Biberonul

Biberoanele din plastic, la fel ca multe alte recipiente pentru mancare (in special cele pentru micorunde) sau chiar jucarii, pot pune in pericol sanatatea bebelusilor. Multe dintre acestea au in componenta o substanta chimica numita bisphenol A (BPA). BPA este utilizata la fabricarea policarbonatului si rasinilor epoxidice; policarbonatul il regasim in componenta a foarte multe produse din plastic, incasabile si termorezistente, iar rasinile epoxidice le intalnim in interiorul cutiilor metalice (ca strat de protectie antioxidant) sau chiar in pardoseli.
Printre efectele BPA se numara : hiperactivitatea, dezechilibre hormonale, dezechilibre ale metabolismului (ex.: diabet, obezitate), cancere de diferite tipuri (ex.: mamar, prostatic), fertilitate redusa.
Efectele nocive ale BPA nu sunt o descoperire recenta, insa in Romania aceasta problema nu este suficient mediatizata, sau parintii nu sunt suficient de informati asupra efectelor pe care le poate avea utilizarea biberoanelor si a recipientelor din plastic asupra puiutilor lor.

Canada este pionier in lupta contra BPA: in 2008 a interzis comercilizarea biberoanelor care contin BPA. SUA a emis doar o serie de avertizari, iar Europa inca mai studiaza. Asia asteapta noile reglementari mondiale pentru a modifica (sau nu) procesul de fabricatie. 😀
Cel mai hulit producator de biberoane, in lupta contra BPA a fost Avent, insa TOATE biberoanele produse din policarbonati contin BPA!
Din pacate, Romania nu este o tara foarte bine informata. Suntem cosul de gunoi al lumii; produsele pe care altii le retrag de pe  piata, noi le veneram, ba mai mult, platim pentru ele niste preturi deloc modice.

In prezent, marii producatori au lansat biberoanele BPA – free, sau BPA 0%. Dintre acestia in Romania gasim biberoane fara BPA la: Chicco, Avent si dr. Brown’s.

Nu stiu alti parinti ce atitudine vor adopta in lupta contra BPA, insa noi am hotarat sa folosim biberoane din sticla!
De ce? Pentru ca sticla-i sfanta! Pentru ca avem zeci bune de ani de experienta in utilizarea biberoanelor din sticla – astea le-am folosit si noi si parintii nostrii si parintii lor… Pentru ca sterilizarea lor este mai sigura. Pentru ca nu pun in pericol sanatatea bebelusului.
Singurul pericol pe care il prezinta biberoanele din sticla este spargerea! Dar vom fi atenti si nu vom permite astfel de accidente. 🙂
Am ales pentru domnisorica noastra: Chicco si Canpol. Vom vedea cat de inspirate ne-au fost alegerile, in functie de preferintele domnisoricii noastre.
Si tot la categoria lupta contra BPA, noi spunem NU sterilizarii la microunde!

Later edit: Maria papa mai bine din biberoanele de la Canpol. Atunci cand folosim biberoanele de la Chicco lapticul ii curge din gurita si gaura de la tetina se mareste foarte repede. Latexl de la Chicco se deterioreaza mai repede din cauza sterilizarii. Avem 3 saptamani de utilizare si suntem deja la al doilea set de tetine.

Articole pe aceeasi tema

14 comentarii

  1. Buna. N-a reusit nimeni sa ma lamureasca daca pompa mea electrica de la Primii pasi contine sau nu bpa.Biberoane folosesc de la chicco, de sticla, dar ma mulg si laptele in prima faza ajunge in sticluta pompei, care-i din plastic.Sterilizez pompa zilnic de 5 ori(aparat cu abur).Daca sticla pompei contine bpa, il elimina in lapte(care sta max 2-3 minute, pana-l vars in biberonul de sticla)???

    1. @alina, din cate am inteles BPA-ul se elibereaza in lichidul din stica numai atunci cand lichidul este cald, sau sticla sta la/langa o sursa de caldura … personal, nu cred ca BPA-ul se elibereaza daca lichidul (laptele) este la temperatura corpului, dar nu iti pot oferi un raspuns documentat. Crec ca cel bine, daca vrei sa te lamuresti, este sa intrebi producatorul.

      1. am vorbit cu producatorul sinu stie sa-mi ofere un raspuns sigur.mersi oricum.

      2. am vorbit cu producatorul si nu stie sa-mi ofere un raspuns sigur.mersi oricum.

  2. Subscriu la treaba cu biberoanele (Nuk pentru sticla si Avent pentru plastic am ales eu)… dar n-am inteles chestia cu microundele.

    Eu, din considerente financiare, am luat un sterilizator pentru microunde… din acela in care se pune apa. Este chiar atat de nociv pentru sticlute?

    1. Carla, din cate am inteles eu din studiile pe care le-am citit, plasticul din care este fabricat sterilizatorul pentru microunde este nociv… dar si legat de studiile astea parerile sunt impartite.
      se spune ca la temperaturi extreme (incalzire/racire) se elibereaza BPA mult mai rapid. acesta trece in papica si asa ajunge la bebelusi. Totodata, BPA se pare ca este prezent si in laptele matern daca mama consuma alimente incalite in recipiente de plastic termorezitente, sau chiar din pet-uri supuse temperaturilor extreme…
      Controversele apar asupra cantitatii de BPA prezente in organism: unii zic ca BPA este nociv si punct altii spun ca in anumite cantitati nu este nociv, dar cum marii producatori sunt totusi niste colosi cu influenta, care pot influenta rezultatele unor studii…. noi am ales sa nu riscam. E vorba de alegere personala. Mai documenteaza-te si decideti voi daca ramaneti la prima alegere sau nu…

    1. melania, ne faci sa ne umflam in pene! 😉 Noi vrem sa sterilizam cat mai mult prin fierbere. Aburul ne dorim sa il pastram pentru accesorii (tetine, capacele, suzete) sau pentru deplasari.

  3. Fain articolul.
    Inainte de nastere am luat si noi un biberon de sticla de la NUK, dar nu am avut nevoie de el, ceea ce doresc si voua. 🙂

    1. multumim adelle!
      nici noi nu am luat biberoanele cu gandul la alaptarea artificiala, ne-am gandit ca ar prinde bine sa avem in casa pentru apa sau ceai…

  4. si eu i-am dat puiutului meu numai cu biberoane Chicco si Canpol.Sunt super.Alea de la Chicco le am de 10 luni, le-am sterizilat pana am innebunit si sunt ca noi.Am luat si de la Avent acum 3 luni o sticla din care a baut numai sucul de fructe,acum am aruncat-o caci nu i se mai vedea fata.Eu sunt pro biberoane Chicco si super bune si rezistente sunt si cele de la Babyono.