Prescrierea medicamentelor la copii

Zilele acestea m-am confruntat si eu, precum multe alte mamici cu un medicament prescris Mariei dar pe al carui prospect scrie clar: „a nu se administra copiilor” sub doi ani.

Culmea este, ca nu a fost vorba de nici un diagnostic pus gresit, ba chiar medicamentul i-a fost prescris de doi medici (care au consultat-o la o luna distanta, pentru afectiuni diferite).

In cazul nostru este vorba de Peritol-ul de care am fugit atunci cand ni l-a recomandat neuroloaga, dar la care am ajuns in urma unei alergii alimentare cu care s-a pricopsit pitica de la ce i-a mai scapat unul sau altul in perioada sarbatorilor, zic eu… doctorita crede totusi ca e posibil sa i se traga si de la „pasiunea” ei pentru galuste, care sunt preparate cu ou intreg (nu doar cu galbenus cum este permis unui copil de varsta ei).  Unica diferenta intre cei doi medici, a fost la dozare – medicul ei de familie prrescriind o doza de numai 2ml/zi, spre deosebire de cei 4ml/zi prescrisi de neurolog.

I-am dat medicamentul prescris, cu inima putin indoita, insa am hotarat sa i-l administram bazandu-ne pe experienta medicului ei.

… Totusi, nu inteleg de ce li se prescriu copiilor medicamente pe al caror prospect scrie ca nu se administreaza pentru varsta lor.

Aceeasi enogma o reprezinta pentru mine Baneocinul si Betadina, care nu sunt recomandate bebelusilor (conform prospectului), dar multi medici le recomanda pentru igiena bontului ombilical.  Tot in  aceasta categorie se incadreaza si Panadol Baby, care nu ese indicat copiilor sub 3 luni, dar care este recomandat profilactic dupa vaccinul ce se administreaza la 2 luni.

Exemple sunt multe. Am citit recent si pe blogul Mazarichilor ca si ele s-au confruntat cu o astfel de situatie.

In cazul nostru nu a fost vorba despre un diagnostic gresit, nici macar nu pot afirma ca a fost vorba de prescriere gresita, deoarece tratamentul a avut efect, iar copilul este aproape vindecat. De ce prescriu medicii medicamente „intrezise”????

Articole pe aceeasi tema

43 de comentarii

  1. Noua ne-a prescris pediatra peritol dimineata si seara iar la pranz aerius (cate 2 ml.). Bebe are 6 luni si cateva bubite pe gat.
    Primul copil facea des alergii si alt pediatru ne dadea clorocalcin si ketof. De fiecare data am respectat prescriptia doctorului. Nu stiu daca am facut bine, dar din fericire copii nu au patit nimic. M-am bazat pe faptul ca au experienta si nu mi-ar prescrie un medicament care sa faca rau copiilor.

    1. @eln, si noi am mers tot pe mana doctoritei noastre… insa tot nu imi pare normal ca raspunderea producatorilor sa nu fie angajata, lasand totul pe umerii medicilor si ai parintilor.

  2. Intr-adevar este foarte greu ca mamica sa deciz in aceste cazuri! Cred ca toate mamicile am ajuns in situatia sa nu-si administram copiilor unele medicamente prescrise de medic….pe de alta parte, Peritolol se da si la copii mai mici in eruptii cutanate, mai ales seara ca are efect de somnolenta (-sunt As. medicala am lucrat la pediatrie inainte sa intru in ingrijire),se folosea si la noi la spital. Multa sanatate Mariei!

    1. @Mark, la noi nu a avut nici un efect de somnolenta. Tot la fel de des s-a trezit in cursul noptii, dar bubitele de pe corp au trecut! 😀 😀 😀

      Multa sanatate si voua! Pupam.

  3. Ma trezesc si eu dupa ce s-a epuizat subiectul :-)…in primul rand ma bucur ca Mariuta este bine acum. Referitor la medicamente, e clar ca nu se risca sa le testeze pe copii atat de mici…ma sperie mereu si pe mine medicamentele astea…
    Pentru alergie noua ni s-a recomandat Zirtec…
    Pupici, multa sanatate!

