„Ne-inmultirea”

Azi mi-am propus sa scriu despre varianta responsabila a contraceptiei. Se subintelege ca vorbesc despre cazurile in care deciziile se iau in cuplu. 🙂

Dupa ce „iti faci norma de copii” trebuie sa alegi responsabil o metoda de contraceptie care sa te multumeasca atat pe tine cat si pe partenerul tau.

Stiu ca cea mai sigura metoda este abstinenta, insa vreau sa depasesc gluma. 🙂

In afara de contraceptivele orale, cele locale (foite, dispozitive intrauterine) sau implanturile hormonale, iau amploare si in Romania metodele contraceptive cu caracter definitiv, respectiv legarea trompelor in cazul femeilor si vasectomia in cazul barbatilor. Pe acestea din urma vreau sa le dezvolt. Restul sunt mult prea cunoscute si informatii se gasesc cate-n luna si in stele.

Incep prin a mentiona ca, desi le-am descris ca fiind metode contraceptive cu caracter definitiv, ele sunt in fapt reversibile, insa rata de succes la reversibilitate este  mica iar costurile sunt mari…

Ambele proceduri sunt proceduri chirurgicale si presupun anestezierea (rahianestezie sau anestezie generala in cazul ligaturarii si anestezie locaka in cazul vasectomiei). Interventiile sunt relativ simple insa nu sunt lipsite de riscuri…

Ligaturarea trompelor se face atat clasic cat si laparoscopic, fie prin intermediul a doua incizii la nivelul abdomenului, fie pe cale vaginala, si consta in sectionarea trompelor uterine urmata de cauterizare. Pretul unei astfel de interventii variaza intre  2000 lei si  3815 lei (acestea sunt extremele gasite de mine).

Vasectomia consta in sectionarea urmata de cauterizare a canalelor deferente (cele care au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor,  la nivelul prostatei). In acest caz nu se intervine laparoscopic ci prin incizie directa. Pretul unei astfel de interventii variaza intre 650 lei si  3655 lei (acestea sunt extremele gasite de mine).

Recuperarea este relativ rapida in ambele cazuri.

Trebuie sa recunosc ca am ales sa dezvolt numai aceste metode deoarece sunt interesata sa va cunosc opiniile/ experientele cu aceste metode. …. plus ca vasectomia se numara printre optiunile pe care eu si sotul meu le avem in vedere; la sugestia lui.  🙂

Desi am nascut prin cezariana, nu am solicitat legarea trompelor deoarece imi doream 3 copii… Visul frumos s-a spulberat si acum nu am voie sa raman insarcinata deoarece o eventuala nastere mi-ar pune viata in pericol. … si la cate am patimit deja, prefer sa evit sa ajung din nou in aceeasi situatie… Si cum nu doar o nastere e periculoasa in cazul meu, nu se pune problema unei ligaturari…

Totusi, vasectomia imi pareo metoda prea riscanta… si prea „definitiva” … Vorba sora-mii : daca il apuca la 50 de ani sa faca copii cu alta mai tanara?? 🙂 🙂  O sa ma urasca cu siguranta! Nu, serios… chiar nu am nici o garantie ca peste x ani nu vom porni pe cai separate.  Optiunile mele sunt clare… el inca mai are posibilitatea de a alege.

Pe mine ma bate gandul sa imi fac un implant hormonal… dar inca nu am gasit suficiente informatii despre cabinetele care practica implantarea acestor dispozitive ce sunt eficiente timp de 3 ani.  Totusi nu sunt foarte convinsa din cauza deselor dereglari hormonale ce apar in urma purtarii unui asemenea dispozitiv … Mai studiem problema.

Voi ce si de ce ati ales/alege?

PS: o experienta personala pe acest subiect, puteti citi aici. … s-a intamplat sa ne vina inspiratia pe acelasi subiect. 🙂

Articole pe aceeasi tema

37 de comentarii

  1. Noi avem doar un copil: Costin.:)
    Nu stiu daca voi mai putea face vreodata un copil (cu fibroamele mele, nu stiu cum va fi cu o noua sarcina, daca voi fi la fel de norocoasa, probabil ca va trebui sa ma si operez candva). Si nu stiu daca ne vom mai gandi la asta, pentru ca desi initial ne doream doi copii ne-a fost greu cu Costin fara mult ajutor pe aproape, in plus cu problemele recent descoperite si nu mai avem pentru moment rabdare si deschidere pentru un al doilea copil.
    Dar nu sunt de acord cu metode care pot fi definitive (gen legarea trompelor si vasectomia), pentru ca nu stim ce se intampla in viata si in caz de o a doua casatorie nu mi se pare corect sa nu-i dai nici o optiune partenerului.
    Am folosit in trecut anticonceptionale. Si nu mai vreau, tot din cauza fibroamelor, nu stiu cat de bine le fac hormonii. Nu prea am chef de batai de cap, asa ca no preferam acum prezervativul.

