Dintotdeauna m-au distrat copiii in perioada ” de ce?”. Sunt fenomenali in etapa asta! E incredibil cum pot merge ei pana in panzele albe cu ” de ce?”. Etapa asta e o (alta) piatra de incercare pentru marea majoritate a parintilor. Sunt momente in care cedezi nervos sub tirul de ce-urilor sincere si nevinovate ce izvorasc din curiozitatea micutului ce descopera lumea.

Noi, la cei 2 ani si 10 luni ai Mariei, inca nu am experimentat  ” de ce?”-ul. Ea l-a imbratisat pe „de un’e”? (de unde)… si cum totul provine din ceva, Maria noastra are tone de materie prima pentru  a ne supune unor tiruri de intrebari ce par a nu mai lua  niciodata sfarsit.  Uneori e agasanta, dar chiar si atunci, etapa asta are farmecul ei. E incredibila mintea unui copil de 2 ani si 10 luni; conexiunile, intuitia, imaginatia… toate astea se intrevad in aceste siruri interminabile de intrebari. Uneori o admir, uneori ma distreaza, alteori cedez…

Am un copil hotarat, ambitios, care, dupa cum reactioneaza atunci cand se declanseaza „tirul” pare ca e genul acela de il dai afara pe usa si intra pe geam. 🙂 Inca rezistam!

Sunt curioasa daca va ajunge totusi si la „de ce?”-ul clasic, sau pentru ea etapa  ” de ce?” este, de fapt, acest ” de un’e?”?

Voi ce experiente aveti cu aceasta etapa?

Despre g.cojo

Mama imperfecta, sotie iubitoare si gospodina nepriceputa. Cresc alaturi de copiii mei. Pot fi orice dar nu un model pentru altii. Nu caut adulatie, ci schimb de informatii. Imi doresc sa gresesc cat mai putin si sa invat cat mai multe.
This entry was posted in d'ale cojocarilor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 comentarii pentru DE CE? Stilizat

 1. Pingback: 28 de bloguri de parenting ale mămicilor de care ar trebui să știi - Blogul mamei fericite

 2. Pingback: Ceasu’ rau pisica 13! | Meseria de parinte

 3. Hapi spune:
  Eu n-am trecut de perioada aia . Am un sac intreg cu de ce-uri:)
  Noul plugin cu postari similare e grozav, imi place ideea
 4. Sofia spune:
  Noi suntem in perioada „cum?”, desi de cateva zile a incaput sa intrebe si „de ce?”. Nu m-am gandit in nici un fel la perioada asta, ma pune insa uneori in incurcatura, intrebari de genul „cum fac aerobic rechinii?”, „cum doarme iarba?”. PArtea draguta e ca daca nu o multumeste raspunsul, intreaba si in alta zi, pana o multumeste raspunsul dat.
 5. Dan G spune:
  La noi a fost faza cu „ce face?”.
  Iar in privinta conexiunilor, uite un exemplu:
  Eu strigand la motanul nebunatic: Mitzu, potoleste-te, ce-ai, esti salbatic?
  Fi-miu: Tati, Mitzu este un animal domestic, nu salbatic, da?
 6. Mă întreb cu cine seamănă 🙂
  o prietenă îi pune lui Vlad 101 dalmatieni şi începe Vlad
  – doamna rea?
  – da, e rea
  – de ce?
  – pentru că bla bla
  – de ce?
  – pentru că…
  – de ce? Etc.
  s-a trezit Ancuta mea că îi povestise tot filmul şi Vlad tot la de ce rămăsese 🙂