    1. @Luminita, nu s-a epuizat nimic! 🙂 Ramane deschis pentru cine doreste sa isi spuna punctul de vedere. 😉
      stiu ca am scris degeaba, ca nimeni nu ma poate lamurii…. cred ca nici macar cei ce le prescriu nu pot explica intotdeauna (pertinent) de ce prescriu un anume medicament „interzis”… 🙁

      Sa speram ca nu mai avem nevoie de ele! Sanatate multa sa aveti si voi!
      Pupam back.

  4. Nu stiu ce sa spun, nu ma pricep, ma enerveaza la culme toate problemele medicale de la noi. Am vrut doar sa stii ca te inteleg si sunt alaturi de tine!

    1. @Raluca, bine ai venit in club! 🙂 Chiar imi prinde bine sa stiu ca nu exagerez… iar faptul ca mai exista alti parinti care gandesc asemeni mie, iti da incredere in mine. Linia dintre ingrijorarile reale si paranoia imi pare tare fina si stiu ca am reusit pana acum sa ma pozitionez pe ambele parti ale baricadei….

  5. Am lucrat in distributia de medicamente si am vazut cum medici pediatri recomandau diverse produse in functie de cadourile pe care le primeau de la reprezentantii medicali, sau in functie de stocurile farmaciilor cu care aveau conventii. Fara prea mari apasari!

    1. @VirtualKid, adica tu erai ala ce dadea cadouri?? :))))))
      Din pacate cred ca toti medicii fac asta. sunt ahtiati dupa cadourile distribuitorilor sau dupa stimulentele centrelor private carora le trimit clienti pentru analize/investigatii.
      Probabil ca cei ce nu se dedau la astfel de practici sunt atat de putini inca abia ii observi… Ahtiatii merita sa fie tratati numai de colegi precum ei care sa le prescrie multe, scumpe si, eventual, nu tocmai indicate la diagnosticul respectiv! 😀 … Eu i-as obliga sa urmeze cu fora un tratament prescris de un ahtiat! :)))))

  6. Cred ca in primul rand trebuie sa gasesti un medic in care sa ai incredere ( la noi a fost mai greu) si care sa te asculte. Eu m-am razboit cu medicul de familie pe tema homeopatelor ( despre care credea ca nu sunt eficiente) si a diversificarii, dar pana la urma mi-a inteles pasaricile de pe creier si acum discutam eventualele tratamente ( ma rog…atat cat ma pricep; cand ma depaseste o rog sa-mi explice si daca argumentele mi se par ok atunci n-o mai sacai).
    Citisem undeva ( sincer nu mai stiu unde, ca de cand am nascut uit de la mana pana la gura) ca toti medicii recomanda asa ceva bazat tocmai pe experienta anterioara. Adica au avut un copilas care trebuia neaparat tratat asa ca i-au dat un medicament de adult, a fost ok asa ca si altora le-a prescris acelasi tratament. Nu e o practica buna, dar asta e… din ce stiu eu ar fi foarte greu de testat de catre producatori reactiile adverse la copii mici deoarece ar trebui sa gaseasca un numar suficient de mare de copii cu aceeasi boala, unora sa li se administreze un medicament placebo ( chiar nu stiu daca asa ceva ar functiona la un bebe mic), unora tratamentul clasic si altora tratamentul nou – deci 3 grupe. In plus e dificil sa urmaresti daca simptomele la un copil asa mic se datoreaza medicamentului, alimentatiei sau oricaror alti facturi care pot influenta un bebelus.
    Dupa parerea mea , noua nu ne ramane decat sa ne informam, sa citit si sa cerem si a doua ( cateodata chiar si a treia) opinie pentru a fi convinsi ca face tot ce putem pentru copii nostri.
    Cel mai bine ar fi sa nu aiba nevoie de tratamente, dar cum asa ceva nu prea se intampla va dorim din suflet Sanatate multa!

    1. @Andreea, multumim frumos! Asemenea va dorim si voua.
      Nu stiam ca mediacmentele noi se testeaza pe 3 grupe diferite de subiecti…. staim doar de 2: placebo si medicamentul nou. Oricum, dupa parerea mea trebuie sa faca cumva sa intre in randul lumii si sa prescrie medicamentele destinate grupei de varsta.
      Sunt tare curioasa ce practici de gen exista in tarile civilizate, in care sistemul medical functioneaza corespunzator….

