Mezeluri?

Mezelurile sunt, in general, evitate de mame.. si nu numai. Sunt evitate de catre toti cei care au o alimentatie sanatoasa.

Procentul de carne este destul de mic, iar diferenta este reprezentata de E-uri, aditivi, conservanti…  Neindicat pentru cei mici. Stiu ca sunt persoane care reusesc sa evite total mezelurile, atat din alimentatia personala, cat si din alimentatia copiilor lor, ceea ce e de admirat.  Mai sunt persoane care reusesc sa se rezume numai la mezelurile traditionale, neprocesate la scara larga, care se gasesc la micii producatori, in special la targurile traditionale sau, in piete, la sibieni.

Si eu sunt fana a produselor comerciaizate de sibieni. La targurile traditionale, recunosc, ajung destul de rar; dar cand ajung, ma aprovizionez.

Maria, a inceput sa manance orice  vede pe masa. Deja nu mai putem pune pe masa alimente pe care nu dorim sa ii le oferim. Daca vede ceva, si vrea, nici nu conteaza ca acel ceva nu se afla in farfuria ei. Se serveste sigura. Ba mai mult, a invatat sa se serveasca singura din frigider. 🙂 … si nu e chip sa ii iei ceva din mana daca a apucat sa il ia din frigider.

Mezelurile m-au chinuit destul de mult.. mai ales ca mama mea nu ii refuza nimic. Daca ar fi dupa ea, ar manca „cunculita” non stop. O mai pacalim cu muschiulet preparat la cuptor sau la gratar si taiate felii subtiri-subtiri, precum mezelurile… dar nu se lasa pacalita mereu.

De cateva zile, sunt mai linistita in privinta acestui subiect…. 🙂 Am descoperit mezeluri ce contin 95% carne, nu au E-uri, nu au conservanti si nu au aditivi!! Si au gust! Gust de carne.  Le-am descoperit intamplator cand faceam niste cumparaturi la CrisTim-ul de langa casa mea.  Habar nu aveam ca au scos si asemenea produse. Am luat muschi file si sunca de curcan. S-au batut turcii la gura Mariei… si am avut curaj sa ii dau si lui Vladimir, care a ras doua feliute aproape pe nerasuflate. Partea buna este ca nu se gasesc vrac… pentru a nu se altera, iar ambalajele contin numai 80g de produs… Suficient pentru piticii mei.. si le mai si ramane. Sunca de curcan are succesul cel mai mare.

Nu le ofer zilnic, insa sunt mult mai linistita in privinta gustarilor lor. Stiu ca daca am urgente, sau daca Maria pune mana pe ceva din frigider, nu mai trebuie sa sar ca arsa.

Mi s-a parut curios ca nu am auzit pana acum de aceasta gama, care se numeste „Vitality” (nu stiu daca am pus bine link-ul, dar eu in josul paginii am reusit sa gasesc un comuniat de presa datat 20 August 2012 prin care era anuntata lansarea acestei noi game de produse), asa ca l-am pus la treaba pe domnul Google de cum am ajuns acasa, si am reusit sa aflu ca aceasta gama este prima gama de mezeluri romanesti  fara conservanti si coloranti artificiali, fara aditivi, fara E-uri. Mezelurile sunt produse cu ajutorul tehnologiei de procesare prin inalta presiune. Este vorba despre un sistem de protectie alimentara de ultima generatie, care, printr-un procedeu 100% natural si total neinvaziv, asigura cresterea calitatii mezelurilor si pastrarea prospetimii si savorii lor, fara afectarea celulei de carne sau modificarea valorii nutritive si a proprietatilor organoleptice ale produselor.

Normal, ca produsele sunt mai scumpe decat „surorile” lor ce nu sunt produse cu ajutorul acestei noi tehnologii, dar nu sunt inaccesibile. Pachetul (80 g de produs) costa intre 4 lei si un pic si 5 lei si un pic (spre 6)… sunt 5 produse in gama. Atat costau in magazinul Cristim din Bucrestii Noi, dar sunt convinsa ca in hipermarketuri vor fi putin mai ieftine… asa se intampla cu toate produsele Cristim: in magazinele proprii sunt mai scumpe decat in hipermarketuri.

Ma bucur ca se poate si la noi. Ma bucur ca producatorii investesc in tehnologie pentru producerea de alimente mai sanatoase. E de bine!

Articole pe aceeasi tema

23 de comentarii

  1. M-am dezobisnuit total de mezeluri dar consumam aproape zilnic in copilarie 🙂
    Le-am lasat in urma cu multi ani cand am invatat ca pot sa mananc sanatos cat de cat ….nu renunt la carne, mananc cate un gratar, imi plam ficateii, curcanul, rata, pui, peste, vita
    Dar mezeluri gata preparate nu cumpar

  2. Multumesc pentru informatie! Am sa caut si eu aceste produse.
    Noi cumparam, cat de rar putem, produse traditionale (sau asa se numesc) de la o firma locala. Sunt gustoase, intr-adevar.
    Si Cezara cere sunculita cand vede in magazin, asa ca produsele noi de la CrisTim ne vor salva de-o pofta!

