Am fost placut impresionata sa vad ca angajatorilor le pasa de gripa porcina. Bineinteles ca totul se reduce la motive economice, pentru ca nici unui angajator nu i-ar pica bine, in conditiile economice actuale, sa se trezeasca cu angajati bolnavi, sau chiar mai rau, sa ii fie inchisa compania. Indiferent de motivele ascunse ale angajatorilor, grija fata de sanatatea angajatilor este totusi de laudat.
Va las acum in compania unei informari referitoare la virusul A H1N1, care a fost postata pe intranetul companiei pentru care lucrez:
In contextul extinderii virusului AH1N1 (care provoaca gripa porcina), din grija pentru sanatatea noastra, prezentam mai jos ceea ce trebuie sa facem pentru a preveni imbolnavirea si raspandirea acestei boli printre angajati.
Gripa porcina prezinta un risc mai mare decat tipurile de gripa comune, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa intram in panica atunci cand sesizam simptome ce ar putea indica instalarea acestei boli. Primul pas intr-o asemenea situatie trebuie sa fie prezentarea de urgenta la medic.
Acesta este singurul in masura sa recomande ce trebuie facut pentru a va insanatosi, dar si pentru a evita raspandirea virusului, in cazul in care AH1N1 este confirmat.
Virusul noii gripe nu se transmite decat in conditiile situarii contactilor (persoana purtatoare de virus si persoana sanatoasa) la distante mai mici de 1 metru, pentru un interval de timp mai mare de 1 ora!
Pentru a va proteja, atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur, va recomandam:
– Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel cand tusiti sau stranutati.
– Aruncati servetelul la cosul de gunoi dupa folosire.
– Spalati-va mainile cu apa si sapun de cate ori aveti posibilitatea, mai ales dupa ce stranutati sau tusiti.
– Foarte eficace sunt si servetelele umede pe baza de alcool medicinal.
– Evitati apropierea de persoane bolnave.Cele mai eficiente metode de prevenire a imbolnavirii cu noul virus sunt cuprinse in materialul furnizat sub forma de afis de Centrul Medical Unirea.
Tot cei de la CMU au elaborat si urmatorul material: CUM NE PREGATIM PENTRU O PANDEMIE?
De ce sa vorbim despre pandemie?
• Economistii sunt ingrijorati de potentialul impact al gripei asupra business-ului si a situatiei economice
din lumea intreaga.
• MS si INS sunt ingrijorate de starea de sanatate a populatiei.
• Pregatirea unui plan pentru pandemie reprezinta un scop pentru companii.
Ce este o pandemie?
• Pandemia – diseminare rapida a unei boli care se raspandeste pe tot globul si afecteaza un numar foarte mare de oameni.
• Gripa – boala cauzata de virusi extrem de contagiosi care afecteaza caile respiratorii
Istoric al pandemiilor din secolul 20
• 1918: “Gripa Spaniola”
40-50 milioane de morti
• 1957: “Gripa Asiatica ”
1 milion de morti
• 1968: “Gripa Hong Kong ”
1 milion de morti
Pandemia – contagiozitate
• Raspandirea virusului se face rapid prin picaturile rezultate in urma tusei sau stranutului de la cineva care este infectat
• Contagiozitatea apare cu 24 de ore inainte de aparitia simptomelor
• Contagiozitatea se mentine 3-5 zile dupa debutul lor
Contaminarea
• Inspirand picaturile prin nas, gura sau prin contaminarea ochilor.
• Dand mana cu oameni infestati si apoi atingand nasul, ochii sau gura.
• Atingand suprafete contaminate si apoi gura, nasul, ochii.
Pandemia – Impactul asupra business-ului
• Absenteism ridicat
• Decesul angajatilor
• Restrictionarea calatoriilor
• Intreruperea achizitionarii de materiale
• Scaderea numarului de clienti
• Pierderi financiare
• Posibil efect – somajul
Pandemia – Efecte sociale
• Teama de a veni in contact cu oamenii.
• Stres datorat probabilitatilor de imbolnavire, moarte,
carantina, pierderea serviciului, pierderi financiare.
• Posibilitatea inchiderii scolilor, locurilor publice.
• Intreruperea serviciilor comunitare
MASURI DE REDUCERE A DISEMINARII INFECTIEI LA LOCUL DE MUNCA
Curatenie suplimentara
• Curatati incaperile si mai ales suprafetele cu
detergenti neutri urmati de solutii dezinfectante
– Dezinfectanti indicati: hipoclorit de sodiu,
clor si alcool
– Curatati locurile de munca ale angajatilor
care s-au imbolnavit recent.
Masuri suplimentare pentru a reduce raspandirea infectiei la locul de munca
• Evitarea calatoriilor in zone endemice.
