Cu mult timp inainte de a o avea pe Maria, la o petrecere de burlacite, am aterizat in jumatatea de masa a mamelor, printre care se afla o stomatoloaga… si nu a durat prea mult pana s-a incins o discutie pe teme de bebelusi si stomatologie. Subiectul, administrarea fluorului la bebelusi. Recunosc ca vremea aceea nu m-a pasionat absolut deloc discutia, dar cum nu aveam de ales, am asistat la discutie. 🙂 Mamica-stomatolog a adus multe argumente pro administrarii de fluor la bebelusi, asezonand discutia cu explicatii foarte pertinente. Nu stiu cu ce impresie au ramas mamicile in urma acelei discutii, insa pe mine ma convinsese! 😉
In tipul sarcinii, am cautat mai multe informatii despre acest subiect, si am aflat astfel, ca este destul de controversat si ca multi medici pediatrii nu recomanda administrarea fluorului. Am abordat subiectul si cu doctorita Mariei, care, surprinzator, este pro-fluor, ba chiar mi-a spus ca ea a administrat fluor nepotilor ei.
Acum, ca Maria are 6 luni, putem – teoretic- sa incepem sa-i dam fluor. Stiu ca o data inceput tratamentul este musai sa fie urmat timp de 7 ani, in caz contrar facand mai mult rau decat bine. Am inteles ca si o zi sarita de la administrarea pastilutei isi poate pune amprenta negativ pe dezvoltarea dintisorilor… si totusi inclin sa incepem administrarea de fluor.
Am cautat inca o data pe internet sa vad daca reusesc sa gasesc ceva informatii mai proaspete legate de subiect. Nu am gasit altceva in afara de clasicele dezbateri pro si contra.
Voi dati fluor copiilor vostri?
43 de comentarii
Caut si caut si iar caut…citesc articole, pareri…ultimul stomatolog la care am ajuns imi recomanda sa administrez zymafluor, pediatrul nu…..toate bune si frumoase daca baietelul meu de 2 ani si 7 luni nu ar avea probleme f mari cu dintii, mai precis este vorba de carii de biberon, carii care ii macina dintii. La prima vizita la stomatolog, la varsta de 1 an mi s-a recomandat sa nu administram fluor, periajul fiind suficient, urmand ca la aparitia dintilor definitivi sa facem administrari locale de fluor. Intre timp am ajuns la un alt stomatolog care incearca sa ne plombeze dintisorii afectati si recomanda administrarea de fluor, care ar putea ajuta macar dintii definitivi…. chiar nu stiu ce decizie sa iau; administrarea orala a fluorului fiind atat de controversata. Pe de alta parte poate daca problemele dintilor persista, nu-mi voi ierta niciodata faptul ca nu am incercat toate variantele pentru a-i oferi sansa baietelului meu sa aiba niste dinti cat de cat sanatosi. Ce sa fac? Ce sa fac?
@valentina, partea cu pediatrii contra, o cunosc… 🙁 Stiu ca este o decizie dificila, dar mai ia o a treia opinie stomatologica si vezi spre ce inclina balanta. … iar apoi veti putea lua o decize. Am citit si eu multe articole contra, dar si pro… dar cam toate vorbesc de tratamentul profilactic, ceea ce la voi, inteleg, nu este cazul… Indiferent ce veti decide sunt sigura ca va fi o decizie buna, luata atat cu inima cat si cu capul. 😉
Imi pare rau , am facut o greseala, am vrut sa scriu , … asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam beneficiile…” imi cer scuze.
De cand analizam si reanalizam subiectul, am auzit o multitudine de pareri pro si contra dar cel mai mult m-au uimit ineptiile unora precum si faptul ca diverse persoane fac niste analize si paraleleisme uimitoare…. sau se preia un text ( fundamentat,de altfel, cu baze reale, ca rezultat al unor cercetari) si il aplica conditiilor din Romania cu toate ca nu are nici cea mai mica legatura.
Si eu, la inceputul cercetarii, am fost influentata de parerile mamelor, a diversilor specialisti,,on-line” ca sa nu mai spun de faptul ca in Romania autoritatile nu detin date despre cantitatea de fluor din apa potabila, sau ca aceasta analiza nu se face decat in cateva laboratoare in Ro, de ex. in zona de Vest pentru un laborator din Tm preia apa pt analiza si o trimite in Ungaria ….dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa renuntam la beneficiile acestui element, mai ales pt copiii carora factorul ereditar nu le este favorabil, si, mai presus de orice avandu-se in vedere toate elementele de precautie pentru a se evita supradozajul. Apropo, de o postare care afirma cantitatea,mica” care face diferenta intre dozaj corespunzator si supradozare… oameni buni …dati date exacte(daca detineti aceste info concrete) … nu faceti afirmatii dupa pareri propri(mai ales daca exista date concrete) deoarece acestea chiar au impact si dezinformeaza.