  3. Pana sa apara copiii in viata noastra serveam si noi mezeluri. De vreo 2 ani le-am scos definitiv din alimentatia noastra, la fel si sucurile carbogazoase, sa nu zic de chipsuri si alte „minuni”.
    Daca ai un pic de vointa, se poate. Se gasesc alternative. De ex. pate fac in casa, gustari fac in casa, prajituri. La capitolul mezeluri, nu simt nevoia de a le inlocui pentru ca nu suntem obisnuiti sa mancam ceva pe fuga.
    Sunt curioasa sa vad aceasta noua gama. Eu sunt Toma Necredinciosul, citesc eticheta si tot nu cred ca nu are vestitele E-uri 🙂 Oricum, multumim pentru informatie 🙂

  4. noi avem un magazin al unor sibieni si au si mezeluri. Eu si Cristi mancam de acolo, insa lui Alice nu i-am dat inca. Am gustat un piept de curcan de la ei, fiert si usor de tot afumat si ce mi-a placut e ca avea putina sare. Ma gandeam sa incerc sa ii dau lui Alice, dar nu stiu daca sa mai astept sau nu. In rest, asa cum spunea si Cristina, mai sus, dupa 2-3 zile in frigider nu mai sunt chiar ok si ce imi mai place e ca nu lasa „un kg” de apa dupa ce le cumparam. Dar e bine de stiut de Cristim ca am si eu unul in piata 🙂

  5. da sunt bune la baciu, insa trebuie luata cantitate f mica, dupa 2 zile de stat in frigider nu mai sunt chiar ok. probabil asta e testul ca sunt naturale

  6. Si eu cumpar sunca de curcan de la Lidl. Si mai iau de la ei un pate traditional sau cu leurda. Se simt bucatile de ficat in gura, se vad cand intinzi pe paine.
    Cat despre mezeluri, multumesc ca am reusit sa ma las de ele.

    1. @veronica, deja ma simt „oarba”. Tre’ musai sa casc ochii mai bine data viitoare cand ajung la lidl.
      Pateul de ficat nu ma incanta. Jur ca nimic nu egaleaza pateul facut de tata in casa. 😀

    1. Dar ce parere aveti de afumatura din produsele traditionale? Se zice ca este foarte rea si cancerigena la randul ei. Oricum, consumul de mezeluri in exces, fie ele traditionale sau moderne, nu este recomandat, insa consumul ocazional (de gust) este ok!

      1. afumatura cancerigena? … poate „esenta de afumatura” … de afumatura clasica cu lemn/rumegus nu stiu sa dauneze.
        Cat despre mezeluri, nu zice nimeni ca trebuie sa inlocuiasa o masa, dar, din cand in cand, te salveaza cand le transformi intr-o gustare rapida. Vorbesc de mezelurile traditionale… adica de carnuri, nu de pastele de cine stie ce care se gasesc in comert si care sunt pline de coloranti, aditivi, emulgatori, esente pentru, gust, miros…

  7. Maria Coman, merci. O sa casc ochii mai bine si dupa Angst…. nu stiam de ei.. intr-o vreme luam si eu numai de acolo, apoi am inceput sa ii alternez cu Cristimul de langa casa, apoi m-a trosnit revelatia ca tre sa mananc sanatos si incercam sa le evit. 🙂

  8. Din Lidl iau si eu o sunca de curcan cu 95% carne, e foarte buna si se simte diferenta de gust. Voi cauta si eu produsele Cris-Tim sa vad ce-i cu ele. Admir si eu parintii care reusesc sa elimine mezelurile cu totul, din pacate la mine nu e cazul. Nu consumam salamuri, sunci si alte produse de duzina, insa cumpar si eu din magazinele de producator (gen de la Sibiu) si anumite marci de pe piata.

  9. da bine de stiut. si noi tot angst, in general de curcan cam astea sunt preferintele. f rar altceva.

  10. gama abia s-a lansat, saptamana trecuta. Am gustat si eu la munca si sunt bune. Am studiat si ingredientele. Sunt ok. Dar nu le-am gasit in cora, nici in mega. habar n-am unde le vand…

  11. poate iti voi oferi un pont folositor sau nu. la lidl mezelurile marca lor sunt 80-90% carne si sunt mult superioare celor obisnuite, sa zic asa.

    1. @minnie, nu am incredere in lidl de la noi.. ca ar fi la fel cu lidl de la voi. 🙂
      Am intrat de cateva ori in lidl si chiar nu am zarit o marca proprie de mezeluri. In plus, nici sortimentul nu e diversificat pe acest segment… Dar ma voi uita cu atentie data viitoare.