Spaga la doctori?

Nu cred ca este om in Romanica noastra care sa nu fi dat macar o data in viata spaga!
Spaga dam la functionarii publici, la doctori, la scoala, la gradi, la coafor, la restaurant…. cam pentru orice implica un serviciu.
In ultima perioada, campaniile anti-spaga s-au inmultit… insa fara rezultate. Au fost „comandate” deoarece Romania trebuia sa demonstreze ca lupta impotriva coruptiei. Alti bani cheltuiti fara rost…
Despre spagi s-a scris mult, si inca o sa se mai scrie. Cele mai interesante mi-au parut ghidurile de dat spaga…
Printre ghidurile interesante: nudaspaga.ro, adevarul.ro, amdatspaga.eu, libertatea.ro, silavaracald.cotcodacii.ro.
La restaurant e simplu… regula e sa lasi intre 10% si 20% si toata lumea e multumita! … In privinta celorlalte spagi e mai greu. Trebuie sa te interesezi in stanga si in dreapta, de tarife… care totusi nu sunt stas, caci mai depinde si de complexitatea serviciului, posibilitatile datatorului si chiar si de starea primitorului….

Dupa cum o spune si titlui acestei postari, nu am de gand sa aberez decat despre spaga pe care o dam pentru serviciile medicale.

Cu acest tip de spaga, sunt in general de acord. Spun in general, pentru ca nu mi se pare totusi normal ca ea sa iti fie ceruta de la obraz, si nici ca darea de spaga sa fie o conditie pentru prestarea cu interes si devotament a serviciului medical.

Sunt constienta ca in sistemul medical de stat salariile sunt mici; foarte mici in comparatie cu alte tari. Un medic, isi toceste la propriu coatele pe bancile facultatii, se chinuie pe un salariu de nimic, invata pe rupte toata viata… ca da, medicina, in cazul in care am uitat, este unul dintre acele domenii care evolueaza in permanenta. … si e pacat. E pacat pentru ca in Romania avem medici foarte buni… si ii pierdem usor-usor in favoarea altor tari, care stiu sa recompenseze omeneste un om care isi dedica viata salvarii altor vieti. Nu exagerez cand spun ca isi dedica viata, pentru ca, de cele mai multe ori, linia intre viata profesionala si cea personala a unui medic este atat de fina, incat e dificil sa profesezi la program si sa te bucuri de viata, de familie sau de prieteni, fara sa raspunzi la telefon sau fara sa pleci in miez de noapte la  o urgenta… macar o data in cariera.

Si daca asa sta treaba cu medicii, asistentele, infirmierele si restul personalului auxiliar… au niste salarii care abia le asigura traiul de pe o zi pe alta, ca decenta e departe.

Uite astea-s motivele pentru care sunt de acord cu recompensarea, in functie de posibilitati si de gradul de satisfactie personala, a acestor oameni.

In schimb, urasc medicii si personalul medical care au tarife prestabilite, care nu se uita la pacient daca acesta nu cotizeaza sau care il trateaza in doru’ lelii doar pentru ca saracul om nu s-a gandit ca nu isi permite sa se imbolnaveasca. Astia, cu siguranta si-au ales meseria gresita! … Si din pacate, tare multe specimene dintr-astea intalnim in sistemul medical, in special in randul personalului auxiliar…

… Si totusi, atunci cand nevoia te aduce pe mana unor astfel de oameni… dai!

In cazurile acestea nefericite, sunt tare utile ghidurile de dat spaga. Eu as prefera ca aceste personaje inumane, sa publice la intrarea in cabinete si tarifele spagilor. Macar asa stii de la inceput daca iti permiti sa intrii sau nu… ca nu cred ca-i mare bai; toata lumea stie ca vrea spaga, dar ca sa aflii tarifele trebuie sa mergi cu milogeala si o spaguta (evident) la o asistenta sau infirmiera care va avea grija sa iti explice care-i mersu’.

Mie nu-mi place sa dau spaga! De ce sa ma feresc daca toti stiu ca e tarif fix?? De ce sa ma prefac multumita, iar el/ea surprins de gestul meu? De ce sa ne jucam de-a refuzatul plicului… doar pentru ca nu da bine sa il bage din prima in buzunar??

Mi-e lehamite de oamenii astia! Eu vreau sa imi zica franc cat vor si sa nu se codeasca atunci cand isi primesc „onorariul”. Macar dramul asta de bun simt sa il mai aiba….

Azi la 14.00 merg cu Maria la control :). Primul ei control la cabinet… si nu prea stiu cum sa procedez…

Saptamana viitoare o sa mergem si la ortoped… cel mai probabil la Budimex… si nici acolo nu stiu cum sa procedez.

Daca aveti cunostinta despre mersul spagilor pentru medicii copiilor, apreciez orice informatie.

