Meniul pentru copii – petreceri de vara

Meniurile pentru petrecerile celor mici sunt o provocare pentru mame… pentru mine, sunt cea mai mare provocare. Se stie ca nu posed talente „gospodinaresti” si nici imaginatie extraorinara nu am… si oricum… nu ar ajuta in cazul acesta. Mainile mele stangi refuza sa puna in practica putinele idei care imi vin…

Ma uit cu jind la poze sau tutoriale si nu inteleg nimic.. si totusi, as vrea sa fiu in stare sa fac ceva pentru copii mei. ย In curand Vladimirul nostru va implini un an si as vrea sa fac cumva sa pregatesc ceva special pentru micutii care il vor onora cu prezenta… Mi-e greu sa ma inham la realizarea minunatiilor care tot circula in online, asa ca mi-am propus sa va cer ajutorul: am nevoie de idei usor de pus in practica, dar cu lipici la pitici mici-mici. ๐Ÿ™‚

Proiectul cel mai ambitios va fi un pepene sculptat…. daca nu ajung la urgente dupa ce il finalizez, atunci ma voi declara multumita de mine. ๐Ÿ˜€

Ma gandeam sa pregatesc niste mini – frigarui cu legume si branzeturi (crude ) … ma mai batea gandul sa ma aventurez si spre niste sandviciuri ornate cu buburuze din rosii… dar inca nu stiu cum sa fixez „petele” buburuzei… am mai vazut undeva niste betisoare din legume (morcov, castravete, ardei gras) la pahar… si cred ca voi fi in stare sa tai betisoare cu ajutorul razatoarei; sper sa nu imi fac si degetele betisoare. ๐Ÿ˜€ ย Ca fel principal gandeam niste mini frigarui din pui si vita (daca gasesc ceva vita frageda). Pentru desert, ma gandeam sa folosesc pepenele sculptat ca suport pentru niste frigarui din fructe si pentru pepene rosu pe bat…. daca reusesc sa gasesc bete mai late… si niste porumb fiert… ca tot e sezon.

Alte idei, n-am dar as aprecia daca imi puteti oferi ceva idei care sa se poata pune in practitca si de catre mame fara talent in ale bucataritului. ๐Ÿ™‚

Articole pe aceeasi tema

28 de comentarii

  1. trebuie invelita totusi varza cu foetaj, ca sa arate mai bine…Te-ar mira sa-ti spun ca am facut chiar si zacusca, deci stiu sa coc si sa curat si vinete, dar asta cand imi vine cheful…

        1. @Calin Andreea Daniela,
          Ideea cu varza e f buna, o tai putin la capatul cu care o asezi pe platou, sa fie plata, sa nu se … rostogoleasca ๐Ÿ˜€ eu nici nu m-as complica cu invelit in foietaj, sincer, cauti doar ca „frigaruile” sa se „asorteze” cu ea ๐Ÿ™‚ poate fi si rosie, daca gasesti, cred ca ar fi de efect.

          Soacra-mea a facut un „arici” din mamaliga ๐Ÿ™‚
          O mamaliga mai vartoasa, pusa in forma de oval, pe un platou … oval ๐Ÿ™‚ lasata sa se raceasca, apoi infipt in ea chiftelute rotunde pe scobitoare (cate una pe scobitoare) si la un capat facut ochi si nas din bucati de masline negre.
          Nu stiu daca am explicat f bine, arata incredibil, ai mare grija cu scobitorile insa, daca sunt copii asa mici. Sa nu le „ascunzi” prin preparate mai ales, adica sa le folosesti ca sa „tina” diverse componente intre ele, si sa nu se vada scobitoarea.

          Poti sa mai faci salata de vinete (desi nu te vad cocand vinete, cum nu ma vad nici pe mine), se face simplu salata, daca ai vinetele coapte si curatate ๐Ÿ™‚ si sa o asezi in cosulete de rosii, adica tai capacul de la rosie, o scobesti de miez, o lasi la scurs, cu fundul in sus, o jum de ora, si pui in ea umplutura, orice crezi tu ca se potriveste, dai la rece pana la servire, faci design fistichiu cu frunzulite pe deasupra.

