Arsenalul de inot

Ca tot ne aflam in pline pregatiri pentru plecarea la mare m-a lovit inspiratia sa scriu despre „adjuvantii” pe care i-am folosit noi in relatia celor mici cu apa. Cu plusuri si minusuri si cu pareri personale. Daca aveti alte experiente de impartasit, suntem tare dornici sa le auzim. 🙂

Incerc sa le mentionez cronologic..

sursa foto: www.decathlon.ro
sursa foto: www.decathlon.ro

Centura pentru inot a fost prima achizitie – beneficiar direct a fost Maria. A folosit-o la 2 ani si 3 luni.

Este o alternativa buna la colac. Copilul are libertate mai mare de miscare, se elimina riscul „alunecarii” din colac, ajuta copilul sa aiba o pozitie corecta in apa si sa nu fie un soi de hopa mitica care pica mereu cu fata in apa. Poate face asta, dar numai daca cel mic alege sa faca asa ceva. Fixata incorect poate crea utilizatorului un disconfort, iritandu-l din cauza frecarii (daca e prea larga) sau strangandu-l daca este prea stransa. Odata nimerite reglajele potrivite este un instrument util, sigur si placut la folosire. Copilul resimte aceeasi siguranta  ca in cazul unui colac.

sursa foto: www.decathlon.ro
sursa foto: www.decathlon.ro

Aripioarele. Trebuie musai cumparate in functie de greutatea copilului – multe modele nu au deloc specificata plaja greutatii pentru care sunt garantate sau sunt mentionate cu litere de o schioapa si multi parinti pierd din vedere aceasta informatie.

Personal, le recomand copiilor mai maricei ( peste 3-4 ani) care invata sa inoate. Si nu celor ce nu suporta sa „guste” apa. Purtandu-le copilul este obligat sa isi forteze o postura corecta care sa nu ii permita sa se balanseze in apa si sa ajunga cu fata in apa. Mainile raman la suprafata, corpul nu se scufunda, dar piciul poate inghiti destul de multa apa daca nu este obisnuit sa tina gura inchisa. Pentru cei care nu au o relatie buna cu apa nu le recomand.

sursa foto: www.allshops.ro
sursa foto: www.allshops.ro

Colacul cu chilot. L-am folosit pentru Vladi, atunci cand avea 1 an si 3 luni. Nua avut succes deloc la noi, Vladu nefiind un iubitor de apa precum sor-sa. A preferat siguranta bratelor materne (si tataicesti) in ape mai adanci iar in piscina pentru bebelusi a stat fara nimic. La varsta aceea apa din acea piscina ii ajungea pana la piept..

In plus, chilotul colacului nu parea deloc comod, lasandu-i urme rosiatice intre picioare.. presupun ca nici organele lui genitale strivite in acel chilot din plastic nu au fost prea incantate de alegerea noastra. Am renuntat la a-l folosi.

sursa foto: arhiva personala
sursa foto: arhiva personala

Bagheta pentru inot. Nu sunt sigura ca se numeste exact asa, dar va prindeti voi din imagine despre ce este vorba 😉 . Este o alternativa la colac, pe care o recomand copiilor ce invata sa inoate. Nu as lasa un copil ce nu stie sa se tina cat de cat la suprafata nesupravegheat indeaproape in apa purtand doar bagheta. Are acelasi dezavantaj ca si colacul: daca nu se tine bine de ea, face baldabac. Ii confera purtatorului o mai mare incredere in fortele lui si il ajuta sa se imprieteneasca mai rapid cu apa. O prefer colacului. In plus, in afara apei este si o multi-jucarie ce le permite celor mici sa isi dezvolte imaginatia folosind-o in fel si chip. Un alt plus este ca nu raneste si chiar daca le trece prin cap sa o foloseasca pe post de sabie/bat, nu raneste.

sursa foto: www.kaboo.ro
sursa foto: www.kaboo.ro

Colacul clasic. Il consider a fi cel putin la fel de periculos ca aripiorele folosite in cazul copiilor mai mici de 3 ani. De multe ori sunt alese prost; in general prea mari. Cei mici se iau cu joaca si uita sa se tina de ele si aluneca din colac… si uite asa se ineaca copilul. Si nu exagerez.

Din pacate, Vladu prefera colacul. Adica este unicul mod in care accepta sa intre sigur in ape mai adanci. Si chiar daca nu imi place asta, nu am decat sa casc ochii la el si sa nu il scap din ochi nici o secunda. La ce aversiune a avut fata de apa timp de 3 ani, sunt recunoscatoare ca a acceptat colacul. L-a cerut singur, refuzand sistematic toti adjuvantii pe care ii ofeream eu … Am mai sperante ca in decursul vacantei ce urmeaza vom reusi sa il orientam spre centura, bagheta sau aripioare. Sa ne tineti pumnii!

sursa foto: www.aquazone.ro
sursa foto: www.aquazone.ro

Pluta clasica. Un adjuvant bun pentru copii ce invata sa inoate si care au deprins modalitatea de a se tine pret de cateva secunde deasupra apei fara pic de ajutor. Ii ajuta sa lucreze la tehnica si le da incredere in fortele proprii.

Voi ce alt „arsenal de inot” ati probat?

Articole pe aceeasi tema

2 comentarii

  1. Noi avem si vesta. Anul trecut nu ii placea cu ea, anul asta pare ca s-au mai imprietenit, pentru ca scapa de grija de a se tine de colac.Cum ai zis trebuie avut grija la greutatea copilului. Mai avem si o pernuta, dar nu e prea utila pentru copiii care vor sa se joace in apa, poate doar pentru cei linistiti care vor sa pluteasca in voie. Avem si o saltea, cu care nu are voie in apa decat daca intram si noi. Bebe are colac cu chilot si ii place in el. La 10 luni, oricum nu cred ca are alte varianta daca vrea sa se zbenguie. In bratele noastre nu prea ii place ca nu are libertate, plus ca o vede pe sor-sa ca da din maini si topaie si vrea si el 🙂

    1. Sunteti norocosi cu bebe. Si la noi au existat toate premisele ca Vladu sa vrea sa o imite pe Maria, dar frica a fost mai mare. 🙁