Institutul de Hematologie; tot o bataie de joc

Ma laudam” ca nu pot participa la „Social Media for Parents”  deoarece m-am oferit voluntar la o campanie de donare de sange organizata de angajatorul meu in colaborare cu Institutul National de Transfuzie Sanguina  …. Intamplarile din ultimii ani m-au transformat… si chiar imi doresc sa imi pot ajuta semenii. Donarea de sange mi s-a parut o metoda potrivita de a ajuta… si daca s-a intamplat sa mai si vina muntele (adica INTS) la mine, normal ca nu am stat pe ganduri…. m-am oferit voluntar.

M-am documentat din timp, sa vad daca sunt eligibila pentru donare … si eram. … am urmat recomandarile lor in privinta alimentatiei pre-donare … si m-am prezentat la apel.

.. ah, am uitat sa precizez ca dimineata mi-am luat si tensiunea…. aveam 12 cu 6 si puls 94; cu aparatul lor manual aveam 10 cu 6 …. … si totusi mi s-a spus ca nu pot dona deoarece, cu 13 ani in urma am avut o interventie la paratiroida si exista riscul sa mi se blocheze vena si sa nu mai imi curga sange din cauza sperieturii!!! WTF!!! Mi-a spus ca ea nu isi asuma „riscul de a ma intepa” !!!????

Era extrem de important pentru mine sa donez…. si nu am fost singura respinsa…. voluntarii noi erau respinsi pe banda deoarece se pare ca eram prea multi… Imi parea mai corect sa spuna ca nu fac fata la numarul voluntarilor…. nu sa imi dea niste motive puerile nedemne de un medic.

Am fost indignata si am sunat la  INTS, unde am fost transferata la dna. dr. Adela Carstea, care m-a asigurat ca interventia la paratiroida avuta cu 13 ani in urma nu constituie motiv de excludere de la donare. … si mi-a recomandat sa merg la INTS daca vreau sa donez… dar eu tocmai fusesem „consultata” de un medic de-al lor…. dna. doctor a fost tare amabila si mi-a spus ca daca doresc sa donez ma asteapta la INTS, la cabinetul 46…

Mi s-a facut scarba! Preferam sa imi spuna ca suntem prea multi voluntari si ca nu fac fata volumului si prefera sa recolteze numai de la donatorii vechi… dar ei au preferat sa invoce niste motive puerile…. Urat din partea lor! Imi pare, sincer, rau ca dorinta de a face bine e rasplatita cu minciuni….. Nu am fost singura care a avut parte de astfel de motivari…

Proiectul de donare la locul de munca e laudabil… punerea lui in practica e cel putin discutabila…. Pacat!

Articole pe aceeasi tema

18 comentarii

  1. Iti inteleg PERFECT nervii … mai ales ca eu am fost respinsa pe motiv ca, fiind din Romania, prezint risc de … si aici o sa razi, MALARIE. Normal ca mi s-a parut absolut ridicol si am sunat institutia in cauza (eu sunt in SUA) ca sa aflu ca de fapt motivul este „boala vacii nebune”. Pe langa faptul ca mi se pare infricosator acest motiv (adica ei nu au de gand sa testeze deloc sangele recoltat?!?) … cei din Polonia, Rusia sau Ucraina … are just fine (ca parca la ei in tara n-ar fi putut ajunge vreodata carne o’ whatever cu probleme). Uite asa o sa imi tin eu sangele in corpul propriu … si o sa-i las pe altii mai „sanatosi” sa fie voluntari.

    1. @Mihaela, „m-ai luat” 🙂 Sincer nu am cuvinte…. stiam ca americanii sunt putin paranoici… dar nu credeam ca sunt atat de mult!!! M-ai uimit cu povestea ta.

  2. Si eu am fost respinsa la donare acum vreo luna. Dupa ce mi s-a luat sange pt analize (verificarea prealabila), am fost chemata in cabinet si intrebata cum de am vrut sa donez daca nu am nici pt mine. Mi s-a spus ca analizele nu sunt bune, dar d-na de acolo nu a vrut sa imi explice ce nu e bine. Parca eram o pustoaica de 14 ani ce nu pricepe termeni medicali. Nu am avut curiozitatea sa refac analizele si nici nu cred ca ma duc prea curand sa mai donez. Si cand ma gandesc cat caz se face ca nu sunt prea multi donatori si e o lipsa acuta de sange…

    1. @Ana, nu e vorba ca aveam eu probleme… daca aveam analizele proaste as fi inteles…. dar de aici pana la inventarea unei probleme inchipuite…..
      Tu, daca nu vrei bataie, fugi si repeta-ti analizele! 🙂 Copiii tai au nevoie de tine sanatoasa!

      1. @Gabitza, citisem depre „problema” inventata de tipa cu pricina. Sau poate ca e doar lipsa de informare din partea ei. O fi ramas ea „blocata”.
        Pana la urma si doctorii/asistentele sunt oameni si fac greseli. Ti-am povestit de tipa de la urgenta care era sa imi omoare fata trimitandu-ma acasa dupa ce imi recomandase si refuzasem „tratamentul” -algocalmin injectabil? Sau despre rezidentii care se tachinau razand pe langa targa unui om aproape de coma, mirosind puternic a alcool si caruia ii administrau cu voiosie oxigen?
        Deci, daca vrei intr-adevar sa donezi sange, nu te lua dupa una care se crede atotstiutoare si du-te direct acolo. Procedura e greoaie, dar gestul merita orice sacrificiu.

        1. @Ana, a naibii lipsa de informare cand sunt liste peste liste cu situatiile de eligibilitate pe toate site-urile institutelor de hematologie!!!

      2. Mi-am adus aminte ca nu ti-am raspuns la amenintarea cu bataia. Am trecut pe regim lacto vegetarian si o sa ma duc abia in toamna sa ma verific, daca nu mor pana atunci 🙂

  3. Ciudat comportament! Eu am lucrat la HP – la noi se faceau regulat, cam o data la 3 luni, evenimente din astea, nu mi s-a intamplat niciodata sa ma respinga, desi asa am donat prima data. Oricum, cum spui si tu, mai bine nu mai primeau oameni la donare, sa spuna ca nu au suficiente recipiente sau mai stiu eu ce, decat sa ii respinga pe motive inventate

    1. @Carmen, nici la noi nu e prima data cand vin dar atunci chiar nu eram eligibila eu pt donare… oricum era un haos de iti venea sa pleci singur.. si nu se lucra pe baza de programari… era cu coada 🙂 … nu m-a deranjat sa stau la coada la fisa, la alta coada la consultatie si apoi trebuia sa stau la alta coada pt grupa sanguina dupa care o alta pt a dona efectiv. … dar cand mi-a zis ca pentru o operatie avuta in urma cu 13 ani si care nu a lasat sechele in urma, ea nu isi asuma riscul sa ma intepe pt ca e posibil sa ma sperii si sa mi se blocheze vena…. Ziceai ca vorbeste cu o tuta careia nu i-a fost intepata vena nicicand.

  4. Raluca Donciu, nu e normal sa o fac?? Sunt o optimista incurabila si sper ca vom trai curand intr-o lume mai buna! 🙂

  5. Saviana Buhlea… nu stiu cat de mare era vina de a fi asaltati de voluntari, dar s-au ingropat in minciuni si s-au invinovatiti singuri!

  6. ce-mi place de tine ca faci public cand apar faze din astea. poate in timp asa se va schimba ceva in tara asta…