          Hai ca facem mega-brainstorming aici ๐Ÿ™‚

          Mai am ๐Ÿ˜€ soacra-mea era mare petrecareata, acum s-a mai „potolit” ๐Ÿ™‚

  2. Foarte bune si apreciate si chiar usor de facut sunt mini-pateurile din foi de placinta de la magazin ( nu foetaj ci alea subtiri) care pot fi umplute cu: branza, ciuperci, carne de pui, branza dulce si stafide sau legume tocate si calite impreuna. Tac pac…piticii le mananca cu placere ๐Ÿ™‚

    1. @Alexandra, da! sunt bune, nu te pot contrazice… insa chiar nu posed abilitatile de a le produce… si cum vorbim de copii mici, parca nu ma incumet nici sa cumpar… Am eu o dambla cu chestiile cu umpluturi cumparate in miezul verii…

  3. Betisoarele din legume mi se par o idee f buna. Pt prezentare, as merge pe un siretlic (e nevoie, multi nu mai sunt invatati sa manance legume crude, prefera tot felul de bombe calorice nesanatoase).
    Sa le pui in niste paharele din plastic (in functie de dimensiunea „betelor”, sa se vada totusi din ele ๐Ÿ™‚ ) pe care sa le imbraci in ceva atragator, cum ar fi autocolat colorat sau sclipicios, le pui pe masa, in locuri strategice ๐Ÿ™‚
    Poti sa le faci din timp, cu Maria, sa le folosesti apoi la alte chestii, sa desenezi pe ele, gasesti acolo si diverse idei de decoratiuni pt petrecere.

    Am vazut chiar aseara idea de „imbracat” galetuse de iaurt, pe un site foarte dragut, poate mai gasesti acolo si alte idei, abunda in lucruri interesante, eventual vezi si la categoria cu Lunch-box, idei f bune de gustari, posibil sa o sti si tu pe LuckyRock ๐Ÿ™‚
    http://10littlelucky.blogspot.ro/2012/04/galetuse-pentru-copii.html

    Pot sa mai vin si cu alte idei? ๐Ÿ™‚

    Hai ca o sa iasa bine, eu am incredere in tine, cat timp mai ai la dispozitie? ๐Ÿ˜€

    PS: ai idee pe cine pot iau la cafteala ca nu-mi mai merge blogger-ul de doua zile??? ๐Ÿ™ Nu pot sa scriu nimic nici pe la mine (posturi, comment-uri) nici pe la altii (comment-uri) care sunt pe blogspot, simpt ca o iau razna, noroc ca pot sa-i capiez pe altii, care nu sunt pe blogspot :))

    1. @AndreeaG, petrecerea ne-am propus sa o facem pe 15 asa ca timp am berechet… zic eu.
      pahare speciale nu fac nici daca ma bati. ๐Ÿ˜€ vor ajunge sa fie calcate in picioare de ei…. le fac cand vor fi in stare sa aprecieze. ๐Ÿ˜› … glumesc…. dar chiar nu am timp si pentru astea. dar am vazut niste recipiente de cumparat…. o sa apelez la acelea.
      … despre Blogger chiar nu stiu nimic.

  4. – Snitele din piept de pui date prin ou, apoi prin fulgi de porumb usor striviti, in tava, pe hartie de copt la cuptor … sunt gata cam in 15 minute (depinde si de cuptor).
    – chiftelute (o mana de carne tocata, eu folosesc curcan, 1 cartof ras pe razatoarea mica si stors bine, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi, sare, marar tocat marunt, 1 ou), tot pe hartie de copt, la cuptor; apoi le poti pune pe mini frigarui, sau face un mic arici, mai pui niste rosii cherry, ceva branza taiata cubulete;
    – bulete de branza, dar astea is prajite, nu merg la copii;

    Spor la pregatiri!

  5. Sper sa-ti fie de folos si ideile mele, daca nu pentru petrecere, poate pentru orice alt moment:

    Eu le fac fetelor budinca de casa (cu amidon si ou, am o reteta la noi pe blog) si o torn in forme de nisip, iar dupa racire o rastorn pe farfurioare si avem ratuste, stelute, ursuleti… Se poate face si jeleu din fructe de sezon (de ex. fructe de padure pasate, cu putina miere), intarit cu agar agar (http://www.pastaidevanilie.ro/bucatarie-moleculara/56-agar-agar.html) sau cu gelatina normala. Sau, tocmai citisem aseara, o reteta de budinca de lapte pe siteul laurei Adamache (http://www.lauraadamache.ro/2012/06/budinca-de-lapte.html)

    Apoi, eu uneori le tai fetelor felii de paine toast cu forme de facut biscuiti (din cele de plastic, ce se gasesc in orice hypermarket, cu forme de inimioara, steluta, bradulet, semiluna etc.), le pun intr-o tava la cuptor cateva minute (ca pe bruschete) si le fac tartine cu orice pe ele… creme de branze, unt si somon, pasta de ou cu verdeata etc. Au un aspect mai copilaresc, fiind taiate asa… plus ca le poti pune ochi, nas si gura fiecareia, sau poti face floricele sau orice altceva.

