Lista de cumparaturi

Duminicile noastre incep printr-o excursie la piata. Eu am tras chiulul in ultima vreme. Din moment ce nu am voie sa car mai mult de 2 kg, sunt inutila si acolo, dar totusi, o utilitate mi-am pastrat: intocmirea listei de cumparaturi.

Ca orice nevasta care se respecta, eu fac planul si Sorin, saracul, il pune in practica.  Recunosc ca lista este facuta in special in functie de nevoile copiilor. Ca orice parinti care nu se respecta, nevoile noastre nutritionale (si nu numai) sunt, de multe ori, uitate… In caz ca ati uitat, nu sunt nici pe departe o buna gospodina, asa ca, de cele mai multe ori, ma transpun in rolul nutritionistului, care nu face altceva decat sa alcatuiasca meniuri. Viata le dau mama si bunica. Sa le dea Dumnezeu sanatate!

Astazi, desi este ziua lui (sa-mi traiasca!), Sorin nu a scapat de drumul pana la piata. Sunt o nevasta rea, nu? 😛

Incerc, pe cat posibil, sa ma informez continuu si sa fiu la curent cu studiile recente ale nutritionistilor. Daca pana la copii habar nu aveam ce este o piramida nutritionala, acum am ajuns sa o memorez. 🙂

sursa foto: prodieta.ro

Exista mai multe variatii ale acestei piramide, dar, in mare, difera foarte putin intre ele. Incerc sa intocmesc lista de cumparaturi, bazandu-ma pe recomandarile piramidei dar si pe preferintele celor mici. In plus, prefer sa aleg alimentele cele mai bogate in nutrienti, tocmai pentru a ma asigura ca celor mici nu le lipseste nimic. .. mai ales in zilele in care fac nazuri la mancare si mananca putin spre deloc.  La informare, Google e prietenul meu de nadejde.. si Raluca (uneori, Raluca in proportie mai mare decat google) … si grupul Alimentatie Traditionala.

Au fost momente in care lactatele erau refuzate cu desavarsire de Maria. Spre disperarea mea. Nu-i usor sa fi mama de copil de 10 luni care refuza sa bea lapte, samanance branza, iaurt sau cascaval… Si greva a durat pana pe la 16-17 luni, atunci cand a inceput sa accepte laptele pentru ca il vedea pe Vladimir cu biberonul in gura. La vremea aceea eram atat de incuiata incat nici macar nu am luat in calcul sa le ofer lactate din comert. Cumparam lapte de tara si faceam totul in casa…

Incerc, pe cat posibil sa le ofer cat mai multe alimente bogate in calciu (da, stiu am un fix, dar avand in vedere ca am avut atatea oase rupte la viata mea, e de inteles).

– avem abonament la lapte de vaca

– cascavalul sibienilor nu ne lipseste din frigider

– iaurturile si branzeturile nu lipsesc nici ele

– migdalele sunt gustari tare apreciate

– varza, fasolea, broccoli se regasesc macar o data pe saptamana in meniul lor.

– spanacul mai rar, deoarece, chiar daca are cea mai mare cantitate de Ca, contine si acid oxalic care impiedica absorbtia calciului.

– portocalele sunt in topul fructelor consumate – pe langa Ca, mai au si vit C

– somonul in cumparam mai rar.. ca nu prea se omoara cei mici cu el, dar sper sa reusim sa ii imprietenim cu acest aliment

Cam asta e lista de cumparaturi care ne asigura necesarul de calciu in sezonul rece. Voi ce alte alimente bogate in Ca sau alti nutrienti cumparati frecvent?

PS: in caz ca nu ati apucat sa o faceti, revin cu rugamintea de a ma ajuta sa centralizez cateva informatii. Nu am nevoie decat de 1 minut din timpul vostru pentru a completa acest chestionar. Multumesc.

Articole pe aceeasi tema

24 de comentarii

  1. Subscriu la piramida, cu tot cu faptul ca e mai mult … teoretica 🙂
    La multi ani domnului! How much? 🙂
    Si vreau detalii despre supa de dovleac, neaparat! 🙂

  2. LA multi ani, sanatate multa, iubire si tot ce este mai bun pe lume.
    Am tot evitat sa prives piramidele alea alimentare,  dar tu-mi deschisasi interesul, promit ca-s mai atenta cu alimentatia/
    Iulia mananca somon o data pe saptamana are zi de peste, in rest cam respectam piramida, cu exceptia untului, ala ne place mult.

    1. @sofiaelena daca e sa analizez individual fiecare zi, noi nu respectam piramida in veci. 🙂 Eu merg pe ideea mediei. 🙂 Per total, iesim bine

  3. Si eu am inceput sa citesc serios Gabi cand ma pregateam pentru diversificarea copilului. Pana atunci doar chestii elementare, ca eram slaba si vroiam sa stiu ce-i absolut necesar sa mananc, sa aiba organismul tot ce-i trebuie… 🙂 La multi ani Sorin!

