Biserica Ortodoxa Romana are intoleranta la copii?!

Nu sunt o fire extrem de bisericoasa, dar am totusi un dram de credinta. In Dumnezeu, nu in Biserica. Credinta mi-a fost insuflata de bunica mea. Ea ma ducea la biserica, ea m-a invatat sa ma rog si sa ma inchin. In copilarie ma ducea des la sluljbe..  iar mie imi placea.  Pe masura ce am crescut am mai pierdut din legatura ce o aveam cu biserica, insa in ultimii ani, am inceput, cu pasi timizi, sa consolidez aceasta legatura. Merg si acum la aceeasi biserica la care mergeam in copilarie. Acolo am fost botexata si acolo mi-am botezat si eu copii. Acolo mergem la slujbe si acolo ii impartasesc…. Recunosc, merg la biserica putin impinsa de la spate de bunica mea…. dar merg cu sufletul deschis. De fapt o faceam. Pana azi. Astazi am mers la slujba cu intentia de a ii impartasi pe cei mici. De cum am intrat in biserica, preotul s-a intrerupt din cuvantare, pentru a ruga o mama sa iasa cu copilul afara. Cel mic facuse greseala de a murmura ceva… Nu avea cu mult peste trei ani. Mi s-a parut deplasat gestul preotului, dar cum abia venisem, nu stiam care fusese comportamentul copilului de pana atunci … Mama vizata si-a luat spasita copilul de mana si a iesit din biserica. Eu il aveam pe Vladimir in Manduca iar Maria, era cu bunica mea….  M-am asezat intr-un colt si ascultam slujba… Vladi imi mangaia fata; din cand in cand il sarutam pe frunte iar el imi zambea. … Si a comis si el o gresala capitala. A gangurit. Incet, dar a gangurit in biserica. Maria, era, impreuna cu alti copii, in fata. Erau toti asezati pe jos. Asa a vrut ea sa mearga langa ei… si a comis si ea o greseala… aceea de a se foi si de a ii adresa cateva cuvinte unui alt copil… pe un ton nu soptit, dar cu siguranta nu a tipat si nici tare nu a vorbit. Si chiar nu exagerez. Pentru asta, a fost si bunica mea „penalizata” si a fost invitata de preot sa iasa din biserica. Mi-am luat copii si am plecat. Nu intentionez sa revin la acea biserica.

Parca spiritul era „sa ne inmultim” … dar oare de ce ne indeamna biserica sa facem asta daca „rezultatele” inmultirii nu sunt tolerate in biserica? Urat!

Biserica despre care vorbesc este Biserica Bazilescu, iar preotul care avea grija sa invite toti copii care indrazneau sa scoata un sunet sa iasa afara din biserica este preotul Soare. Culmea, si el tata.. dar e drept, copilele lui sunt mari acum.

E trist ca Biserica Ortodoxa Romana isi trateaza astfel enoriasii! E trist ca enoriasii, spasiti, nu iau atitudine si considera aceste tratamente ca fiind normale.

„Lasati copiii sa vina la mine”??

Articole pe aceeasi tema

58 de comentarii

  1. Biserica copilariei mele,Parcul Bisericii locul de joaca al copilariei mele astazi ingradit si interzis copiilor..! Din pacate o data cu timpurile..credinta preotilor s-a mutat de la Dumnezeu..spre …banI…!!!!!!!!

  2. Buna! Asta am patit si eu martea trecuta, exact de Buna Vestire.Am fost la Biserica Bazilescu cu băieţelul meu de aproape 1 an sa il impartasesc.Dupa impartasanie am zis sa mai stau la slujba dar nu am „avut voie” pt ca preotul Soare mi-a spus sa ies din Biserica pe motiv ca, baietelul meu atrage atentia altor persoane. (Mentionez ca nu a plans, nu a scoa decat un chiot de bucurie cand a vazut cate luminite are candelabrul).
    Imi doresc sa ii fac plangere la Patriarhie dar, sunt convinsa ca o sa fie altfel pedepsit.

    1. Imi pare rau sa aud ca inca mai face asa ceva… Inainte de o plangere la Patriarhie cred ca ar fi bine sa ne unim si sa semnam o petitie prin care ii solicitam sa inceteze aceasta practica. Ai fi dispusa sa te implici?