Personal , dupa ce am depasit perioada cu informarea pe net, am fost in consultatii la specialisti. Un singur lucru vreau sa spun as vrea sa postez dantura unor persoane(copii de dr. si dr , la randul lor) care in copilarie au luat fluor. Asta trebuie sa se vada, concret, afecte demonstrate in timp, avandu-se in vedere ca politica Rom in aceasta privinta nu s-a modificat, adica nu a existat si acum este la fel nu se flourineaza nimic. As avea muuuuuuuulte de spus,multe, multe insa nu am nici un interes sa starnesc nici o polemica, 2 lucruri as vrea sa le subliniez : 1. Daca doctorii care v-au sfatuit sa luati sau nu preparate pe baza de fluor se bazeaza pe ce au invatat la facultatea de stomatologie sau au participat la ceva studii, seminarii etc, ceva, orice pe aceasta tema si 2. Va rog, ganditi voi pt voi sau voi pt copii vostri si orice informatii cititi pe net priviti-le obiectiv, si orice nelamurire trebuie rezolvata cu un specialist nu persoane neavizate care desi nu au experienta acestui tratament isi spun doar parerea lor proprie si personala.
Laptele praf contine fluor. Eu cred ca e suficient.
Am renuntat la ideea administrarii de pastilute cu fluor. 🙂 Ne-am lasat convinsi de comentariile pertinente pe care le-am primit. 🙂
pete pe dinti de la fluor???? mie mi s-a spus ca tocmai, dimpotiva; adica pt ca nu a avut suficient fluor si nici nu i-am administrat, de aceea au iesit dintisorii patati.
in fine, mie mi-a dat dr sa-i dau zumafluor. chiar am incercat, dar a facut ceva bubite si mie mi s-a parut a fi o reactie alergica. asa ca i-am aratat dr si am incetat administrarea fluorului.
si nici n-am de gand s-o reiau. oricum acestia sunt dintii de lapte, chiar daca ii are patati se vor schimba si oricum am timp, cand s-o face si ea mai mare sa mergem la stomatolog sa vedem ce-i de facut ca dintii permanenti sa nu mai iasa patati.
G., eu nu le-am dat niciodata fluor. Chiti are aproape cinci ani si nici un dinte cariat, iar David are dintii pe care i-ai vazut si tu. mari, albi si carnosi. mi s-a parut aberant sa ma chinui sapte ani cu administrat de fluor, plus ca am inteles ca exista riscul aparitiei petelor pe dinti de la fluor.
Multumim si tie Bogdana. Impreuna cu ceilalti comentatori ati reusit sa ne scoateti fluorul din cap. 🙂
Multumim.
Ce sa zic….eu am mare incredere in stomatoloaga mea,la care merg de vreo 5 ani.Mi-a zis ca nu-i nevoie sa-i administrez fluor,dar sa folosesc o pasta de dinti care are fluor.Ma rog,ne-a dat ea mai multe sfaturi,dar despre asta a zis ca nu e nevoie.Totusi nu am discutat niciodata cu ea despre fluor mai amanuntit.Dar pentru ca ai adus tu asta in discutie chiar vreau sa aflu ce parere are despre administrarea fluorului ca copii.
Adina, sa-mi spui si mie, ca sunt chiar curioasa. … Pana sa scriu acest articol, am avut ocazia sa intalnesc numai pareri pro… cele contra erau tare razlete si nesustinute. Asta a fost primul meu contact cu atatea pareri contra… mai ales din partea stomatologilor. 🙂
S-a facut sefa,cum sa nu?Nici nu trebuia sa imi spui! 🙂
Hai mai Adina, ca ma simt aiurea, cand ma iei asa… am sarit pe undeva gardul in gradina bossy? … sper sa nu. si daca am facut-o, sa-mi fie cu iertare.
Hai mai,era o glumaaaaaa!!!!! Sa stii,e bine sa fii bossy 😉
Fluorul? Total contra! De ce? Iata o serie de articole scrise de Mamica Bio in care explica pe larg efectele acestuia. La finalul fiecarui articol exista cateva linkuri foarte importante ce trebuie citite in detaliu si invatate pe de rost. 😉 Eu ii multumesc in fiecare zi ca am citit la timp articolele ei.
