Stiati ca? Oase, dinti, cartilagii & stuff

Stiati ca….

– Bauturile bogate in fosfor si cofeina, determina accelerarea pierderii de calciu la adulti, precum si o rata scazuta a fixarii calciului la copii si adolescenti, ceea ce conduce inevitabil la reducerea densitatii de calciu?

– Vara, odata cu apa pierduta prin transpiratie, organismul pierde si o cantitate importanta de minerale, printre care si calciul?

– Pierderile de minerale pot cauza probleme de sanatate precum crampe musculare, ameteli, cefalee, greata, varsaturi?

– Dieta moderna, compusa din alimente tot mai procesate, furnizeaza constant cantitati mult mai mari de fosfor, dezechilibrand balanta celor doua minerale si avand ca efect eliminarea calciului din oase? Fosforul este cunoscut si ca „distrugator al calciului”.

– Surplusul de grasimi din alimentatie deregleaza absorbtia calciului, deoarece acizii grasi formeaza compusi indisolubili cu calciul, pe care organismul ii elimina?

– Cantitati crescute de grasimi, acidul oxalic (din ciocolata, spanac, patrunjel, sfecla si revent) si acidul fitic (din cereale) pot impiedica absorbtia calciului in organism?

– O dieta bogata in calciu determina organismul sa arda mai multe lipide?

– Calciul este cel mai raspandit mineral din organism, reprezentand aproximativ 2% din greutatea corporala?
– In proportie de 99%, aceasta cantitate de calciu se regaseste in oase si dinti, iar restul in celulele nervoase, sange, tesuturi si fluide?

– Cantitatea de calciu si fosfor din organism oscileaza in functie de ora, astfel incat in jurul orei 11:00 in organismul uman se regaseste cea mai redusa cantitate de calciu?

 – In afara rolului lor structural, oasele sunt sursa de urgenta atunci cand organismul are nevoie de calciu. Astfel, corpul distruge si reconstruieste in permanenta oasele si, daca nu-i furnizam suficient calciu prin dieta zilnica, atunci calciul de care are nevoie este luat automat din oase?

– Adesea lipsa de calciu nu apare din cauza faptului ca acest mineral nu se regaseste in cantitati suficiente in alimentatie, ci din cauza ca organismul nu reuseste sa-l asimileze?

– Calciul se absoarbe la nivelul intestinului subtire, iar randamentul absorbtiei depinde de o serie de factori, precum:  pH-ul la nivel intestinal,  cantitatea de vitamina D din organism,  nivelul de estrogen,  forma si gradul de dizolvare a calciului administrat?

– Neuronii au nevoie de calciu pentru a putea comunica?

– 100 ml de lapte de vaca contin cca. 120mg Ca ?

– Calciul are un rol important in mentinerea ritmului contractiilor cardiace sau in coagularea sagelui, sau la mentinerea permeabilitatii membranei celulare, sau la absorbtia vitaminei B12, sau in productia de acid gastric?

Sursa informatiilor de mai sus este Google. La capitolul informatii, google e darnic… dar are si destul de putina credibilitate, avand in vedere faptul ca sursele sare nu sunt verificabile. Eu am facut o selectie a informatiilor pe care eu le consider credibile; dar eu nu sunt medic, nici chimist… Multe dintre cele de mai sus nu le stiam, dar, privindu-le prin prisma experientelor mele, multe imi par logice acum.

Cel mai mult m-a surprins informatia legata de „punctul cel mai scazut” al cantitatii de calciu din organism pe perioada unei zile. Cele mai multe „caderi de calciu” (in mare parte soldate cu lesinuri in plina strada) le-am avut in jurul acelei ore. Nu facusem legatura pana acum… E de retinut. Macar sa evit recoltarea analizelor in apropiere de acea ora.

Voi ce alte lucruri mai stiti despre calciu?

PS: in caz ca nu ati apucat sa o faceti, revin cu rugamintea de a ma ajuta sa centralizez cateva informatii. Nu am nevoie decat de 1 minut din timpul vostru pentru a completa chestionarul de care am povestit in aceasta postare. 

Articole pe aceeasi tema

4 comentarii

  1. Gata, am completat formularul.:)
    Multe din cele de mai sus le-am mai citit si eu pe aici, pe dincolo, de unele nu stiam insa.

    1. @Bacalu Cristina Elena multumesc pentru completarea chestionarului. Despre informatii, la fel si eu: unele da, multe nu… dar mi-a placut sa ma documentez. Am invatat lucruri noi.