  3. Cu tot respectul pentru cei ce au postat, vreau să vă spun că Biserica SUNTEM noi. Expresii de genul „ce face Biserica” dovedesc ignoranță. Din păcate, ne-am pierdut conștiința că noi toți formăm Biserica. E ușor să ne indignăm și greu să ne urnim și să facem ceva. Dacă nu era Biserica, astăzi poate vorbeam turcește sau rusește. Cine își mai aduce aminte că limba română s-a cristalizat în Biserică? Nu-i mai satură banii pe preoți? Poate…dar de ce să generalizăm? Fiecare dintre noi suntem, mai mult sau mai puțin, dornici să avem cât mai mulți. Să fim sinceri cu noi înșine.

    1. ai dreptate. in felul tau… totusi, preotii sunt imaginea Bisericii… sunt cei meniti sa ne ajute sa ne gasim locul in comunitate… In unele comunitati e bine. In cea din cartierul meu, nu… din pacate

  4. SA VA SPUN INTAMPLAREA MEA CA NAS DE BOTEZ LA BISERICA VIZAVI DE PARCUL BAZILESCU, O SA INCERC SA FIU CAT MAI SCURT SI LA OBIECT.AM PLATIT PE CHITANTA 200 LEI, IN TIMPUL SLUJBEI PREOTUL BATEA TOT FELUL DE APROPOURI REFERIOTARE LA HAINUTELE COPILULUI , LA TRUSOU CA SUNT FRUMOASE, CA PE VREMEA LUI NU EXISTA TRUSOU, CU ALTE CUVINTE ANALIZA DINAINTE SANSELE DE A OBTINE O SUMA MAI MARE DE LA NASI.EU INTREBAND CARE SUNT PRETURILE AM CONSIDERAT EU CA ERA SUFICIENT DUPA SLUJBA SA MAI ACHIT INCA 300LEI , ADICA TOTAL 500RON TOTAL PENTRU UN BOTEZ.

    ZIS SI FACUT SE TERMINA SLUJBA, SI ACUMA ”SA TRECEM LA AFACERI”, NASII ASTEPTAU LA COADA LA CASIERIE, ADICA IN FATA ALTARULUI SFANT.MA INTREABA NUMELE SI MI SE ADUCE LA CUNOSTIINTA CA PT PREOTI TREBUIE SA DAU 300RON SI LA DASCALI INCA 100RON.EU DIN BANII CARE II AVEAM PENTRU BISERICA PUSI DEOPARTE I-AM PUS PE MASA 200RON, URMAND CA DIFERENTA DE 100RON SA O DAU DASCALILOR CARE ERAU AFARA.ATUNCI PREOTUL CAND A VAZUT BANII, MIA INCHIS USA LA ALTAR SI MIA TRANSMIS CA NU AM INTELES BINE.DESTUL DE DERANJAT DE GESTUL MEU CA MI-AM PERMIS SA II DAU MAI PUTIN CU 100RON.ATUNCI EU L-AM ATENTIONAT CA AM PLATIT BOTEZUL 200RON PE CHITANTA IAR BANII ACESTIA TREBUIAU DATI CA ASA SE DA.DAR NU SA MI SE IMPUNA O SUMA…..MIA SPUS CA NICI UN MENIU LA RESTAURANT NU COSTA 300LEI SI MIA INAPOIAT SUMA DE 200RON CARE I-AM LASAT PE MASA PRINTR-UN DASCAL.LE-AM DAT DASCALILOR 100RON (PARTEA LOR)SI AM PLECAT DIN BISERICA CU O SILA FATA DE PREOTII DE ACOLO.SA LE FIE RUSINE CA ASA NU SE TRATEAZA NISTE OAMENI CARE AU VRUT SA CRESTINEZE UN COPIL..RUSINE…..NU II MAI SATURA BANII, SI VA MAI ADUC LA CUNOSTIINTA CA PREOTUL DE LA ACEASTA BISERICA ARE VILA PESTE DRUM IN CARTIER…..AMARATI CU DUHUL …..:)

  5. Am patit-o si eu: cand Eva avea aproape 2 ani, in ajunul Pastelui, am facut prostia sa o rog pe doamna care sta cu ea sa treaca si pe la biserica sa o impartaseasca(care biserica e pe strada noastra, deci in drumul lor spre/dinspre parc). Toate bune si frumoase, biserica mare, aglomeratie, muncitori pe schele care ajutau la refacerea bisericii…Copilul se sperie si incepe sa planga, preotul o pune sa ramana ultima si…ii zice doamnei sa o ia acasa daca plange, ca el e stresat nu sta sa o calmeze ca sa o impartaseasca… In veci nu voi calca in biserica aia si astept cu nerabdare momentul in care vor avea nesimtirea sa vina cu botezul prin cartier(in ultimii doi ani nu s-a mai intamplat). Mai grav este ca aproape 1 an dupa, Eva plangea cand intra in biserica si nu voia deloc sa mearga la impartasanie.

