De sezon: insolatia

Pana anul acesta am reusit sa ne tinem departe de complicatiile expunerii la soare. Pana Sambata… 2 ore au fost de ajuns sa ii rapuna pe cei mici. Maria a facut o forma mai usoara: doar ceva frisoane si putina febra. Antitermicele s-au dovedit eficacitatea in cazul ei. La Vladu, nu a mai fost atat de usor… a facut 40.2 si nu ceda usor; antitermice, impachetari, dusuri cu apa la temperatura corpului… cu chin am reusit sa trecem de prima noapte. Ziua urmatoare, febra s-a reinstalat…incercam sa il hidratam dar refuza. Antitermicele nu pareau a avea nici un efect. Doar impachetarile au ajutat…

In miez de noapte, am facut ce mi-a fost mai la indemana: am cautat pe google. Si  am citit ca in cazul insoltiei nu trebuie administrat paracetamol. M-am conformat, dar in  ziua urmatoare am verificat informatia (si implicit tratamentul aplicat) cu medicii de la linia de urgenta a clinicii Regina Maria. Se pare ca paracetamolul e contraindicat doar in cazul pacientilor cu insuficienta hepatica si ca tratamentul pentru insolatie consta in antitermice, hidratare intensa, impachetari/ dusuri cu apa la temperatura corpului. Accentul este pe hidratare.

… si ca sa nu ajungeti in situatia de a apela la tratament, nu uitati de crema pentru protectie solara si de palarie/bandana sau orice altceva va ajuta sa va protejati capul de razele directe ale Soarelui.

 

Articole pe aceeasi tema

4 comentarii

  1. Imi pare rau sa te anunt insa crema solara si palaria NU te pazesc de insolatie. Ca om crescut pe malul marii te asigur ca solutia corecta e sa nu tii copilul in soare mai mult de o ora- doua pe zi in total si nu la ore aberante. Pana in ora 11 dimi si dupa ora 5,30-6 dupa amiaza. Insolatia este o supraincalzire a intregului organism nu numai a capului, simptomele sunt date de faptul ca se inflameaza inclusiv creierul si atunci se instaleaza febra. Pot fi si varsaturi, frisoane puternice si slabiciune generala. In special cand sunt tinuti in soare trebuie sa li se dea in continuu apa sa bea. Oameni buni, nu va mai bazati pe „cremele” astea ca nu au nici o legatura cu insolatia!

    1. Neexpunerea la soare in miezul zilei nu am mai mentionat-o pt ca am considerat ca e stiuta de toata lumea…

  2. Auch, imi pare rau ca treceti si prin aceasta distractie :(. Sanatate, sa va reveniti repede!