Articolele Mamicii Bio sunt aici:
http://organicka.ecosapiens.ro/fluorul-i-cum-a-inceput/
Eu va multumesc voua, tuturor, ca imi scoateti usor-usor gargaunii din cap. 😀
Nu, am cautat si eu pro si conta si faptul ca o zi sarita inseamna mult, m-a convins sa nu-i dau.
eu am inceput sa imi reconsider pozitia din cauza efectelor adverse care nu se vad decat dupa aparitia dintilor definitivi… asta ma pune cel mai rau pe ganduri… ca vreme de atatia ani nu pot sa imi dau seama daca fluorul ii face rau sau nu…
Ah, am uitat să precizez că tot doctorița a făcut și mențiunea că pentru copiii alimentați cu lapte praf nu este necesar fluorul întrucât el este deja conținut în formula laptelui, la fel ca și fierul și celelalte substanțe necesare… De aceea ne spusese să facem cum vrem.
Cred că și aspectul ăsta ar trebui luat în considerare… atât la Maria, cât și la măzărichile mele…
Imi pare bine ca am scris inainte sa ma apuc sa ii dau. 🙂 Regandim subiectul. Merci. … se vede ca am fost blonda. 😛 stiam ca tre sa calculez cat fluor ii dau, dar la lapte nu ma gandisem…. in mintea mea ala era by default si il ocoleam total la numaratoare. 😛
Emanuela nu e singurul dentist anti-fluor. Si prietena mea cea mai buna e la fel si tot dentist si sotul tot dentist si sunt o familie anti-fluor. Au doi baietei si nu le-au dat fluor. Explicatia e similara cu a Ralucai.
gata, rediscutam subiectul. 🙂 Multumim si tie, Ana.
si eu tot un stomatolog impotriva fluorului:) . ma ghidez dupa principiul ce-i prea mult poate sa strice si astfel aleg metode de fluorizare locala a dintilor copiilor. binenteles ca acordam atentie deosebita igienei dentare pentru prevenirea cariilor. pana acum am obtinut urmatoarele: la 60 de dinti de la trei copii avem o singura carie pe un molar temporar :). pare un procent bun, nu-i asa?
n-am ce obiecta. Procentul e tare bun! … Imi voi reconsidera pozitia. Pe baza informatiilor pe care ni le-ati pus la dispozitie in toate comentariile la acest articol, vom rediscuta subiectul. 🙂 Multumim.
Fluor – total contra! Printre alte afectiuni (inclusiv asupra smaltului dintilor) provoaca hipotiroidism. Tocmai a obtinut Canada dupa procese indelungate scoaterea fluorului din apa potabila. Pastele de dinti pentru copii cele mai bune nu contin fluor ca sa nu inghita din greseala copiii. Si noi sa le dam intentionat? Noi nu am luat fluor cand eram mici si eu am avut o singura carie pana acum, la sfarsitul liceului. Deci e clar ca depinde de altceva, nu de fluorul asta…
Iodul din sarea iodata artificial provoaca tiroidita auto-imuna. Numai in tarile in care se iodeaza sarea exista tiroidita Hashimoto.
Iodul organic, din alge (kelp, fucus, etc) este intr-adevar foarte benefic pentru organism.
Orice nedumerire ai de sanatate, poti da un search pe http://www.naturalnews.com . E cel mai obiectiv site de articole de genul asta.
merci pentru link, Raluca. o sa citesc si acolo… cu toate ca sunt deja setata de ceva vreme pe fluor. 😛
Eu nu-i dau fluor…Mi se pare cam dur sa ii administrez asa ceva pe perioada indelungata. Nu cred ca felul in care arata dintii de lapte depinde de administrarea fluorului, dovada ca parintii nostri nu ne dadeau asa ceva si totusi avem dinti:d. Recunosc ca nu am studiat problema in detaliu, dar din principiu prefer sa bag cat mai putine chimicale in Andreea. Iodul din sare ( ca veni vorba) e ok, pentru ca traim intr-o zona in care deficitul de iod in organism e mare. Dar fluor….nu, prefer sa nu. Cred ca evolutia dintilor tine de alimentatie in general si de curatenie.
Roxana, stiu ca si organismul are nevoie de o anumita doza de fluor. Din ce materiale am citit eu, am inteles ca pastilutele cu fluor nu au o doza atat de mare incat sa puna sanatatea bebelusului in pericol.
Stiu ca am crescut fara fluor si nu am avut probleme severe pana la aceasta varsta, insa totusi ma gandesc ca poate fluorul ajuta… mai discut o data cu doctorita ei.