    1. @stefy, chiar nu ii pot intelege pe acesti preoti… Daca citesti cu atentie comentariile Ceskai, vei vedea cum se simte din interior o alta confesiune… E pacat ca BOR, prin reprezentantii sai aleg sa alunge copiii in loc sa ii atraga…

  6. Si noi am patit o treaba din asta foarte rusinoasa. Fiind in vizita la Suceava la parintii mei am fost la Biserica Sf Ioan sa aprindem o lumanare. Eram si cu cea mica,,,care avea vreo 5 luni pe atunci. Am vazut ca preotul dadea impartasanie unui bebe si ne-am dus cu cea mica sa ii dea si ei. Ni s-a raspuns sec ca programul s-a terminat..sa revein a doua zi ! Am ramas socata..nici nu mi-au mai venit cuvintele pe limba ..ma uitam la popa ca proasta si nu imi venea sa cred. Anyway..am plecat si mi-am promis mie sa nu mai fac aceeasi greseala. De acum celei mici ii dau eu aghiasma luata de la biserica. o rugaciune din cand in cand si cred ca e mult mai „credincios” asa decat sa o impartaseasca un omcare nu e nici macar OM,,,daramite reprezentantul lui Dumnezeu.

  7. pfai, nici eu n-as mai calca in biserica respectiva; sau in vreo alta o vreme… eu sunt cam nedusa la biserica, insa pe mine ma duce Filip 🙂 din fericire, la biserica din cartier noi suntem primiti cu drag, Filip nu prea vorbeste insa mai danseaza cand canta preotul, insa eu am avut experienta chiar pozitiva, eram in pantaloni prea scurti si in maieu si copilul ma tragea in biserica si m-a vazut preotul, eu m-am scuzat si mi-a zis sa intru fara probleme 🙂

  8. Chestiile astea se intampla in mai toate bisericile si nu pentru ca ar avea preotul ceva cu copii ci pentru ca este la mana batranilor din biserica care sunt deranjati de copii si ameninta cu schimbarea preotului sau cu taierea sprijinului financiar. Singurii care tolereaza copiii sunt cei care ii au, parinti si bunici deopotriva.

    Si piticul meu vorbeste non-stop dar din fericire noi putem iesi afara, sunt instalate difuzoare si se aude foarte bine liturghia iar micutul se poate juca in voia lui.

    Cat priveste Sfanta Impartasanie, noi avem norocul de un preot care impartaseste copilul in orice moment (poate mai putin in momentul cand se zice Crezul sau Tatal Nostru si se citeste Sfanta Evanghelie).

    1. @Postolachi Dumitru, mana, nemana, nimeni nici macar nu a apucat sa reactioneze inaintea preotului care a fost tare prompt in a invita copii afara! Slujba la difuzor, pe mine una ma duce cu gandul la „titanic vals” … 🙂 mai bine nu mai stau deloc decat sa stau toata slujba in curte. Asta este si motivul pentru care merg cu ei numai pe finalu slujbei….

