Infectiile respiratorii: cum ne ajutam copiii?

Maraton de sănătateInfectiile respiratorii ale copiilor – cosmarul meu de  parinte.

Un dezavantaj major al introducerii copiilor in colectivitate pentru noi, au fost si sunt infectiile respiratorii repetate. Copiii mei nu s-au numarat printre „fericitii”care au avut nevoie doar de o scurta perioada de „acomodare”. An de an au avut de tras cu infectiile respiratorii; forme mai puternice. Nu au ajuns la pneumonii, semn ca nu au existat raceli tratate necorespunzator. I-am retras din colectivitate la primele semne de boala, i-am tinut acasa pana la finalizarea tratamentelor si vindecarea completa. .. dar asta a insemnat ca mai mult nu au frecventat gradinita decat da.

Si acum, sunt acasa sub tratament pentru bronsita. Dupa finalizarea acestuia urmeaza sa facem si analizele pentru imunitate. Anul acesta au fost la gradinita o luna  din 3 (scazand si perioada vacantelor).

Am incercat tot ce mi s-a recomandat, i-am dus la medic ori de cate ori a fost nevoie si chiar si atunci cand nu era neaparata nevoie…

I-am tratat naturist sau, in functie de gravitate, alopat. Le-am asigurat cele mai bune tratamente recomandate si nu ne-am pus niciodata problema banilor atunci cand a fost vorba de sanatatea lor… pentru ca, in final, totul se rezuma la bani.

Prima data cand am luat contact cu lumea Secom a fost in 2013, cand tot incercam sa tratam fara rezultate notabile o tuse a Mariei; una chinuitoare ce nu se dadea tratata nici dupa mai mult de o luna de tratamente „obisnuite”. Imi aduc aminte felul in care medicul parea sa se scuze ca ne recomanda un produs mai scump… la cat de chinuit imi era copilul, nici nu conta. In 3 zile era apoape vindecata… Si asa am devenit fani Secom si mari consumatori. Desigur nu am gasit produsul Secom care sa ii faca imuni la stafilococii si streptococii pe care ii iau in mod frecvent de la gradinita, dar am gasit in gama lor produse care sa ii ajute sa treaca mai usor peste boala, care sa le mai intareasca putin sistemele imunitare greu incercate si care, in mod surprinzator, ne ajuta sa facem economii la bugetul de sanatate al familiei.  Din experienta acumulata pana acum, pot spune ca pe noi ne-au costat mai scump tratamentele ieftine. Nu zic ca e o regula generala faptul ca produsele ieftine sunt proaste, insa pe noi ne-au ajutat mult mai mult si mai des produsele ce nu se incadreaza in cele mai accesibile paje tarifare…

In momenul in care am primit din partea Mamicii Urbane o invitatie  de participare la primul  eveniment al Maratonului de Sanatate organizat de Secom, am acceptat fara sa clipesc. In mod dureros, tema m-a nimerit la fix: “Infecțiile respiratorii la copii”.

Desi am deja  experienta (nedorita) in tratarea infectiilor respiratorii la copii, tot am plecat cu informatii noi de la prima editie a Maratonului de Sanatate. Omul cat traieste invata!- Nimic mai adevarat.

Ceea ce mi s-a parut cu adevarat interesant a fost faptul ca Maratonul de Sanatate nu a fost un eveniment de promovare al produselor Secom ci a fost o conferinta despre sanatate in toata regula, care a reusit sa isi indeplineasca scopul, adica a fost un eveniment de informare care își propune a reusit să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și persoanele interesate de sănătate, într-un maraton de dialoguri deschise.

Ce am aflat eu si nu stiam pana acum?

Exercitiile de respiratie profesionala ( cele practicate de cei care canta la instrumente de suflat) pot vindeca chiar si asmul. Nu exista studii medicale in domeniu ci doar observatiile  unor practicanti ai acestor exerciti de respiratie profesionala si a Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie (AREPMF).

Exercitiile practicate de catre „suflatori” nu sunt singurele care pot antrena plamanii. Sportul are si el importanta lui. .. si daca stau bine si ma gandesc, tind sa „validez”si eu, din propria-mi experienta aceasta teorie. ..

