Alergii Marioresti

… adica, despre alergiile Mariei.

Atunci cand medicul de familie al Mariei mi-a recomandat sa nu ii fac Priorixul si sa ii fac niste teste de alergie, suspectand o alergie la ou, nici prin cap nu imi trecea ca Maria mea poate sa fie alergica. Reactii cutanate severe nu a avut decat o singura data , iar reactiile extrem de usoare (aproape insesizabile) le-am pus pe seama unei sensibilitati, nicidecum a unei alergii. Pana si parintii mei, care o vad zilnic pe Maria, au vazut aceasta recomandare pentru testare ca pe un moft…

Ma bucur tare mult ca datorita acestui „moft” am reusit sa ii facem si un set complet de analize si am identificat si faptul ca Maria este alergica atat la galbenus cat si la albus, dar si la histamine.

In urma analizelor recoltate la Medlife am aflat cu bucurie ca nu ne-au napadit nici streptococii, nici stafilococii si nici cine stie ce fungi. 😀 Rezultatele sangelui nu au fost totusi la fel de imbucuratoare precum cele de la exudat. Am aflat ca are o glicemie usor marita, o monocitoza, si un fond alergenic… desi IgE-ul total a iesit foarte bine.

Glicemia nu mi-o pot explica decat ereditar… ca ea nu mananca dulciuri, nu bea indulcit; toate sursele ei de zaharuri sunt naturale ( cu exceptia biscuitilor – 2-4 biscuiti/saptamana)… Oricum diferenta nu este mare, iar dna. doctor spune ca nu e cazul sa ne ingrijoram, ci doar sa urmarim cu atentie evolutia. Are 89, in loc de 80 – maximul admis.

Monocitoza, pe mine ma sperie, dar dna. doctor spune ca sunt frecvente astfel de valori in randul copiilor, si mai spune ca, deocamdata, nu am motive de ingrijorare.

Pentru suspiciunea de alergie la ou, confirmata de eozinofilele crescute, m-a trimis la dna. dr. Iacomi Adriana. Am incercat sa ma programez la Medlife, insa nu a fost chip sa gasesc loc mai devreme de 24 Mai, asa ca mi-am luat inima in dinti si copilul in brate si am pornit spre policlinica Cetatea Histria, unde dna. dr. Iacomi are cabinet. Am ajuns spre final de program, asa cum fusesm sfatuita telefonic de catre asistenta dnei doctor, si am asteptat numai 10 minute pana am intrat la consultatie.  In urma examinarii vizuale a „urmelor” de pe corpul Mariei, dna. dr. mi-a spus ca nu pare a fi nici o alergie, dar ca mai bine ii facem niste teste; si le-am facut pe loc. Au testat-o pentru alergii la albus, galbenus, histamine si acarieni. Primele trei au iesit pozitive, drept pentru care m-am „pricopsit” cu o trimitere pentru IgE-uri specifice la albus si galbenus… si cum Medlife-ul nu lucreaza decat intregul panel alimentar, mi s-a recomandat sa merg la Synevo, care lucreaza analizele separat; asa am ajuns sa achit 114 ron in loc de 210 cat ar fi costat la Medlife.

Acum asteptam rezultatele, dupa care revenim la alergolog.

Articole pe aceeasi tema

29 de comentarii

  1. salut. Cat i-a iesit la albus de ou in analiza?(daca mai stii/ gasesti analiza… zi-mi te rog, sa fac si eu o comparatie) Noi n-am stiut, nu ii dadusem albus pana la 1 an si dupa 2-3 ore de la vaccinul ROR a intrat in soc anafilactic, apoi din spital a cules multe si am ramas cu multe probleme de sanatate.

    mai nou e alergic si la laptele de vaca, desi inainte de vaccin nu era si nu avusese nici o rectie alergica, analizele erau perfecte, nu avea refluxul esofagian si IGe crescute… toate au pornit de atunci si s-au agravat la gradinita.

