Vecine, draga vecine.

vecini

– Vecine, ai sa-mi dai si mie o cana de zahar?

Cati dintre voi nu ati auzit macar o singura data aceasta intrebare in copilaria voastra? Fie ca era vorba de o cana de zahar, de sare, de ulei, o scula mentru mesterit prin casa sau de te miri ce altceva, cand iti lipsea ceva din casa, salvarea era la vecini. Tot cu vecinii imparteai un blid de mancare sau o prajitura de casa… Vecine! era cel mai des uzitat apelativ pe care il auzeam in copilaria mea…

De cate ori nu am batut la usa unui vecin cu un blid aburind: „M-a trimis mama sa va aduc asta”… si de cate ori nu am deschis usa cu bucurie atunci cand primeam o portie din deserul sau felul de mancare la care vecina excela si mamei nu ii iesea nici pe departe atat de bun..

Sunt nostalgica, dar pe vremea aceea comunitatea era comunitate si vecinii (marea majoritate) erau uniti si din putinul lor imparteau mereu cu cei de langa ei. In zilele astea, copiii abia isi cunosc vecinii, de dat binete nici nu pomenesc… acum toata lumea paseste apasat, cu capul in jos, rar dand binete vecinului.  Mi-am invatat (sau am incercat) sa imi invat copiii sa salute, dar cand salutul lor nu primeste in mod constant raspuns si cand sunt priviti ca niste ciudati, m-am repliat… Nu am insistat.

Imi pare rau ca nu vor apuca sa cunoasca comunitatea asa cum am stiut-o eu, dar totusi, exista exceptii si am sa invat sa le pretuiasca si sa raspunda in aceeasi maniera.

Rar gasesti un vecini care sa iti sara in ajutor oricand si cu orice le sta in putinta. Avem si astfel de vecini. Oameni care se lumineaza la fata cand ii saluti si iti raspund din inima, oameni care vin sa iti depaneze un device la ore tarzii ale noptii, oameni care iti ofera un blid de ciorba de vacuta atunci cand te aud ca ti-ai dori dar nici macar firmele de catering nu mai livreaza la ora aceea. Sunt recunoscatoare pentru ei. Pentru mine e un semna ca nu e totul pierdut, dar realismul ma face totusi sa admit ca nici ca „pe vremea mea” nu va mai fi.

Sa ne traiasca vecinii, aia putini, cu suflete bune!

Articole pe aceeasi tema

Un comentariu