  4. La multi ani sotului!Noi facem toate cumparaturile in 3, foarte rar cumpara doar sotul, foarte rar doar eu. El nu cumpara singur ca are probleme la respectarea listei.:) Eu pentru ca de obicei sunt cu Costin. Noi doi fara Costin nu putem decat rar de tot, asa ca avem noroc ca piciul nostru e cuminte la cumparaturi.
    El mananca foarte bine somon si pastrav, carne de curcan, spanac si fasole verde, cereae integrale,  chiar si branzeturi.  Macar atat daca tot nu vrea lapte si iaurt. Iar la noi un bebe2 care sa-l incite sa bea din nou lapte: no way!:)

    1. @Bacalu Cristina Elena eu, daca stau bine si ma gandesc, e posibil sa fi gresit din incapatanarea de a ii alimenta natural cu alimente facute in casa… Cele care ma imbiau de pe rafturi le consideram bau-bau mare. E drept ca in zilele acestea multe produse poarta pe nedrept eticheta de „natural” sau „bio”, dar nu toate se invart in aceeasi oala. Noi acum suntem in etapa Danonino – mai ales ca Maria este fan al reclamei lor, dar in primul si in primul rand, pentru ca au lansat noul produs fara aditivi, zahar si piure de fructe. Vladi ar manca aproape orice, asa ca Maria ramane mofturoasa – sefa. 🙂

  5. Roxana Stancu Raducan, legumele si fructele su cerealele (inclusiv paste) sunt la baza piramidei – adica e recomandat consumul frecvent. Stiu ca e mult… dar eu ma bucur de fiecare faramita pe care o gasesc scrisa si de orice info noua. Asa am reusit sa invat multe. Inainte de pitici nici macar nu auzisem de multe dintre alimentele pe care astazi le consumam deja frecvent 🙂

  6. Roxana Stancu Raducan, legumele si fructele su cerealele (inclusiv paste) sunt la baza piramidei – adica e recomandat consumul frecvent. Stiu ca e mult… dar eu ma bucur de fiecare faramita pe care o gasesc scrisa si de orice info noua. Asa am reusit sa invat multe. Inainte de pitici nici macar nu auzisem de multe dintre alimentele pe care astazi le consumam deja frecvent 🙂

  7. Roxana Stancu Raducan, legumele si fructele su cerealele (inclusiv paste) sunt la baza piramidei – adica e recomandat consumul frecvent. Stiu ca e mult… dar eu ma bucur de fiecare faramita pe care o gasesc scrisa si de orice info noua. Asa am reusit sa invat multe. Inainte de pitici nici macar nu auzisem de multe dintre alimentele pe care astazi le consumam deja frecvent 🙂

  8. Roxana Stancu Raducan, legumele si fructele su cerealele (inclusiv paste) sunt la baza piramidei – adica e recomandat consumul frecvent. Stiu ca e mult… dar eu ma bucur de fiecare faramita pe care o gasesc scrisa si de orice info noua. Asa am reusit sa invat multe. Inainte de pitici nici macar nu auzisem de multe dintre alimentele pe care astazi le consumam deja frecvent 🙂

  9. e veche Nela Mihăescu.. am si zis ca exista variatiuni pe marginea ei. Eu nu am gasit una updatata, dar mi-o updatez singura, in minte, in baza informatiilor pe care le asimilez. soia nu cred ca au primit pana acum… Maria a furat o data o budinca de soia de-a bunicii mele (ea tine toate posturile si in timpul ala mananca iaurturi , budinci si lapte de soia) .. nu am aprofundat componenta laptelui praf pe care l-au mancat pana la 1 an… si nici nu imi doresc. Alternativa nu aveam asa ca, nu mai are rost… Eu, in mare masura, reusesc sa ma tin de principiile piramidei – grupe de alimente si frecventa consumarii lor.. mai putin la categoria uleiurilor santoase, care in meniul lor sunt inlocuite cu suuces de nuci si semninte. (Un switch intre cele 2 grupe pe diagrama piramidei ar reflecta realitatea noastra) Untul eu il incadrez la uleiuri sanatoase 🙂 .. iar untura nu folosesc. Fara motiv real, numai reticenta mea personala.

  10. Piramida pe care ai postat-o tu pare mai mult pentru noi decat pentru copiii nostri. Ei la varsta asta au nevoie de carbohidrati: paste, cartofi dar mai ales orez. De asemenea si unt. Cel mai mult Ca se gaseste din cate stiu eu in susan. Alunele, nucile, semintele crude sunt ff importante. E tare mult de scris pe subiectul asta! 🙂

      1. @cojocarii  Ma readaptezsi incerc sa-mi reinvat creierul sa gandeasca. Ma simt de pe o alta planeta:)! Sunt mai Zen :)!

  11. 1. La multi ani lui Sorin.
    2. Am vazut soia in piramida (brrrr) si carne roșie si unt in vârf (adică sa se consume cu măsura… Dupa mine untul, ouăle, smântână, parmezan, untura sunt baza).
    3. Parmezanul este parca cea mai bogata sursa de calciu.

  12. 1. La multi ani lui Sorin.
    2. Am vazut soia in piramida (brrrr) si carne roșie si unt in vârf (adică sa se consume cu măsura… Dupa mine untul, ouăle, smântână, parmezan, untura sunt baza).
    3. Parmezanul este parca cea mai bogata sursa de calciu.