Emotii: admiterea

sursa foto: adevarul.ro
sursa foto: adevarul.ro

Invatamantul romanesc ne invata inca de la inceput cu emotiile admiterilor. Prin cele ale „admiterilor la cresa” nu am trecut, dar exista si acelea. Maine vom trece pentru prima oara prin emotiile cercetarii listelor de admisi si de respinsi pentru gradinita.  La gradinita pentru care am optat noi, sunt 50 de locuri… si sute de inscrisi. Fiecare parinte spera sa „prinda un loc” pentru copilul sau… dar multi vor pleca dezamagiti acasa.  … din pacate asta e sistemul.

Poate si noi ne vom numara printre dezamagitii acestui an. … Fii-mea forteaza putin limita conditiilor de inscriere… dar totusi speram. Oricum, daca nu va fi printre cei „admisi” anul acesta, sigur va fi la anul. … Nu m-am luptat sa dau spagi. Inca nu e cazul…. daca situatia o va impune, probabil ca vom schimba strategia pentru anul viitor.

Maine ma voi prezenta „la datorie”. Voi cerceta cu emotie listele, sperand sa citesc „Maria Cojocaru – admis”! 🙂

Articole pe aceeasi tema

29 de comentarii

  1. Hmm, tare mi-e teamă că deja și la grădi se așteaptă oarece ”atenții” din partea părinților. Am observat asta în tratamentul preferențial aplicat copiilor din grupa nepotului meu cel mic, fiul soră-mii. E un copil liniștit și silitor, și totuși abia dacă-l gratulează educatoarea cu câteva vorbe, și nu întotdeauna spuse cu simpatie. Drept să zic, abia aștept să trecem de etapa asta. Am văzut mulți nechemați într-o meserie, dar ca femeia asta mai rar.
    Baftă!

    1. @silavaracald, dap… ai dreptate. In multe meserii sunt astfel de oameni. Chiar si la gradinita asta e o singura educatoare pe acest tipar. Sper din suflet sa nu fie la grupa fiica-mii, ca mor cu ea de gat! 😀

  2. Nu vreau sa te necajesc, dar conform legii educației nu cred ca o grădiniță de stat are voie sa primească un copil mai mic de trei ani, mai ales daca sunt multi pe lista. Ana a fost la gradinita de stat in grupa mica si nu cred ca ar fi fost prea incantata daca ar fi avut mai putin de 3 ani. Nu e vorba de socializare sau de copii, ci de dificultatea fiselor pe care trebuia sa le faca. Poate insa daca o cunosti pe educatoare, lucrurile vor sta altfel. Bafta!

      1. pai o sa o mutam la o alta gradi, tot privata, tot in cartier:)
        am gasit una care ne-a placut. speram sa-i placa si ei:d

  3. Intai si intai mi se pare horror la modul absolut ca trebuie sa treci prin asa ceva! Intr-o tara normala…
    Eu am inscris-o pe Mara la gradinita pentru toamna asta din toamna anului trecut, ca sa fiu sigura, insa ea are acum 5 ani…locuri la gradinita de langa casa noastra cica ar fi suficiente, in Ploiesti se pare ca se „bate” lumea pentru locuri la „anumite” gradinite sau la cele particulare. Mie una sincer mi se par la fel de oribile si lipsite de profesionalism toate. Si am studiat problema in amanunt mult timp. Da, eu am „luxul” de a fi somera si norocul de a fi putut sa stau eu cu ea mereu. SUCCES! Si mai ales adaptara usoara Mariei, mi se pare prea mica pentru gradinita acum, dar asta e doar opinia mea…

    1. @Alexandra, sa zicem ca ea „a cerut” la gradinita… e peste drum de noi. iese in curte si urla ca vrea la „popiiii”, daca iesim din curte se lipeste de gardul gradinitei si se joaca cu cei mici printre gratii… si asta cand ii ofer ca alternativa plecatul in parc. Maria este un copil tare independent si foarte ambitios. Stie mai bine decat mine care ii sunt limitele, si pana acum nu am gresit ascultandu-i dorintele. Anul trecut, pe vremea rea, abia i-am facut eu fata… La anul, mama il mai are si pe Vladimir care va fi exact in stadiul in care trebuie sa stai dupa fundul lui mereu…. Ori caut pe cineva sa vina acasa sa stea cu ei, ori merge Maria la gradi. Si prefer colectivitatea.

      1. @g.cojocaru,
        „La popiii” …vaaai, ce simpatica e! :))
        Eu am notat mai toate cuvintele pe care Bobby le spunea stalcit, ca tare haios mai vorbesc ei cand sunt mici! 🙂 Acum doar cand e obosit mai zice „sopop” in loc de prosop si „fopta” = pofta si tare ma amuza cand il aud!

