Danone

Pentru ca se face mare caz despre integritatea celor care au participat la vizita organizata la fabrica Danone, tin sa va dezamagesc si sa recunosc ca nici eu nu am rezistat tentatiei de a afla ce mananc. … Pentru ca, printre altele, consum si produse Danone, nu am refuzat “marea campanie publicitara online” care a constat intr-o vizita la fabrica Danone, si zau de imi pare rau. Chiar am fost bucuroasa sa vad ca cei de la Danone si-au facut curaj sa infrunte “dusmanul”, adica mamele “actuale” (informate, cu preocupari accentuate de a asigura o alimentatie echilibrata si sanatoasa copiilor lor).  E drept ca Danone, ca si alte mari corporatii, este invaluita de tot felul de teorii ale conspiratiei care sunt alimentate de interese pur fiannciare. Lupta pentru un procent din piata, este o lupta de gherila, iar consumatorii sunt manipulati si tarnsformati in soldati – fara –voie… efectul de turma este crucial pentru astfel de lupte de gehrila; daca am gandi pentru noi, daca ne-am informa si am cerceta individual, “mintile luminate” ce stau in spatele luptelor ce devin stiri de senzatie nu ar mai avea “teren” propice pentru a ne manipula… Dar ar trebui sa fim cel putin genii pentru a ne putea informa individual sau pentru a conduce cercetari individuale pentru toate produsele pe care le consumam… in plus nu am mai putea avea si alta ocupatie.

Pentru a supravietui marilor razboaie corporatiste, ne bazam pe recomandari, instinct, dar si pe un dram de cunostinte proprii. Analizam informatiile si ne formam o opinie, pentru care vom fi cu siguranta huliti de reprezentantii uneia dintre “tabere”.

Am apreciat Danone pentru curajul de a “infrunta” mamele. Mi-a placut ca am putut vedea cu ochii mei intreg procesul de productie si ca mi s-a raspuns deschis la toate intrebarile pe care le-am pus.

Am fost placut surprinsa de tot ce am vazut. Chiar nu ma asteptam …. A fost prima mea vizita intr-o fabrica. Nu voi intra in detalii privind procesul de productie si fluxul de lucru, pentru ca au facut-o deja alte mame cu blog, inaintea mea, si au facut-o tare bine. Va voi lasa la finalul postarii linkurile carte celelalte postari in care puteti citi despre vizita la Danone…. Nu de alta, dar sunt aproape sigura ca ati citit deja despre felul in care laptele este preluat de la fermieri, analizat (de 3 ori), descarcat in rezervoarele fabricii, tartat termic (pasteurizat) numai printr-o simpla plimbare prin cateva conducte, fermentat si astfel transformat in iaurt si apoi ambalat.

In aceasta postare nu vreau decat sa insiruiesc informatiile pe care nu as fi avut cum sa le aflu din alte surse:

–     Produsele Danone sunt fabricate din lapte praf? Standardele de calitate Danone presupun existenta in laptele utilizat a unei anumite cantitati de proteine, anumite valori nutritionale si o anumita consistenta, iar laptele praf este utilizat pentru a regla aceste aspecte. De exemplu, pentru cresterea continutului de proteine cu 0,2 %, se adauga 0,6 g de lapte praf la 100 g lapte. Asadar, se urmareste reglarea continutul de proteina al laptelui la o valoare de 3,2%, se vor folosi maxim 0,6% lapte praf. Daca se urmareste cresterea valoarii nutritionale si a consistentei produsului, se folosesc cca 2% lapte praf. Pe mine una nu ma deranjeaza foarte tare acest aspect. Copii mei au crescut cu lapte praf, as fi ipocrita sa refuz sa le dau un aliment numai pentru ca poate avea in componenta max 2% lapte praf.  Am zis bine, poate. Nu toate au. Adaosul se face numai daca laptele nu e la standardele de calitate impuse de reteta… si cum productia de lapte difera de la sezon la sezon si de la ferma la ferma, este foarte posibil sa nu fie nevoie de adaos, dar ei sunt obligati sa treaca asta pe eticheta, la fel cum fabricile care ambaleaza produse ce contin nuci, alune sau alti astfel de alergeni, sunt obligate sa treaca pe eticheta “poate contine reziduuri de nuci, alune” samd.

–     Laptele colectat de Danone pentru prelucrare este supus la 3 teste de calitate inainte de a fi acceptat. Astfel, Danone reuseste performanta de a avea un procent de 0% antibiotic in laptele prelucrat.

–     Termenul de valabilitate al produselor Danone este de 30 de zile; “lantul frigului” ajuta la asta. Lantul frigului reprezinta “drumul” parcurs de produsele Danone de la iesirea din productie pana la rafturile magazinelor. Pentru a pastra un control strict asupra acestui “lant al frigului”, Danone a investit in mijloace de transport dotate cu instalatii frigorifice monitorizate prin GPS, astfel incat se poate cunoaste in permanenta temperatura din interiorul unei masini de transport.