„Pe vremea noastra nu existau atatea imbolnaviri”.. De cate ori ati auzit asta pana acum? Eu de foarte multe. Ba chiar am si gandit-o! Asa si este! Pe vremea noastra copiii alergau mai mult, mai des, aveau acces mult mai facil decat in zilele noastre la practicarea sporturilor sau a unui instrument. Pe vremea noastra toate aceste lucruri erau gratis. Si acum sunt locuri in care copiii au acces gratuit la astfel de activitati, dar mult mai putine… Sanatatea costa. .. din pacate. Spun din pacate pentru ca nu toti avem posibilitatea de a ne duce copii la anumite cursuri sau chiar de a ii scoate zilnic in parc; din lipsa de timp sau de bani sau din lipsa ambelor.

Ce putem face pentru a ne ajuta copiii sa isi dezvolte plamanii?

Sa ii incurajam sa faca miscare, sa  aerisim periodic incaperile, sa ii inscriem la un instrument de suflat, sau ii invatam sa se joace!

Eu am gasit un filmulet tare interesant care ne prezinta cateva moduri distractive in care cei mici pot face exercitii pentru plamani, in joaca:

Am mai gasit si o postare interesanta despre cum ne putem ajuta copiii sa faca exercitii pentru respiratie in joaca: https://move-with-me.com/self-regulation/4-breathing-exercises-for-kids-to-empower-calm-and-self-regulate/

Daca aveti si alte idei, pls share!

Pentru aceia dintre voi care sunt interesati de subiect, redau integral comunicatul post-eveniment:

 

 

Secom® lansează „Maratonul de sănătate”

 Proiect de informare și dialog pe teme de sănătate

București, 9 martie 2016: Secom®, lider de autoritate în soluții de medicină integrativă pentru un stil de viață sănătos, dă startul „Maratonului de Sănătate Secom®”, un proiect de informare care își propune să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și persoanele interesate de sănătate, într-un maraton de dialoguri deschise. Proiectul este realizat în parteneriat cu Mămica Urbană și are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv, în contextul în care studiile arată că 60% dintre români merg la doctor doar când apar simptomele, evitând controale de rutină. În plus, medicii au foarte puţin timp la dispoziţie să explice, în timpul unei consultaţii, problema de sănătate, cauzele și cum pot preîntâmpina o nouă îmbolnăvire, iar pacienții caută soluții și răspunsuri pe internet.

„Maratonul de Sănătate Secom®” cuprinde un ciclu de seminarii, desfășurate pe trei secțiuni, în care se vor aduce în prim plan o serie de probleme și comportamente care au un impact negativ asupra sănătății, oferind o perspectivă holistică asupra acestora. Proiectul va debuta cu un Cros social media – ciclu de evenimente dedicat bloggerilor și părinților formatori de opinii; va ajunge în marile companii, invitând angajații acestora la Cupa corporate – seminarii fulger despre problemele care le afectează sănătătatea în contextul mediului în care activează; și va ajunge în câteva orașe mari din țară, în cadrul Ștafetei.

Proiectul va dezbate teme precum: „Infecțiile respiratorii la copil”, „Oboseala și stresul”, „Suprasolicitarea copiilor”, „Stilul de viață și disfuncțiile digestive”, „Impactul Media asupra dezvoltării copilului” etc.

Primul eveniment din cadrul Maratonului de Sănătate Secom® a fost dedicat social media și părinților și a abordat problematica infecțiilor respiratorii ale copilului, o temă de actualitate, în special primăvara. Seminarul s-a desfășurat la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 9 martie, de la ora 18:30.

Partenerii Maratonului de Sănătate Secom®: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mămica Urbană, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Learning HUB, MamaPan.

Despre Secom®

Secom® este compania românească lider de autoritate în soluții de medicină integrativă, care răspund nevoilor unui lifestyle sănătos al omului modern, și promotor al frumuseții prin produse fito-dermatocosmetice, cu ingrediente de înalta calitate.

Compania Secom® este specializată în importul, promovarea și comercializarea de produse naturale pentru sănătate și frumusețe și are un portofoliu de peste 270 de suplimente alimentare naturale și fito-dermatocosmetice, o mare parte unice pe piața din România.

Portofoliul Secom® include: vitamine și minerale, extracte standardizate din plante, fructe și legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice și prebiotice, o linie specială de suplimente alimentare pentru copii, creme medicinale și fito-dermatocosmetice.

Produsele din portofoliul Secom® se găsesc în peste 8000 de farmacii și magazine cu profil naturist și cele 8 magazine proprii din București, Bacău, Brașov, Iași și Ploiești.

Articole pe aceeasi tema