  7. G.,
    Raspunsurile la chestiile astea au de-a face cu procedurile de inregistrare si autorizare a medicamentelor. Astea sunt niste chestii destul de imbarligate. Esentialul din poveste este ca, daca un medicament se inregistreaza, se autorizeaza si se pune pe piata in anul X, in anii X, X+1, X+2, samd, toate reactiile adverse inregistrate in acest interval ar trebui documentate, raportate si, eventual, incluse in prospect. Prospectele ar trebui revizuite – ori pentru ca se descopera efecte secundare, ori pentru ca se gasesc noi uzuri pentru medicament.

    In plus, studii se fac mai mereu – daca nu le face o companie, le face alta, asa ca informatiile astea (daca e sigur sau nu sa administrezi substanta X unei anumite categorii de varsta) de cele mai multe ori exista. Ca ele-s e date sau nu publicitatii, e alta poveste.
    Ce nu pot da studiile (ca nu se fac longitudinal) vine din informatiile ulterioare, din practica medicala intinsa pe mai multi ani.
    Ca metamizolul (Algocalminul) poate da agranulocitoza s-a aflat abia dupa niste decenii (la altii; la noi, au votat niste „savanti” ca… las’ ca merge si-asa!!!). Nu s-ar fi putut afla mai devreme pentru ca nu era genul de informatie pe care s-o decelezi mai devreme de niste ani.

    Dar si revizuirea (de prospecte) in sine este o poveste luuuungaaaa…. si nu toate companiile producatoare de medicamente o fac la timp, pentru ca nu e chiar prima pe lista de prioritati. Desi ar trebui…

    Punctual:
    Baneocinul are prospectul prost tradus. Si asa a fost autorizat, si asa a ramas. Daca citesti prospectul Baneocinului unguent, zice una, daca-l citesti pe cel pentru pudra, zice altceva. Si nu e singurul caz… Problema e ca, daca dai peste asa ceva, fara oarece informatii „din interior” (de la producatorul medicamentului sau de la vreun farmacist de nadejde) nu ai de unde sa stii care varianta e buna.
    Pentru Baneocin, verdictul e ca merge la bebelusi – ca doar pentru asta e facut, asta e uzul principal!

    Peritolul (care nu e vreo minune de eficacitate) e de foarte mult timp in uz – drept care concluzia e nici nu pare sa dauneze, hai sa-l prescriem intregului popor. Mai ales ca mult din intregul popor l-a folosit pentru efectul secundar – de moleseala. Tind sa cred ca pentru asta i-l prescriau neurologii Mariei. De unde si dublarea dozei…

    Betadina e OK.
    Despre Panadol nu stiu ce sa spun, mie mi se pare gresit sa-l administrezi sub 3 luni, pentru ca are un grad ridicat de toxicitate – dar altceva mai bun nu exista. Asa ca presupun ca la baza indicatiei de prescriere post-vaccin sta un calcul cost-beneficiu. Mai ales ca n-o sa administrezi o tona…

    Din povestea mazarichilor eu am inteles c-aveau si doua diagnostice diferite (unul per medic), si medicamente supra-prescrise (mai multe pe aceeasi indicatie / cu acelasi efect) si interzise, conform varstei. Acolo a fost incurcatura si mai mare.

    Ceea ce ma aduce la raspunsul pentru ultima ta intrebare: de ce le prescriu medicii? Si de ce prescriu chestii diferite?
    Simplu. Odata, practica lor le spune ca-i OK. (adica, daca de pilda acu’ 30 de ani prescriau asta, trebuie ca e bine si-acu’, nu? – nu neaparat, dar asta e rationamentul)
    In al doilea rand, pentru ca sunt „educati” de companiile producatoare de medicamente. Spre deosebire de farmaciste, medicii vad rarisim ce scrie pe prospect (multi primesc mostre, dar putini se obosesc sa si citeasca prosopectele). Daca reprezentantul medical a zis ca… si materialul informativ zice ca… medicul prescrie. Cateodata, balamucit.
    In al treilea rand, pentru ca in cazuri de forta majora (nu pare sa fi fost la voi…) ai de ales intre a prescrie si a lasa pacientul sa riste o serie de efecte secundare sau a nu prescrie si a risca complicatii grave. Dar cazurile astea sunt mai rare.