–     “fructele” din iaurturile Danone sunt, de fapt gemuri.. adica fructe pasteurizate. S-a apelat la aceasta metoda pentru o mai buna conservare a proprietatilor acestora. Valabilitatea “gemului” este tot 30 de zile. Va spun din start ca nu consum produse cu fructe… nici facute in casa nici fabricate la scara industriala, pentru ca nu imi plac.

–     Danone desfasoara un program de sprijin pentru dezvoltarea fermelor cu care lucreaza. Pina acum, 79 de fermieri au beneficiat de investitii in sali si echipamente de muls, tancuri de racire si stocaj al laptelui si de juninci cu potential genetic ridicat.

–     Furnizorii Danone sunt mai mult decat atent selectionati. Calitatea laptelui este cruciala pentru Danone, si astfel, impune furnizorilor sai standarde foarte ridicate. De la calitatea aerului respirat de vacute si pana la cea a recipientelor in care se stocheaza laptele, totul este important.

–     Danone protejeaza mediul inconjurator. Detine o statie proprie de epurare a apelor reziduale, pentru a carei realizare s-au investit “doar” 1,5 milioane de euro.

–     Danone recicleaza reziduurile provenite din activitatea industriala – atat pe cele provenite din procesul de productie, cat si pe cele provenite de la populatie. Danone are contracte cu firme specializate, pentru a recupera din piata ambalajele uzate, care sunt mai apoi reciclate. Cca. 40 % (daca am retinut eu bine) din ambalajele Danone provin din plastic reciclat. Pentru viitor, se doreste cresterea acestui procent si utilizarea altor materiale mult mai “prietenoase” cu mediul inconjurator.

–     Pentru Danone, resursa umana este foarte importanta, dar totusi, se fac investitii pentru automatizarea liniilor de productie (liniile de productie isi produc singure ambalajele, se curata singure – iar la finalul procesului apa reziduala este testata, se vor construi benzi transportoare cu reglaj al temperaturii, astfel incat “lantul frigului” sa fie si mai bine monitorizat, instalatiile au microfiltre proprii ce retin imuritatile si sporii din aer). E rau pentru numarul de locuri de munca, dar este un mare plus pentru calitatea produselor. In acest mod, la data vizitei noastre la fabrica Danone, acestia se puteau mandri cu 1796 de zile fara reclamatii de corpuri straine pentru una dintre sectii, si cu 2014 zile pentru o alta sectie, si cu 1038 de zile fara accidentari la locul de munca pentru angajatii sectiei de ambalare.

–     Standardele de siguranta alimentului la nivel de Grup sunt, in general, mai stricte decat prevederile legislatiei europene sau din alte zone ale lumii. Daca insa exista prevederi in legislatia nationala, de pilda, mai stricte decit cele din directivele europene, se respecta prevederile cele mai restrictive.

–     Romanii sunt mari consumatori de iaurturi natur … fapt ce a incurajat cercetatorii Danone sa conceapa un produs special pentru piata Romaneasca: Danonino Branzica Natur. Un Danonino ce nu are conservanti, nu are zahar adaugat si care nu are coloranti, si care este ambalat intr-un pot (pahar) alb, ce nu prezinta pic de interes pentru cei mici, asa cum este cazul produselor Disney, dar care este apreciat de copii, si nu numai.

Danonino, atat vechea reteta, cat si cea noua, sunt gandite pentru nevoile nutritionale ale copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani. Asta nu inseamna decat ca acele procente din doza zilnica recomandata inscrise pe eticheta, sunt calculate pentru recomandarile existente pentru acea categorie de varsta. Asta nu inseamna ca este interzis consumul de catre copii mai mari sau mai mici. Inseamna doar ca procentele nu mai corespund… Aici le-am sugerat sa faca disponibile pe site macar dozele zilnice recomandate si pentru alte varste. …nu stiu daca imi va lua cineva in considerare sugestia, dar atunci pareau deschisi… Explicatiile pe care le-am primit, imi par logice: se recomanda administrarea de D3 pana la 2-3 ani, in plus pediatrii recomanda suplimente de calciu pentru cei mici. In aceste conditii, nu se justifica un aliment cu adaos de Calciu si D3. Sunt multi parinti care le ofera micutilor lor suplimente… eu una stiu multi. Mi s-a spus ca daca as fi sunat la telefonul consumatorului mi-ar fi fost oferite aceste informatii… Inteleg ca nu e spatiu sufficient pe eticheta pentru ele, dar sper sa reuseasca cumva sa le transmita consumatorilor… ca nu cred ca va sta nimeni cu telefonul in mana, in fata raftului, sunand la telefonul consumatorului pentru a primi informatii detaliate despre produs.

