Tu ce ai fi facut?

Sa presupunem ca ai un copil la gradinita si la o sedinta educatoarea copilului tau incepe sa discute despre copilul tau in fata celorlti parinti. Il „zugraveste” in imagini nu tocmai reale, te trage la raspundere ca e needucat si … mai voalat, il face inapoiat si prost. Asta in timp ce tu o rugai sa taca si sa continuati discutia in privat. Si ea se enerva si tu simteai cum ceilalti parinti se alatura ei, convinsi de cele spuse de ea, si iti acuza copilul inapoiat, inadaptat si cauzator de probleme. Si te doare. Si tot ce poti face este sa ii reamintesti ca legea nu ii da voie sa discute asemenea aspecte despre copilul tau in fata celorlalti parinti.

In mintea ta vizualizezi deja cum acei parinti pe care i-a inversunat impotriva copilului tau vor merge acasa si vor transfera acea inversunare catre copiii lor. Si deja te doare si te temi pentru ca va putea fi marginalizat.

Ea nu tace.Ba chiar ameninta ca nu iti mai primeste copilul la grupa .. ca oricum acesta trebuie mutat sa o grupa inferioara … si continua sa iti denigreze copilul fara ca macar sa ii pese de obligatia morala si legala pe care o are fata de acel copil in calitate de educatoare…

Dupa o vreme „conflictul” este aplanat de directoare care se ofera sa mute copilul la alta grupa. Te bucuri pentru ca ai certitudinea ca ii va fi mai bine fara educatoare dar te mahnesti ca EA nu a avut nici macar decenta sa isi ceara scuze. Te mahnesti pentru ca ai convingerea ca EA, cea scolita si formata in comunism, nici macar nu intelege ca a incalcat drepturile unui minor ….

Ce faci in situatia asta?

Articole pe aceeasi tema

21 de comentarii

  1. pai, si ce ai facut, pana la urma?….e important pentru parintii care, poate, trec prin asa ceva, ce a facut un alt parinte intr-o situatie similara…si ar trebui postate nume, gradinita/scoala, etc. Parerea mea este ca trebuie sa o tragi la raspundere, trebuie sa inteleaga unde greseste…chit ca, gata, copilul e mutat la alta grupa. trebuie trasa la raspundere!!!

  2. Ca parinte, ai doua alternative: fie lasi capul in jos si te lasi umilit (si implicit asta va invata si copilul tau ca trebuie sa faca), fie te blindezi cu toata legislatia in domeniu si ii bati la fund pe terenul lor. Mi se pare extrem de important ca un copil sa stie ca e iubit si sustinut neconditionat de parintii lui, ca are si drepturi pe langa obligatii si pana la varsta majoratului cel putin parintii lupta sa ii fie respectate.
    E clar ca un copil care nu se incadreaza in tipicul de copil „cuminte” e un copil cu o inteligenta peste medie, care moare de plictiseala din cauza unor metode de predare din secolul trecut si care ar trebui stimulat pe masura capacitatilor sale. Deci individa aia are o problema si i-ai face un serviciu daca ai ajuta-o sa isi caute un job mai putin stresant.

  3. Mutat copilul de la gradinita aia. O puneam la punct pe individa ca sa inteleaga si alti parinti ca daca plecam capul nu rezolvam nimic si ca nesimtirea acestor scursuri trebuie sanctionata. Asta cu plecatul capului m-a dat pe spate…

  4. Iti spun din experienta ca e posibil ca,daca faci sesizare la directoare,sa se musamalizeze acolo,la o cafeluta,la o atentie. Si va rade in pumni ca ea e cea castigata. Asa am facut eu dupa ce o incapabila sa struneasca copii,l-a pus pe fi-miu sa se dezbrace in pielea goala,ca pedeapsa ca lovise alt copil… La intrebarea mea daca l-am dus aacolo ca sa-l educe sau sa-l traumatizeze,mi-a spuus ca nu mai are meetode,ca nu stie ce sa le mai faca..
    ”Doamna” era nevasta de preot printre altele…

  5. E drept ca unii copii sunt altfel decat altii si necesita altfel de metode.Iarasi e drept,ca unii educatori sunt pregatiti cu altfel de metode,altiii,nu.Comportamentul educatoarei e grav ,nu e pedagogic,moral,etc,e clar ca nu are tactica necesara sa rezolve astfel de probleme.In consecinta,as multa copilul in alta parte,acolo as explica pt ce motiv am plecat de dincolo,ca sa stie sa-l abordeze cu altfel de metode,potrivite lui.Orice copil poate fi ajutat sa se integreze frumos in colectivitate,tinand cont si de personalitatea lui,atata doar ca trebuie sa dea peste profesorul potrivit pt el.

  6. Chestia cu mutatul copilului e grea…eu pe fiicamea nu as putea sa o mut pentru ca deja are o „gasca” de care e dependenta si cu care se simte foarte bine…cred ca ar suferi enorm sa nu se mai vada zilnic cu fetele ei.
    Dar cu certitudine impotriva educatoarei as fi luat masuri….reclamatie scrisa la directiune si inspectorat. Discutia cu o asemenea educatoare nu cred ca ar fi aplanat lucrurile…din pacate.

  7. Intai o faceam albie de porci, si pe urma incepeam cu sesizari si reclamatii pana se cerea singura la pensie. Si mutam copilul la alta grupa/gradinita.