Articole pe aceeasi tema

6 comentarii

  1. E complicat cu spaga asta….la medicul de familie duc o data pe an un buchet de flori…atat ….in rest ma vad cu ea tot asa….maxim 4 -5 ori pe an….Daca e vreo problema cu mine sau Marius prefer clinicile private , unde nu stau mult la coada , nu dau spaga si sunt tratata cu respect….Nu imi permit sa merg des , insa pentru sanatate nu fac rabat , indiferent cat costa.Tocmai de aceea mancam cat mai sanatos , iesim in natura , evitam alimenetele daunatoare , consumam fructe si legume si….intr-un cuvant , incercam sa ne pastram sanatatea astfel incat sa vedem doftoru’ extrem de rar sau deloc…. 😀
    Sa fiti sanataosi cu toti! 🙂

  2. Cu spaga prin spital, inainte si dupa nastere, a fost chiar haioasa dupa ce a trecut totul. Si n-au fost treburi simple. Cezariana si recuperarea mea. La spital veneau sotul, mama si tata si diferite rude apropiate. Fiecare dadea cate ceva la asistente. Inclusiv eu. Dar nu stiam unii de altii. Cand am ajuns acasa am dezbatut evenimentele. Iar eu chiar am ras caci mereu ma miram ca la 10 Ron sau 20 RON asistentele reactionau foarte bine. Veneau cu sfaturi sincere, imi faceau pe plac de ma simteam ca o printesa, ce mai. Eram iradiata de atata bunatate. Cand colo! Toate aveau spaga pe zi, de 1 milion, cel putin, numai de la familia noastra. Daca-ti zic ca nu mai stiau ce sa-mi faca.
    Dar, sa-ti spun ceva: a fost atat de aiurea toata situatia mea atunci (era sa mor pe masa de opretaie) incat nimeni n-a comentat ca s-a dat atata. Doctorei nu i-am platit cezariana caci n-a vrut. M-am rugat de ea in 10 randuri. Desi inainte primise la vizitele de rutina. Ii dadeam bine, cel putin 150 RON de fiecare data. Cand s-a intamplat nebunia era o zi de duminica si ea a inteles ca Dzeu i-a dat un semnal de alarma. Nu zic ca n-a mai primit dar nu mai ia decat cadouri simbolice. I s-a facut frica. Iar eu am inteles ca banul nu are nici o valoare in fata mortii. Sanatatea e mai presus de orice! Asa ca ganditi-va ca vreti sa fiti sanatosi si nu va uitati la bani. Oricum vei primi intotdeauna atata cat ai nevoie. Garantat.

  3. Draga mea, daca esti programata pentru control nu trebuie sa dai nimic. Din felul cum ai descris-o pe doamna doctor, cred ca nu se asteapta la asa ceva. Pare un om cumsecade. Poate ca s-ar bucura de o floare.
    La Budimex, nu stiu. Poate altii, de prin Bucuresti. Oricum, sper sa iasa bine totul, cu masajul pe care i-l face bunicul! 🙂

    1. am uitat sa zic: bunicul si-a luat atat de bine rolul in serios, incat isi ia liber sa mearga si el cu noi la ortoped ca sa inteleaga mai bine ce are de facut in continuare! 😀

  4. La mine treaba sta asa: de cate ori m-am dus in spitale, cu probleme nu tocmai usurele, nu mi-a cerut nimeni niciun sfant inainte ( asa cum aud felurite povesti de la diversi, cum ca li s-ar impune un onorariu ca altfel le lasa omu’ sa crape cu zile), nu mi-au cerut nici dupa, eu am dat insa.Si dau nu pentru ca e obligatoriu ( habar n-are pana la urma medicul respectiv daca dupa operatie primeste sau nu ceva de la mine, el si-a facut treaba), ci dau pentru a multumi.Sunt medici care primesc si spun „multumesc”, medici care nu spun nimic desi primesc si medici cu care te „lupti” sa ia ceva.Cele care primesc mereu sunt asistentele si infirmierele si tot nu-si fac treaba asa cum ar trebui.Am intalnit si o singura mare spagara care mi-a spus ca nu ar fi suficient cat am dat ( mare proasta ca i-am dat! ) , anestezista de la Giulesti care m-a anesteziat la cezariana.I s-a parut ca 100 euro au fost putini( dar nici ea nu a cerut, doar a comentat dupa deschiderea plicului ).Deci eu cred ca noi dam ca vrem si ne-am obisnuit asa, nu cred ca sunt medici care cer de la obraz, cel putin pe la cati am fost eu in viata mea, nu mi s-a intamplat.
    La cabinet eu nu-i dau pediatrei nimic, acasa daca vine ( la mine nu prea se deplaseaza) ia 50 sau 100 ron.La Budimex cred ca 50 ron ajung cu varf si indesat.Parerea mea…Succes azi Mariei la primul ei control!va pupam

    1. norocoaso! in octombrie cand am fost internata (o spatamana) pentru o decolare de placenta pe langa faptul ca am cumparat tot (tratament, eprubete, ace, branule, manusi, leucoplast, perfuzoare, ser, etc) si am si uns pe toata lumea… dotorita 500 ron, asistenta sefa 150 ron, alte asistente 20-30 ron fiecare, unele si de mai multe ori, infirmirele cate 10 ron la fiecare solicitare (schimbat pat, facut curatenie in baie, luat gunoiul), la ecografia de dinaintea externarii, doctorita a avut neobazarea sa imi spuna ca ecograful e al spitalului, dar consumabilele sunt ale ei…. si trebuie platite – 50 de ron!!! Nesimtirea e in floare. 1 kg de gel pentru ecograf e 20-30 de ron si cateva servetele (la sul)… Am dat ca n-am avut ce face. Si cum nu era suficient, m-a dus sa ma prezinte doamnei care scria iesirile din spital si concediile medicale si mi-a spus sa ii dau si ei ceva ca la cum evolueaza sarcina, sigur o sa mai am nevoie de ea! Asta a fost ultima mea experienta cu spitalul CFR 2!
      Multumim pentru urari! 😉 povestim dupa cum a fost.
      Pupam Gugulufu’ si mamica lui!