    Concluzia: prospectele trebuie citite! Cateodata, in variantele din limba engleza, pentru ca ai sansa sa gasesti mai multe informatii. Si trebuie intrebati si medicii, si farmacistii, ce, de ce, ce alte alternative sunt, daca nu raspunde la asta… samd. (greu!)

    Sanatate Mariei, ca sa fie nevoie cat mai rar de cunostinte medicale!

    1. @Mamiţuni, chiar ca-i greu! Inainte de Maria nu prea puneam mare pret pe dubla verificare a prospectelor si de multe ori nu prea luam in seama nici contraindicatiile (sa-mi fie rusine!), acum ma uit la orice virgulita din prospect. Problema cu medicii care prescriu anumite produse sau care dau trimiteri la anumite clinici e veche… si necunoscand o farmacista buna sunt de multe ori in impas, dar mi-am propus sa incerc inainte de toate variantele naturiste de tratament si apoi sa apelez la chimicale. Pana acum informatiile gasite pe internet mi-au fost de mare ajutor.
      … inainte sa o am pe Maria citisem undeva ca o mama este si asistenta, si profesoara, si nutritionist, si terapeut, si , si , si… la vremea aceea am privit textul zambind usor ironc, gandidu-ma ca este usor exagerat; acum, ma cuprinde disperarea atunci cand ma gandesc si incep sa ma indoiesc de capacitatea mea de a putea asimila aceste roluri. 🙁
      Multumim pentru urare! Sanatate va dorim si voua!

  8. Imi amintesc ce panicata si revoltata eram si eu de fiecare data cand medicul imi prescria pentru Robi diverse medicamente contraindicate varstei lui.Si el facea urticarie din orice,pana pe la 3 ani cred,apoi n-a mai facut.Ma bucur ca macar Sofia nu a luat medicamente,decat foarte, foarte putine.Sfaturi nu stiu sa dau,pot doar sa va doresc sa nu mai aveti nevoie de chimicalele astea,sa va faceti mari repede si sa fiti sanatoase tun! Pupici Mariei!

  9. aia e reteta corecta a galustelor pt bebei sub 1 an. nu te astepta sa fie ceva prea comestibil, nu se tin bine fara albus. noi abia la 1 an le-am facut ca pt noi.

  10. da, si noi am folosit peritol pt o iritatie..
    incearca sa-i faci galustile fara albus, un galbenus la 2 lingurite de gris

    1. @Oana, busted! zemuri nu stiu sa fac decat supe-creme si corbe. Supa clara sau cu taitei nu mi-a iesit niciodata comestibila, iar galuste nici nu am incercat, drept pentru care bucatar-sef este bunica mea. Nefiind direct implicata in procesul de productie, nici nu aveam habar care este reteta galustelor . 🙁 my bad!
      Merci mult pentru reteta. O voi transmite mai departe, dar va fi pusa in practica peste ceva timp, ca trebuie sa o luam usor – usor cu reintroducerea alimentelor

  11. pai nu, nu e ok. dar pana la urma, pentru ca nu prea avem alternativa, trebuie sa mergem pe mana pediatrilor si asta e. ce ma sperie pe mine e efectul pe termen lung. ca asa, imediat, vezi ca e ok, ca isi revine, ca n-are nimic. dar pt ca vorbim si de unele medicamente mai noi- nu e cazul peritolului, care inteleg ca e vechi rau- ma intreb ce va fi peste 20 de ani. aceeasi fobie o am si cu mancarea, iaurturi, carne, etc

  12. cand avea smaranda 10 zile sau pe-acolo, a facut o infectie la ochi. pediatra ne-a zis sa-i punem garasone. si, ghici ciuperca, pe prospect scrie ca nu se da sub 6 ani……scandal cu adelin, ca pediatra e nebuna, etc
    a trecut un an de atunci, iar eu cred- nedemonstrat stiintific- ca in principiu companiile producatoare prefera sa scrie nu, in loc sa plateasca teste si verificari

    1. @maria coman, stiu ca suntem prea „mici” pentru a putea schimba ceva, insa sunt dezamagita atunci cand vad lipsa de interes si de respect fata de consumator… 🙁 Inteleg si medicii care le prescriu, ca o fac in deplina cunostinta de cauza si de cele mai multe ori, cu ani buni de experienta in spate. Sigur au vazut multi micuti vindecandu-se cu tratamente „interzise”, dar parca nici foarte ok nu e atunci cand citesti pe prospect ca nu trebuie administrat – intervin divergente intre parinti in cele mai multe dintre cazuri…. ambele „tabere” au parte de recunoasterea meritelor, cu experienta greu contestabila…. cel mai usor e sa pariezi pe eroarea umana pe care e la indemana sa o pui in carca medicului….