Offf…. aveam și eu, în draft, aceeași idee, despre fluor… Nici eu nu m-am dumirit încă ce și cum, doctorița noastră a dat din umeri (ca întotdeauna) și ne-a lăsat să facem cum vrem, mi-a spus că ea de obicei nu prescrie fluor copiilor, dar dacă părinții vor, ea n-are nimic împotrivă! 😀
(Trebuie musai să-mi caut un doctor adevărat pentru fete!)
Și mie mi se pare aberantă ideea cu eșecul tratamentului dacă numai o zi în întrerupi și cred că zoozie are dreptate, nu se poate să fie chiar atât de grav… niciun medicament de pe lumea asta nu e atât de restrictiv. 🙂
Ce pot să-ți spun este cazul concret al nepoțelului meu, care nu a primit flor și imediat după ieșirea dințișorilor de sus, i s-au cariat la mijloc. În acel moment vară-mea a început să-i administreze fluor (se întâmpla pe la 1 an) și din acel moment jumătatea dințișorilor ce a crescut ulterior a fost fără probleme; la fel și restul dinților și măselelor. Poate e o simplă întâmplare, dar lui i-a făcut foarte bine.
Un alt caz este în familia soțului meu, unde o fetiță are dințișorii de lapte complet cariați, deși a fost învățață de mică să se spele, iar frățiorului ei mai mic i s-a administrat fluor și are dinții sănătosi. Poate e materialul genetic, poate nu…
Eu le-aș da, totuși, alor mele… Noi suntem în plin studiu al informației.
Carla, legat de un pediatru bun in Cluj, posase ceva Madalina – mamica Georgiei si a Emei 🙂 http://minunatageorgia.wordpress.com/2010/05/28/exista-viata-si-fara-medicul-de-familie/ … poate te ajuta postarea.
In gerere am observat ca pediatrii sunt contra iar stomatologii – pro. 🙁 Iar chestia cu „faceti cum vreti” e cea mai grea pentru un parinte si este extrem de des intalnita…
Cred ca este putin trasa de par afirmatia cu saritul peste o doza, dar am redat explicatia primita in raspunsul pentru Ada (vezi mai sus). Si noi tindem sa ii dam. Mai reluam o data subiectul la urmatoarea vizita la medic si incepem administrarea.
poate era carie de biberon? se spune ca mancatul noaptea dupa o animta varta dauneza, ca laptele formula xcare ramane in gura fermenteaza blabla. Sora-mea a baut lapte in biberon noaptea pana spre 4 ani – bine, era din ce in ce mi dimineata asa ca nu va ingroziti) si nu are nicio carie. Cea de-a doua sora a mea, in schimb, copi mic fiind, s-a chinuit cu carii la varste mici, cred ca avea 4 ani sau mai putin cand o durea o masea. La fel, am mai avut unul din baieti. Mare, insa, ea nu a mai avut ine stie ce probleme. De baiat stu ca vara asta s-a dus la dentist. O fi fost o chestiune de genetica la mijloc, dar in mod clar stiu ca amandoi mancau dulciuri. 🙂 Poate si predispozitia pentru dulciuri e tot inradacinata genetic, dar macar pe-aia o putem controla. In orice caz, ce vreau eu sa spun, Carla, este ca nu poti sti daca intr-adevar ar fi fost alta situatie daca ar fi luat fluor acel copilas. Unii copii sunt mai sensibili chiar si la suzete, altii nu, decizia ramane intotdeauna dificil de luat
Mie dentista mea mi-a spus, acum ceva vreme, ca de fapt dintii se mineralizeaza chiar din mancare, depinde mult ce bagi efectiv in gura, e un proces coplex, extrem de … viu. Mi-a placut explicatia dumneaei.
Si eu am postat la un moment dat ceva legat de Zymaflor.Pediatra mea nu ne a recomandat , plus ca parerile despre Zymaflor sunt de asemnea pro si contra .Eu am citit despre el si in afara de faptul ca poate face bine , face si rau , in viitor , afectand foarte mult sistemul osos.Cred ca o ingrijire corespunzatoare a dintisorilor celor mici si zestrea genetica sunt factori favorabili pentru o dantura buna ;).Eu am decis sa nu i administram flor.Optiune personala ;).
