No Suzi! – ziua 1

Trebuie sa recunosc ca nu mi-a trecut prin cap, pana la un scurt schimb de comentarii cu Oana, ca as putea sa o dezobisnuiesc pe Maria de suzeta. A contat enorm faptul ca nu am privit nicodata suzeta ca pe un „dusman”  datator de dependenta.

Maria a folosit suzeta inca din a treia saptamana de viata – pentru ca am decis noi sa i-o dam, deoarece ni se pare ca se linisteste mai repede cu ea.  Apoi au venit plansetele din cauza colicilor sau a eruptiilor dentare si tare bine ne-a prins suzi in acele momente. 🙂  Chiar daca intre suzi si Maria a fost o buna prietrenie, ea nu a dat dependenta. Chiar si pana ieri, Maria adoarmea atat cu cat si fara suzeta, nu se trezeste noaptea daca o scapa din gurita si in decursul celor 10 luni de utilizare, cred ca a avut pana la zece episoade de plans dupa suzi; rezonabil zic eu.

In urma scurtei „discutii” avute cu Oana si a articolului ei, mi-am dat seama ca acum este un moment la fel de bun ca maine sau ca peste cateva luni pentru a incepe dezobisnuirea de suzeta. In plus mi s-a parut ca suntem in avantaj, avand in vedere faptul ca Maria este racita si nu respira foarte bine pe nasuc, motiv pentru care nu tinea prea mult suzeta in gurita.

Ieri a fost prima zi fara suzeta! Nu a plans dupa ea, nu a cautat-o… deocamdata totul decurge incurajator de bine. Nu i-a simtit lipsa nici macar la joaca – era obisnuita sa se joace cu ea sau sa o tina in mana in timpul siestei.

Pumnii starnsi, va rog! 😉

P.S.: cei interesati sa citeasca mai multe informatii despre dezobisnuirea de suzeta pot accesa pediatrul de buzunar .

Articole pe aceeasi tema

27 de comentarii

  1. Gabi , ne am pus si noi pe treaba!Suntem cu voi!Moarte suzi :)))!!Stii ca p mine nu ma deranjeaza prea tare subioectul asta cu suzeta.Dar am zis , ia sa fac o incercare, mai ale sca noi suntem mai mari.Si maaaaare mi a fost surpriza :))).Succes, bineinteles ca va tinem pumnii!Pup.

  2. Pai daca spui ca oricum Maria adormea si fara suzi, atunci ar trebui sa mearga bine. Si David e la fel, adoarme si fara suzi. Eu i-o mai dau nu atat cand doarme, cat atunci cand e foarte suparat. Se calmeaza daca il iau in brate si ii dau pe suzi. Tu, daca vrei sa renunti de tot la suzi, cred ca cel mai bine e sa le arunci pe toate mai putin una, pe care sa o pui intr-un sertar la pastrare; in caz ca totusi nu se poate si nu se poate fara.

    1. @Ella, pana acum nu am avut parte de crize dupa suzeta. Sper sa nu inceapa acum 😀 😀 O sa pastrez totusi o rezerva… imi scapase din vedere acest aspect. Merci! 😉

  3. Noi facem parte din „categoria cealalta”: nu a vrut suzeta deloc, si la un moment dat chiar am insistat din mai multe considerente. In primul rind, cind e mic, il calmeaza, indiscutabil. In al doilea rind, vorbind cu un stomatolog pentru copii, mi-a spus ca suzeta e de preferat degetului atunci cind ii cresc dintii, pentru ca nu ii deformeaza la fel de tare si apoi, de suzeta poti scapa oricind, de degetel…hm…nu e preferabil sa scapi! 🙂 Glumesc, dar Ozzy nu a acceptat-o deloc, asa ca m-am resemnat. Exista si un dark side: da, acum baga degetul in gura, da, acum ma foloseste pe mine pe post de suzeta, sa se calmeze (nu zic, mai maninca lapte, dar de cele mai multe ori suptul e de calmat si nu de saturat, altfel cum se explica faptul ca dupa o „sesiune” mai poate minca mincare fara nici o problema…).

    Dar, pentru voi- mult bafta! 🙂

    1. @Joe, probabil nu a vrut imitatia ieftina, preferand in continuare originalul… 🙂 Noi nu am avut probleme la acceptarea suzetei, deoarece Maria nu prea a supt si era obisnuita cu tetina biberonului. Deocamdata nu da semne ca vrea sa o inlocuiasca pe suzi cu degetele. Si sper sa nu-i vina idei in acest sens, deoarece si eu sunt tare stresata de posibilitatea deformarii danturii/maxilarului din cauza degetelor.

  4. Copiii nu sunt toti la fel, motiv pentru care nu exista o metoda cu succes garantat, insa este foarte important sa dezobisnuiesti copilul cat mai repede sa o foloseasca, imediat dupa ce a trecut de faza aparitiei dintilor.
    Indiferent de ceea ce se intampla, parintele trebuie sa fie hotarat. Cu cat amana mai mult acest moment, cu atat isi ingreuneaza misiunea.

  5. gabi- bravo, sigur aveti avantajul varstei. dupa una an stiu incomparabil mai multe. si parca sintr-o data 🙂 eu sunt fericita ca n-o folosim decat la somn, nici prin vizite n-o mai luam

    1. @maria coman, daca reusim sa scapam de tot de ea, cu atat mai bine! sincer, m-a speriat putin postarea Oanei despre cerutul suzetei noaptea. Chiar nu imi permit sa adaug mai multe motive de treziri nocturne pe lista celor deja existente… sunt din ce in ce mai constienta de greul care ne asteapta cu doi prichindei…. 😛

  6. ah, chiar v-ati pus pe fapte!si eu incerc sa i-o dau cat mai putin, doar la somn cum ar veni, doar ca ea isi mai aminteste de ea si o striga:)
    bafta in continuare, ati inceput bine!