  13. Gabi, lista este enorm de lunga. sa iti dau un exemplu, fii-miu si-a luat doza de gentamicina inainte sa isi ia prima gura de lapte de la tzatza. crezi ca aia e recomandata cu caldura copiilor sub doi ani? Peritol, Nurofen supozitoare, picaturi la greu Ventolin, Flixotide, Dexametazona si similare. Sunt atatea si raspunsul e acelasi: nu se testeaza pe copii mici, la fel cum nu se testeaza pe gravide. Si scriind pe prospect ca nu se recomanda, se spala pe maini de orice responsabilitate.
    L-ai administrat si a facut figuri? pai ai citit prospectul? Asta e regula.

    1. @Bogdana, stiu ca nu se testeaza, insa copiii nostri sunt cobai zi de zi. Oare ce ii impiedica sa faca teste, ca de cobai dupa cum se vede nu duc lipsa….
      … stiu, e mai comod si mai ieftin, si in plus, astfel isi asigura spatele… 🙁

  14. Si noi am trecut de nenumarate ori prin chestia asta. Eu de multe ori am contestat de fata cu medicul si am cerut altceva. Direct in fata. Faza cu Peritolul mi se pare deja ca a devenit prea populara si am niste banuieli de subordonare….Puteau foarte bine sa iti recomande Zyrtec picaturi sau Aerius sirop.
    Sanatate Mariei

    1. @CriticoMamica, am inteles ca in cazul Mariei era necesar un tratament mai puternic decat aerius-ul… de zyrtec nu stiu multe. Ma intriga discrepantele dintre reteta si prospect, deoarece nu inteleg de ce producatorii nu tin cont de experienta medicilor sau medicii de testele producatorilor. Sunt doua tabere ce trebuiau sa se afle pe aceeasi parte a baricadei dar se simte un iz de rascoala. Culmea e ca, de cele mai multe ori, tratamentele prescrise de medici isi fac efectul, la fel ca si in cazul nostru.
      Legat de contestarea tratamentelor. Sut parinti ce o fac, sau care cer lamuriri suplimentare si uneori accepta explicatiile medicilor, insa sunt si multi care habar nu au sau care nu citesc prospectul, preferand sa faca intocmai precum a zis zeul-doctor. Trebuie sa recunoastem, ca cei mai multi sunt crescuti in cultura zeului-doctor si nici macar nu le trece prin cap sa il conteste. 🙁
      Sunt tare intrigata de discrepantele dintre prescriptii si prospecte, dar sunt constienta ca asa voi ramane in continuare. 🙂
      Multumim pentru urare. 🙂

      1. @g.cojocaru,
        In 80% din cazuri, aceste hiene numite producatori de medicamente nu vor sa recunoasca ca produsele lor se pot adminstra si sugarilor de frica repercursiunilor. Orice medicament e o otrava. Asta-i adevarul. Depinde de doza. Exista un procent oarecare de pacienti care au efecte adverse, fie ei adulti sau copii. Daca e sa fim cinici, impactul efectelor adverse asupra unui bebelus e mult mai mare decat asupra unui adult. Cazul va fi mult mai mediatizat. Si atunci, decat sa se spuna ca producatorul X a omorat sau nenorcit pe viata un bebelus, ei prefera sa interzica medicamentul Y sau Z sub …. luni. Daca va uitati putin nu exista medicament care sa poata fi administrat sub 3 luni. Interesant, nu ?

