Eco – bebe; moda eco la bebelusi

La inceput a fost oul (de gaina stresata sau nestresata), apoi, fructele si legumele; acumย  moda eco/bio a invadat si lumea bebelusilor. … si pentru ca incerc din rasputeri sa tin pasul cu tendintele si sa fiu o mama buna pentru bebelina mea, iata ca am pierdut ceva timp incercand sa ma documentez despre scutece, sampoane, creme, samd – toate Bio, bine’nteles.

Totul a inceput, pe cand ma documentam despre cosmeticele pentru bebelina – ma sperie gandul ca o sa prinda saracuta temperaturi ridicate pe timpul verii, si vreau sa incerc sa previn aparitia iritatiilor. Aveam o vaga idee ca cele ultra-mediatizate nu sunt tocmai cele mai sanatoase, si m-am apucat de gugalit despre cosmeticele pentru bebelusi.
La acest capitol, printre cele mai utilizate marci sunt Jhonson’s, Nivea, Sanosan, Klorane si Mustella.
Nu vreau sa le iau la puricat pe rand, insa toate au la baza compusi nu tocmai naturali, si din aceasta cauza as prefera sa nu le folosesc pentru bebelina. Dupa toate studiile pe care le-am citit, m-am ingozit si chiar tind sa ma indrept spre sfaturile bunicii si ale mamei, inercand sa folosesc cat mai multe produse naturale pentru pielea bebelinei. Oricum, subiectul este inca in cercetare.

In cautarile noastre despre cosmetice, mi-a atras atentia un subiect pe care nu il luasem in considerare pana atunci: scutecele absorbante. Asa am aflat ca si la acest capitol exista destule cotroverse, si mai nou, moda eco-bebe spune ca in trend sunt bebeii care folosesc scutece – eco!
Ce sunt scutecele eco? Scutece lavabile – o alterantiva la scutecele din finet pe care le purtam noi, dar care sunt din bumbac sau bambus si au deasupra un chilotel de protectie impermeabil, care impiedica umezeala sa treaca.
Tot in trendul eco, se incadreaza si scutecele absorbante bio-degradabile … pretul acestora este dublu fata de cel al scutecelor absorbante – comune, dar nu au parfumuri sau alti compusi care irita pielea bebelusului.

Chiar daca ideea scutecelor lavabile nu prea mi-a suras – prin prisma muncii pe care trebuia sa o depun – am luat totusi in calcul si aceasta varianta atunci cand am citit despre avantajele folosirii acestui tip de scutece asupra pielii bebelusului. La capitolul prezentare scrisa, trebuie sa recunosc ca promotorii acesor produse in Romania, stau foarte bine; prin urmare am fost chiar sa vad aceste produse… dar realitatea nu m-a convins. Scutecelele sunt chiar un pic mai groase decat scutecele absorbante comune, iar chilotelul de protectie impermeabil imi pare ca nu lasa pielea sa respire suficient.

In afara de scutece si cosmetice, mai sunt in trend hainutele eco – din materiale organice. Capitolul acesta, recunosc, nu l-am aprofundat corespunzator, pentru ca prefer hainutele din bumbac. De fapt, si bumbacul 100% este tot organic, dar daca nu are eticheta de organik-cotton nu este in trend… Trebuie musai eticheta si pret triplu!

Aceasta a fost experienta noastra legata de moda eco la bebelusi.

La capitolul scutece eco, m-am elucidat: NU iar la capitolul cosmetice pentru bebelusi – inca mai studiem piata.

Articole pe aceeasi tema

12 comentarii

  1. ups, trebuie sa fiu atenta ce zic ca nu se stie.
    Daca o tine tot asa cu vremea ma apuc de el zilele astea ๐Ÿ™‚

  2. O sa incerc sa te conving eu ๐Ÿ™‚ poate imi iese pasenta, sa vedem.
    Sa stii ca si eu inainte de a se naste Ciufulici am citit mult despre scutece, nu intelegeam care sunt diferentele, cate imi trebuie etc. Sunt atatea modele ca te debusoleaza complet.

    1. Astept cu interes un post mai explicit despre utilizarea scutecelor lavabile! … Si cred ca nu sunt singura mamica care cauta informatii mai amanuntite si nu gaseste.

      … acum ca ti-a scapat porumbelul, ne tinem de capul tau pana vedem articolul pe adelle.ro ๐Ÿ˜€

      Multumim frumos!

  3. Hei, dragii mei, interesant articolul vostru. Am atatea de comentat… numai sa ma lase Ciufulici a mea ๐Ÿ™‚
    – Scutecele lavabile sunt mai mari decat cele de unica folosinta, asta e unul dintre dezavantaje, dar pe a mea bebelina nu o deranjeaza si pe mine nici atat. Nu le curat deloc manual, totul se face in masina de spalat. Eu oricum bag o masina de lucruri o data la 2-3 zile, deci nu e nici o problema sa mai bag niste scutece. Daca vrei cover care sa respire cu adevarat tb sa iei din lana, sunt imbatabile. Mai folosim si scutece de unica folosinta biodegradabile, dar rar, in vancanta, in principiu le preferam pe cele de bumbac ca stiu clar ce pun la fundulet si cum/cu ce l-am spalat. O sa mai scriu despre asta pe blog.
    – crema de galbenele nu o recomandata nici medicii dermatologi. Nasa noastra este medic si mi-a spus ca are multi pacienti cu probleme date de crema de galbenele. ceaiul de galbenele e ok.
    – uleiul simplu de masline sau floarea soarelui e foarte ok, de preferat cel virgin (presat la rece)
    – noi am folosit cu succes ulei de migdale pt ca se absoarbe mai repede si pielea nu ramane uleioasa
    – folositi multa apa, si cat mai putin cosmetice (asta ca un sfat general) mai ales evitati servetele umede.

