Bucuresteni, pe unde traversati?

Traim in Romania…. tara in care legislatia rutiera exista mai mult pe hartie…

Din perspectiva parintelui ce a inceput sa le faca educatie rutiera copiilor sai,  sunt preocupata de tot ce inseamna informatie in domeniu. Asa am ajuns sa descopar harta celor mai periculoase treceri de pietoni din Bucuresti. Aceasta ilustreaza trecerile de pietoni pe care s-au petrecut cele mai frecvente accidente rutiere in anul 2012. Este realizata de RCA Ieftin pe baza informatiilor oferite de Politia Rutiera Romana, pentru anul 2012.

Anul trecut au avut loc 3.704 accidente rutiere în Bucuresti, in urma carora au decedat 80 de persoane, au fost ranite alte 945 şi 3.388 au suferit rani usoare. In 2012, traversarea neregulamentara a produs 333 de accidente rutiere grave, care au provocat decesul a 36 de persoane si ranirea altor 300. Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor a cauzat producerea a 171 de accidente rutiere, în urma carora au decedat 9 persoane, iar alte 166 au necesitat spitalizare din cauza ranilor grave.

[…]

RCA-ieftin.ro a realizat harta celor mai periculoase treceri de pietoni din Bucuresti cu scopul de a crește nivelul de informare în legatura cu numarul crescut de accidente rutiere care au loc in intersectiile din Capitala.

Toti șoferii pot contribui la actualizarea harții printr-un mesaj pe pagina de Facebook RCA-ieftin.ro, prin care sa mentioneze alte treceri de pietoni sau intersecții periculoase si care ar fi solutiile prin care ar putea fi remediate problemele din zonele respective. Ulterior, RCA-ieftin.ro va realiza o lista a acestor zone, impreuna cu solutiile propuse de catre soferii din Bucuresti si le va prezenta autoritatilor in scopul implementarii.

sursa: rca-ieftin.ro/blog

Cifrele sunt cutremuratoare iar perspectiva anului 2013 este si mai sumbra. Pentru primele 8 luni ale acestui an, Politia Rutiera deja a anuntat un numar de 4500 de accidente rutiere, fapt de asigura Romaniei un nedorit loc 3 printre tarile Europei la rata de decese din accidente rutiere. 🙁

Pe trecerile de pietoni din Bucuresti vor traversa si copiii mei. Si asta ma ingrozeste! Una dintre trecerile periculoase se afla chiar pe drumul catre scoala la care intentionez sa ii inscriu… Pe acea trecere nu se moare din neatentia pietonilor, ci a soferilor…. Mai nimeni nu opreste acolo. Stau serios sa ma gandesc daca faptul ca acea scola este bunicica merita riscul ca cei mici sa traverseze zilnic prin acel loc pe care pana si statisticile Politiei Rutiere il considera periculos….

Eu una aplaud initiativa celor de la RCA Ieftin. Aceasta harta a nenorocirilor ne poate ajuta sa planificam rutele noastre si ale copiilor nostri evitand riscurile… daca se poate.. Din pacate, sunt situatii in care nu avem rute alternative si atunci trebuie sa ne facem cruce cand iesim din casa si sa ne rugam ca noi sau cei dragi noua sa nu ajunga o statistica neagra. Oricum, e bine ca exista cineva care centralizeaza sugestii si care este dispus sa le prezinte oficialitatilor. Daca statul nu isi ocroteste cetatenii, nu ne ramane decat sa salutam initiativele private.

Copiii mei mai au cativa ani pana cand vor ajunge sa traverseze singuri strada, dar pana atunci repetitia e mama invataturii. In afara de explicatiile „on the go” insotite de exemplificari, folosim:

Voi ce resurse utilizati pentru educatia rutiera? … exista ceva si in romana? … altceva in afara de „Semaforul buclucas„, pe care cei mici nu il considera atractiv si prefara animatiile in limba engleza in detrimentul cantecelului romanesc.

Articole pe aceeasi tema

2 comentarii

  1. eu ma asigur atunci cand traversez…si asta inseamna sa nu pornesc pe trecere decat atunci cand vad ca masina incetineste sa opreasca….nu trec de prima masina decat daca vad ca si cea de a doua…sau a treia banda de mers e libera sau ca si celelelte masini m-au vazut si opresc.
    inainte sa fiu soferita ma „aruncam” pe trecerile de pietoni spunand ca e dreptul meu…acum vad ca pot muri inclusiv pe trecere daca nu sunt EU atenta…. si cred ca asta trebuie sa ii invatam pe copiii nostri.

  2. Noi nu avem masina, suntem pietoni, exemplul e mama invatarii. De fieca data la orice trecere de pietoni, semaforizata sau nu am explicat baiatului de 6 ani cum se traverseaza. Acasa am avut un joculet cu semne de circulatie, el fiind sofer si iar explicat, dar tot timpul i-am zis: cand e strada libera si nu vedem nici o masina atunci traversam, noi am stat in Iasi, si pot zice ca nici acolo nu e prea bine, multi tineri la volan cu viteza mare prin locuri nepermise. Iar la semafor, astept 2-3 secunde, chiar daca e verde ca sigur se mai gaseste un sofer care s-a grabit sa treaca pe galben si daca ma grabesc sa traversez sigur ne i-a din plin. Acum din fericire ne-am mutat in alta tara si aici soferii si pietonii sunt mult mai civilizati, regulile se respecta de ambele parti, are pietonul prioritate asa e, daca nu are pietonul prioritate sta pana are. Multa bafta si poate totusi vor remedia problema pana ajung puii tai la scoala, oricum eduatie rutiera trebuie facuta de ambele parti: soferi si pietoni.