    Alta reteta ce o fac des este de schnitzele de pui cu susan, la cuptor, pe hartie de copt (fasii subtiri si micute de piept de pui, date prin ou si susan si puse la cuptor; puiul poate fi si fiert in prealabil, ca sa se faca mai repede) si tot in aceeasi tava pun cartofi taiati felii, ca la cartofii prajiti, stropiti cu putin ulei (sau unt topit), sare si rozmarin… si se coc toate deodata, rezultand o masa care poate fi si festiva, la o adica. Avantajul e ca nimic nu e prajit in ulei si nici nu se ung copiii pe maini cand mananca. ๐Ÿ™‚ Plus ca, in cazul meniurilor pentru musafiri, muncesti mai putin… eu nu ajung niciodata sa pregatesc prea multe chestii pe scobitori sau bete de frigarui…

    Ah… si am o carte minunata cu sandwichuri decorative, abia astept sa creasca fetele sa facem impreuna din ea! ๐Ÿ˜€

    1. @Carla, budinca? jeleu? … ai o parere mult prea buna despre mine! ๐Ÿ™ Nu am curaj sa incerc. Tartinele taiate cu forme de biscuiti, insa suna bine. La astea ma bag! ๐Ÿ™‚
      Cartofi la cuptor am mai pregatit. ๐Ÿ˜€ … reteta e „furata” de la Lilutesa…. si Maria chiar ii apreciaza… uitasem de ei, dar daca tot mi-ai adus aminte ii voi include in meniu. ๐Ÿ™‚
      Snitelele insa nu ma vad in stare sa le fac. Raman doar la frigarui…. am incredere in mine ca le pot realiza. ๐Ÿ™‚

      1. @g.cojocaru,
        hai maaaa, snitelele sunt simple tare, sa fie cuptorul bine incins, pui hartie de copt in tava (o lasi si pe ea-tava la incins), pregatesti ou batut, cu mirodenii, intr-o farfurie adanca (si cu faina sau fata?!), susanul in alta, mai ales daca fasiile de pui sunt fierte, le dai repede prin maglavaisuri, le arunci pe hartia de copt, si in cateva minute, cat sa se inghege oul pe ele, ar trebui sa fie gata.
        Avantajul major mi se pare ca pot fi preparate cu o zi inainte, sau macar cateva ore, si sa le servesti reci, daca iti aduni prea multe de facut atunci, sa fie toate calde/proaspete, o sa te pui jos sa plangi f repede.

        Si budinca suna tare bine, mai ales daca ai multe forme, e usor de facut si mi se pare de efect.

        Uite, iti mai zic eu o chestie super simpla si sanatoasa, buna pt orice varsta si de efect … n-ai cum sa o greseti, este din doctrina raw-vegan (nu sunt extremista dar sunt niste deserturi fenomenale pe acolo): bilute de nuci sau bomboane gen rafaelo. Le poti face chiar si cu doua zile inainte, numai sa nu le mananci pana vine ziua X ๐Ÿ˜€

