Siguranta in online? Si pentru copii?

Primul calculator l-am avut prin 1997. Ni l-a cumparat tata (mie si sora-mii) pentru ca si-a dat el seama ca ala e viitorul si ca ne-ar prinde bine sa avem si unul acasa, sa putem exersa ceea ce deja facem la scoala. … Abia se introdusesera orele de Informatica in programa…

S-a multumit sa ni-l cumpere, sa ne plateasca niste cursuri de operare si sa ne lase sa „lucram” la el… Si lucram si cate 10 ore pe zi… la RedAlert, la Heroes, pe MiRC, mai apoi pe internet… A avut „noroc” ca eram cat de cat cu capul pe umeri si nu am facut prostii… l-am virusat de cateva ori, dar atat. E drept ca la acea vreme pericolele erau mai mici, dar nu cred ca  a constientizat vreo secunda cat de periculoasa putea fi poarta spre libertate pe care ne-a achizitionat-o.  Citeam pe blogul Bogdanei despre ultima lansare a Bitdefender Antivirus, care are si un modul de control parental; pe langa multe alte module, cel putin la fel de importante. Detalii gasiti aici. Must read. Eu una am ramas impresionata de cat de destept este Bitdefender Internet Security 2013 . Nu degeaba e (deja!) cel mai premiat produs Bitdefender.

… apoi am citit la Ada, tot despre Bitdefender Internet Security 2013 . O postare tare bine documentata si explicata. Dupa ce am citit review-ul Adei, mi-am dat seama ca modulul de control parental este unul dintre produsele ce nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Si nu, nu consider ca acest tip de aplicatie este utilizat numai de parintii obsedati de control. Cred ca se adreseaza parintilor responsabili.

Ai mei mai au pana sa ajunga sa butoneze singuri dispozitivele cu acces la internet, dar nu cred ca este prea devreme sa incep sa ma ingrijoreze pericolele care ii vor pandi in online.  Mi-am propus ca in urmatorii doi ani sa achizitionez si eu un astfel de program. .. sper totusi, ca pana atunci, sa se inventeze si un modul pentru smartphone-uri. 🙂 … traficul de pe aceste dispozitive chiar nu poate fi neglijat… mai ales ca Romania nu mai are mult si devine o imensa retea wireless 🙂 .. exagerez, normal, dar la noi chiar sunt foarte raspandite retelele wireless.

… Modulele de control parental (si nu numai), costa. Nu putin, dar nici prea mult in comparatie cu ceea ce pot face. In spatele unei astfel de aplicatii sunt mii de ore de munca si zeci de oameni care au muncit pentru ca noi sa avem posibilitatea de a fi parinti responsabili si in mediul online, sau pentru ca noua sa ne fie protejate tranzactiile online si datele personale.  In general, modulele care chiar fac „treaba” nu exista in varianta freeware.  Aplicatia se achizitioneaza pentru perioade de pana la 3 ani si nu poate fi instalata pe multiple terminale…  Daca vrem siguranta, trebuie sa platim. Antivirusul se downloadeaza online direct de pe site-ul producatorului . Pretul e decent, dar destul de neobisnuit pentru romani… la noi pirateria e in floare. Daca totusi nu sunteti convinsi sa il achizitionati, puteti descarca o instanta gratuita, valabila 30 de zile; suficient cat sa va formati o parere si sa va convingeti daca il vreti sau nu.

Eu una, recunosc ca nu m-am jucat prea mult cu aplicatia, insa am citit in postarea Adei ca modulul de control parental, iti poate spune inclusiv ultima locatie copilului. Genial. Nu doresc nimanui sa fie nevoit sa decurga la astfel de aplicatii pentru a da de urma copilului sau… dar viata nu este intotdeauna asa cum ne-o dorim…. E bine sa fi prevazator.

Nu m-am documentat pe subiect foarte amanuntit inca, dar am o scuza: ai mei sunt mici. Sunt curioasa cati dintre cei care au copii ce acceseaza nesupravegheati internetul, au instalat o astfel de aplicatie pe calculatoarele celor mici? Sunt curioasa cati dintre acesti parinti au cunostinta de existenta acestor aplicatii?

Eu una zic ca siguranta copiilor mei merita investitia intr-o astfel de aplicatie.  Voi ce parere aveti?

Articole pe aceeasi tema

9 comentarii

  1. Problema este ca primii care descopera secretele unui program sunt chiar copiii. Parerea mea este ca mai simplu ar fi sa ii educam, sa stie ca in anumite locuri de pe internet nu se intra, pentru ca sunt periculoase.

  2. Incercati aici: http://www.robokid.ro. Este un sistem online de protectie 100% romanesc.
    Este capabil sa faca analiza continutului in peste 60 de limbi. Analizeaza d.p.d.v semantic continutul fiecarei pagini sosite de pe net, continutul email-urilor etc. Daca identifica informatii nepotrivite pentru copii (porn, violenta etc.) Robokid le elimina din pagina si livreaza pagina „curatata”. Niciun alt program de protectie pentru copii nu este capabil sa restrictioneze nici macar o treime din cat reuseste Robokid. Nici macar Bitdefender… nici pe departe.

  3. Trebuie să mă duc să-mi întreb şotul dc suntem „protejaţi” :)! Mai pus pe gânduri!

    Ana

  4. Inca nu am ajuns la etapa aia. O sa mai dureze ceva ani buni pana ajunge juniorul meu sa butoneze computerul si cine stie ce va fi pe piata atunci. Dar informatia si recomandarile sunt utile pentru mine in prezent. Anti-virusul meu Avast va expira in curand si e bine de stiut ce anti-virusuri sunt bune la ora actuala. Luat in considerare. Multam ! 🙂

    1. @Annarkali, pentru noi sunt interesante modulele de siguranta a tranzactiilor bancare si de protejare a datelor personale in retelele sociale. 🙂
      am si eu o cuiriozitate: la voi care-i practica generala pentru programele de protectie a computerelor: freeware sau aplicatii platite?

      1. Pentru tranzactii bancare, paginile bancilor unde avem noi cont au masurile lor de securitate pentru logare si tranzactii. Nu intru in detalii. Deasemenea reimburseaza orice pierdere financiara care a avut loc in defavoarea clientului daca contul lui este accesat ilegal in scop de frauda.
        In ceea ce priveste retele sociale, nu dam date personale. Eu cel putin am o intraga identitate special pentru virtual, inclusiv nume, adresa, e-mail care nu au nici o legatura cu persoana mea reala. Dar oricum eu nu frecventez retele sociale. Exceptie face Facebook, dar si acolo nu divulg chestii personale.
        Aici cand cumperi un computer nou, vine deja cu anti-virus actual instalat si licenta pe un an. Dupa ce expira licenta ramane la dispozitia fiecaruia sa si-o reinoiasca, on line sau sa-si cumpere alt program de anti-virus daca crede ca a gasit altul mai bun. Acum depinde de om, unii si le cumpara, altii le pirateaza.

  5. Voi citi articolul si da, l-as recomanda pentru nepoata mea, care e in floarea curiozitatii si acum dezleaga misterele internetului….
    Cat costa? Cu aproximatie,

    1. @Hapi, din ce am vazut incepe de la cca 200 lei/an/1 terminal … sunt si pachete, pentru perioade de pana la 3 ani, cu optiuni de 1 pana la 10 terminale… daca intri la ei pe site afli pretul in functie de combinatia (perioada si nr. de terminale) aleasa