    Nu stiu daca neaparat se poate vorbi de moda eco, poate ca aparent da. Eu sunt convisa ca pentru noi e vorba de constientizare, de informare si de alegere. Vreau sa stiu ce contine o crema, un sapun, un scutec, vreau sa aleg constient ๐Ÿ™‚
    De multe ori nu vedem efectul imediat al unei creme dar treburile lucreza si pe la 50 de ani de intrebi de unde atatea boli si belele.

    p.s. am adaugat blogul vostru in blogroll, e fain ๐Ÿ™‚

    1. ๐Ÿ™‚ multumim pentru vizita, pentru sfaturi si nu in ultimul rand, pentru aprecieri. Acestea din urma, ne fac sa rosim … mai ales ca vin din partea mamei-guru in ale parentingului natural.
      Multumim deasemenea si Ciufulicei tale, care ti-a dat voie sa ne scrii ๐Ÿ˜€ … si care iti da voie sa scrii toate acele articole, extrem de utile, pe blogul vostru. Va vom citii in continuare.

      Vorbeam de tendintele eco ca si moda pentru bebelusi, pentru ca – din pacate – in Ro sunt multi parinti care nu fac un anumit lucru pentru ca este mai bun/sanatos ci pentru ca asa e la moda. Nu stiu cati parinti au citit macar o eticheta sau au avut curiozitatea sa gugaleasca compusii unui produs – comun pentru bebelusi. … din pacate multi dintre cei ce folosesc produse bio pentru bebeii lor nu au facut acest exercitiu… Oricum statisticile nu sunt prea optimiste pentru lumea verde pe care ne-o dorim cu totii.

      Te felicit pentru atitudinea pro-bio pe care ai adoptat-o. Eu una voi increca sa fiu un parinte adept al naturalului… deocamdata, zic eu, e bine si atat…. apoi, ‘om vedea ๐Ÿ™‚ Singurul aspect in care voi fi un anti-exemplu este cel cu scutecele … cel putin la inceput… In priviinta asta chiar nu m-a convins tanti de la eco-baby. Nu mi-a spus nimic din ce nu citisem deja, iar tot ce s-a scris despre subiect imi pare insuficient.
      Vreau sa stiu cate scutece din fiecare masura imi trebuie … cate absorbante dintr’alea suplimentare… ce tip de scutec e adecvat fiecarei situatii…
      chestii d-astea mai exacte.

  4. Eu nu sunt eco! Nu am fost si nici nu cred ca voi fi foarte curand. Sunt extrem de atenta in general ce dau copilului meu, cum ii dau, ce contin etc….dar nu am ajuns inca la stadiul de „extrema eco”…deci nu sunt eco-mami. Am inca mari rezerve privind asa-zisele produse eco, mai ales in Romania si asta pentru ca stiu destul de multe din „bucataria interna” a „modei eco”….un singur lucru iti pot spune ca mama….foloseste cu incredere ulei de masline, fugi cat poti de cremele cu galbenele (atat de ridicate in slavi si laudate!). Eu am folosit si folosesc si acum pentru Catinca Mustella desi unii le contesta acerb din cauza parabenilor pe care ii contine (intr-o cantitate infima si nepericuloasa, demonstrata la nivel mondial!). Sanosan am folosit o saptamana si a facut reactie alergica…asa ca nu stiu ce sa zic. Daca vrei mai multe amanunte despre afirmatia mea legata de celebra crema de galbenele ti le pot da pe mail.
    Pup

    1. normal ca vreau sa-mi trimiti mai multe info despre crema de galbenele.
      Daca nu poti lua adresa de e-mail dintr-un comentariu de al meu, te rog spune-mi si iti voi transmite eu un mail.
      Mii de multumiri!

      Va pupam cu drag!

  5. Mda, greu cu alegerile astea!
    Scutecele absorbabile bio, chiar daca sunt mai scumpe, sunt mai la indemana decat cele din panza, cu chilotei de plastic. Am crescut doi copii si stiu cat de greu imi era seara sa ma apuc sa le spal, dupa baita lor. Pentru ca, chiar si daca le bagi in masina de spalat, uneori trebuie sa le cureti mai intai manual…
    In privinta cremelor si uleiurilor, cu cat sunt mai parfumate, cu atat sunt mai nerecomandate, indiferent de marca. N-ar strica sa incerci la inceput banalul ulei (de masline sau chiar de floarea soarelui) fiert in bain-marie.