        Bilutele de nuci le fac foarte des, altfel ai mei nu prea mananca nuci si sunt f sanatoase.
        Se macina la rasnita de cafea: migdale, nuci de orice fel, seminte (floarea-soarelui, dovleac), susan (fff bun pt calciu), cam orice iti trece prin cap, sau doar migdale si susan (vezi ca daca le macini f mult timp, ies uleiurile din ele, si se cam lipesc pe peretii rasnitei ๐Ÿ™‚ nu te sperii, poti sa bagi ceva fulgi de cereale la inceput, din cei simpli, de la plafar, ne-dulci, doar presati, ii macini un minut, apoi pui nucile peste ele, si le mai macini impreuna, cerealele sunt ok in produsul final)
        La toate astea facute praf, intr-un castron, se adauga
        -indulcitor dupa gust, eu pun miere, dar daca sunt mai mici copiii e mai bine sa pui curmale (le pui la inmuiat cateva ceasuri, in frigider, sa nu fermenteze, ca e cald, apoi le scurgi intr-o sita),
        -pudra de roscove (mult mai sanatoasa decat cacao, pt copii, si f gustoasa), poti sa lasi o parte din compozitie fara pudra de roscove sa fie unele albe, altele negre,
        -ceva suc de lamaie sau portocala (vit C favorizeaza asimilarea de calciu din susan sau nuci) sau apa, cateva linguri sau mai mult, cat sa lege compozitia, eventual mai adaugi si din zeama de la curmale.
        Iese o compozitie „ca de chiftele” ๐Ÿ™‚ nu trebuie sa fie f moale dar sa se lege, apoi, cu mainile udate frecvent (dar nu pline de apa) faci bilute, de marime mica, cat sa poata baga in gura, un copil mic, una odata.
        Poti sa le tavalesti prin diverse chestii, cocos, roscove, chiar prafuri colorate sau bobite colorate de zahar, orice.

        Bilutele gen rafaelo sunt mult mai simple ๐Ÿ™‚
        -Ia o nuca de cocos de la supermarket, sparge-o, da-i pe razatoarea mica miezul alb (merge si cu cocos la punga si iese buna dar cu cocos din nuca e fe-no-me-na-la ๐Ÿ™‚ )
        -apoi pui la blenderul cu bat (sau alta scula de macinat-amestecat) cata nuca de cocos, cam atatea curmale inmuiate in prealabil (dupa ochi, in principiu ceva mai multe curmale) si le omori acolo pana ies pasta,
        -daca iese prea moale poti sa pui ceva nuci macinate/biscuit ras, orice ti se pare, care sa mai absoarba si sa lege.
        La fel. le faci bilute, le dai la frigider (se mai intaresc pe parcurs), se servesc de la frigider, daca stau mai mult de … jum de ora la temp camerei se mai inmoaie si sunt mai dificil de servit, daca nu le-ai facut mai tari de la inceput.

        Scuze ca m-am bagat aici la Carla, dar imi vin ideile pe parcurs, si le pierd daca nu le scriu repede ๐Ÿ™‚

  6. Niศ™te cremvursti buni, รฎn aluat cred cฤƒ ar plฤƒcea ศ™i celor mici, ศ™i celor mari. Apoi, o cremฤƒ de brรขnzฤƒ, cu verdeศ›uri tocate รฎn ea. Chifteluศ›e de legume. Lucruri usoare, de varฤƒ.

    1. @silavaracald, ‘or fi astea usoare… dar nu-s usoare deloc de realizat. ๐Ÿ˜€ Chiftelutele cu legume suna bine…. dar nu am facut nici un fel de chiftea in viata mea … si parca nu imi vine sa fac experimente pe invitati. ๐Ÿ™‚ …. iar aluaturi…. ๐Ÿ™‚ aluaturile sunt deja chestii mult prea complicate… sunt depasita la acest capitol… ๐Ÿ™
      Crema de branza suna iarasi bine… cu tocatul stau mai prost. ๐Ÿ˜€ Ori de cate ori toc ceva marunt ajung sa imi maruntesc si degetele… iar blenderul nu marunteste egal …. imi ies fie pasta, fie prea mari…. si nici una din variante nu e compatibila cu crema de branza. … totusi ma mai gandesc… crema de branza si chiftelutele chiar suna realizabil… dificil, dar realizabil. Tre’ sa imi fac curaj. ๐Ÿ˜€

      1. @g.cojocaru,
        Hihihihi
        credeam ca doar eu sunt asa afona la bucatarie, la 30 de ani ๐Ÿ˜€
        Da’ e bine ca avem vointa ๐Ÿ˜€

        Vezi ca „aluaturi” pretabile la treaba cu cremvustii (poti sa bagi in ele orice, pe principiul „fornetti”), se cheama „aluat de foietaj”, congelat, la supermarket ๐Ÿ˜€ il decongelezi, il intinzi pe masa, il patratesti, infasori in el … ce ai nevoie, si la cuptor ๐Ÿ™‚
        acuma … cuptorul e alta socoteala, trebuie sa o nimeresti temperatura si timpul potrivite, sa nu le arzi, nici sa nu ramana crude, eu inca studiez ๐Ÿ™‚