  2. Sunt exact in aceleasi incertitudini 🙂 cautam variante care sa nu fie tocmai definitive, fix din aceleasi motive.
    Chiar am analizat si eu varianta cu „3 ani” 🙂 inca nu am ajuns la o concluzie.

    Nu am luat niciodata pilule (mi-a fost si teama de potentiale efecte adverse, si ca pot uita sa le iau, si ca nu pot avea incredere 100% ca-si fac treaba).

    Am mers mereu pe condoms sau calendar+foite, dar parca as avansa putin.
    Problema e ca am pitici pe creier si nu m-as simti in siguranta (ca si urmari din punctul de vedere al protectiei) cu niciuna din metode, in afara de cele doua „aproape” definitive, la care inca mai calculam. Insa niciunul din noi nu este foarte pornit spre a lua o decizie din cele doua … din diverse temeri, totusi ideea de no 3 ne cam sperie …

    Mda, suntem cam inconstienti, o mai lalaim asa o vreme, nu stiu exact ce astept sa se intample, cert e ca „problema” va persista inca 10-15 ani cel putin 🙂

    1. @AndreeaG, 🙂 la noi e mai simplu: eu nu pot nici sa mai fac copii si nici sa fac ligaturarea. Sunt contraindicatii medicale in ambele cazuri. Oferta lui a venit inca din secunda doi dupa ce dr. ne-a anutat ca daca va mai exista o sarcina este posibil sa nu supravietuiesc…. Eu numai la asta nu ma gandeam cu burta taiata si tuburi si furtune atarnand din ea…. El ma asigura ca isi doreste in continuare sa faca acest pas…

  3. Vasectomia nu este nici mutilanta, nici degradanta, nici emasculatoare, nici definitiva.

    Este cea mai simpla procedura chirurgicala posibila, efectele secundare sunt close to none si recuperarea este IMEDIATA, nu rapida!! Sotul meu a condus la zece minute dupa interventie (care interventie, la randul ei, a durat mai putin de zece minute).

    Singurele neajunsuri sunt pe teren psihic, acolo unde sunt.
    Daca societatea e plina de astfel de situatii, cu siguranta nu va fi nimic nici in plan psihic.
    Sotul meu este la fel de viril/potent, la fel de tandru, la fel de barbat, la fel de sot si de prieten si de acelasi el care era si inainte de vasectomie. Iar in plan emotional nu s-a petrecut absolut nimic cu el tocmai pentru ca ideea si initiativa au fost 100% ale lui (eu initial, neinformata suficient, nu agreeam).

    Iar in privinta reversibilitatii, spre deosebire de legarea trompelor (care este si riscanta si plina de alte posibile consecinte legate de sanatate), rata de succes in primii 5 ani este de 90% (!!), scade pe masura ce trece timpul, desigur, dar nu este definitiva si irevocabila.

    Cred ca parerile astea pline de prejudecati sunt determinate pur contextual, nu exista un istoric sau o traditie in sensul asta in Romania, de aceea.
    Considerand insa alternativele … vasectomia este cea mai sigura si cea mai eficienta optiune de contraceptie pe termen lung. In niciun caz nu poate fi comparata cu metodele hormonale, care sunt niste nenoroceli ordinare pentru organismul si asa solicitat al unei femei care a trecut prin cateva sarcini/nasteri. E net deasupra lor la capitolul avantaje. Asta nu o spun eu, beneficiara indirecta, asta o spun toti specialistii in domeniu din lume, la ora actuala.

    Asta e clinica unde a mers el, pe site-ul lor gasesti destule informatii utile:

    http://www.drsnip.com.au/

    1. @alina, multumesc tare mult pentru interventie. Informatiile sunt de real folos… dar din pacate, asa cum scria si Otilia, Romania nu este o tara pregatita pentru asa ceva nici macar la nivel medical… am inteles ca sotului ei i s-a propus anestezia totala!! … desi tehnica, in teorie, presupune anestezia locala…
      … si asa cum s-a mai spus, Romania e tara in care Ciomu inca mai profeseaza… Noi nu suntem aparati decat teoretic de incompetenta medicilor…. 🙁

      Multumesc frumos pentru link.

