (cum o recunoasteti), constipatie/scaune moi, otite, etc. Ce sa urmariti? Simptome …. in caz ca se intampla, ce simptome prezinta copilul, ce simptome pot aparea si ce inseamna.
    Faceti un caietel special pentru asa ceva; trasati cu liniutze esentialul; nu e suficient sa cititi doar sau sa dati print la pagina, pe masura ce scrieti retineti mai usor. Caietelul e util pentru oricine se afla cu copilul in acele momente. Va pierdeti cu firea? Nu e problema ….. cred ca stim cu totii ca, in ceea ce-i priveste pe copii, panica din noi e mai mare; cine e mai panicos sta si urmareste copilul, celalalt ia caietelul si citeste cu voce tare ce ati notat acolo. Cititi chiar daca nu v-ati intalnit cu situatia. In momentul in care (Doamne fereste) se intampla veti sti ce aveti de facut. Pe masura ce umpleti caietelul, creste si increderea in fortele proprii; sau daca nu chiar pe moment, va asigur ca atunci cand va fi cazul nu veti mai fi panicate.
    Va propun si un al doilea caietel in care sa notati toate tratamentele ce le urmeaza copilul in diverse situatii; daca e cazul chiar si pe zile de tratament. In acest de-al doilea caietel, in momentele cu pricina, cel ce citeste despre simptome sa si bifeaze/noteze ce simptome prezinta copilul atunci si care e evolutia. E util si pentru voi si pentru medicul pe care il contactati.
    Sper ca am fost cat de cat coerenta in ce am scris. Mie mi-au fost/imi sunt utile toate aceste „instrumente”; sper sa va fie si voua de folos.

    Sanatate si sa va faceti bine!

  2. Uf, sper că i-a trecut Mariei până azi…

    Şi, ca să fac şi un comentariu la titlul tău, am căutat şi eu un curs de prim-ajutor axat pe intervenţia asupra copiilor, dar nu am găsit nimic de gen… Chiar ar fi utilă o asemenea iniţiativă!

  3. of, Gabi, ce weekend ati avut si voi…:(. Varsaturile si febra arata un virus la burtica de cele mai multe ori. Partea urata e ca se manifesta nasol, partea buna e ca trece repede cu putin regim. Poti sa- dai si Biotics…Dar sigur v-a spus medicul ce aveti de facut:)
    Sanatate multa

    1. @Roxana, pai cu Biotics am inceput. Inainte sa imi spuna doctorul. Deocamdata vad ca e bine. Nu a mai varsat si nici febra nu a mai facut. Vladimir nu are nici o problema… Deocamdata continuam cu Bioticsul pana ajungem luni la doctor si vedem atunci ce facem. Sincer, tind sa cred ca i s-a aplecat de la ceva si ca febra a fost numai o reactie atipica… dar ma va dumiri doctorita maine.

  4. Am patit-o si eu cu a mea, tot pe la varsta Mariei. A avut enteroviroza. Nu sunt doctor, si nici nu am unul care sa-mi raspunda la telefoane (apropo, daca ai unul bun, poate il recomanzi), dar stiu ca important e sa nu se deshidrateze. Nu conteaza daca nu mananca, Ana a avut si cate 4 zile in care nu a mancat nimic. Ii dadeam apa cu lingurita la cate 10 minute si puneam in apa niste saruri pentru rehidratare. Sunt de la Humana si se gasesc in farmacii. O enteroviroza poate dura si o săptămână. La noi se manifesta cu varsaturi in jeturi vreo zi sau doua, urmate de apatie, oboseala si pusee de febra care putea sa ajunga si la 39. Nu e grav, dar mori de spaima si trece mai degrabă de la sine, fiind vorba de un virus. In mare, ii dădeam antitermice pentru febra, ceaiuri neîndulcite si ținut in brate la greu. Ai grija la cel mic, fiindcă se poate lua. Eu am luat odata de la Ana si nu a fost fun deloc. Dar repet, nu e grav, doar ca te stoarce de energie.

    1. @ioana stancescu, sincer, nu imi pare a fi virus.. iar apa, slava cerului, bea singura fara probleme.. nu i-am dat saruri de rehidratare, deoarece bea singura si nici varsaturile nu au durat exagerat de mult. Au fost doar doua episoade… Vad ca acum e bine. Are chef de joaca, febra nu mai face… a inceput sa si manance… Tine-ne pumnii stransi! 🙂

    2. @ioana stancescu, despre medic am scris. Ca merita cu prisosinta! E un om extraordinar cu o conduita profesionala ireprosabila. …. si, desi este medic de familie, are o experienta solida in pediatrie … avand o specializare in asa ceva. Se numeste Sorina Dumitrescu si, spre norocul meu, are cabinet in cartierul nostru (Bucurestii Noi)

  5. Of, Doamne, ce nasol! Dar văd că v-aţi ţinut bine, totuşi. Ca şi Cristina, aş fi fugit, m-aş fi teleportat la spital numaidecât…
    Cât despre acel manual, zău că aş avea şi eu MARE nevoie de el. Când îl găseşti, ia-mi şi mie un exemplar, indiferent de cât ar costa el 🙂
    Numai bine şi pupici Măriorei dulci şi zvăpăugă! Şi „păpuşii” ei, Vladi 🙂

    1. @Cristina + Alexia, eu am oroare de spitale. Si in plus, chiar am mare incredere in medicul ei. Mai multa decat in vre-un rezident „capatuit” cu o garda de week-end. Ea stie mai bine cand si unde si LA CINE sa ma trimita daca se vede depasita de situatie.