  9. Mai fetelor! Sa va spun si eu cateva lucruri- si sa stiti ca sunt O.K.: am copii (si pisici!), nu sunt din sistem (adica preoteasa!:) ),socializez pe toate retelele si ma oripileaza orice exagerare, in general, si in domeniul religios in special (nu port basma in biserica!). DAR: ca in orice institutie, trebuie respectate regulile locului. De exemplu, impartasirea copiilor. Intai vreau sa atrag atentia ca unul din cei mai mari duhovnic ai nostri, arhimandritul Teofil Paraianu, de la Manastirea Sambata de sus (sunt sigura ca ati auzit de el), nu era pentru impartasirea copiilor mici, el sustinea ca un copil sa fie impartasit atunci cand are constiinta importantei acestui fapt si poate respecta regulile luarii Impartasaniei. Acum este o adevarata moda de a fi impartasiti in fiecare saptamana chiar si copii sugari, uneori in varsta de cateva zile! Eu mi-am impartasit fetele de la varsta de 1 an, doar odata pe an, de Pasti, dar fara sa manance inainte, adica le duceam imediat dupa ce se trezeau din somn. De asemenea le-am dus la biserica, dar le tineam doar cateva minute, pana ne inchinam, astfel incat nici ele sa nu se plictiseasca (deranjand inevitabil pe ceilalti) si sa li se poate forma incet, incet constiinta faptului ca atunci cand mergi la biserica trebuie sa ai un anumit comportament si o anumita tinuta. Acum, din pacate, copiii sunt tinuti ore in sir, li se da sa manance, sa bea apa, se joaca si evident ca fac galagie. Deci, nici lor nu le foloseste la nimic si nici parintilor. Preotii din biserica trebuie sa le EXPLICE parintilor toate astea si sa ii EDUCE, pentru ca, daca nu le spune preotul, unii chiar nu au de unde sa stie. Sigur ca datul afara din biserica e naspa de naspa!:). Si inca un lucru: desi ideal e sa mergi la biserica de care tii (a parohiei tale), totusi, daca nu-ti place sau nu te mai simti bine aici, cauta o alta biserica, pana cand vei gasi ceea ce iti trebuie si preotul cu care sa rezoneze sufletul tau! Va pup!

    1. @maria cojocaru, dap, nu ma gandeam la preoti si preotese ca la un sistem, dar ai dreptate, sunt! 🙂 Imi pare rau, dar nu sunt intru totul de acord cu tine… nu am fost la slujba de la inceput… tocmai pentru ca sunt copii. Am ales acea zi pentru ca era o zi mare, ziua in care e sarbatorita nasterea Sfintei Fecioare al carei nume il poarta fiica mea. In biserica nu am stat decat putin peste 5 minute… pana sa fim invitate si noi ca si alte mame sa parasim biserica… e urat. In acceptiunea mea, nu exista argumente care sa scuze comportamentul preotului….

  10. Fratilor, vreau sa va transmit cu stima si iubire, un mesaj: nu aveti nevoie sa va duceti la biserica ca sa fiti cumsecade, sa tineti unul la altul etc.. Preotii si biserica nu sunt decat niste manifeste ale jidanimii. Marul face mere… iar merele sunt asemenea cu copacul de unde au rasarit… Dumnezeu nu are nevoie de nimic de la nimeni, e complet. iar Noi ficele/fii sai ar trebuii sa ne aducem aminte de ceea ce suntem in absenta egoului. Dumnezeu. Biserica si preotii sunt un excrement al egoului, le evit.

    1. @Raspopitu’, e drept ce spui.. dar aleg biserica pentru cei mici in primul rand.. daca vreau sa ii educ in acest spirit trebuie sa ii duc acolo… „acasa a Doamne-Doamne”, cum zice fii-mea… neinvatata de mine. 🙂
      in plus, acea biserica imi oferea ceva special…. nu pot explica acum era vorba de o stare…

  11. La multi ani Mariei!

    Imi pare tare rau c-a trebuit sa treceti prin expereienta asta urata… difera (prea) mult interpretarile si comportamentele, de la biserica la biserica – si cand spun asta, nu ma refer la confesiune, ci la parohie!

    Cat despre refuzul impartasaniei la copii pe motiv ca n-au postit… cine spune asta a trecut ca gasca prin apa prin facultatea de teologie. Copiiilor nu li se cere sa posteasca. Daca vor ei, cand mai cresc, e alta treaba. Altfel, sunt printre „categoriile” care pot primi impartasanie si fara post.
    Daca, desigur, popa are minte si mai stie si carte.

  12. Am vazut si eu o data un preot care a poftit o mama cu copilul afara si nu am mai mers acolo. Pana nu demult Mariuca era nitel recalcitranta cand vedea preoti, se speria de modul lor de a canta/cuvanta. Acum chiar ii place si face galagie. Uneori canta sa ii acopere, insa nu am avut neplacerea sa fim invitate afara.
    Pacat! Urat din partea unui tata preot sa faca asa.

  13. LA MULTI ANI! Sa iti traiasca puisorii!
    Tu de ce nu i-ai zis vreo doua, inainte de a iesi? Sau poate era bine daca il asteptai cand termina, sa ii atragi atentia ca nu face bine. Sunt sigura ca te-ar fi sustinut si alti parinti.