      1. @g.cojocaru,

        Gena, puteti sa luati in calcul o clinica din strainatate, nu? Ma gandesc poate la Budapesta??
        La noi procedura a costat cateva sute de dolari, nu stiu care sunt preturile in Romania sau in Europa, cum e cu asigurarile … Dar poate e de luat in considerare.

        hugs.

        1. @alina, nu m-am, gandit la Ungaria deoarece nu imi prezinat incredere deloc… e un soi de aversiune personala… 🙂 Daca e cazul sa luam in calcul o varianat externa, cel mai la indemana mi se pare Austria…. dar intai vreau sa cercetez bine medicii de la noi.

  4. Nu,un mare nu.Cunosc doctora,casatorita cu un arab,4 copii,hotarata si-a legat trompele.S-a ingrasat enorm si regreta si in ziua de astazi.Spunea ca nu recomanda nimanui cea facut ea.Am inteles ca te deregleaza complet.N-am studiat,iti spun din caz concret,persoana cunoscuta,nu din povesti auzite.

    1. @Beatrice (KaBea), nu cred ca ligaturarea devasteaza mai mult decat dozele hormonale zilnice ingerate in cazul pilulelor….
      nici eu n-am studiat problema, dar asa gandesc ca ar fi logic…. plus ca nu vad ce dezechilibre hormonale sa apara in cazul ligaturarii… functiile sunt aceleasi doar ca ovulele nu mai sunt transportate in uter… zic si eu…

  5. si noi am discutat despre vasectomie si, cu toate ca el nu are probleme cu varianta asta, eu tot nu o consider pt. pus in practica (pe mine ma intereseaza ca EU sa nu raman insarcinata de la un moment incolo)
    eu am din tinerete probleme cu ficatul si anticonceptionale nu am luat decat 1 an, dupa aceea pt. ca prezervativul nu era o solutie pe termen lung pt. niciunul dintre noi, mi-am montat un sterilet; cu toate ca nu am avut nici o sarcina inainte de a pune steriletul, nu am avut nici o problema si dpdv al contraceptiei a fost cea mai comoda si fara griji perioada

  6. Subscriu la ce s a spus mai sus,mie nu mi place sa spun niciodata!Nu mi as lega trompele si nici nu as vrea sa faca vasectomie…eu personal as merge pe sterilet sau diafragma!Eu zic sa consulti cu medicul ginecolog cea mai potrivita metoda!

  7. Mă înscriu si eu în rândul celor cărora nu le plac metodele definitive, fie că e vorba de vasectomie, fie că e vorba de legare de trompe. Desi avem un băiat de 14 ani si nu cred că mai dorim un alt copil, suntem încă tineri amândoi si nu putem exclude toate variantele: să ne dorim totusi un alt copil peste un-an doi, sau cum ziceai tu chiar să divorțăm, să ne recăsătorim etc. Asa că – nu am luat in calcul metodele astea. Ca să nu mai zic că trăim în țara unde, din câte aam înțeles, doctorul Ciomu (celebrul) încă profesează în ciuda a ce a făcut, asa că, din punctul meu de vedere, un big no-no vis-a-vis de vasectomie 🙂
    La contraceptive hormonale am renuntat de vreo 4 ani, din motive de sănătate oarecum, eu sufăr de migrene si am crezut că enunțarea la hormoni mă va ajuta. Un pic m-a ajutat, ce-i drept, migrenele sunt mai lejere acum, plus că după ce am renunțat la anticoncepționale am dat urgent 10 kile jos, asa, în câteva luni, fără să fac altceva. Asta ca să întelegem totusi că hormonii ăia nu fac ei asa de bine în organism.
    soluția, pentru noi, sunt prezervativele. Nu ne deranjează pe niciunul din noi, dimpotrivă, ne fac să ne simțim asa tineri si ferice, cam ca adolescenții… 🙂

    1. @Deea, ai si tu dreptate cand faci referire la profesionalismul medicilor de la noi… 🙁
      Cat despre hormoni… nici eu nu ii prefer tocmai ca am luat anticonceptionale multi ani la rand… si mi-au ajuns…

  8. ce v-a apucat mah, pe amandoua azi :)) ai vazut ce s-a starnit lumea la mine pe wall? :))

    eu pro-vasectomie. Nu mai pot face alti copii, nu mai vreau alti copii. Contraceptive am luat timp de zece ani, cu mici pauze, dupa trei sarcini si atatia ani de alaptat sunt varza cu hormonii, deci scot complet din discutie anticonceptionale. Trompele nu mi le leg, pentru ca rata de esec e destul de mare, undeva pe la 8-9% si riscul de extrauterine creste mult la persoanele cu trompele ligaturate. Sterilet nu imi pun pentru ca efectiv imi repugna ideea.