  6. Of, ma bucur ca te-ai mai linistit!Sanatate multa!
    Ce sa zic, eu reactionez imediat- sau am reactionat- am mers la spital dupa primele seturi de varsaturi in jet, sa-l vada un specialist, altfel nu m-as fi linistit, desi am vorbit cu pediatrul la telefon. A fost atunci cand a avut Rotavirus. Asa ca nu sunt in masura sa dau sfaturi. Eu prefer asa, decat sa nu-mi dau seama daca e deshidrafat sau nu sau cine stie ce o mai avea. Taica-su e si mai rau decat mine.:(

    1. @Cristina, eu nu am mare incredere in specialistii care nu cunosc istoricul medical al copiilor mei. Din aceasta cauza, prefer sa obtin intai de toate, parerea medicului care ii cunoaste si ii are in grija inca de la nastere. Asta nu inseamna ca daca este nevoie de spital, imi tin copii acasa…

      1. @g.cojocaru, Pai tu esti o mamica mult mai calma si experimentata decat mine si in plus cred ca si cu un sot mult mai calm. Noi suntem mai nesiguri pe noi.:( Cat despre medicul de familie al lui Costin (este si pediatru) este foarte bun profesionist, dar nu prea raspunde cand e nevoie in week-end-uri, seri, ba chiar are telefonul inchis (deci nici mesaj nu-i pot da, de sunat inapoi nici atat. Voi sunteti mai norocosi si din punctul asta de vedere. Nu m-am obosit sa-i mai schimb medicul de familie al copilului (e deja al treilea), ca sistemul cu asteptat pe la usi, in plin mediu cu oameni raciti sau cu diverse alte boli, cu un Costin care n-are stare, cu oameni care sar peste rand cu urgente, chiar daca este vorba de copii care asteapta (si medicul de familie are o zi pe saptamana dedicata doar copiilor) ma scoate din sarite.
        Pediatra care-l urmareste la Medlife raspunde la telefon, am fost la ea si in perioada sarbatorilor cand n-am mai putut pleca de Revelion si am vorbit constant la telefon, e Ok, e foarte buna si ea, in general oricum o gasim la spitalul de pediatrie la ei, deci preferam sa mergem direct la spital, sa-l si vada.

  7. Nu credeam sa ajuns sa experimentez si eu asemenea senzatii. Si desi sunt total pierduta in acele momente, instinctiv stiu ce sa-i fac, cum sa o manevrez. Si al meu sot e mai stapan pe sine si reuseste sa ma calmeze cand eu intru in fibrilatie, dupa ce pericolul a trecut :))
    Sanatate Mariei. putere mamei si tatalui, pupici lui Vladimir

    1. @veronica, noi ne-am speriat tare in momentul varsaturilor… saracuta se speriase ca nu stia cum sa verse si se ineca cu voma. Au fost doua episoade. Bine ca au trecut.

  8. Saracuta! Dupa ce am laudat-o un pic mai devreme si parea super ok, acum…e bolnavioara. Si eu sunt panicoasa si sunt si la inceput cu mamiceala…deci nu pot sa dau nici un sfat. Urez doar sanatate multa Mariei si curaj mamicii! Tinem pumnii pentru la noapte!

  9. Ai pe Mess de la mine, iti raspund la orice, concret, numai sa imi dai voie 🙂
    Tine-te tare (sunt mai buna la dat sfaturi decat la reactionat 🙂 dar desele episoade te blazeaza pana la urma 🙁 ), e o burtica puternica, se va repara repede, stiu eu asta sigur 🙂
    Zi-ne si noua detalii, cand ai timp, diagnostic si tratament (mai ales despre MOMENT), poate mai foloseste cuiva, macar orientativ.

    1. @AndreeaG,
      Daca nu ai plecat inca la farmacie, si dr nu ti-a indicat expres, eu recomand din suflet neaparat si ceva care sa ii protejeze stomacul daca ii dati medicamente. Vorbesc din experienta, noi am patit-o rau cu fata, nu ignora aspectul asta.

      1. @AndreeaG, n-am apucat sa deschid messul nici acum. Probiotice i-am dat inca de dimineata, daca la asta te referi. MOMENTUL e cel in care febra nu cedeaza la antitermice sau cel in care reapar varsaturile. Pana acum nu a venit. Speram sa nu vina… cat despre tratamentul alopat, well… prefer sa nu vorbesc. 🙂 Fiecare caz are particularitatile lui si nu as vrea ca ceea ce scriu aici sa influenteze pe nimeni in nici un fel. Eu merg pe principiul ca tratamenul trebuie stabilit de un medic. Chiar daca nu sun medicul mereu, aplic doar tratamentele discutate in prealabil cu ea. Ea stie cel mai bine istoricul medical al copiilor si pana acum nu a dat gres cu nimic. 🙂

  10. Rosu in gat nu are? Si asta poate da varsaturi. Scarlatina incepe cu febra si varsaturi – ar trebui facut un exudat faringian.
    Poate nu ar strica sa dati o fuga pana la camera de garda a unui spital (de pediatrie). Febr, apatie si varsaturi pot fi si reactii meningiale – mai bine sa o vada un medic.
    Va doresc multa sanatate!

    1. @Adina, nu-i rosie in gat. Ma panichezi. 🙂 Mai rau decat sunt. Am verificat-o peste tot. Nu are nimic care sa duca cu gandul spre ceva contagios… Deocamdata e ok. A scazut si febra si are din nou chef de joaca. Daca va continua asa, vom merge luni la medic.

      1. @g.cojocaru,
        Iarta-ma, n-am vrut sa te speriu mai tare! 🙂 Si eu sunt panicoasa din fire, cand vine vorba de copii, mai ales ca nu stiu sigur sa spuna ce ii doare. Ma bucur ca fetita e mai bine, poate e doar un ‘stomach bug’, cum spun americanii – un virus care merge cu febra.