        1. @Claudiu, stiu ca totul depinde de doza, insa nu cred ca medicii (de obicei de familie) care le recomanda sunt scoliti sa recalculeze (reinventeze) dozele indicate de producator in urma unor teste amanuntite si de durata… cei batrani sunt axati pe medicamente vechi ca aia au invatat iar cei noi … sa fim seriosi, ca astia sunt pleava medicilor – cei ce nu au fost in stare sa invete suficient ca sa obtina o specializare….. Faza cu administrarea sub 3 luni nu o stiam… o sa casc ochii mai bine de acum. Chiar e interesant…

  15. Probabil ca sunt cazuri exceptionale cand se poate trece peste criteriul varstei in administarea unui medicament care nu duce la degradarea sanatatii unui copil.Zic si eu.Acuma , nu sh , am si eu peritol in casa , nu l am folosit niciodata, eu pt alergii ii dau aerius.Chiar ma gandeam de ce nu ti a recomandat aerius, care e mai usor , cu reactii adverse mai putine si mai …modern, sa zic asa, in loc de peritol.Dar, medicul cunoaste cel mai bine semnele clinice si , consider eu, ca e singurul in masura sa stabileasca un tratament.Acuma , vine partea cu increderea in pediatrul copilului.Daca o ai sau nu.Si mie mi se intampla de multe ori sa fiu sceptica in privinta vreunui tratament si mai cer o parere , celeilate pediatre a piticei.Personal , iti spun ca , cunosc o gramada de copii care au luat peritol , sub un an si a fost ok.Acum….nu stiu ce inseamna ok ul asta in viziunea medicilor care chiar nu l recomanda sub un an , desi ma indoiesc ca e vreunul care sa respecte varsta.Aaaa…..si despre supa de galuste , Daria ar manca non stop :))).Adevarul e ca si eu sunt fan!Pupi!

    1. @povesteadarieinicole, cam multe execeptii…. am dat un serch de curiozitate si am vazut ca sunt o gramada de cazuri in care se prescriu medicamente „interzise”. Noi avem incredere in experienta doctoritei Mariei, pana acum nu am nesocotit sfaturile ei. Retetele nici atat. In cazul recomandarii produselor Avene, sunt sigura ca o face impulsionata de importatorul acestor produse… si chiar si asa, aceste produse nu sunt chiar bombe chimice, insa eu prefer variantele cat mai naturale si din cauza aceasta am cautat alternative. Din punctul acesta de vedere chiar nu am ce ii reprosa. I-am dat medicamentul iar pitica e aproape bine, insa tot ma macina sa inteleg de ce sunt prescrise tratamente trecand peste recomandarile producatorilor…. Stiu, insa ca intrebarile mele sunt retorice…
      Important este ca pitica este aproape vindecata si totul numai in 3 zile. 🙂 Si eu stiu copilasi care au luat Peritol si sunt bine, insa nu inteleg de ce testele producatorilor acestor medicamente nu se extind si pe alte grupe de varsta, tocmai pentru ca sunt multe cazuri de copii care au luat si nu au avut efecte adverse??
      Legat de galuste… imi pare rau pentru Maria, dar trebuie sa isi puna pofta in cui, deoarece nu mai pupa prea curand galuste. 🙁 Acum papa numai lapte, cereale cu lapte, iaurt si mar cu biscuiti, si o data la 2 zile crema de legume. Spre sfarsitul saptamanii vom incepe sa reintroducem din alimente. 🙂

      Pupacim si noi.

  16. Şi noi am primit Peritol. 2 ml/zi maximum. Pentru că Alexia nu dormea cât trebuia. Rezultatul: nu a dormit în continuare :)) Adica tot 7 ore noaptea si ziua… Dumnezeu cu mila… Pe mine m-a avertizat pediatra că pe el scrie k nu se dă copiilor sub 2 ani pentru că nu a fost testat oficial pe cei sub 2 ani. Dar ea şi alti pediatri, la conventiile lor minunate, au tot discutat despre Peritol şi au observat că nu face nici un rău celor sub 2 ani. Şi într-adevăr, Alexia nu a păţit nimic de la el. Nici n-a dormit, nici nu i s-a făcut rău… În cazul ăsta nu a fost un medicament prescris aiurea, cum am păţit la Budimex şi am povestit pe larg pe blog…Dacă ar fi după mine, mai bine nu s-ar mai da medicamente, ci numai tratamente naturiste 😀

