Analize cu plata in urgente; Grigore Alexandrescu

P.R.A.T.A = punct de recoltare analize si tratament ambulator

Cand te prezinti la camera de garda a unui spital pentru copii cu un tanc de nici trei ani urland de durere de ureche si cu o temperatura ce urca vertiginos spre 39 nu iti mai arde de pus intrebari si de cerut socoteala, insa acum scriu. Scriu pentru ca incidentul m-a indignat.

Am ajuns cu Maria in brate la camera de garda ORL unde am aflat ca nu se ofera consulatii si am fost indrumate spre sectia ORL din spital. Medicul ne-a primit repede, a consultat-o pe Maria si a decis ca trebuie recoltata o hemoleucograma; ne-a trimis la PRATA si ne-a spus sa revenim cu rezultatele. Asta am si facut… numai ca analizele le-am platit.. deoarece desi ne prezentasem la o CAMERA DE GARDA a unui SPITAL DE STAT, analizele se lucreaza la LABORATORUL PRIVAT din cadrul spitalului Grigore Alexandrescu – ROMGERMED.

Tarifele practicate de ROMGERMED la laboratoru din cadrul spitalului Grigore Alexandrescu pentru o hemoleucograma sunt mai mari decat la Regina Maria sau Medlife (!!!!!), iar bonul fiscal se elibereaza numai daca este solicitat in mod expres. Angajatii care recolteaza nu au ecusoane iar pe fisa care se elibereaza este mentionat ca analizele sunt recomandate de ” PRATA medic”, nu de catre dr. Neacsu Daniela, cea care mi-a consultat copilul si ne-a trimis (a existat si un bilet pe care l-am prezentat la PRATA) sa recoltam.

O hemoleucograma nu este un capat de tara pentru noi… chiar si asa scumpa in comparatie cu restul laboratoarelor… dar NU ESTE NORMAL ca un copil ce se prezinta la CAMERA DE GARDA a unui SPITAL DE STAT sa fie pus sa plateasca pentru analize. Cei care nu isi permit, ce fac???

Mi-e greu sa cred ca mai-marilor de la Ministerul Sanatatii nu le este cunoscuta aceasta situatie din moment ce  laboratorul este acreditat din Noiembrie 2011

In Romania anului 2013, copiii – asigurati de drept fara nici un fel de conditionare, sunt pusi sa plateasca analize banale atunci cand se prezinta la consultatii la o camera de garda a unui spital de stat!!

Drepturile fundamentale ale noastre si ale copiilor nostri sunt in continuare incalcate si noi stam…. Pana cand??

Articole pe aceeasi tema

16 comentarii

  1. Nicio tara civilizata nu permite asa ceva, in Marea Britanie de exemplu, copii mici, impreuna cu mamele – chiar daca nu au lucrat nicaieri – beneficiaza pana si de medicamente gratuite. Nu e de mirare ca tot mai multi aleg serviciile medicale din alte tari.

    1. adica esti normala! 🙂 … sincer, pe mine ma intriga faptul ca lumea se scandalizeaza pe subiecte gen alaptare/lp sau BW, sau co-sleeping, dar subiectele de gen sunt tratate cu prea putin interes…..

  2. Asta-i abuz curat! Nici in strainatate daca te nimeresti in vacanta la Urgente nu platesti nimic, orice analize ai face! Ma intreb pe ce act normativ se bazeaza, e prima data cand citesc despre asta!

    1. Act normativ? Glumesti! E doar un abuz al celor ce conduc spitalul bazat pe disperarea parintilor cu copii bolnavi in brate!

  3. Dar si la Marie Curie se plateste hemoleucograma. Sau cel putin se platea acum vreun an si jumatate, cand am ajuns eu cu cel mic la camera de garda. Unde… sa nu mai spun ca, dupa ce hemoleucograma arata viroza, ne-au prescris, evident, antibiotic. Atunci am decis ca homeopatie scrie pe noi. Si bine am facut. La spital n-am mai ajuns iar D. a luat o singura doza de Nurofen de atunci, pentru febra mare.

    1. noi la MS Curie am facut mai mult decat hemoleucograma si nu am platit… Nu stiu daca a fost noroc sau nu… Chiar imi pare penibil pentru statul roman sa taxeze asiguartii care se prezinat la Camerele de Garda. Si cred ca noi, asiguratii, nu trebuie sa mai inghitim astfel de practici. Pana cand??!

  4. Si noi am facut hemoleucograma cu plata in acelasi loc,dar stiu ca daca medicul dadea trimitere din aceea cu biletel roz nu mai era contra cost . Din cate tin minte era scris pe usa, asa ca si medici au vina lor si partea lor….zic

    1. 1- trimiterea cu biletel roz o da sau trebuie sa fie vizata de medicul de familie. Cand ajungi in garda ajungi tocmai pentru ca e o urgenta. Era vineri ora 19:00…. de unde sa iei medic de familie la ora aia?? si cum se face? te duci la camera de garda esti consultat si apoi mergi cu recomandarea medicului de garda la cabinetul medicului de familie sa iti dea trimiterea pentru analize si apoi te intorci la spital ??!! E strigator la cer! Asa ceva nu se face si nu imi pare normal sa acceptam in continuare aceste abuzuri

    2. iar m-am enervat pe subiect.. chiar sunt curioasa de ce acceptam aceste practici?? de ce nu luptam pentru drpturile noastre???

  5. Gabi, in primul rand sanatate Mariei..sper sa fie ok si sa terminati cu problemele de sanatate cat mai repede. Despre sistemul medical si analize am mai scris si eu…si mie mi se pare revoltator ca desi peste tot se spune ca suntem asigurati de fapt nu beneficiem de nimic…groaznica situatie…si vorba ta, cei ce nu isi pot permite ce fac?

    1. stiu ca ai scris.. si eu am platit pentru analize anuale pentru cei mici, dar nah, am zis ca inteleg lipsa de fonduri la policlinici …. dar acum vorbim de un spital; de o camera de garda! Nimeni nu isi programeaza sa ajunga la urgente cu buzunarul plin… Sunt oameni care chiar nu au de unde achita analizele… dar nici fata de noi nu e corect… in sarcina mi-am platit analizele, celor mici le-am platit investigatii facute in ambulator, dar la camera de garda a unui spital de stat nu accept sa fiu pusa sa platesc. Asta e furt!!!