    Asa ca, cu toata sinceritatea, consider ca am facut destul pentru cuplu, ca mi-am pus organismul la bataie in nenumarate randuri, asa ca a venit momentul sa trecem peste faza cu prezervativul si sa facem pasul decisiv. Timpul nu prea ne e prieten, insa el este foarte hotarat. Initiativa este a lui, nu are nici un fel de probleme, spre deosebire de multi barbati, care vad in vasectomie o stirbire a „masculinitatii” lor. De parca in asta ar sta toata virilitatea si vigoarea masculina.

    Amin 🙂

    1. @Bogdana, mah chiar am zambit cand am vazut postarea ei. A fost o nimereala buna. Oricum lui Sorin i-a placut postarea ei. Si zice ca i-a intarit convingerea ca a luat o decizie buna. 🙂
      Voi ati facut o cercetare asupra medicilor care practica aceasta procedura?

  9. Nici mie nu-mi plac metodele definitive. Am o prietena care are probleme cu sanii si o rezolvare sigura a problemei ar fi alaptarea, dar din pacate in timpul operatiei de cezariana cu al doilea bebe i-au fost legate trompele 🙁
    Hormonii – imi ajung ai mei 🙂 deci nu voi lua nimic din exterior.
    Raman la calendar – in toate formele ei.
    Ar mai fi Baby Comp – dar inca nu am destule informatii despre cat de sigur e si nici buget pentru el. Oricum l-am luat in calcul.

    1. @Andreea, scuze daca sunt neinformata dar nu vad legatura dintre trompele legate si alaptare.
      de baby comp nu stiu nimic dar ma documentez, iar calendarul nu imi inspira deloc incredere….

      1. @g.cojocaru, nu exista legatura doar ca copiii prietenei mele sunt mari deja, pentru a putea alapta ar mai trebui sa faca un copil. De aceea ziceam ca nu-mi plac metodele definitive.

        1. @Andreea, aaa!! nu intelesesem. 🙂 Copilul – terapeutic…. interesant subiect… 🙂 personal imi pare o decizie destul de greu de luat… Oricum daca isi doreste un copil, poate incerca un FIV

  10. nu as alege nici una nici alta. mi se par extreme, contra naturii. parerea mea. atata timp cat s-au inventat metode de contraceptie, exista calendar nu vad nicio problema. pilule eu nu iau deci raman celelalte variante.

        1. @Cris, si totusi calenadrul e colateral prezervativului. la noi e de baza, nu e poate cea mai confortabila insa e clar safe. si alegem asta momentan. nici nu am luat in calcul alte variante.

  11. Chiar dacă sunt virtual reversibile, atât ligatura trompelor cât și vasectomia mi se par mutilante. În plus, psihicul unui bărbat ar putea interpreta aiurea privarea de fertilitate, asimilând-o cu emascularea. Puțini sunt pregătiți pentru așa ceva.
    Off topic: Mi-am îngăduit să-ți copiez posterul. Îl găsești în coloana din dreapta-jos, la mine. E tare frumos și-mi induce o stare de bine privindu-l. 🙂

    1. @silavaracald, in afara sunt comune. … si oamenii aia chiar nu imi par afectati…. e drept ca nu sunt metode pentru masa… ci se adreseaza mai degraba cuplurilor solide, dar nu vad nimic rau in a apela la ele daca esti pregatit si iti doresti asta… cat despre identitatea noastra vizuala in online, sa-mi fie cu iertaciune, dar tocmai am schimbat-o … tu mi-ai adus aminte ca nu era actualizata la versiunea cu 4 cojocari. 🙂 Imi cer scuze pentru neplaceri dar trebuie sa o mai iei o data. 🙂

  12. La capitolul vasectomie, sunt de acord cu sora-ta. Noi chiar cunoastem un cuplu care a cochetat o vreme cu legarea trompelor (in cazul lor, ea asa voia) si pana la urma au divortat si ea s-a apucat sa mai faca un copil.