    1. @Cristina Ologeanu, pentru somn ne-a fost si noua prescris initial, dar am refuzat sa i-l administram (nici macar nu l-am cumparat). Acum aflandu-ne in fata unei alergii severe pe care am testat lotiuni si sapunuiri facute in casa (de Beatrice) fara rezultate nu am mai avut cum sa dam inapoi si i-am dat Peritol. In doua-trei zile trecem pe un sapun lichid din plante (antifungic, antipruriginos, antiinflamatoriu, bacteriostatic) recomandat si in pediatrie si in dermatologie, ce contine extract hidroalcoolic de brusture, agenti de hidratare si emulsificare – pH = 8) si inlocuim Advantan Milk-ul cu crema de catina. Azi a umblat al meu sot pe la cateva farmacii, dar nu a gasit nici unul din cele doua produse – maine e randul meu sa iau la rand farmaciile. 🙂
      Pe cap o vom spala in continuare cu samponul obisnuit (Bubchen @DM), deoarece sapunul lichid amintit o poate deranja la ochisori. Sper sa functioneze „tratamentul” nostru, deoarece pediatra ne-a recomandat produse din gama Avene, insa eu nu sunt prea mare fan al chimicalelor din ele 🙂

      Legat de medicamentele interzise dar care nu dauneaza, asa cum am scris si mai sus, chiar nu inteleg de ce producatorii nu extind studiile si pentru alte grupe de varsta. Nu e totusi 100% in regula sa prescrii un medicament, fie si intr-un dozaj mai mic decat minimul recomandat, daca producatorul nu recomanda acest lucru.

        1. @Cristina Ologeanu, pentru iritatiile puternice de scutec am folosit o crema facuta in farmacie, cu lanolina si nistatina si am fost tare multumita, dar nu mai vreau sa o folosesc nici pe aceasta. Sapunul de care vorbeam aste indicat inclusiv pentru eritemul fesier, iar crema de catina asemenea.
          Mustela nu am folosit si nu voi folosi niciodata, chiar daca am inteles ca au mai schimbat retetele… retetele vechi „musteau” de parabeni. 🙁 Pe mine m-au pierdut de musteriu.

          http://criticomamica.blogspot.com/2010/09/mitul-mustela.html Aricolul este foarte bine documentat.

  17. Si eu m-am confruntat cu acelasi peritol,aceeasi problema ca si voi.Am observat ca se obisnuieste sa se prescrie medicamente interzise copiilor, la doze mai mici,nu inteleg nici eu,probabil tot ei (dr.)sunt in masura sa ne lamureasca.Karina ma mosteneste si face urticarie foarte repede(cum faceam si eu),dar peritolul nu mai functioneaza,desi foarte rar am folosit,am incercat cat posibil sa evitam.Pupici.

    1. @Beatrice, daca nu era atat de grav (eruptia era pe tot corpul) am fi evitat si noi, insa nu inteleg de ce exista aceasta discrepanta intre experienta medicilor si recomandarile producatorilor de medicamente. In cazul multor astfel de medicamente medicii au prescris unui numar mult mai mare de pacient decat minimul necesar pentru testare. De ce oare nu exista interes sin partea producatorilor de medicamente sa testeze aceste produse?? … sau poate sunt testate si nu au trecut testele si atunci ma intreb de ce le mai prescriu medicii??

      pupam si noi.

      1. @g.cojocaru, Gabi,eu am evitat in sensul ca nu-i mai dau mancare(branzica,iaurt,etc) de la frigider care a stat mai mult de 2 zile,in general de la asta s-a tras.Si noi facem pe toata burtica,iar apoi se extinde daca nu i-au masuri.Eu cred ca sunt interese la marii producatori,cu asta se spala pe maini in caz de….ei au scris pe prospect.Pupici.

        1. @Beatrice, iaurt descfacut eu nu ii dau nici daca a stat asa la frigider de dimineata pana seara, branzica papa rar de tot covalact sau fagaras, la cutiute dinacelea mici, si in cazul acesta aplic acelasi principiu ca si la iaurt. Norocul meu ca sunt inebunita dupa branzeturi si iaurturi, ca pap eu ce ramane de la ea. 😛
          Eu am stat cu ea cam o saptamana ca am tot sperat ca ii trece – crema o floseam deja pe cea de la tine, dar am inlocuit samponul obisnuit cu sapunul cu miere (nu si pt cap ca acolo l-am testat pe mine si am reusit sa il dau jos in 2 zile 😛 ) am incercat sa nu mai folosim uleiul de masaj (de masline, fert la bain-marin)… am tot sperat ca va trece dar mai rau se extindeau.
          Pe viitor imi va fi invatatura de minte.