  8. Hm, cred ca in primul rand as fi cerut sa-mi explice foarte clar la ce se refera, apoi sa-mi spuna foarte clar ce a incercat ea sa faca pentru a corecta eventualele probleme si manifestari nedorite ale copilului si apoi, la fel de detaliat, i-as fi cerut sa-mi spuna pe baza experientei ei care crede ca sunt motivele care il fac pe copil sa se comporte asa in clasa, spre deosebire de mediul familial unde, inteleg, ca nu este vreo problema. Apoi, i-as fi adus aminte ca, pe baza fisei postului ei si cu experienta pe care inteleg ca o are, se face direct raspunzatoare de comportamentul copilului in clasa. Ca motivul pentru care un parinte vine la sedinta este de a afla despre copilul sau si de stabili dimpreuna cu educatorul ce poate face pentru a-i asigura celui mic educatie si stare de bine intr-un mediu prietenos. Draga G, practic, as fi facuta incompetenta, deplasata si lipsita de tact in fata si de fata cu toata lumea. Pana la urma mesajul e urmatorul: daca eu sunt o dobitoaca ce nu stie sa-si creasca copilul, ajuta-ma tu, ca tu esti obligata prin functia pe care o ocupi sa asiguri educatie. daca nici tu nu poti, du-te in ma-ta si lasa pe alta!

  9. Doamne, câtă agresivitate …mă refer la comentarii. Ce aş fi făcut ? aş fi lăsat capul în jos, mi-aş fi cerut scuze şi, probabil l-aş fi mutat la altă grupă . dar la grădiniţa unde am fost eu era de neconceput asta pentru că se discuta cu părinţii numai individual.Dar am auzit şi pe-acolo de nişte manifestări de-ale copiilor …very nice, pentru care părinţii şi-o luau zdravăn, dar nu protestau, ar fi fost chiar culmea .

    1. tind sa cred ca ai citit pe diagonala si te-ai grabit sa judeci presupunand niste adevaruri inchipuite 🙂 .. tipic romanesc.
      „agresivitatea” pe care o acuzi este doar o inchipuire a ta, a celui care nu stie ca si copilul lui are drepturi si ca este protejat de legi. „Agresivitatea” eu o consider normalitate. Sunt doar niste parinti normali care isi doresc ca macar copiii lor sa creasca intr-o societate dreapta in care sa le fie respectate drepturile

  10. Pe mine ma intereseaza partea cu „legea nu ii da voie sa discute”….
    Stii cumva unde scrie asta si cat de clar scrie? Eu am parte la scoala de o
    astfel de diriginta, total lipsita de tact, de am ajuns sa evit sedintele.

    1. „(2) In cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise
      ……..
      Sunt interzise savarsirea oricarui act de violenta, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie, cat si in institutiile care asigura protectia, ingrijirea si educarea copiilor, in unitati sanitare, unitati de invatamant, precum si in orice alta institutie publica sau privata care furnizeaza servicii sau desfasoara activitati cu copii.”
      sursa: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_257_2013_modificare_legea_272_2004_protectia_promovarea_drepturilor_copilului.php

    2. @mihaela, cand am avut probleme cu diriginta pustiului, cam din aceleasi motive, am facut o plangere adresata directoarei, explicand situatia, facand referiri la „Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar” (citeste-l si vezi ce se aplica in cazul tau, imposibil sa nu gasesti ceva si foloseste toate articolele ce ating macar un pic situatia ta), la Constitutia Romaniei (art.22, alin. 1) si la Declaratia Universala a Drepturilor Omului (art. 26). Pe langa ce vroiam eu sa se rezolve, am cerut si efectuarea unei testari psihologice si certificarea compatibilitatii profesoarei cu statutul de cadru didactic sau luarea altor masuri in cadrul Consiliului Profesoral „astfel incat asemenea manifestari care manjesc reputatia profesorilor integri sa nu se mai repete” :)).
      Mi-am rezervat dreptul de a ma plange forurilor superioare in cazul nerezolvarii… Plangerea a fost facuta in 2 exemplare, cu numar de inregistrare…

  11. Eu aş face, la rândul meu, demersurile legale pentru ca această „doamnă” educatoare să plătească pentru atitudinea ei. Fără a sta pe gânduri nici măcar un minut!

  12. sincer, eu :
    1. as fi scris acest articol cu nume si prenume- educatoare si directoare. si as fi tagat numele lor, al gradinitei, ca sa iasa la orice google search. si as fi shareuit pe toate grupurile in care sunt. de rea, na
    2. as fi facut, cum a zis cineva mai sus, si niste reclamatii scrise cu nr de inregistrare. la directoare, la inspectorat. scrise necesita raspuns, tot scris
    3. daca eram eu-eu la sedinta aia, cu personalitatea mea (nu-s mahalagioaica si rar tip sau ma cert, dar o fac), pai iesea taticule un scandal… eu sunt pe sistemul hai sa ne coboram la mintea ta, deci pot sa mirror comportamentul tau si sa-ti spun ca sa te atinga
    si oricum, mutam copilul in alta parte, gaseam o alternativa, poate nu instantaneu…

  13. Eu as depune o plangere la director solicitand numar de inregistrare si raspuns in scris la plangerea ta (masuri luate de conducere ).Apoi,daca asta nu rezolva nimic,as merge la inspectorat…apoi la Inspectoratul general…etc.E inuman ,neprofesonist sa te comporti astfel .Eu as fi iesit din clasa (ca sa nu o strang de gat).Eu nici lucrurile „bune” nu le discut de fata cu alti parinti.Imi pare rau ca a trebuit sa treci prin asa ceva.

  14. O calc in picioare. La propriu. si nu pt ca poate copilul meu ar fi altfel, poate inteleg ce vrea sa spuna…dar pentru ca a facut asta!