    1. @vienela, Multumesc pentru urari. Pai nu i-am zis de jena! era in toiul slujbei!! :(… cat despre ceilalti parinti… toti paraseau biserica impreuna cu cei mici… suparati si deranjati, dar totusi spasiti…

  14. La multi ani Mariucii tale.
    Tare de tot cu „pacatuitul” ala in biserica. Mie nu au vrut sa mi-l impartaseasca pe fiu-meu la 2 ani pentru ca bause un pic de lapte inainte sa ajungem la biserica. Cica e pacatos si dumnezeu nu poate ierta asemenea pacat.
    Eu la biserica nu ma mai duc, sau daca intru sa cumpar lumanari nu stau la slujba.
    Cel putin cu preotul si biserica de la noi am eu o problema. Mama nu a putut sa cumpere un calendar bisericesc pentru ca nu avea „contributia” de 50 de lei platita. Cine a fixat-o stiu dar cum de a devenit obligatorie e un mister pt mine.
    Noi sa fim sanatosi ca mai repede cred ca ajung rugaciunile copiilor la Dumnezeu decat ale preotilor nostri pacatosi si ahtiati de avere.

    1. @Ana, multumesc! 🙂 Nu pot intelege refuzul de a impartasi un copil. mi-e peste putinta. Legat de „problema” ta, te inteleg. si eu as fi avut-o in locul tau…

  15. Un preot nu inseamna o Biserica si o Biserica nu inseamna Dumnezeu… 🙂 Mergi la alt preot si la alta biserica… Ioana noastra se baga pe sub toate scaunele, pupa toate icoanele, ba ca vorbeste si tare…in plus, nu te intreaba nimeni daca a mancat sau a baut copilul, cateodata intreaba daca are 3 ani (se pare ca de la 3 ani poate sa stea nemancat si nebaut si sa primeasca impartasania). Aceasta, pentru copii, se da afara (biserica este mica si plina mereu), de la prima ora pana la ultima. Deci se poate…depinde de om – adica de preot 🙂

    1. @Dana, clar! Doar ca dezamgirea mea e cu atat mai mare cu cat il cunosc pe acest preot inca de pe vremea in care eram eu la gradinita… In plus, el i-a botezat… 🙁
      Mai caut, ca nu am ce face…

  16. Nu inteleg de ce BOR nu poate face ceva asemanator? Eventual un preot tanar sau un student la teologie se poate ocupa de copii. E bine ca avem calugari si maicute si puzderie de manastiri! e bine ca avem cine se ruga pt noi la Domnul dar mai de folos e sa fii printre oameni, printre enoriasi, sa le stii nevoile sa ii ajuti direct si la obiect. Nu inteleg ce folos are catedrala manturii neamului! Da, poate vine Apocalipsa dar o cladire din beton cu briz-brizuri nu ne va mantui! Mai de mantuire sunt actiuni pt cei saraci si bolnavi, batrani si copii. Acolo sa mearga averile bisericii. sa zideasca oameni!!!!!!

      1. @g.cojocaru,

        Of, ar fi bine ca romanii sa iasa un pic din ignoranta si sa nu mai creada ca vor fi anatemizati daca isi spun parerea si nu sunt de acord cu tot ce face a x-a putere in stat. Enoriasii sunt biserica! nici cladirea din caramida, nici icoanele singure si nici preotii sau babele habotnice nu sunt biserica!!!! Ar trebui sa le fie clar ca „acolo unde se aduna unul sau doi chiar trei in numele meu sunt prezent si eu!” Nu zic sa iasa din biserica nu instig la ateism dar nu putem in continuare sa ne lasam calcati in picioare. Unii preoti sunt in stare de boboteaza sa intre peste tine cu forta in casa ca sa sfinteasca locul adica sa incaseze banul. Dar te scot din biserica afara daca copilul icneste. Chestiile astea se bat cap in cap. e evident nu?