    (il dau la program normal, unde ii pun eu pachetel si-l iau la 12 sa-l hranesc acasa… dupa 3-4 zile de mers sta 1-2 saptamani minim cu aerosoli… la grupa mica a mers pana la vacanta de iarna in stilul asta, cate 3 ore/zi si apoi dr a zis sa-l scoatem ca face naibii astm bronsic – la fiecare raceala de acolo prezenta suflu astmatic care disparea dupa aia, neramanand cu nici o problema conexa astmului… de atunci si pana in toamna n-a mai racit deloc… apoi in toamna dupa tratamente, praid, mare ne facusem sperante degeaba… l-am scos mai mult, dar l-am mai dus din cand in cand pana la vacanta de primavara- tot atat au durat si racelile cu suflu astmatic… acum e al 3 -lea an de gradinita, si dupa bronhovaxom, praid, mare repetate, dupa 4 zile de gradinita cautam iar aparatul de aerosoli noaptea… simptome care nu apar decat la gradinita, in rest niciodata… sotul zice sa-l scoatem de tot… el vrea sa mearga 🙁 eu tot speram ca daca il duc cate 2 saptamani 4ore/zi la salina, daca il duc 2 saptamani/an la mare dimineata si seara la aerosoli, daca se mai duce la gradi, daca mai creste se obisnuieste… dar vad ca degeaba 🙁 Voi cum v-ati descurcat pana la urma? Sper sa nu fie la fel de grav ca la noi.)
    Multa sanatate!!

    1. ufff, mi s-a facut rau numai cand am citit ce ati patit. Bine ca s-a terminat cu bine.
      … nu mai stiu… am cautat analizele, dar probabil ca nu mi-am pastrat copii. Sunt la medicul de familie la dosar…
      Oricum la albus nu cred ca avea probleme mari… la ea „albinele” au fost problema majora. O perioada nu i-am dat deloc miere si au … cam jumatate de an. Apoi am inceput sa introducem treptat albusul, cate putin si doar o data pe saptamana si dupa alte 2 luni, galbenusul… in cantitati similare diversificarii. Miere am inceput sa ii pun cate putin in mancare…. ex ca indulcitor in dulciurile pe care i le gateam… apoi in ceai, apoi i-am dat cate o lingurita…. mereu urmaream reactiile; si nu a avut…. doctorii mi-au explicat ca a fost necesara acea perioada fara pentru a ii da ocazia organismului sa isi dezvolte antialergenii necesari (nu a sunat chiar asa, dar cam asta era ideea…) Mi s-a spus ca astfel de alergii sunt deseori normale pana la 3 ani sau pana la 5 in cazuri exceptionale si ca acestea aparute la varste fragede au sanse foarte mari de vindecare.
      Putere si medici buni va doresc! e foarte important sa aveti langa voi un medic bun care sa va stea alaturi in procesul de „vindecare”
      Sanatate!

  2. si eu stiu la fel :alergiile dispar in urma unui regim strict de alimentatie.sper sa fie bine, e tare aiurea cand se strang asa mai multe … . .pupi!

  3. Jos palaria pentru cat de riguros a actionat doamna doctor!

    Auzi, dar Maria cat galbenus mananca, saptamanal? Si cu ce urmari?
    Reactiile alea cutanate severe de care zici, dupa ce alimente aparusera?

    Pentru ca e posibil sa aiba o sensibilitatea accentuata – o forma usoara de alergie, caz in care o sa fie nevoie sa fiti mai atenti cu mancarea ei, pe o perioada lunga, dar atat. (in formele urate, alergia la ou se manifesta, zdravan, fie si numai la atingerea cojii!)
    De cele mai multe ori, cu regim alimetar atent ales, alergiile dispar ori la 2, ori la 4 ani.

    Sa-ti spuna medicul la cat timp trebuie sa repetati analizele (indiferent de primul rezultat), si, sper sa nu fie cazul…dar daca se confirma suspiciunea de alergie, sa urmariti rezultatele in dinamica.

    Sanatate si tinem pumnii sa fi fost o alarma falsa!

    1. @Mamiţuni, Maria e fan supa cu galusti si primea cca 2 portii (4-5 galusti) pe saptamana. Dupa primele galusti cu ou a facut o reactie de am crezut ca e varicela – bubite multe si pe tot corpul, care pareau sa „infloreasca si sa se inmulteasca” dupa baie. Pana atunci (dec/ianuarie) primise numai galbenus fiert (dar nu se omora dupa el) si galustile le manca cu galbenus. De atunci am incercat sa ii dau ou numai de 3 ori si de fiecare data a facut niste bubite mici si greu sesizabile pe coapse si pe burta ( se simteau mai bine la mana), iar de mancat nu manca niciodata mai mult de o treime de ou, ca nu vroia mai mult.
      Acum, de sarbatori, a „furat” o felie de chec din care a mancat cam jumatate si a mancat o jumatate de galbenus de ou (proaspat nu inrosit). Toate ouale pe care i le-am dat Mariei au fost din crescatoria de pui a cumnatului meu ( medic veterinar, la origine)…. Noi toti mancam aceleasi oua si nu avem nimic… 🙁
      Sper sa fie bine si sa nu fie cazul de o alergie severa….

