Actioneaza impotriva depresiei!

Ziua Europeana Anti-Depresie este marcata in fiecare an pe 1 octombrie, fiind o initiativa a European Depression Association – EDA. Anul acesta, tema evenimentului este „Move against Depression / Actioneaza impotriva depresiei”.

Nu e de gluma cu depresia, stresul zilnic, greutatile si nu numai ne fac tinte usoare pentru aceasta afectiune. Lipsa de informare si, de multe ori, rusinea de a cere ajutor sau lipsa de intelegere a celor din jur ne fac sa nu ajungem sa cerem ajutor decat in fazele avansate ale depresiei. E trist dar e adevarat. Nu avem cultura medicala in aceasta arie… perceptia geerala inca spune ca daca mergi la un psiholog esti nebun. In conditiile acestea multi dintre cei afectati de depresie se inchid in ei si se lasa mancati pe interior de depresie…

„Depresia este o afectiune extrem de des intalnita, cu potentialul de a distruge vieti, in ciuda faptului ca acest lucru ar putea fi evitat prin tratarea sa corespunzatoare. Credem ca, daca mai multi oameni ar fi constienti de realitatile depresiei, am avea mai putin de-a face cu stigmatizarea, iar cei afectati de depresie ar cere ajutor inca din fazele incipiente ale bolii, in conditiile in care interventia la timp este fundamentala in tratarea eficienta a depresiei si prevenirea caderilor ulterioare. Manifestul nostru subliniaza acele masuri-cheie care trebuie luate pentru ca oricine sa aiba acces la sprijin eficace, inca din primul moment”, a declarat Vincenzo Costigliola, presedintele European Depression Association.

Manifestul Anti-Depresie este lansat in conditiile in care impactul depresiei in societate a ajuns la un nivel ingrijorator, cu perspective negative pentru urmatorii ani:

* Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 15 persoane din Europa trece, anual, printr-un episod depresiv major. Daca sunt luate in calcul si anxietatea si toate formele de depresie, se ajunge la o prevalenta de 4 din 15 persoane.

* Conform European Depression Association (EDA), 1 din 10 persoane din Uniunea Europeana este afectata de un episod depresiv major de-a lungul vietii.

* Conform Institutului de Management si Statistica Medicala, aproximativ 12% dintre romani sufera, la un moment dat in viata, un episod depresiv major.

* Un studiu publicat in European Journal of Neurology de catre J. Olsen, in 2011, arata ca, la nivelul UE, depresia genereaza costuri de aproape 92 de miliarde de euro in fiecare an. Acestea sunt reprezentate de costuri directe (spitalizare, medicatie, servicii de psihiatrie si psihoterapie, servicii sociale) si costuri indirecte (scaderea productivitatii la locul de munca, concedii medicale, pensii pe caz de boala, absenteism, somaj de lunga durata).

* Conform aceluiasi studiu, in Romania costurile depresiei ajung sa reprezinte aproximativ 1% din PIB.

In activitatea noastra, intalnim oameni care sufera in tacere ani de zile inainte sa ceara ajutor. De asemenea, exista si persoane care cred ca nu pot fi ajutate, nu apeleaza la ajutor specializat si sunt coplesite in lupta lor cu depresia. Din acest motiv, masurile antidiscriminare sunt absolut necesare si este nevoie de implicare si vointa politica pentru a adresa aceasta problema. In plus, cresterea calitatii serviciilor si a masurilor de preventie a depresiei trebuie sa fie o preocupare majora in strategia nationala de sanatate. Dincolo de initiativele izolate din acest domeniu, este nevoie de eforturi concertate pentru a da o sansa reala la vindecare celor care sufera de depresie si a-i incuraja sa caute ajutor atunci cand au cea mai mare nevoie de el, a declarat Andreea Enache-Tonoiu, psiholog si cofondator al Centrului Medical Bellanima.

 

Priviti in jur si actionati!

Infografic

Articole pe aceeasi tema