  7. Noi am folosit suzeta de la 4 zile de viata pana la 6 luni, cand i am luat o mai intai ziua, aoi si noaptea… Ne a dat un pic de furca, dar am zis eu ca i mai bine cat nu constientizeaza foarte bine, caci apoi nu mai scapam pana la 3-4 ani… Ideea e sa nu cedezi, ca i mult mai bine fara, in plus copilul invata sa se autolinisteasca mult mai bine… Tinem pumnii stransi!

  8. In primul rand, am reusit sa intru pe blogul vostru!!! Habar n-am cum, cine stie de cand s-a remediat problema si eu nici nu incercasem de ceva vreme…

    In al doilea rand… da’ de ce sa scapam de suzi?! 🙂

    1. @Carla, 🙂 imi pare tare bine ca ai reusit sa accesezi blogul. 🙂 … poate mai treci pe aici cu cate un sfat .. 🙂
      Din cate am inteles din experientele altora, si chiar si din articolul de pe pediatru de buzunar (vezi link la PS in articol) poate sa fie destul de greu sa scapam de suzi la varste mai „inaintate” 😛 In plus, in ultima perioada era buna numai la somn sau pentru joaca, de linistit nu ne mai linistim cine stie ce cu ea. Daca putem sa scapam de ea de pe acum, de ce nu? Singurul motiv care m-ar determina sa apelez din nou la suzeta ar fi suptul degetelor.

      btw… curand se implineste termenul pentru compararea decalogului dupa un an (http://www.jocurban.ro/injoaca/?p=595) … asta daca inca mai doresti acest lucru 🙂 🙂 🙂

      1. @g.cojocaru, să știi că abia aștept să rescriu decalogul!!! Deja m-am gândit la asta și sunt mândră de mine pentru cât de bine m-am ținut de el! 😛

        Revenind la suzetă, înțeleg și eu că din rațiuni dentare, de exemplu, e util să scăpăm cât mai repede de ea… însă, dacă copilul o vrea și o cere, nu văd de ce atâta grabă în a-l forța să se dezobișnuiască de ea. (în general zic.)

        Îți dau exemplul nepoțelului meu care, înspre 2 ani și mega-îndrăgostit de suzetă (avea una singură), a scăpat-o accidental în wc… moment în care mama lui i-a explicat că ”gata, s-a dus în canal unde-i plin de microbi, n-o mai avem”, iar copilul a jelit o noapte după ea apoi, a doua zi, i-au făcut un fel de parastas și rugăciune pe colacul wc-ului și dusă a fost amintirea ei… 🙂 Ce vreau să zic este că eu nu cred că-i bau-bau chiar așa negru când e vorba de a renunța la ea mai târziu… important e să se găsească calea de a-i spune copilului o poveste mulțumitoare despre unde s-a dus suzi și de ce nu mai poate fi adusă înapoi.

  9. Parerea mea, dupa ce am trecut de 2 ori de etapa suzetei(2 fetite) este aceasta: suzeta este foarte necesara pana la 1 an, cand reflexul suptului este foarte prezent si foarte linistitor pentru bb, apoi bb este atras catre miscare, activitati diferite, vorbire, cantat si suzeta, cade de pe podium, fiind folosita doar la somn, sau atunci cand copilasul este bolnavior. La 2 ani se rupe si o daruim impreuna unei zane a bebelusilor care o va repara cu praf de zana si o va da altui bb mic. Si am facut acest lucru cu fetita cea mare si apoi cu cea mica si, va spun, ca nu am avut niciun fel de drame. Atentie, insa, sa nu credem ca suzeta suplineste in totalitate sau in parte timpul pe care parintii trebuie sa-l petreaca cu bb, caci atunci e jale!

    1. @Angy, am auzit povestile cu zana suzetelor sau cu tara suzetelor 🙂 si mi-au placut enorm, ca metoda. Daca nu reusim acum sa renuntam la suzeta, vom apela cu siguranta la aceasta metoda. 🙂

  10. Nu vreau sa te descurajez, dar si noi am trecut printr-o perioada in care Alexia scuipa orice suzeta ii dadeam-la colectia ei impresionanta, are cateva preferate, si cateva le tine doar ca sa se uite/sa se joace cu ele. Bucurie mare, bairam! am scapat de suzy. Asta a tinut vrei 4 zile, pana i s-a desfundat nasul. apoi incepea sa le caute. Noii le tinem pe toate intr-o cutie. a vazut cutia si a inceput sa planga cu privirea spre ea. asa ne-am prins k vrea suzy. poate, dk nu-i lasam cutia la vedere, uita de ele.
    oricum, bafta, sper ca voua sa va mearga treaba!
    pupici la fete+ghita

    1. @Cristina Ologeanu, incerc sa nu ma entuziasmez deocamdata. Ma gandesc ca poate ajuta faptul ca noi nu am avut suzete preferate. La inceput am folosit un Chicco monobloc si apoi am trecut pe Canpol ortodontic din latex, intai 0-6 luni apoi 6-12. Cumparam intotdeauna cate 2-3 si le inlocuiam cam la 2 luni. Chiar daca partea din plastic era diferit colorata forma si dimensiunea suzetei era aceeasi, si nu a avut cum sa isi dezvolte preferinte.

      Sper sa ne iasa.
      pupam!

  11. Ii tinem,dar nu cred ca vor fi probleme din ceea ce spui.La noi a fost aceeasi situatie ca la voi si s-a dezobisnuit fara nici o problema,fara plans,plus ca a dormit noaptea fara probleme.Succes in demers si pupam cu drag.