  17. Nu obisnuiesc sa vorbesc despre credinta si cum o practic eu dar fata de BOR am un ghipe mare si ascutit si nu m apot abtine. Nu stiu altii cum sunt dar eu am crescut dupa revolutie, inainte nu se prea putea, in religia catolica. Am frecventat biserica unde s-au cununat parintii si unde am fost noi botezate iar acum a fost botezat tot acolo si fiul meu desi intre timp tinem de o alta biserica. In germania credinta e prezenta de la particul CRESTIN DEMOCRAT care e majoritar in coalitie pana in cel mai mic catun, la noi in sat.
    Sotul e evanghelic eu catolica de la botez. Gaza tot catolica. Dar…. frecventam mult mai des o biseria libera evanghelica. Nu sunt pocaitii pe care ii stiti voi. Si la biserica evanghelica din sat si la cealalta unde mergem in karlsruhe uneori exista o slujba pt copii si o alta pt parinti. Da si eu mi.am lasat copilul mic pe mana unor doamne si fete tinere sau studente chiar care au stat cu ei intr.o incapere separata. in bisericile cu multi enoriasi copiii sunt grupati pe varste au fiecare grupa incaperea lor si fac activitati specifice lor: coloreaza planse, bricoleaza pe teme biblice, asculta povesti, invata un cantecel. NU li se spala creierul cum fac unii profesori de religie ortodocsa in scolile romanesti! La inceputul slujbei sunt toti enoriasii prezenti in sala mare: apoi dupa un intro sunt binecuvantati copiii si parintii ii duc in salile respective. Se revine in sala mare unde incepe slujba. La final mergem ne luam copiii, admiram ce au desenat, bricolat si ii ascultam eventual cantand noul cantecel. Vara ies la locul de joaca cei mari pe terenul de sport. Dar se cheama ca familia a fost duminica impreuna la biserica….

  18. asta e problema multir biserici ca sa nu spun chiar religii: pana la dumnezeu ne mananca sfintii!

  19. Am vazut ”mesageri ai credintei” din acestia, cu EGO-ul mai mare decat vilele din zona si in Biserica din Dorobanti. Stii cum se zice: pacatul e al lor! Oricum Biserica inseamna o adunare de suflete credincioase si nu o cladire aurita cu tot felul de reguli stabilite de oameni care fac din preotie un job, asa ca eu prefer biserica mea de-acasa. (vezi Romani 16:5: „…spuneţi sănătate şi Bisericii care se adună în casa lor…”).
    La multi ani frumusetii gurese care-i deranjeaza pe NEcredinciosi!!!!

    1. @ivanovele, am trait in dorobanti pana la 25 de ani. intr-adevar preotii de acolo sunt extrem de stricti. nu este ceva rau dar cearta oamenii si fac observatie mult prea urat. eu, personal nu cunosc in anumite cazuri ce sa fac si mi-am luat o cearta in gura mare de la un preot desi i-am spus ca nu stiam cum anume se face. putea sa-mi explice frumos, pe ton jos si calm ca am gresit si sa ma invete cum sa fac data viitoare nu sa tipe in toata biserica ca am gresit si sa-mi tina morala. la orice slujba se umple biserica de tiganii jegosi si cersetori care efectiv trag de haine si de ce apuca ca sa le dai bani si pe ei ii tolereaza, ba chiar sunt amici…babele parca vin la barfa in biserica si e un zumzet continuu dar si pe alea le accepta numai pe nestiutorii nu ii accepta. intotdeauna am avut un gust amar si o frica enorma cand intram in biserica aceea.si doar din cauza preotilor

        1. @ivanovele, inseamna ca am fost vecine? eu m-am maritat dar casa mea in continuare este in dorobanti, din pacate, chiar la piata, in zona interlopilor.

  20. Preotul respectiv nu reprezinta Biserica Ortodoxa. Spun asta asa , fara legatura….
    A fost evident un gest urat din partea lui si tine de caracter, nu are legatura cu partea spirituala
    Sunt convinsa ca nu l-au atentionat cei de la Patriarhie sa scoata afara copiii galagiosi 🙂
    Poate gasesti o biserica mai primitoare . Iar daca nu, poti sa-ti pastrezi credinta si acasa 😉

    1. @Hapi, cu siguranta vom cauta alta biserica… dar imi pare tare rau de aceasta intamplare. E trist.. Poate ca el nu e Biserica, dar Biserica ar trebui sa se implice… in fond e pus in acea functie de catre Biserica… Daca vor sa nu isi piarda enoriasii, e normal sa se schimbe atitudinea fata de copii.

  21. Of, imi pare rau de experienta ta! Sa nu il lasi sa va strice ziua . Sunt oameni si Oameni.
    Sa va traiasca mica Marie, sa fie sanatoasa si fericita!