–     Danone organizeaza in mod frecvent vizite in fabrica, in special pentru copii. Detalii gasiti pe site-ul lor.

Intrebarile mele catre reprezentantii Danone au fost tintite spre produsele pe care le consum  eu, sau spre cele de care sunt interesata. Eu am ramas impresionata de ceea ce am vazut la fabrica Danone. “Balaurul” s-a dovedit a fi o “pisicuta” … iar eu sunt mai linistita pentru ca stiu ce mananc. In plus, am avut ocazia sa petrec cateva ore in offline alaturi de persoane pe care le urmaresc de ceva vreme in online. Mi-ar fi parut rau daca m-as fi numarat printre mamele cu blog care au refuzat invitatia Danone…. As fi ratat ocazia de a afla multe lucruri interesante.

Asa cum am promis, va las in compania altor viziuni asupra vizitei mamelor cu blog la fabrica Danone: Pitici dar voinici , Baby ManagerMaseria de ParinteCalea LacteeMamica UrbanaLaura FrunzaOlandezul ZburatorTrei Badica (care sunt, de fapt, patru) , Talente de nazdravaniMama Incepatoare … si cam atat imi amintesc acum ca am reusit sa reperez prin blogosfera mamiceasca; daca mi-a scapat vreo postare, fiti buni si lasati un comentariu cu linkul ei.

Nota: Aceasta postare nu incearca sa convinga pe nimeni de nimic.

Articole pe aceeasi tema

17 comentarii

  1. 🙂 ai măi că în jurul nostru e mult folclor creat uneori tot de noi „clienţii”. Danone ştie bine de unde li se trage prima poveste :), între timp o parte din competiţie a dat faliment.
    Cum te mai simţi?

    1. @babymanager eu nu stiu de unde li se trage. 🙂 dar tot nu o cred. … Eu sunt ok. Calmantele isi fac efectul. 🙂 maine e mai dificil…

  2. Poate in Europa sunt ei asa atenti cu laptele ca in USA in nici un caz. Doar daca au contracte excluive cu fermele care produc lapte organic (ceea ce nu cred, ca ar fi extrem de costisitor pentru ei) ca in rest tot laptele din US este saturat cu antibiotice iar vacilor care il produc li se baga hormoni de crestere in hrana. Noi avem noroc in Canada cde legislatie care interzice hrana cu hormoni si antibiotice la animalele de consum, asadar avem lapte bun, dar vecinii de la sud, no way.

  3. Hehehehehehehe….ce tot planuiesti acolo? :)))))) Lasand gluma de o parte , mi-ar place , insa ma indoiesc ca se poate organiza asa ceva…e cam departe , totusi. Luana mananca iaurt natur , cu cereale…Danonino sunt pentru surpriza , ca si desert si , nu in ultimul rand , isi face inghetata :))

  4. Pai acum ai ocazia sa o dezveti de ala cu fructe si sa o treci pe cel natur. 😉 .. cat despre informatii, nici eu nu le-as fi stiut daca nu mergeam pana acolo. 🙂 Cred ca Luanei i-ar placea in vizita la ei. 🙂 .. poate vin in excursie cu scoala. 😀 .. si tu o insotesti, ca o mama grijulie ce esti.. 😀

  5. Foarte interesant! 🙂 Nu stiam multe din cele scrise de tine , chiar daca eu consum de la Danone , iar fata mea e fan declarat Danonino. :))

  6. Danoontje Powerrrrrrrrrr!!!
    Mi-ai adus aminte de o reclama de pe aici….. :))

    1.  @minnieme1922 la voi e cu Danone Power? :)))) Si nu i-a dat nimeni in judecata? 😀 Glumesc… Pot sa traiesc fara ei,,, dar sunt unele produse care chiar imi plac… si mai recidivez la pranz si bag cate un iaurt in care imi pun cereale (d’alea simple – simple din porumb). 

      1.  @cojocarii  @minnieme1922 DE ce sa îi dea în judecata? Zi mie ca îi dau eu :)) E bun Danone si nepotelul meu e „multumit” de el!

        1.  @minnieme1922 in state au fost dati in judecata pentru o reclama .. la activia parca.. cum ca „prezentau” produsul ca avand super calitati. .. si au pierdut procesul… Oricum aia sunt procesomani din nascare. 🙂 

        2.  @cojocarii  @minnieme1922 Nu, aia au fost de la Nutella! Induci omul în eroare! 🙂
          Vrei sa pierd procesu? :))

        3.  @minnieme1922  @cojocarii Acuma stiu! Te referi la Actimel si Activia! Sorry! Dar si Nutella a avut probleme.