• Evitarea intalnirilor in incaperi mari pentru a evita
contacte apropiate.
• Evitarea intalnirilor de lunga durata.
• Suspendarea intalnirilor/ trainigurilor/workshopurilor.
Masuri aditionale
• Folosirea tehnologiei corespunzatoarea in comunicare
• Inlaturarea revistelor/jucariilor din salile de asteptare
• Evitarea luarii mesei in spatiile aglomerate – recomandat a manca la birou sau esalonat in sala de mese
• Reorganizarea spatiilor de lucru pentru a evita aglomeratia.
Moduri prin care se reduce raspandirea virusului
• Pastrarea starii de sanatate
• Spalatul pe maini
• Folosirea batistelor de unica folosinta in caz de tuse, stranut
• Evitarea expunerilor inutile
Fiti sanatosi !
• Vaccinati-va anual!
• Dormiti suficient!
• Mancati sanatos!
• Gestionati-va stresul!
• Faceti sport regulat!
• Faceti toate lucrurile pe care vi le-a spus mama legate de igiena personala!
Spalatul pe maini
Spalati-va mainile regulat cu apa si sapun sau solutii dezinfectante bazate pe alcool
– Inainte si dupa masa
– Inainte si dupa ce veniti in contact cu alimente
– Dupa ce folositi toaleta
– Dupa ce tusiti si stranutati
– Dupa ce strangeti mana cuiva
– Dupa ce atingeti suprafete posibil contaminate.
Spalatul pe maini cu apa si sapun
• Spalati-va mainile cu apa si sapun
• Frecati-va pe toata suprafeta mainii timp de 15-20 secunde
• Frecati-va unghiile in palma, curatati-va sub unghii
• Clatiti-va mainile bine sub un jet de apa calda
• Uscati-va mainile cu prosoape de hartie si folositi hartia pentru a inchide robinetul si a deschide cosurile de gunoi.
Spalarea mainilor cu solutii dezinfectante
• Aplicati suficienta solutie pentru a dezinfecta intreaga suprafata a mainii
• Frecati- va palmele pana ce manile se usuca
• Nu folositi dezinfectante in combinatie cu apa si nici nu folositi hartie pentru a va usca
• Spalati-va cu apa si sapun cand aveti mainile murdare.
Tusea , stranutul , servetele de hartie
• Acoperiti-va gura si nasul cu o batista de hartie cand tusiti sau stranutati
• Tusiti sau stranutati pe brat nu in palma
• Folositi batiste de unica folosinta pentru a va sterge nasul
• Aruncati batistele la cosul de gunoi
• Spalati-va pe maini dupa ce tusiti sau stranutati
Evitati expunerile inutile
• Nu folositi tacamuri si pahare folosite de alte persoane inainte de a fi spalate
• Evitati sa faceti vizite la persoane care au gripa
• Stati acasa cand prezentati semne de gripa
• Faceti curatenie mai frecvent acasa si la locul de munca
• Indeamnati-va familia, prietenii, colegii sa faca la fel
Modalitati prin care angajatorul poate reduce raspandirea infectiei
• Plan de a controla infectia
• Dotare cu recipiente de sapun lichid
• Furnizarea de solutii dezinfectante bazate pe alcool
• Furnizare de servetele si recipiente de gunoi si incurajarea folosirii lor
• Atentionarea angajatilor sa nu foloseasca aceleasi tacamuri, pahare, etc
Ce pot face angajatorii?
• Sa asigure locuri de spalare a vaselor
• Sa se asigure ca sunt urmate procedurile de curatenie
• Curatenia podelelor, peretilor, clantelor
• Sa se asigure ca locurile de munca sunt bine ventilate.
De unde stim ca este PANDEMIE ?
• OMS declara oficial debutul pandemiei
• Ministerul Sanatatii va oferi norme de lucru si instructiuni legate de gestionarea situatiei.
Deci…Fiti Pregatiti !
• Planificati pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.
• Structurati planuri pentru pandemie la locurile de munca.
Distribuitori masti (recomandati de CMU)
Three Pharm S.R.L
Persoana de contact: Loredana Vesea
Tel: 0722155485
Pathos2002 SRL
Persoana de contact: Dinu Dorina
Tel: 0723.168.770
Distribuitor solutii dezinfectante (recomandati de CMU)
Trident Medical Company
Persoana de contact – dl. Topan
Tel: 0743.003.344
Multa sanatate si feriti-va de gripa! 😉
Un comentariu
Nu stiu ce sa spun despre aceasta gripa. Ma intreb cat castiga companiile pe solutiile respective pe care le-am vazut deja in Cora. Sunt sceptica. Asta este.