  22. „Lasati copiii sa vina la Mine” (Luca 18,16) învata-l pe preot!
    Si hai sa îti mai scriu un secret! Am fost nascuta si am locuit pana la 5 ani pe str Elocintei! Sttt!!.. secretul nostru! :))

  23. Poate că stătea prost cu nervii preotul. Ştii vorba aia, nu face ce face popa… La biserica de lângă noi, unde ne-am mutat acum, alta e atmodfera. Nu preoţii comentează, ci acei enoriaşi care roiesc pe lângă preoţi. Aia care el ştiu ei pe toate şi îţi dau indicaţii ce să faci când intri în biserică. Preoţii nu mi-au zis niciodată nimic, deşi Alexia a fost de N ori atracţia bisericii: a plâns, a alergat de colo colo cu viteză, nu glumă, s-a foit, a tras de oameni, aşeza genţile… D-astea.

  24. Da, si noi ne-am lovit de o chestie asemanatoare, de 2 ori chiar, la 2 biserici diferite. Preotul nu vrea sa impartaseasca copiii decat inainte sau dupa slujba si doar daca nu au mancat sau au baut ceva. Deci nu ii pot da lui Dani nici macar apa inainte de Impartasanie. Dani care are 1 an si 8 luni. Sau Dani care avea 3 luni si trebuia supus aceluiasi ritual. Am reusit sa-l impartasesc de mai multe ori cand era micut si cand se trezea la 10.30, 11… fugeam repede repede si, cum plecam de la biserica, il alaptam si rezolvam foamea si setea. Dar acum nu se mai poate. Asa ca, duminica trecuta, am mers frumos la impartasanie si am fost refuzati pe motiv ca a baut apa… I-am spus preotului sa-mi spuna care e motivul pentru care refuza sa impartaseasca copilul daca nu are stomacul gol si mi-a raspuns ca e vorba despre Trupul si Sangele lui Hristos. Nu inteleg care e legatura cu apa din stomacul copilului, sincera sa fiu, asa ca l-am intrebat daca isi da seama de ce noi n-o sa ne mai intoarcem in biserica respectiva si sigur nu suntem singurii care o facem. Cu o nonsalanta de nedescris, mi-a raspuns: „Eu nu ma pot opune dorintei dumneavoastra. Nu vreti sa intelegeti, eu nu am ce sa fac.” In conditiile in care sunt biserici in care se accepta impartasitul copiilor in orice moment te duci cu el in biserica, fara sa tina seama, pana la o varsta anume, daca a baut apa sau chiar daca a mancat.

    1. @Diana P., am mai auit de astfel de cazuri… sau de refuzuri de a impartasi copiii care nu au postit… copii de 2-3 ani….sau chiar mai mici… 🙁
      Foarte urat ce se intampla.. si e si mai urat ca aceste cazuri de „intoleranta la copii” sunt din ce in ce mai dese…

  25. multe trebuie să li se reamintească preoţilor… nu mai au absolut nimic „sfânt” în ei, nu mai visează decât bani! (poate sunt subiectivă, fiind atee declarată, dar ultimele hotărâri ale patriarhiei, referitoare la lumânările, cimitirele, slujbele oficiale… mă revoltă)

    1. doamna madalina, , sa stiti ca si eu sunt un credincios de rind dar d-voastra sunteti prea cu ifose, nu aveti abar de tinuta unei slujbe religioase, preotul nu poate in timpul slujbei sa imparteseasca dupa bunul plac al enoriasilor, , slujba decurge dupa tipic, si impartasania copiilor se face ori inante de inceperea slujbei, utreniei, ori la sfirsit dupa sf, liturghie, .faptul ca a facut obesrvatii ca ci copilul d-voastra sau altul facea galagie, si nu doar schita mici gesturi ce deranja, este exagerat din partea celor ce nu inteleg ca in timpul slujbei toti credinciosii au venit sa asculte toata liturghia si cintarile in liniste, sa se roage fiecare si nu sa asculte plinsetul copiilor si stigatele, sau mofturile lor,.in biserica se pastreaza o ordine, nu e gradinita de copii, in ceea ce priveste impartasania asa este se face șa copii de peste 3 ani chiar daca au baut apa sau lapte matern cu binecuvintarea preotului, ceilalti copii trebuie sa primeasca sf impartasanie pe stomacul gol,