Am citit despre controverse, insa pe mine personal nu m-au multumit parerile contra. Nu imi par suficent de bine sustinute. Pana la urma, cred ca o sa incepe sa-i dam. … la fel de personala optiunea. 😉
Sunt de acord cu Dana. Limita dintre doza optima si doza „daunatoare” este ffff mica. Apoi ultimele studii arata ca florul aplicat local(paste de dinti si ape de gura cu flor bineinteles la varsta la care copiii invata sa le foloseasca si fluorizarile profesionale) sunt mult mai eficace si mai reduse de riscuri. Cu o igiena dentara buna de la aparitia primilor dintisori si limitarea consumului de dulciuri si a bauturilor dulci inainte de culcare , ar trebui sa va scuteasca de multe batai de cap.
o dentista:)
Emanuela, fluorul aplicat local la copii, din cate stiu eu, este contraindicat, asta deoarece copiii inghit pasta si astfel este greu de controlat doza… Si daca e sa ma bazez pe o igiena corspunzatoare la un bebelus, eu zic ca ma culc pe o ureche… nu intotdeauna stau la spalat pe (cioturile de) dinti… 🙂 In plus, fluorul este cel mai eficient inamic al cariei dentare… si stiu personal 3 cazuri de copii cu varste intre 1 si 2 ani ce au avut carii (si cercul apropiatilor ce au copii nu e foarte mare). Consider ca este important sa asigur copilului meu, ai carui dintisori sunt inca in formare o doza corespunzatoare de fluor tocmai pentru a ajuta dintisorii sa se dezvolte corect.
… esti primul stomatolog contra fluor, pe care l-am intalnit… si pana acum am discutat cu 4, plus alte n pareri pe care le-am citit pe net. 🙂
nu chiar o zi ci 3-4 si nu doar daca repeti destul de nes neobrazarea de a uita sa administrezi doza zilnica. Insa eu stiu ca seda mult mai tarziu de 5-7 ani, cam pana spre 14… Eu nu dau fluor si chiar si vigantolul l-am dat cu zgarcenie, de alfel l-am oprit in rprima vara a Andei – foarte rar ii mai dadeam cate o doza probabil din vinovatie.
Eu una sunt si impotriva pastelor de dinti imbogatite cu fluor si detest ideea de fluor in apa de la robinet si de iod in sarea de masa. Cred ca alimentatia si zestrea genetica au un mare rol in sanatatea dintilor. Si, desigur, igiena corecta, dar ce facem cu nenii aia care -au o carie in gura da-s certati cu periuta? :)Noi astia normali e bine totusi sa ne spalam pe dinti. Dupa cum vezi, sunt mult prea anti ca sa fiu un izvor de inspiratie in profilaxia diverselor afectiuni bebelicesti :D. (ce prolifica esti azi si eu ce lenesa de-am picat la tanc pe ambele postari).
😀 Probabil ca daca am fi trait intr-o lume bio-ecologica, nu mi-as fi pus aceste semne de intrebare, insa cred ca in ziua de astazi este greu sa asiguri unui copil necesarul de vitamine si minerale numai din alimentatie. De aceea sunt de acord cu suplimentele. 🙂
Cat despre zestre genetica la capitolul dinti… soarta nu prea e de partea Mariei 😛
Buna! Eu am o fetita de 19 luni si pediatrul nostru ne a spus ca pastilutele de fluor trebuie supte… ori la varsta asta e imposibil. Mai am auzit de unele mamici care dizolva pastilutele in lapte desi copiilor inca nu le au dat dintii… Pe prospect scrie clar ca nu se administreaza cu lapte… Eu una voi urma sfatul pediatrului si voi merge pe mana lui. Acum nu ca noi cand am fost mici am luat fluor, dar nu vreau sa complic lucrurile mai mult decat sunt cu un copil mic…
Sa-ti traiasca micuta, Cati. 🙂 Nu am aprofundat subiectul suficient pentru a ajunge la discutii privind administrarea lui, insa la urmatoarea vizita la medic, o vom face.
Stiu ca si eu am dezbatut subiectul cand l-am nascut pe Luca, pt ca administrarea fluorului incepe f devreme, dar pediatrul nostru nu ne-a recmandat, deci face parte din tabara-contra. Sincer la mom asta nu stiu ce sa zic, Luca are deja 5ani si nu avem probleme cu dintii, si nici Maria nu are. Mi se pare ciudat dc daca sar o zi doar apar efecte negative?!
Nu stiu cat de exagerata este informatia, Ada, insa explicatia suna ceva de genul ca dinsitorii se formeaza in straturi (asemeni formarii muntilor), iar saltul peste o doza se vede in stratul care se formeaza in acea zi… E adevarat ca nici noi nu am luat fluor, si ca multi alti copii s-au dezvoltat perfect si fara el…
sa nu exageram. n-are nici o importanta daca sari o zi. Oricum si eu sunt in tabara contra. l-am cumparat, dar nu i l-am dat fetei mele. are 1 an si jumatate si nici un fel de problema cu dintii
Eu stau in Italia si aici se da fluor la copii de la 6 luni la 3 ani si nu mai tarziu