        1. @Roxana, la noi inversarile sunt in toi:
          – popac = copac
          – papac = capac
          -parca = carpa
          astea sunt cele mai des utilizate… impreuna cu nelipsitii „popiii”. Sper sa reusesc sa notez si eu tot. … nu de alta dar mi-e teama sa nu le incurc amintirile cand vor creste. 🙂

          1. @g.cojocaru,
            Ooo, neaparat sa notezi ca uiti!
            La noi era:
            – capac=pacapa
            – tractor=cactu (printre primele cuvinte rostite de Bobby, am fost in ceata muuulta vreme)
            – lumina=nonina
            – camion=caioo (cu accent francais 🙂
            -avion=aioo etc
            De cand a implinit 4 ani sunt putin nostalgica, acum mi se pare asa mare! Avem niste schimburi de opinii tare mature, imi spune adeseori: Mami, hai sa mai stam si noi putin de vorba!

  4. Ce funny! Nu stiam ca exista si la gradinite asa ceva. Noi oricum ne gandisem initial la particulara si atunci cam se stie de la vizionare daca ai locul sau nu, ca se percepe o taxa de rezervare daca si exista loc disponibil.
    Bafta!

  5. Succes maine! 🙂
    Noi am trecut de ‘ emotiile admiterii’, s-au afisat rezultatele si Bobby e pe lista buna. Si eu am avut ceva fluturi prin stomac, desi instinctul imi spunea ca va fi ok… Anul asta au fost mai multe locuri la gradinite pe motiv de clasa pregatitoare. Ce sa zic…pierderea unora, castigul altora!

    1. @Roxana, felicitari! 🙂 … dar Bobby indeplineste toate conditiile pt inscriere, nu? .. a mea va avea 2,5 ani in toamna, asa ca ma gandesc ca va fi noroc pur daca ne-o primeste de pe acum, in conditiile in care sunt asaltati de cereri.

      1. @g.cojocaru,
        Da, Bobby are 4 ani, l-am inscris la grupa mijlocie. La gradinite inscrierile se fac dupa principiul piramidei inversate, de la grupele mari la cele mici, asa ca Bobby a fost avantajat de infiintarea clasei 0.
        Din cate stiu eu legea prevede 3 ani pentru gradinitele de stat, dar am auzit de o gramada de situatii in care au fost inscrisi la grupa mica si copilasi de varsta Mariei. Singura problema ar fi ca e tare mititica si nu o sa se descurce singura la toaleta sau in alte situatii, adica o sa cam depindeti de ingrijitoare.

        1. @Roxana, Maria deja mananca singura, aproape se imbraca singura (dezbracatul ii iese), cu renuntarea la pampers mai avem probleme…dar nu va fi o tragedie. Locuim vis-a-vis… si e vorba de o straduta mica, nu de un bulevard. 🙂 Vreau sa mearga macar jumatate de zi pt socializare. E disperata dupa copii. Daca nu o primesc aici, o inscriu la o privata.

          1. @g.cojocaru,
            E bine ca ai deja alternativa. La o gradinita privata e infinit mai bine pentru varsta ei, din absolut toate punctele de vedere. Mai ales ca la varsta ei nu-ti pui problema ca te mai costa si optionalele peste pretul standard. Numai inotul ar fi , dar poti linistita sa amani si pana la 6 ani, cum o simti tu pe Maria.
            La noi e problema optionalelor care ne seaca de bani si d-asta am optat pentru gradi de stat. La bazin am vazut cum inoata cei de la gradinite, adica un fel de n-ar mai fi…Asa ca am decis demult ca orice sport, dar si limbile straine, sa faca separat de gradinita.

            1. @Roxana, la inot ii duc de la anul pe amandoi. Anul acesta Vladi e cam mic si imi e putin peste mana sa ii „separ” fie si pentru o ora pe saptamana….Din cate am inteles la gradi pt care am optat se fac dansuri, engleza si … inca ceva ( 🙂 ). Pentru inceput am zis sa o lasam sa mearga la toate… cel putin pana se prinde singura care cu ce se mananca si eventual sa aleaga ea ce anume vrea sa aprofundeze.

  6. La noi a fost simplu, a fost direct admisa. Dus dosar, acceptat pe loc. Nici nu ma gandeam ca voi treceti prin „admitere”. Bafta multa sa citesti „admis” in dreptul numelui Mariei

    1. @Ana, eu numai asa stiu. Depusul dosarului si acceptatul pe loc imi pare SF… 🙂 In Bucuresti nu cred ca se acopera nici macar jumatate din necesarul de locuri cu cele pe care le pune la dispozitie statul…

    1. @Mădălina, adica voi aveti locuri suficiente la gradinitele de stat? … eu de ceva ani tot aud de parinti care nu gasesc locuri sau care se agita direct sa gaseasca persoanele potrivite carora sa le dea o atentie de 50-200 de euro pentru a ‘prinde un loc”… 🙁

      1. @g.cojocaru, Stiu, si eu tot aud despre admitere si emotii si locuri insuficiente. La Cluj ar fi probleme cu locurile putine in crese (am auzit), dar despre gradinite nu stiu sa fie probleme. Noi pur si simplu am inscris-o, inca am avut de ales intre doua gradinite.