  4. Sanatate multa Mariei si sper ca rezultatele pe care le astepti sa iasa ok si sa te imbarbateze. Va pup cu drag pe amandoua.

  5. Tinem pumnii sa iasa bine analizele.Eu stiu ca alergiile trec in timp.Doar sa aveti putina grija.Si chestia cu oul nu e asa de grava iti spun eu care mananc maxim 4 oua pe saptamana (atunci cand imi aduc aminte sau mi se face pofta caci altfel trec saptamani intregi si nu mananc oua) si am grija ca alea 4 oua sa fie oua si nu ascunse in prajituri, galusti sau alte cele.Va pupam cu drag si va dorim sanatate multa!

    1. @Ioana, eu mananc 4-5 oua pe luna! 😀 … fara sa le numar pe cele din mancaruri (daca se nimereste vre-o mancare/ un desert cu ou)
      Stiu ca alergiile dispar in timp daca se tine un regim corespunzator… dar eu totusi sper sa nu fie nimic grav. 🙂

      pupam si noi!

  6. sa stii ca la synevo mie mi-au iesit rezultate total diferite la urina smarandei. asta cand era mica mica si o idioata suspecta probleme la ricnichi

    1. @maria coman, din cate am inteles, doctorita la care am fost si care ne-a trimis la synevo are o experienta destul de bogata si referinte bune… nu cred ca ne trimitea la Synevo daca nu avea incredere in rezultate… mai ales ca ea ofera consultatii la Medlife…. Pentru moment incerc sa nu imi fac ganduri negre – sunt nerabdatoare sa vad rezultatele.

  7. si ancai i-a iesit monocitoza. nu stiu exact ce e, nici un doctor insa nu s-a speriat.

    1. @Cris, din ce informatii am gasit pana acum, „Numărul monoci-telor creşte în cazul unor infecţii virale şiîn mod semnificativîn leu-cemia monocitară”… dar doctorita Mariei a spus ca e destul de raspandita monocitoza la copii, si ca nu este alarmant rezultatul obtinut…. Pentru linistea mea sufleteasca voi mai cere inca 1-2 pareri de specialitate.

  8. Din cate am vazut la alti copii,cu timpul diapare,sa speram ca si la ea va fi la fel.Bine ca nu are mai multe alergii.Pupam sa treaca repede.

    1. @Beatrice, asa am inteles si eu – ca trec cu timpul. Suntem optimisti si nu vrem sa ne facem ganduri negre. Asteptam cu mare incredere rezultatele analizelor de sange. 🙂
      pupacim si noi. 😉

  9. E bine ca le-ai descoperit la timp si nu au fsot probleme. Acum inlocuit oul cu altceva nu?

    1. @roxana, pana la primirea rezultatelor (19 mai) eliminam oul de tot… apoi, in functie de rezultate voi vedea ce imi recomanda dr. – eu inca mai sper la niste valori normale la rezultate. 😀

  10. Imi pare rau sa aud de vestea asta cu alergia la ou. E destul de proasta. Stiu ce inseamna pentru ca nasa Mariei are baietelul cu astfel de alergie si il restrictioneaza mult dpdv alimentar. Eu stiu ca uneori alergiile se amelioreaza mult odata cu cresterea si sper sa fie la fel si in cazul Mariei voastre.
    In alta ordine de idei si noi facem analizele la Synevo si am fost mereu multumiti. Cu exceptia unei uroculturi care fusese compromisa din vina lor se pare.

    Sanatate multa va doresc!

    1. @CriticoMami, e ciudat … eu inca nu ma pot obinui cu gandul… inca mai sper ca cele doua rezultate sa nu confirme diagnosticul…. dar chiar daca se va confirma, o vom scoate noi la capat pana la urma. 🙂 … in fond nu e nimic grav – cu regim adecvat nu ii pune cu nimic viata in pericol aceasta alergie… Sunt copii cu boli mult mai grave, nu putem sa ne lasam afectati numai de o alergie, nu? 😉 Deja caut retete de praji fara ou. 🙂 … daca ea e alergica ne vom schimba cu totii stilul de viata pentru a o tine departe de tentatii, desi, sunt sigura ca greul il vom duce cu tertii.
      Multumim de urari si va dorim asemenea… si asteptam articole noi si interesante, ca vad ca readerul meu se incapataneaza sa afiseze articole noi de la criticomamica. 😉