  7. La petrecerea Georgiei, noi le-am facut copanele, caci le plac tare mult fetitelor noastre. Le-am facut la cuptor si le-am invelit partea de jos in staniol, ca sa nu se murdareasca cei mici pe manute.
    La alta petrecere, am facut chiftelute la cuptor – din carne de pui, tocata, cu ardei si cartofi, puse doar in tava din cuptor, pe hartie de copt. Le-am pus pe frigarui, cu cate un cubulet de branza si eventual o rosie cherry.
    Am mai facut puiuti/ratuste din branza: faci o crema din branza de vaci si unt, apoi modelezi un corp si un cap, pe care le „lipesti” cu ajutorul unei scobitori. Pui ochi din boabe de piper si cioc+aripioare din bucatele de morcov.
    Buburuzele din rosii sunt foarte usor de facut, bulinele se fac din bucatele de masline, pur si simplu le pui pe rosie, vor sta.
    Poti sa faci niste sandvisuri micute, pe felii de baghete, foarte simple: le ungi cu branza sau cu ce vrei tu si le faci smiley face din rosie ori ardei.
    Cat despre pepene, ti-as sugera sa-l faci in forma de arici: http://blogs.babble.com/family-kitchen/2010/06/23/watermelon-hedgehog/. Pentru copii noi facem broscuta testoasa http://chocoking.ro/media/2012/06/DSC02992.jpg ori bufnita din ananas, de asemenea: http://chocoking.ro/media/2011/11/DSC05974.jpg – preferatele celor mici. Sa stii ca nici cosuletul nu e asa de greu de facut! http://chocoking.ro/media/2011/06/DSC00737.jpg

    Spor la treaba! ๐Ÿ™‚

  8. Abia astept sa vad poze cu pepenele tau sculptat!:) Si e tare ideea cu pepene pe bat.
    Minifrigaruile reci (cu legume si branza) si calde (cu carne) cred ca sunt usor de facut, dar buburezele par grele si pentru mine, tot cu doua maini stangi in bucatarie.:) Cred ca merge sa faci frigarui si din fructe.
    Nu stiu daca ti-ar surade ideea de ceva mini-pizza cu legume si branza (http://www.pizza.ro/retete/index.php/minipizza_cu_spanac_si_branza/; http://www.ecuisine.ro/retete/gustari-garnituri/legume/mini-pizza-vegetariana; adaptate, bineinteles, deci fara sos si ce nu merge la varsta lor) cred ca ar fi Ok pentru pici si nu foarte greu de facut. Zic si eu, dar nu sunt nici pe departe vreo experta in ale bucatariei sau in ale gusturilor de pici.

    1. @Cristina, suna bine si mini-pizza. ๐Ÿ™‚ Merci de idee! … oricum nu vor fi multi prichindei. La un an ne serbam in familie iar pitici vor fi numai cativa… asa ca am noroc ca nu va trebui sa ma agit totusi prea tare. ๐Ÿ˜€

      1. @g.cojocaru, Si noi am facut ceva restrans la 1 an, doar nasii cu fata lor cea mica si bunicii, respectiv unchiul si matusa lui Costin. Deci tot cam in familie. Voi aveti noroc ca ziua lui Vladimir e vara si ca aveti curte, noi a trebuit sa alegem totusi un spatiu.:)
        Daca ai ceva forme mici prin bucatarie, ca astea http://www.decorix.ro/4-forme-de-taiat-sandvisuri.html, cred ca poti incerca si mini-sandvici-uri pe scobitoare, eu zic ca sunt usor de mancat de catre pici si cred ca i-ar tenta .

        1. @Cristina, si noi am avut traditia aceasta cu „1 an sarbatorit in familie” si la Maria… la varsta aceasta sunt prea mici sa se poata bucura de prezenta celor mici… incepem cu petrecerile cu si numai pentru copii de la doi ani in sus. ๐Ÿ™‚ …. asa cum am facut si la Maria. Sa nu nedrepatim pe niciunul. ๐Ÿ˜›
          Forme dintr-alea nu mai am … si la cati prichindei o sa avem (adica putini) nu are rost sa mai iau acum. Tin minte sugestia pentru anul viitor. ๐Ÿ™‚